Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Vitrina gospodina Slavka Lovasića', 'Teslin Mačak' Maje Ležaić i drugio dio portreta Vlasima Stojsavljevića premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 05.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ivor Martinić: Kolač

Ženski razgovori kroz recepte za kolače, koji se obično svedu na muškarce, imaju u ovom slučaju bizaran obrat. Kakav? Poslušajte u obliku igrane male forme.

Redateljica: Vedrana Vrhovnik, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstor: Dubravko Robić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Aleksandra Stojaković, Ivana Zanjko.
Premijerno emitirano: 02. 05. 2013. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Ivana Sajko: Ljubavni roman

U intimističkom romanu Ivane Sajko, dramske i prozne spisateljice, prisutno je autoričino fizičko i emotivno iskustvo neprekidnog kretanja, privremenosti, nesigurnosti utkano u odnos pisanja i nade kao tema i kao odnos mašte i stvarnog svijeta. Muškarac i žena, riječi i šutnja, bijes i ljubav i „fikcija izvučena na površinu svijeta ukrašena čudima“. Sve je to „Ljubavni roman“. A u zadnjem nastavku zaista pratimo to čudo: mlada obitelj odlazi na more i napušta svoju neimaštinu i surovu stvarnost iz koje mora otići, jer je struja već isključena, a najam neplaćen, s praznim spremnikom gurajući automobil do benzinske crpke, s doručkom kojeg ne mogu platiti dok im konobarica ljubazno pokazuje stol... I tada, jedno drugome reći će: "Jednom ćemo se ovome smijati"...

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Dubravko Torjanac, ton majstor: Miro Pijaca, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Maja Gregl.
Glume: Asja Jovanović i Franjo Kuhar.
Premijera: 06. – 10.03. 2017.

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Portret dramskog pisca i redatelja Vladimira Stojsavljevića 2. dio

U drugom dijelu portreta Vladimira Stojsavljevića razgovaramo o recepciji njegovih dramskih djela te ulozi koju je imao u organizaciji Eurokaza, Tjedna suvremenog plesa i događanja na zagrebačkoj neovisnoj kulturnoj sceni. Završni dio emisije posvećen je Stojsavljevićevu radu u Uredu za kulturu Grada Zagreba te Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

PREMIJERA

 

SUBOTA, 06.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Fran Galović: Mojemu ocu, kostanj, klet-z mojih bregov

Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstor: Zoran Sajko, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Franjo Kuhar, Vid Balog, Žarko Potočnjak.
Premijerno emitirano: 26. 03. 2014.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

Miroslav Pendelj: Julije plače u parku

Julije, stariji gospodin koji je stabilan u patnji i Ksenija, mlađa gospođa kojoj samopozdanje raste, razgovaraju na klupi u parku. Slučajan susret pokazat će se kao poprilično duhovit i  fatalan. A u svemu će značajnu ulogu odigrati - tetovirano srce.

Glume: Pero Juričić i Maja Posavec, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Jasna Mesarić, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 04.12.2017.

18,05 – 18,55¸HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Kruva bez motike

Okosnicu ove dramatizacije čini humoristična pjesma Antuna Ivanošića Sličnorični natpis groba Zvekanova koja govori o fra Ivanu Zvekanu, u slavonskom narodu popularnom fratru – pustolovu, veseljaku i šaljivčini. Povezujući humor stare Slavonije, dramaturginja Nives Madunić kompilira pojedine dijelove (poglavito, humoristične) i iz drugih djela slavonske književnosti 18. i 19. stoljeća i to: djelo Josip Stjepan Relkovicza Godovno, Slavonsku Juditu, nepoznatog autora, zatim Reljkovićeva Satira i Kanižlićevu Svetu Rožaliju. Riječ je, dakle, o slavonskoj bufoneriji kojoj je tema zavičaj i poznata slavonska vedrina pisana živom i originalnom slavonskom štokavštinom i ikavskim govorom te protkana narodnim frazama, izrazima, poslovicama i uzrečicama.

Upravo zbog dramskih elemenata ovih humorističkih pjesama pisanih u dijaloškoj formi bilo je moguće sačiniti ovu bokačovski nestašnu fresku koja na humorističan način slika onovremeni pučki život u Slavoniji.

Emisija je dobila treću nagradu na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić 1999 godine.

Redateljica: Vedrana Vrhovnik, dramatizacija: Nives Madunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Krešimir Osman, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Darko Milas, Zvonimir Torjanac, Pero Juričić, Helena Buljan, Inge Apelt, Dubravka Carić, Vesna Tominac, Goran Grgić, Suzana Nikolić i Emil Glad.
Premijerno emitirano: 13.3.1999.

 

NEDJELJA, 07.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Dino Pešut: Nas dvoje

Pismo pročitano putem radija nepoznatome Njemu ili Njoj, o usamljenosti, malim bjegovima, malim tajnama. O vjeri u uzajamni susret i buduću – ljubav.

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić
Glumi: Ivan Vukelić
Premijera: 17. 10. 2016.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Maja Ležaić: Teslin Mačak

Teslin Mačak, a veliko slovo je stoga što mu je to i osobno ime, bojao se gusaka, ali u ostalim avanturama vijerno je pratio malog Nikolu pri njegovu odrastanju u Smiljanu.

Tesla je bio nadaren dječak koji je smislio pušku, udicu za lov na žabe , maleni motor koji pokreću kukci ... Proučavao je šišmiše i nije se bojao elektriciteta ni grmljavine.... Nikolin Mačak i njegov prijatelj Šiš prisjetit će se nekih njegovih nepodopština u ovoj veseloj radioigri za djecu nižih razreda osnovne škole.

Redatelj: Goran Ribarić, tonmajstor: Srđan Nogić, glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Matija Čigir, Mateo Videk, Paško Vukasović, Matija Šekoranja, Elizabeta Brodić, Urša Raukar, Fabijan Pavao Medvešek i Ivan Čuić.
PREMIJERA 

 

PONEDJELJAK,  08.01.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Igor Rajki: Uvod u svod

Monološka ispovijed u obliku kratke forme vodi nas u izvanplanetarne zadanosti jedne žene koja poetski analizira svoj odnos prema ovozemaljskom životu.

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić
Glumi: Nina Violić
Premijerno emitirano: 24. 04. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Dejan Šorak: Kontrolna projekcija

Priča započinje gledanjem dokumentarnog filma na montažnom stolu o revolucionaru i političaru Petru Tomašiću. Montažer Garson pun je ironičnih komentara pred autorskom ekipom. Vedran, mladi redatelj kojemu je ovo prvi film, zagonetno šuti i odmah shvati da je dotaknuo nešto što se ne smije vidjeti. Tko je Petar Tomašić, taj čovjek za sva vremena? Jedini preživjeli nakon zločina na Pasjoj glavi četrdeset prve, narodni heroj i legendarni komandant partizanske brigade, povučeni umirovljenik kasnih osamdesetih prvi visoki časnik bivše JNA koji se stavio na raspolaganju Hrvatskoj vojsci. Možda bi pravi odgovor mogao doznati redatelj Vedran koji će o Petru Tomašiću raditi dva potpuno različita filma. Ovaj napeti politički triler prožet filmom, roman je prvijenac redatelja Dejana Šorka.

Redatelj: Dejan Šorak Ton majstor: Dubravko Robić Glazbeni suradnik: Franka Meštrović Dramatizacija: Siniša Matasović
Glume: Asja Jovanović, Nedim Prohić, Ana Magud, Franjo Kuhar, Zlatko Ožbolt, Boris Svrtan, Vinko Kraljević. Urednica radio romana: Maja Gregl
Premijera: 03. - 07. travnja 2017.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Miroslav Krleža: Zastave 1. dio

Krležin monumentalni roman Zastave „otvara široku historijsku perspektivu na život hrvatskih, srpskih i madžarskih generacija, rođenih između šezdesetih i devedesetih godina pretprošlog stoljeća“. Prvi od tri dijela radiodramske adaptacije Zastava, nastale prema dramatizaciji Georgija Para, događa se u posljednjim godinama Austro-Ugarske, u doba kada naraštaj mladih intelektualaca poput Kamila Emeričkog sve otvorenije počinje izražavati svoje političko buntovništvo i sklonost prema ideji južnoslavenskog ujedinjenja. Politička traženja jednog naraštaja i početak agonije dugovječne carevine pozadina su na kojoj se odvijaju i Kamilove intimne drame…

Zastave je režirao Darko Tralić, a u glavnim ulogama nastupaju Zlatko Vitez i Amar Bukvić.

Premijera 25.01.2016.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Mladen Rutić:  Samoborske vitrine-Vitrina gospođe Vuković

Glazbeni suradnik: Maro Market,  ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 07.04.2015.

 

UTORAK,  09.01.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Igor Rajki: Pogađate

Kratka duo drama teče kao dvije monodrame; jedna unutarnja i jedna izvanjska u mislima i govoru dvije prijateljice.

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić
Glume: Nataša Kopeč, Nina Violić
Premijerno emitirano: 19. 04. 2013. 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Višnja Biti: Čenakolo

“Čenakolo” je dokumentarna radio drama Višnje Biti o zajednici “Čenakolo” u kojoj su spas u oporavku u oslobađanju od ovisnosti stekli mnogi mladi ljudi čiji su životi prije toga bili na granici samouništenja.

Ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov, urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 24. 09. 2002.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Vjenceslav Novak: Posljednji Stipančići 2. dio

Pod okrilje senjske bure, a u prva desetljeća 19. stoljeća, Vjenceslav je Novak smjestio radnju romana «Posljednji Stipančići» te razvio dramu gašenja jedne patricijske loze, ali i dramu hrvatskoga naroda koji se od dugostoljetnog podaničkog odnosa okreće (zahvaljujući idejama ilirskog pokreta) ostvarenju sna o dostojanstvu identiteta. Ta dva pola, intimno-obiteljski i društveno-politički, pulsiraju jednim od ponajboljih hrvatskih romana te smo ih u dramatizaciji oba sačuvali, naravno, u zgusnutom i za radijski medij prilagođenom obliku. S «Posljednjim Stipančićima» nastavljamo realizirati radio drame nastale prema amblematskim naslovima hrvatske književnosti 19. stoljeća. Režija je povjerena najnagrađivanijem imenu mlađe redateljske generacije – Vedrani Vrhovnik.

Glume: Vanda Winter, Helena Buljan, Darko Milas, Amar Bukvić, Luka Dragić, Enes Vjezović, Zvonimir Zoričić, Elizabeta Kukić, Ana Karić, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Alen Šalinović
Režija: Vedrana Vrhovnik, dramatizacija: Lada Martinac-Kralj, urednica: Lada Martinac Kralj
Premijera: 24.09.2009.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Mladen Rutić:  Samoborske vitrine-Vitrina gospodina Slavka Lovasića

Glazbeni suradnik: Maro Market, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 08.04.2015. 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

Sonja Krivokapić: Slučaj P

Jedan običan pokušaj pljačke trgovine pretvara se u nadmudrivanje dvoje promašenih studenata, psihoanalizu depresivnoga mladog čovjeka, pokušaj prikrivanja zločina, ljubavnu uvertiru i još koješta s neobičnim ishodom .

Dramski tekst Sonje Krivokapić neobična je dramska igra s naizgled običnim ljudima i sitiacijama ispunjena apsurdom i humorom.
Redatelj: Petar Vujačić, urednica: Nives Madunić Barišić.
PREMIJERA

 

SRIJEDA, 10.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Mladen Rutić: Samoborske razglednice 1: Milan Žegarac Peharnik-Samoborac koji tvrdoglavo želi sačuvati samoborsku baštinu

Ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić
Premijera: 3. 6. 2013.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Mladen Rutić:  Samoborske vitrine-Vitrina gospođe Zlate Bujan Kovačević

Glazbeni suradnik: Maro Market, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 13.04.2015.

 

ČETVRTAK, 11.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: Spomenari i spomeni Brlićevaca – Draga mama

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se „dragom mamom“ kako su Ivanu Brlić Mažuranić zvali i djeca i unuci. „Draga mama“ je bila brižna majka i baka a u spomenarima piše mnogo o svemu osim o vlastitome pisanju.

Redateljica: Katja Šimunić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijera: 15. 1. 2013.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Kristina Kegljen: Južina

Sredovječna žena je pala s balkona kuće u kojoj je živjela s obitelji.  Samoubojstvo? Umorstvo? Nesretan slučaj? Kroz monologe koji su upućeni isljednicima i reminiscencije scena slavlja u kojima je obitelj  bila na okupu, mlada spisateljica Kristina Kegljen, čija je ovo prva radiofonijska realizacija, „Južinom“ mapira složene, katkada posve mračne i bolesne,  odnose bližih i daljnjih rođaka. A jedna od posljednjih poruka žene koja je pala s balkona bila je: „Neka vas južina i nemir u mišićima podsjećaju na vama najmilije“.

Redatelj: Mislav Brečić dramaturginja: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton-majstorica: Lana Deban, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Daria Lorenci Flatz, Iskra Jirsak, Elizabeta Kukić, Željko Duvnjak, Doris Šarić Kukuljica, Domagoj Janković, Šiško Horvat Majcan, Darko Milas i Luka Petrušić.
Premijera: 09.07.2015.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI