Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [12. – 18.7.2013.]

Radio pregled tjedna [12. – 18.7.2013.]

Radijske male forme tjedna rezervirane su za Kristinu Gavran i Branka Maleša, u radio portretu upoznati se možete s Almom Pricom,a u ateljeu sa skladištem Indoševog zvukovlja.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 12.srpnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA“-  4.

Režija: Mislav Brečić

Glume: Iskra Jirsak, Petar Cvirn

Premijera: 12.7.2013.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

KRISTINA HELL „NEOBIČNI KUĆNI LJUBIMAC“

Redateljica:   Ranka Mesarić, urednica: Nives Madunić Barišić

Glume: Maja Katić, Živko Anočić, Katarina Bistrović Darvaš i Sven Medvešek

Premijerno emitirano:

Sva djeca žele kućne ljubimce, ponekad su to i egzotične ili divlje životinje. Što bi se dogodilo kada bi jedna doista divlja životinja pronašla dom u obiteljskom stanu u stambenoj zgradi? Slutite, nevolje su na vidiku. Ida i Toma, trinaestogodišnjaci imat će mnogo više problema s neobičnim kućnim ljubimcem nego što su mogli pretpostaviti.

Duhovita radioigra nastala je prema romanu „Sasvim neobičan ljubimac“ Kristine Hell.

***

RADIO-IGRA VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

GUSTAV KRKLEC: IZ ZBIRKE „DRVENI BICIKL“ – 1

(„Priča iz davnine“, „Medvjed na lancu“, „Tuga za jablanom“, „Tereza iz Brezja“)

Režija:Stephanie Jamnicky; tonmajstor: Lana Gospodnetić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; glume: Veno Parašilovac, Enes Kišević, Vlasta Knezović

Premijerno izvedeno: 13.10.2007.

 

SUBOTA, 13. srpnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

KAZIMIR KLARIĆ: „BILI SMO U EUROPI“

Režija: Dejan Šorak, urednica Lada Martinac Kralj

Uloge: Kruno Šarić, Žarko Savić, Boris Miholjević, Špiro Guberina, Nedim Prohić, Ivan Lovriček, Otokar Levaj, Vlasta Knezović, Ivo Rogulja, Bobi Marotti

Povijesna groteska Kazimira Klarića, utemeljena na stvarnom sudjelovanju Trenkovih pandura na strani austrougarske monarhije u ratu s pruskim kraljem Friedrichom II, već se samim naslovom, kao i neslavnim krajem baruna Trenka, igra pa i ruga s nastojanjima da hrvatska država svakako uđe u Europu jer smo, kako ironično, ohlađeno i cinično kaže autor, tamo već bili...

U načelu su mali narodi u spletkama moćne Austrougarske bili dakako izigrani nakon što su u nekoj povijesnoj epizodi poslužili svojoj trenutačnoj svrsi, pa autor i nehotice nudi aktualnu paralelu koja se sama nameće sadašnjim inzistiranjem na što bržem uključivanju u europske integracije. Dakako, nije riječ o realnom ulasku u Europu nego o neslavnoj pouci povijesti kad je riječ o velikim i malim narodima pa groteskno-farsičnu komediju Kazimira Klarića možemo primiti i kao gorko-duhovito podsjećanje na dosadašnje izlete hrvatskog naroda u veliki svijet, s nadom da će početak 21. stoljeća ipak biti plodniji od prošlosti...

Premijerno emitirano: 28.4.2005.

 

NEDJELJA,  14. srpnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

MARIO KOVAČ: „KUŽIŠ SPIKU“
Režija: Mario Kovač, urednica: Katja Šimunić
Standardni književni jezik i sleng dva su različita jezika koja nerijetko nemaju mnogo veze. U emisiji u kojoj popularni voditelj nastoji razriješiti tajnu slenga dolazi do niza duhovitih situacija, nesporazuma i krivog razumijevanja, a posve neočekivani obrat dokraja će zamrsiti situaciju do njezine burleskne eksplozije.

Premijerno emitirano: 27.4.2008.

 

PONEDJELJAK, 15. srpnja

 

9,30 – 9,55; HR III

RADIO-ROMAN

ZORAN FERIĆ: „KALENDAR MAJA“ – VI. dio

(roman zbog opsežnosti „ide“ u dva tjedna)

Za radio adaptirao Dubravko Torjanac, redateljica Jasna Mesarić, urednik Branko Maleš

Glume: Ranko Tihomirović, Slavko Juraga, Biserka Ipša, Dubravka Ostojić, Kristijan Jajić

Premijerno emitirano: 22.-29.10.2012.

Prema odjeku u tisku i kritici nesumnjivo je posljednjih mjeseci  roman Z. Ferića „Kalendar Maja“ zauzeo prvo mjesto u hrvatskoj literarnoj recepciji. Zbog opsežnosti građe roman će biti emitiran u dva tjedna; želja je bila osim osnovne fabule slušateljima prenijeti i fino tkivo samog autora koji, uz kontinuiranje same priče, zanimljivo realističko-psihološki portretira romaneskne likove i situacije.

Sama fabula Ferićeva novog uspješnog romana jest relativno jednostavna: bivši maturanti se okupljaju nakon trideset, četrdeset godina u želji da ponove maturalno putovanje brodom, a time i davno prošlo vrijeme u njegovom emocijsko-prijateljskom otisku… Riječ je dakako o bivšim (ne)realiziranim ljubavima, nekadašnjem početku mladog emotivno-duhovnog života i današnjem pomalo melankoličnom raspletu sada odraslih građana Zagreba… Roman Z. Ferića, uz priču o jednoj generaciji i različitim kasnijim životnim putovima, „portret“ je građanske klase koja polako nestaje, zajedno sa svojim nekadašnjim idealima i utapa se u kolotečini realnog rutinskog života… Sam pisac pri kraju romana kaže: „Zapravo, postajemo vidljivi još samo kada nešto strši, kad je prenapadno. I odjednom, mi je drago da stara ljubav strši. A onda će se ionako sve zaboraviti.“

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

BRANKO MALEŠ: IZBOR IZ POEZIJE: SUSJEDI

Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović

Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović

Premijera: 15.7.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE ALME PRICE - I. dio

Razgovor s Almom Pricom vodila: Tajana Gašparović

U emisiji sudjeluju: Ivica Boban, Joško Juvančić, Ivica Kunčević, Franjo Kuhar i Steven Kent

Glazbena urednica: Adriana Kramarić

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić

Alma Prica jedna je od rijetkih osobnosti hrvatskoga glumišta koju možemo nazvati zvijezdom. U isto je vrijeme krase karakteristike skromnosti, samozatajnosti, stalnog preispitivanja vlastitog rada i iznimno duboke posvećenosti kazališnoj umjetnosti. Prica je svoj bogati profesionalni glumački put, na kojem je često tumačila glavne i naslovne uloge, započela početkom osamdesetih godina kad je, već kao studentica završene prve godine glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, igrala u koru u legendarnoj Držićevoj Hekubi u režiji Ivice Boban na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje nekoliko godina nakon toga igra u predstavi Ecce Homo u režiji Joška Juvančića, da bi sredinom osamdesetih zabljesnula ulogom Giuliette u Romeu i Giulietti u režiji Ivice Kunčevića za koju osvaja nagradu Orlando. Godinu dana nakon diplomiranja dobiva angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje ostaje do danas. Početkom devedesetih njezina tumačenja eteričnih djevojaka nezemaljske ljepote i finoće okrunjena su ulogom Ondine u istoimenoj Giraudouxovoj drami-bajci, a nekoliko godina nakon toga Prica, kako kaže kritičar Dalibor Foretić, "otkriva neku novu sebe na pozornici" maestralno odigranom Blanche DuBois u Williamsonovom Tramvaju zvanom žudnja u režiji gosta iz Amerike Stevena Kenta.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

IVANA SAJKO:  „EUROPA“

Režija: Ranka Mesarić, urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Ana Karić, Marija Kohn, Daria Lorenci, Sven Medvešek, Franjo Dijak

Premijerno emitirano: 27.6.2005.

Mama Europa u iskazu autobiografskog prosedea svjedoči o stoljećima svoga života. Ratovi i pogodbe, nasilja i protokoli, ljubavi i ustavne dogme – sve je to dio njene priče, dramaturški uobličene u formi monodrame za više lica.

«Europa» je drama izbrušenog poetskog izraza, no i jakog ironijskog diskursa, što redateljici Ranki Mesarić daje šlagvort da posegne za intrigantnim dokumentarističkim umetcima, koji drami Ivane Sajko daju i snagu neposrednog komentara događaja iz nedavne prošlosti.

 

UTORAK, 16. srpnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

„BRODSKI SPOMENARI IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ“ – 3. DIO - “DRAGA MAMA“

Izbor iz djela Ivane Brlić Mažuranić: Jasna Ažman, režija: Katja Šimunić, urednica: Željka Turčinović

Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan

Premijerno emitirano: 15.1.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

DARKO TRALIĆ – NEDJELJKA LAMBAŠA MILANOV:

“TRI SLOVA U PIJESKU ili KRUG OKO NINA, GRADA KOJI TO NIJE”

Nin je gradić koji doslovce sjedi na povijesti, jer je zemlja pod njim gusto nalazište za arheološka iskapanja. Osobitog i krucijalnog značenja u dalekoj hrvatskoj povijesti ovaj gradić danas živi između traganja za dokazima povijesti i svakodnevnice koja često brine druge brige.

Urednik: LJUBO PAUZIN

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

DEJAN ŠORAK: „OČI“

Režija: Dejan Šorak

Glume: Mia Biondić, Ivana Bakarić, Slavko Juraga, Ksenija Pajić

Premijerno emitirano: 26.11.1996.

 

SRIJEDA, 17. srpnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

VESNA PARUN: POEZIJA 1 – „TI KOJA IMAŠ RUKE NEVINIJE“

Režija: Stephanie Jamnicky, urednica: Željka Turčinović

Premijera: 17.7.2013.

Poeziju govore: Biserka Ipša, Alma Prica, Vanda Winter

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

IVO VOJNOVIĆ: „PSYCHE“

Radio-obrada: Maja Gregl, režija: Darko Tralić, urednik: Hrvoje Ivanković

Igraju: Božidar Boban, Alma Prica, Etta Bortolazzi, Josip Marotti, Vlasta Knezović, Ivica Zadro i drugi.

Vojnovićev prvijenac “Psyche”, žanrovski komedija u svom sentimentalnom i melodramatskom sadržaju govori o romantičnoj ljubavi Olge, mlade i lijepe unuke grofice Woronske i slikara Braniewskog, kojima kao kakva dobra vila pomaže bivša velika ljubav Braniewskog,  vojvotkinja Wanda. U taj osnovni sadržaj upletene su i raznovrsne intrige i zabune, a tu je i tajanstvena slika nazvana Psyche, koju Braniewski ljubomorno čuva u svom ateljeu, a na slici je nitko drugi nego...

Ovom tročinskom komedijom (1890), koja se zbiva u kozmopolitskom Beču, Vojnović ulazi u hrvatsku dramsku književnost i otvara ciklus svojih drama s kozmopolitskim temama. Vješta salonska konverzacija te neusiljen i glatki dijalog najavljuju iskonskog dramatičara.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

VSEVOLOD MIHAJLOVIČ GARŠIN: “CRVENI CVIJETAK”

Prema prijevodu M. Petanjeka

Dramatizacija i režija: Petar Vujačić, urednica: Nada Zoričić

***

ETNOFANTASTIKA – VID BALOG: „FTIČ PAPIČ“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

FADIL HADŽIĆ: „MED I MLIJEKO“ – 2. DIO

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ČETVRTAK,  18. srpnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MILAN ŠENOA: „PROŠLE SU GODINE“

Režija: Dejan Šorak, urednica: Željka Turčinović

Glume:  Jelena Miholjević, Pjer Meničanin, Petra Težak

Premijerno emitirano: 31.1.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

RONA ŽULJ: „POUSSE POUSSE NOIR“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

DAMIR BARTOL INDOŠ: „IZ SKLADIŠTA INDOŠEVOG ZVUKOVLJA“

Režija: Ranka Mesarić, umjetnički suradnik: Igor Marušić Klif, Ton-majstorica: Lana Deban

Urednica i dramaturginja: Tajana Gašparović

U ovom svojevrsnom hommageu Damiru Bartolu Indošu korišten je odabir zvučnih fragmenata iz njegovih predstava, složen u samosvojnu cjelinu te izveden na šahtofonu, Indoševom opružnom muzičkom stroju. Asemblaž vodoravno i okomito nategnutih čeličnih opruga različitih dužina i debljina koje stvaraju vibracije s manjim i većim prigušenjima pričvršćen je za unutrašnjost pravokutne konstrukcije nalik velikom metalnom kovčegu. Četiri šahta za sviranje dijele "klavijaturu" šahtofona na četiri dijela. Željezni okvir šahtofona na gornjoj plohi zatvaraju četiri ploče pocinčanog lima na kojima su zavarena četiri željezna poklopca za otvore. Otvaranjem i zatvaranjem pojedinih poklopaca, glasom usmjerenim u unutrašnjost šahtofona te rastezanjem opruga na različite načine proizvela se u cijelosti zvučna slika emisije.

Na petom natječaju T-HT - MSU nagrade u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2012. godine, prvu je nagradu osvojio upravo Damir Bartol Indoš za zvučnu instalaciju i performans O postajanju Čovjeka šahtofona.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE