Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [2. – 8.8.2013.]

Radio pregled tjedna [2. – 8.8.2013.]

'Gospodin čovjek' Nine Mitrović jedina je radijska premijera tjedna, u kojem od brojnih repriza izdvajamo 'Pismo Heineru Mülleru' Gorana Ferčeca i dokumentarnu radio dramu o umjetničkoj skupini 'Gorgona'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 2.kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „SRETNI LJUDI – GOSPODIN ČOVJEK“ – 2.dio (premijera)

Režija: Dejan Šorak, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, ton majstor: Lana Deban, urednica: Željka Turčinović

Glume: Sven Madžarević, Jelena Miholjević, Nedim Prohić, Boris Svrtan

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

ALEKSANDAR S. PUŠKIN: „BAJKA O CARU SALTANU“

A.S. Puškin jedan je od najboljih ruskih pjesnika a svakako otac moderne ruske književnosti. Među prvima je u Rusiji počeo pisati narodnim jezikom, a pri tome je razvio vlastiti stil u kojem je pomiješao satiru, romantiku i dramu. Prvi prijevod Puškinova djela na hrvatski jezik pojavio se 1842. u listu Stanka Vraza „Kolo“. Prevedeno je djelo „Pikova dama“, i od tada ga na hrvatski jezik prevode sve generacije naših pisaca od Vraza i Trnskog preko Harambašića i Martića do Kombola, Krkleca i Cesarića. „Bajka o caru Saltanu“ uz „Bajku o ribaru i ribici“ vjerojatno je najpoznatija bajka za djecu u stihovima. Tri sestre, ljubomora, ljubav, osveta i brojna čuda te konačno sretan i ovoga puta čak plemenit završetak okrunjen veličanstvenim opraštanjem ovu bajku čine radiofonski iznimno zahtjevnom. Ritmizirajući ponavljanja, oživljavajući prostore, tkajući svijet čarolije zvukom, glazbom, glasom i stihom kao ravnopravnim elementima, redateljica Stephanie Jamnicky istkala je još jednu radiofonsku čaroliju.

Režija: Stephanie Jamnicky , prijevod: Radomir Venturin, urednica: Nives Madunić-Barišić

Premijerno emitirano: 4.10.2010.

SUBOTA, 3.kolovoza

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

ADRIANA KRAMARIĆ: „U RITMU GROŽNJANA“ Bach percussion – Grožnjan’99. Mali srednjovjekovni istarski gradić Grožnjan svakoga ljeta oživi u ritmu polaznika glazbenih seminara u organizaciji Glazbene mladeži. Tako je bilo i u ljeto 1999. na “Bach percussion seminaru” koji su činili glazbenici – studenti i profesori – sa svih strana svijeta, među inima i znameniti Evelyn Glennie iz Velike Britanije i Ney Rosauro iz Brazila. Seminar je pratila i Adriana Kramarić, autorica ovog dokumentarca i rezultat je dinamična emisija u visokom ritmu u kojoj glavnu ulogu imaju, dakako – udaraljke.

Tonmajstor: Hrvoje Hanzec, Urednica: Lada Martinac-Kralj

Premijerno emitirano: 4.04.2000.

 

NEDJELJA,  4.kolovoza

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

BRANKA ŽODAN: „JESMO LI PRIJATELJICE“

Jesu li dvije dobre znanice potpuno različitih pogleda na život, odlaskom na kavu i susretom s uvaženim pjesnikom, postale i prijateljice, poslušajte u šarmantnoj i u zagrebačku svakodnevicu smještenu komediju Branke Žodan.

Režija: Dejan Šorak, urednica: Katja Šimunić

Premijerno emitirano: 4.12.2011.

 

22,00; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MLADEN KOPJAR: “ŽELJEZNI KRIŽ”

Aktualna i napeta kriminalistička radio-drama Mladena Kopjara suočava nas s ubojstvima staraca u jednoj višekatnici u središtu Zagreba. Svim ubijenima je zajedničko da su bili jedini stanari u velikim stanovima koje nisu htjeli prodati uspješnom poduzetniku, trgovcu nekretninama. Podjednako su sumnjivi inspektoru policije  i djevojka Melita, unuka jedne od ubijenih starica,  i njezin bivši dečko, koji radi kao dimnjačar, i gospođa Božena koja razgovara s nevidljivim prikazama i mačkom Magdalenom, kao i nesmiljeni poduzetnički bračni par. Tko je ubojica? I zašto na zidovima ubijenih ostavlja krvave grafite? Poslušajte u utorak u redovitom terminu emisije Napetica iliti krimić.

Režija: Jasna Mesarić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Dubravko Robić, urednica: Katja Šimunić

Glume: Bojan Navojec, Lela Margitić, Dražen Bratulić, Jelena Hadžimanev, Vanja Matujec, Slavko Juraga.

Premijerno emitirano: 19.10.2010.

 

PONEDJELJAK,  5.kolovoza

 

9,30 – 9,55; HR III

RADIO-ROMAN

JOSIP MLAKIĆ: „KAD MAGLE STANU“ (od ponedjeljka, 5.08.. do petka, 9.08)

Hrvatsko ratno pismo, tj. ratna proza u odnosu na nedavni Domovinski rat zaprema već poprilično bibliografskih jedinica dakako različite literarne vrijednosti; prozni nastup književnika Josipa Mlakića pritom pripada samom vrhu domaće proze o nedavnoj i dalekosežnoj ratnoj nevolji na prostorima bivše zajedničke države. (Za svoj rad Mlakić je inače nagrađen prestižnom hrvatskom nagradom.) Za radijske potrebe odlučili smo se za prvi autorov roman „Kad magle stanu“, inteligentan, objektivan i neplakatni tekst o dramatičnim ratnim zbivanjima u kojima sudjeluju likovi raznih nacionalnosti zahvaćeni ratnim vihorom na području oko autorova rodnog Uskoplja, i šire, u Bosni i Hercegovini. Nenavijačka, mudra i škrta rečenica J. Mlakića u prvi plan ističe zajedničku ljudsku dramu koju proživljuju, s posljedicama, svi protagonisti sukobljenih strana; psihološko-realistička  profiliranost likova i nesumnjiva fabulativna uvjerljivost, prvi roman J. Mlakića, kao i druga njegova ostvarenja, čine svakako najzanimljivijim književnim jedinicama u suvremenoj hrvatskoj prozi (nedavne) ratne tematike.

Režija: Dejan Šorak, dramatizacija: Matko Botić, urednik: Branko Maleš

Premijerno emitirano: 27.04.-01.05.2009.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NIKICA KLOBUČAR: „CROATIE LA VOICE“

Autor malog fičera, Nikica Klobučar kroz predstavljanje hrvatske kulture u Parizu u jesen 2012 ispisuje svoje impresije o Parizu kao gradu umjetnosti, glamura i žive kulture, ali i kao gradu beskućnika i sirotinje.

Ton majstorica: Marija Pečnik  Kvesić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 28. 03. 2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

MARIN DRŽIĆ I KAZALIŠTE – I dio

Prvi dio emisije Marin Držić na hrvatskim pozornicama sadrži ponekad i oprečna mišljenja kazališnih redatelja, glumaca i teatrologa o izvedbama Držićevih djela u razdoblju od Fotezova Dunda Maroja iz 1938. godine, preko Gavellinog Skupa iz 1950. godine i Škiljanovog Dunda Maroja, pa do legendarnih Spaićevih uprizorenja Skupa i Dunda Maroja krajem pedesetih, odnosno u prvoj polovici šezdesetih godina prošloga stoljeća. Emisija se zaustavlja krajem šezdesetih godina, i to na Juvančićevoj dubrovačkoj uspješnici Grižuli iliti Plakiru. U njoj sudjeluju Mani Gotovac, Matko Sršen, Pero Kvrgić, Ivica Kunčević, Ivica Boban i Joško Juvančić, a korištene su i arhivske snimke razgovora s Izetom Hajdarhodžićem. Provodni esej napisao je Hrvoje Ivanković, a urednica emisije je Tajana Gašparović.

Urednica: Tajana Gašparović

Premijerno emitirano: 12.12.2008.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

SANJA LOVRENČIĆ: „KRIVOTVORITELJ“

Režija: Dejan Šorak, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Miro Pijaca, urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Edo Peročević, Vanja Drach, Asja Potočnjak, Slavko Juraga, Damir Šaban, Lena Politeo, Ivan Lovriček, Emil Glad

Premijerno emitirano: 31.03.1997.

 

UTORAK,  6.kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IVAN SLAMNIG: „BARBARA“ (poezija)

U nadahnutoj režiji Mislava Brečića poslušajte poeziju istaknutog suvremenog pjesnika, proznog pisca i esejiste Ivana Slamniga (1930. – 2001.). Njegova poezija odlikuje se duhovitom igrom riječi i intoniranom ironijom, a ova pjesma postala je zaštitni znak Slamnigove poetske riječi.

Režija: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Jelena Miholjević, Rakan Rushaidat

Premijerno emitirano: 21. 01. 2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

ANAMARIJA GANZA HABJAN – MIRO PIJACA: „GORGONA ILI PROTOKOL DOSTAVLJANJA MISLI“

Dokumentarna radio drama Anamarije Habjan i Mira Pijace govori o avangardnoj umjetničkoj skupini “Gorgona” koja je djelovala između 1959. i 1966. godine, a koju su činili slikari Vaništa, Jevšovar, Knifer, Seder, kipar Kožarić, arhitekt Horvat i povjesničari umjetnosti Bašičević, Meštrović i Putar. U vrijeme svoga djelovanja “Gorgona” je predstavljala nezaobilazni segment hrvatske kulture koji je ostavio trajni trag…

Urednik: Ljubo Pauzin

U emisiji sudjeluju: Josip Vaništa, Mihovil Pansini, Đuro Seder, Marko Grčić, Matko Meštrović, Ivan Kožarić, Jerko Ješa Denegri, Željko Tomac

Premijerno emitirano: 04. 12. 2012.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

KAZIMIR KLARIĆ: “KONOPAC”

Pronalazeći posebnu humorističku žicu u proznom stvaralaštvu, a isto tako i u radijskom, hrvatski književnik Kazimir Klarić prepoznatljivo je autorsko ime koje najčešće izbija i satirične iskre iz svojih uradaka. Takav je slučaj i s radijskom dramom “Konopac”,  koju Kazimir Klarić naziva “tmurna komedija”, a koja se u jednom gogoljevskom pismu okreće smiješnim stranama svakidašnjeg života. Klarićev rukopis kroz fragment, jednu pomalo nadrealnu naraciju, dostiže do znakovitih temelja ljudskih egzistencija. Sklon tome da u onome naizgled običnom prepozna slojevitu prijetnju ili milost, da mnoštvo zvukovnih slika složi u svojevrsni paradoks, Klarić je izrazito prepoznatljiva spisateljska pretraga onoga stalno naizgled jednakog i običnog.

Režija: Ladislav Vindakijević, glazbeni urednik: Davor Rocco, urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Ivica Katić, Drago Krča, Ana Karić, Ivan Lovriček, Vlasta Knezović, Asta Filakovac

Premijerno emitirano: 29.01.1998.

 

SRIJEDA,  7.kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

LADA MARTINAC-KRALJ – LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA“ – 1.

Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 1.02.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

ARIS ANGELIS: „TO NIJE MOJA AFRIKA“

U malom selu Svirče na otoku Hvaru živi dr. Katarina Carić koja je 20 godina boravila u Africi gdje je upoznala razne domorodačke narode Berbere, Tuarege, Dogone, Hausse, Yorube, Baule, Asante, Senufoe, Dane i druge. Danas ih na njih podsjeća zbirka raznih predmeta koji govore o životnom putu vlasnice, ali i o kulturama, povijesti i običajima  afričkih naroda i plemena. Prolazeći uz zbirku dr. Katarina Carić priča o Maroku, Gvineji, Nigeru, Ruandi, Gabonu, Kamerunu, Keniji, Zambiji, Ugandi i drugim zemljama gdje je boravila i radila.

Koordinator: Hrvoje Ivanković

Premijerno emitirano: 5.06.2007.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ZORICA RADAKOVIĆ: „SADAŠNJOST“

Režija: Dragutin Klobučar, urednica: Nada Zoričić

Premijerno emitirano: 24.04.1996.

 

***

ETNOFANTASTIKA

JASNA MESARIĆ: „STEĆCI I MARKO POGAČAR“

Premijerno emitirano: 17.02.2010.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

HRVOJE IVANKOVIĆ: LEA DEUTSCH – MALI TEATAR ŽIVOTA

Lea Deutsch, zagrebačka djevojčica židovskog podrijetla, bila je velika kazališna zvijezda 1930-ih. Svojim je talentom osvajala publiku i kritičare, koji su je nazivali „čudom od djeteta“ i „hrvatskom Shirley Temple“. Nakon proglašenja NDH i donošenja tzv. rasnih zakona zabranjeno joj je pohađanje škole i daljnji rad u kazalištu. Umrla je u 16-oj godini života, u vlaku koji ju je zajedno s majkom i bratom Sašom vodio u nacistički logor smrti, Auschwitz. Dokumentarna radio-drama Hrvoja Ivankovića, Lea Deutsch – mali teatar života, kombinacijom dokumentarnih i igranih fragmenata, rekonstruira potresnu životnu priču male kazališne prvakinje.

Urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 2.03.2010.

 

ČETVRTAK,   8. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

LADA MARTINAC-KRALJ – LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA“ – 2.

Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 5.12.2012.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

FADIL HADŽIĆ: „MED I MLIJEKO“ – 2. dio

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-napetica iliti krimić)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

GORAN FERČEC: „PISMO HEINERU MÚLLERU“

Goran Ferčec jedan je od najzanimljivijih hrvatskih mladih dramskih pisaca čiji se tekstovi odlikuju visokom jezičnom i pripovjedačkom kvalitetom, a njegov dramski tekst „Pismo Heineru Mülleru“ dobitnik je austrijske dramske nagrade za 2007. godinu u sklopu projekta "Govoriti o granicama". Drama je pisana u monološkoj formi, uz brojne mitološke i druge reference, ona slijedi tijek svijesti i zrcali misaoni svijet svoga anti-junaka, poigravajući se žanrom špijunskog trilera, te gradeći napetost situacije koja podsjeća na pripremu za teroristički napad koji će se zbiti u zračnoj luci, sve do finalnog anti-klimaksa u kojem postaje jasno da je teroristički čin Ferčecovog anti-junaka usmjeren na mogućnost govora inferiornog subjekta u javnom prostoru. Ferčec se samoironično poigrava odnosom života, političkog djelovanja i pisanja, a u središte tog poigravanja postavlja bijelca, pisca u tridesetima, dovoljno obrazovanog da se u granicama političke slike svijeta osjeća inferiornim. On stoga inzistira na poziciji Drugoga koji ostaje neprimjetan, a političku uvjetovanost sustava koristi kao bazu za moguću izvedbu.

Režija: Mislav Brečić, glazbeni urednik: Franka Meštrović, tonmajstor: Dubravko Robić, glavna uloga: Sven Medvešek, urednica: Tajana Gašparović

Premijerno emitirano: 17.12.2010.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI