Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [25. – 31.10.2013.]

Radio pregled tjedna [25. – 31.10.2013.]

U narednom radijskom tjednu premijerno poslušajte: '12. rujna' Zorana Brajevića, 'Tko se boji zvuka još' Davora Rocca, 'Sajmište' Ladislava Vindakijevića i 'Krađe na Lenton Croftu' Arthura Morissona.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 25. listopada

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

ANTUN ŠOLJAN: „DOBRE VIJESTI, GOSPO“

Redateljica: Ranka Mesarić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Miroslav Pijaca; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Glume: Vlatko Dulić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Rocco, Goran Grgić, Ranko Tihomirović, Željko Duvnjak.

Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje: 19. 04. 1993.

 

SUBOTA, 26. listopada

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

ZORAN BRAJEVIĆ: „12. RUJNA“ - premijera

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Lada Martinac Kralj.

Glume: Marko Makovičić, Jelena Miholjević, Nedim Prohić, Dora Lipovčan, Damir Šaban, Željko Šestić, Vesna Tominac.

Debitantski tekst Zorana Brajevića osvaja na nekoliko planova. Na planu fabule to je lucidna priča o čovjeku koji osjeća da je njegova društvena misija osvijestiti kod ljudi štetnost gledanja televizije na duhovnom i psihičkom planu. Da bi to izveo koristi nevjerojatnu kombinaciju štetnog utjecaja na vid izlaganju stroboskopskim zrakama određene jačine i otmica. Tekst također možemo pratiti na drugom planu kao aktivističku satiru koja nas želi prizvati ideji odbijanja uprosječivanja na kojem, autor misli, najviše radi televizijski medij kad se bavi zabavom i propagandom. Sva priča je, inače, smještena na psihijatrijski bolnički odjel kada glavni junak objavljuje svoju misiju manipulirajući dva liječnika. Trilerski zaplet, britkost ideje i lucidne postavke od prvog dramskog teksta čine zanimljiv dramolet i predstavlja nam Brajevića kao autora od kojeg ćemo moći i u budućnosti očekivati - neočekivano.

Dejan Šorak je na sebi svojstven način koristeći prirodnost i vještinu glavnog glumca Marka Makovičića napravio slušljivu i zanimljivu radio dramu koja nudi set ozbiljnih pitanja bez tendencioznosti, ali s intelektualnim uporištem.

 

23,25 – 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

TKO SE BOJI ZVUKA JOŠ – radio kolumna Davora Rocca - premijera

Urednica: Adriana Kramarić

 

NEDJELJA, 27. listopada

 

16,05 – 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

NADA MIHALJEVIĆ: „SVJETLO VILINSKIH POLJANA“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Antonija Stanišić, Enes Kišević, Hrvoje Klobučar, Tvrtko Jurić, Slavko Juraga, Alma Prica, Rade Radolović, Antonio Franić.

Premijerno emitirano: 19. 04. 2013.

Postoji li doista vilinsko kraljevstvo i jesu li vilinske suze doista čarobni dragulji? Što bi se dogodilo kada bi vile pokušale popraviti naš svijet? Bi li to narušilo ravnotežu između svjetova?

Fantastična radio igra „Svjetlo vilinskih poljana“ oživljava čaroban svijet vila i vilenjaka, jednoroga i čudesnih bića, čarobnih zdenaca i tajnih prolaza između svjetova. Mala vila Narvi otvara davno zaboravljeni prolaz između vilinskog i našeg svijeta. Promatrajući nesretnog mladića Filipa odlučuje mu pomoći i dolazi u naš svijet. Njezine plemenite nakane ipak nisu jednako dobro dočekane. Mladić ne želi pomoć, a istovremeno lopovi iz mračnoga svijeta pokušavaju ukrasti dragulje koji imaju čarobne moći. Jednorog želi zatvoriti prolaze među svjetovima, a vilinska kraljica odlučuje spasiti vilinski svijet po svaku cijenu.

Iznimno napeta, bogata zvukom , glumački precizna i dirljiva ova radio igra vrlo je moderna i atraktivna mlađim slušateljima.

 

21,00 – 21,30; HR II

PANOPTIKUM

BORIS NJAVRO: „NA RIBANJU JE NAJBOLJE, NE VIDIŠ NIKOGA – TAKO JE GOVORIO TOMO ŠEPAROVIĆ“ – premijera

Redatelj: Darko Tralić; tonmajstor: Miroslav Pijaca; urednica: Katja Šimunić

Glumi: Frano Mašković

Kao i mnogi osobenjaci prije njega i legendarni dubrovački „oriđino“ Tomo Šeparović (1929.-1997.) živio je u povlaštenom prostoru između ludosti i mudrosti, uveseljavajući, ali nerijetko i hrabro izazivajući svijet oko sebe. Na osnovu njegovih autentičnih priča i dogodovština Boris Njavro napisao je ovaj dramolet kojeg bismo mirne duše mogli nazvati i monodramskom autobiografijom tog neobičnog čovjeka.

 

PONEDJELJAK, 28. listopada

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

BORIS PERIĆ: „POVRATAK FILIPA LATINOVIĆA“ (premijera)

Redatelj: Dejan Šorak; adaptacija: Dubravko Torjanac; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednik: Branko Maleš.

Glume: Franjo Kuhar, Sreten Mokrović, Željko Šestić, Dora Lipovčan, Nedim Prohić, Pjer Meničanin.

Poznati mlađi pisac Boris Perić predstavlja novi vlastiti roman „Povratak Filipa Latinovića“, kao svojevrsnu aktualiziranu i ironiziranu verziju svojedobnog poznatog originala Miroslava Krleže. Tankoćutni mladi intelektualac, kao i nekad u originalu, teško se snalazi u sferi korupcije i licemjerstva nove države. Na tom moralističkom putu prate ga, dakako, Baločinski, Ksenija Kirijales.. Problemska srž domaćeg čovjeka, naime, ne mijenja se tijekom podosta proteklih godina, a mijenjaju se samo modernizirani alati stjecanja društvenog statusa i materijalnog dobra, propitni kako nekad tako i sad.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ ZLATKO SVIBEN – 2. dio

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 30. 12. 2005.

Nekadašnji član Kugla glumišta, legendarnog amaterskog kazališta 70-ih, po završetku studija režije u Beogradu režira u gotovo svim većim kazalištima od Makedonije do Hrvatske. U Rijeci se zadržava najdulje, ne samo kao kućni redatelj, već i kao ravnatelj Hrvatske drame, a u Zagrebu prvi puta režira tek prije nekoliko godina (HNK), te odmah za predstavu Večeras se improvizira Luigija Pirandella osvaja Nagradu hrvatskoga glumišta. Istu nagradu dobiva i nekoliko godina kasnije za predstavu Cyrano HNK u Osijeku.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

AUGUST STRINDBERG: „OTAC“

Redatelj: Dejan Šorak; prijevod: Josip Kulundžić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Vinko Kraljević, Asja Jovanović, Ana Kraljević, Franjo Kuhar, Nedim Prohić, Živko Anočić, Slavica Knežević.

Premijerno emitirano: 31. 10. 2011.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

LADISLAV VINDAKIJEVIĆ: „SAJMIŠTE – NE LETE SAMO ŽDRALOVI“ - premijera

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

 

UTORAK, 29. listopada

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

HRVOJE IVANKOVIĆ: „PUSTI DA TI LEUT SVIRA – PRIČA O DUBROVAČKIM TRUBADURIMA“

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Ljubo Pauzin.

U emisiji sudjeluju: Luciano Capursko, Marko Brešković, Vido Peručić, Đelo Jusić, Siniša Škarica.

Premijerno emitirano: 26. 12. 2006.

Emisija Hrvoja Ivankovića «Pusti da ti leut svira», u dinamičnom kolažu glazbe, arhivskih materijala i autobiografskih iskaza, slijedi burnu i zanimljivu povijest Dubrovačkih trubadura, jednog od najuspješnijih hrvatskih pop sastava svih vremena. Priča započinje u felinijevskom ambijentu Dubrovnika s početka šezdesetih godina 20. stoljeća, a nastavlja se na hrvatskim festivalima, Euroviziji i prestižnim svjetskim pozornicama. Junaci te priče nisu samo članovi ansambla, nego i njihovi slučajni i namjerni «suputnici», od poznatih imena svjetske glazbene scene do dubrovačkih osobenjaka, poput Iva Labaša, zaštitnog znaka Dubrovačkih trubadura.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

DAŠA DRNDIĆ: „BEGONIJE“

Režija: Darko Tralić; glazbeni urednik: Branka Janjanin-Magdalenić; tonmajstor: Nedjeljka Lambaša-Milanov; urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Ivica Vidović, Vlasta Knezović, Maro Martinović, Asja Potočnjak, Ante Rumora, Marina Nemet, Slavko Brankov

Premijerno emitirano: 10.01.1993.

Ova radio drama premijerno izvedena 1992 i danas ima svoje radiofonijske i umjetničke razloge, a nalazimo ih u gustom umjetničkom tkanju spisateljice, te majstorstvu glavnog glumca Ivice Vidovića. U ulozi naratora koji se na kraju drame otkriva kao lice koje je cijelo vrijeme voajerski prisutno u drami i koje je kao takovo utječe na ishod priče, Vidović pokazuje bit glumačke igre pred mikrofonom balansirajući između melahnollične opuštenosti i patološke grotesknosti. U radu bio je navođen  intencijama  klasičnog redateljskog koda koji je postavio Darko Tralić i koji je harmonizirao sve razine teksta.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „DUĆAN U DOMU“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Iskra Jirsak, Petar Cvirn.

Premijerno emitirano: 12. 07. 2013.

 

23,00 – 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

ARTHUR MORISSON: „KRAĐE NA LENTON CROFTU“

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod i dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Tomislav Martić, Zlatko Ožbolt, Sven Šestak, Dunja Sepčić, Dunja Fajdić.

Premijera

Krimić "Krađe na Lenton Croftu" nastao je dramatizacijom istoimene pripovijetke Arthura Georgea Morrisona (1863.-1945.) engleskog pisca i novinara koji je najpoznatiji po realističkim romanima o životu u istočnom Londonu te detektivskim pričama pod utjecajem Arthura Conana Doyla. Ponovno se susrećemo s njegovim detektivom Martinom Hewittom koji je pozvan da riješi slučaj nestanka skupocjenih primjeraka nakita triju gospođa, gošći Sir Jamesa Norrisa, na imanju Lenton Croft. Počinitelj je – otkrit će se – veoma neočekivan i neuobičajen.

 

SRIJEDA, 30. listopada

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

RUDYARD KIPLING: „ONI“

Prijevod, dramatizacija i režija: Petar Vujačić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Franjo Dijak, Marija Tadić, Ana Maras, Žarko Savić, Biserka Ipša, Alen Šalinović.

Premijerno emitirano: 14. 01. 2009.

Otac, koji je u automobilskoj nesreći zbog vlastitog nemara izgubio jedanaestogodišnju kćerku, doživio je emocionalan slom i nije više sposoban osjećano komunicirati sa drugim ljudima. Postepeno njegov osjećaj krivnje sve više raste, i dovodi u pitanje njegov odnos sa suprugom i drugom, mlađom kćerkom. Slučajno dolazi na imanje slijepe žene koja ima nadnaravni dar komunikacije s onostranim. Njezin je dom ispunjen izgubljenim dušama djece, među kojima je i njegova kćerka, pa je on prisiljen suočiti se sa samim sobom.

***

ETNOFANTASTIKA – „MESEC, SONCE“ – usmena baština Podravine

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PIJANICA“

Redatelj: Mislav Brečić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Iskra Jirsak, Milica Manojlović.

Premijerno emitirano: 09. 07. 2013.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

KATJA ŠIMUNIĆ: „UČITELJICA“

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Alma Prica, Ivana Boban, Urša Raukar, Jelena Miholjević, Pero Juričić, Asja Jovanović i Zoran Ćubrilo.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 06. 10. 2007.

Tema ove radio drame je životopis jedne od prvih visokoobrazovanih žena u Hrvatskoj, Marije Jambrišak, preteči feminizma koja je svoj život posvetila borbi za ženska prava, edukaciji žena i učiteljskom pozivu. Rođena u Karlovcu, gotovo cijeli svoj životni vijek provela je u Zagrebu doživjevši devedeset godina vrlo intenzivnog i posvećenog života učiteljskom pozivu.

 

ČETVRTAK, 31. listopada

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

DINO PEŠUT: „PRITISCI MOJE GENERACIJE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Hrvoje Hanzec; urednica: Tajana Gašparović

Glume: Hrvojka Begović, Asja Jovanović, Mladen Vasary, Sreten Mokrović, Goran Bogdan, Krešimir Mikić, Petar Leventić i Duško Modrinić

Premijerno emitirano: 19. 10. 2012.

Dino Pešut, mladi dramatičar u usponu te student dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, u ovoj drami govori o onim klincima na koje svi nasrću: od Jehovinog svjedoka do vlastitih roditelja, ne zato jer su to zaslužili već upravo suprotno - zato jer su se ti klinci uvijek trudili i slušali, pa su vrlo pogodni za to da ih okolina gnjavi i nastoji oblikovati prema svojim uvjerenjima. Struktura drame funkcionira kao centrifugalno djelovanje veš-mašine - sva lica sve vehementnije i ubrzanije vrše pritisak na Nju (središnje dramsko lice), a Ona je, iako stalno okužena ljudima, posve sama te potpuno svjesna činjenice da mladost sve brže prolazi, a ono što ostaje cijeli je niz kontradiktornih, kontraproduktivnih, često beskorisnih, no dobronamjernih zahtjeva i uputaka kako živjeti. A Ona doista nema ništa. Odnosno – ima samo jednu oronulu kuću, jedan zapušteni vrt, jedan osjećaj manje vrijednosti, jednu dozu ogorčenog cinizma, jednog postarijeg i nesigurnog zaručnika, jednog ljubavnika koji progresivno stari, maminu kostobolju, očeve migrene, nedavno preminulog psa, račun za plin od 1000 kuna i jedan doista fantastično  nezanimljiv život. Drama lucidno i vrlo izravno secira osjećanje izgubljenosti i odustajanja od života mlade generacije u našim vremenima pritisnutima s jedne strane globalnim zasadima neoliberalnog kapitalizma, a s druge siromaštvom i besperspektivnošću naše nam pokradene zemlje. Dino Pešut je s ovim dramskim tekstom bio na Forumu mladih europskih dramatičara na “Bienalleu Neue Stucke aus Europa 2012” u Weisbadenu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI