Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [12.-18.7.2021.]

Radio pregled tjedna [12.-18.7.2021.]

Jedini premijerni naslov tjedna su 'Norveške šume' Vladimira Stojsavljevića, dok od repriza izdvajamo portret Irene Milovan i 'Zastarjelost provatnosti' Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  12.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasminka Domaš: MATILDA, POSLOVNA ŽENA

Matildi je dosta neznatnih honorara koji prate njezin  intelektualni rad i želi se okušati u poduzetništvu. No taj svijet nije nimalo nalik onome kakvog je ona zamislila. Nije dovoljno dobro poznavati neki posao nego treba biti spreman i na – metke i pucnjavu.

Režija: Stephanie Jamnicky. Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter. Tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 22.11. 2016.


9,30 – 9,55
, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Lora Tomaš:  SLANI MRAK    1. dio 

U romanu građenom od fragmenata i različitih diskurza, u kojima kao da su se na trenutak susreli G. G. Márquez, Danijel Dragojević i čitavo društvance autora otočke dionice i zajedno sjeli ispred lokalnog dućana da malo proćakulaju, čitamo priču o Mare i Petru, o Didi koji je napisao knjigu o svojim putovanjima, o živima i mnogo više mrtvima koji su prošli kroz njihov i otočki život.

Neke je od njih susrela zapisivačica, o nekima slušamo od tri nonice što i dandanas sjede na klupi pored vrulje, a neki su dio otočke povijesti, zabilježene i vezane uz glavnu fabularnu dionicu. Otok je u ovome romanu pozornica na kojoj se živi i umire, likovi koji se na njoj izmjenjuju uobličavaju fragmente sjećanja, čežnje, ljubavi, odlazaka, usamljenosti, prolaznosti… U romanu Lore Tomaš svakako je riječ o sto godina samoće, koja se prenosi s generacije na generaciju i dolazi do aktera koji se svojim pričama izdvajaju od kolektiviteta otoka, stavljeni u razne, svoje i tuđe, scenarije. Ovo je roman kolaž o otoku kolažu, atmosferičan i gust, u kojem i praznine imaju značenje, roman kakav još niste čitali.

Režija i dramatizacija: Hana Veček, tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbeni dramaturg: Maro Market, igrali su: Marija Škaričić, Senka Bulić, Doris Šarić Kukuljica, Siniša Popović, Nikša Butijer i Alen Šalinović.

Premijera: 14.-18.12.2020.

  

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Vladimr Stojsavljević: NORVEŠKE ŠUME                                   
PREMIJERA

Veselu monotoniju triju cura sa zagrebačke „špice“ i njihove uobičajene razgovore o frajerima prekida neočekivani upad u priču zrelije im suparnice s kojom ih povezuje još jedan od onih famoznih „tipova sa susjednog stola“. Ova urbana komedija, koja svojom atmosferom podsjećaju na kultnu američku seriju „Seks i grad“, napisana je prije dvadesetak godina, a u njezinu osvježenom radijskom izdanju glume Senka Bulić, Tena Nemet Brankov, Anđela Ramljak i Sanja Milardović.

Redateljica: Silva Ćapin

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Ivo Vojnović : LUKŠINA TAJNA 

Lijepi i Dubrovnikom opijeni kratki prozni zapis Iva Vojnovića naslovljen „Lukšina tajna“ je monolog upućen nepoznatoj nam ženi, zapitanoj o dubini i pravoj prirodi tajne gospara Lukše. Odgovor na to pitanje i mi i ona dosižemo u pripovjedačevim završnim riječima : „Ako je nijeste sad razumjeli razgalit ću Vam je nemilosrdnije onda kada glupa motika plaćenoga grobara u prah svali Taracu pjesnika i knezova.“

Glumac: Maro Martinović. Za radio prilagodio: Ivan Vulić. Ton-majstorica: Katarina Barišić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera: 25. 1. 2021.

 

UTORAK,  13.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Hrvoje  Ivanković: TRENUTAK ISTINE – prema humoreski Nanda Simonea

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dijana Vidušin, Amar Bukvić.
Premijerno emitirano: 03. 12. 2012.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Đino Đivanović, Srđan Nogić: TIKA-TAKA, TIKA-TAKA, KUCALO JE SRCE VATRENOG JUNAKA

Dokumentarna radio drama (feature) „Tika-taka, tika-taka, kucalo je srce vatrenog junaka“, zvučni je dokument, dosjećanje i putovanje kroz Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Pokušaj je to da se približi onim uzbuđenjima, dojmovima i fenomenima koji i sada kod mnogih izazivaju pitanje: što nam se zapravo dogodilo u ta nezaboravna trideset i dva ljetna dana 2018. godine? Feature će povijesni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije vratiti u epicentar zvučne slike psiholoških i emocionalnih stanja ključnih aktera; igrača, navijača, trenera, ali običnih pojedinaca čija je svakodnevica, barem za trenutak, postala vedrija. Tu je i glas nogometnog zaljubljenika te pomalo distanciranog navijača koji u svojevrsnom dnevničkom zapisu slušatelja vodi kroz vlastita iskustva, dileme i doživljaje, ne ostajući imun na sve što se oko njega događa. Konačno, tu su zvukovi hrvatskog nogometnog ljeta 2018. Trube, bubnjevi i pjesme; golovi, glasovi i decibeli.

Datum premijere: 5.2.2019.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Vladimir Stojsavljević: KRONIKA NESTAJANJA (1. DIO)

Povijesna drama koja se pronicljivo bavi okolnostima i uzrocima pogibije Petra Zrinskog i Krste Frankopana nastavak je, u smislu povijesnog slijeda, Stojsavljevićeve drame „Nikola VII“. Pisac Zrinske donosi u uzročno-posljedičnim povijesnim okolnostima, ali i kao ljude od krvi i mesa koji nose na leđima usud prostora i naroda kojem pripadaju. Metaforičnost njihove sudbine isplivava iz majstorskog psihološkog i fabulativnog tkanja.

Glume: Darko Milas, Anja Šovagović Despot, Petar Cvirn, Maja Katić, Livio Badurina, Bojan Navojec, Milan Pleština, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Vedran Živolić, Rakan Rushaidat, Mirta Zečević, Tvrtko Jurić.
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Lana Deban; urednica: Lada Martinac Kralj
Premijerno emitiranje: 18.2.2012. 


18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivo Vojnović : U MAGLI  1. Dio 

U kratkom proznom zapisu naslovljenom „U magli“ o siromašnome svijetu na rubu grada, Ivo Vojnović kaže:“Gledao sam u maglu kao u zavjesu koja se diže da pokaže sve što može glad, bijeda i zločinstvo svijeta.“ Uranja nas u unutarnji krajolik pripovjedača koji shvaća koliko duboka može biti neimaština neke obitelji, jedne djevojčice (jedne Male!), koja bi postala tko zna što lijepo i veliko da ne živi u tako strašnom i ubitačnom siromaštvu.

Glumac: Maro Martinović. Za radio prilagodio: Ivan Vulić. Ton-majstorica: Katarina Barišić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić
Premijera: 26. 1. 2021.

  

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA   

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Gilbert Keith Chesterton:  PROROČANSTVO PSA

«Proročanstvo psa» je treći krimić G. K. Chestertona koji će biti emitiran u programu HR. Chestertonov istražitelj velečasni Brown u ovoj napetici rješava slučaj umorstva bodežom. No, «chorpus delicti» misteriozno nestaje s mjesta zločina, što policajcima otežava otkrivanje ubojice. Slučaj rješava velečasni Brown prateći neobično ponašanje psa Noxa... Kako? Saznat ćete ako poslušate ovu zanimljivu napeticu.

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod i dramatizacija: Nada Zoričić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Alen Šalinović, Dražen Bratulić, Amir Bukvić, Filip Juričić, Ivo Kadić, Anita Matić, Darko Milas, Pero Kvrgić, Žarko Savić.
Premijera: 13. 4. 2007. 

 

SRIJEDA, 14.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hrvoje Ivanković: NESRETNI SLUČAJ - prema priči Lorenza Vannija

Glume: Sven Medvešek, Amar Bukvić, Dijana Vidušin.
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 7. 12. 2012.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivo Vojnović : U MAGLI  2. dio 

U kratkom proznom zapisu naslovljenom „U magli“ o siromašnome svijetu na rubu grada, Ivo Vojnović kaže:“Gledao sam u maglu kao u zavjesu koja se diže da pokaže sve što može glad, bijeda i zločinstvo svijeta.“ Uranja nas u unutarnji krajolik pripovjedača koji shvaća koliko duboka može biti neimaština neke obitelji, jedne djevojčice (jedne Male!), koja bi postala tko zna što da ne živi u tako strašnom i ubitačnom siromaštvu.

Glumac: Maro Martinović. Za radio prilagodio: Ivan Vulić. Ton-majstorica: Katarina Barišić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 27. 1. 2021.

 

ČETVRTAK, 15.7.2021.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hrvoje Ivanković: PRIČA ZA DVADESET KUNA- prema priči Richarda Connela

Glume: Sven Medvešek, Amar Bukvić. Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 17. 12. 2012.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo: ZASTARJELOST PRIVATNOSTI 

Ova radiofonska igra inspirirana je dvotomnim djelom „Zastarjelost čovjeka“ (Die Antiquiertheit des Menschen, 1956) njemačkoga filozofa, pisca i antinuklearnog aktivista Guenthera Andersa (1902-1992), koji tvrdi da je došlo do jaza između tehnološki povećane sposobnosti čovječanstva da stvara i uništava, i naše sposobnosti da zamislimo to uništenje.

Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo zvučni su čitači, odgonetači, ozvučitelji andersovske filozofske antropologije u doba visoke tehnologije, odnosno tehnofilije i tehnokracije. Autorski i izvedbeni duo plete složenu mrežu „akustičke užadi“ koja je kreirana šahtofonskim instrumentarijem i govori nam o nama danas: umreženima, informiranima, društvenim mrežama uhvaćenima, lišenima privatnosti. Nama koji živimo promjenu civilizacijske paradigme: tranziciju iz analogne u digitalnu kulturu, iz realnoga u virtualni svijet.

Ova audio drama snimljena je binauralno pa preporučujemo da se posluša i sa slušalicama!

Koncept, tekst, izvedba i režija: Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo. Ton-majstorice: Marijana Begović i Lana Deban. Dramaturginja i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 19. 9. 2019.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hrvoje Ivanković:  JEDAN DAN – londonska epizoda Dubrovačkih trubadura  

Dokumentarna mala forma o pjesmi „Jedan dan“ s kojom su Dubrovački trubaduri nastupili na Euroviziji 1968., autora Hrvoja Ivankovića.
Ton majstori: Miro Pijaca i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 15. 04. 2013.

 

PETAK, 16.7.2021.


0,00 – 0,10
, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Antun Gustav Matoš: PARISKA KRONIKA 

Antun Gustav Matoš autor je izvanrednih feljtonističkih zapisa nastalih za vrijeme njegova turbulentnog višegodišnjeg boravka u Parizu. U radiofonskoj maloj formi naslovljenoj „Pariska kronika“ donosimo Matoševo svjedočenje o teškom siromaštvu u kojem je živio u glavnom gradu Francuske i susretu sa Žanetom Lévy iz Bretanje koja ga je nerijetko spašavala od potpune izgladnjelosti. Veliki zaljubljenik u Grad Svjetla, Antun Gustav Matoš piše: „...slušajući Puccinijevu muziku i gledajući Murgerove nestašnike, prebirem kao starac po pepelu uspomena s tužnim osjećajem da bijah sretniji u Parizu gladan no sit u Zagrebu.“

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 17. 03. 2014.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Ivo Vojnović: EKVINOCIJO

U vrtlogu ekvinocijalne oluje događa se ljubavna drama Anice i Iva, mladog meštra s gruškoga škara, čija se majka Jele u istom kovitlacu nakon dugo vremena susreće s bogatim „Amerikanom“ Nikom Marinovićem, Ivovim ocem i čovjekom koji je odredio njezinu sudbinu. Radijsko uprizorenje ove znamenite Vojnovićeve drame, premijerno je emitirano 1981.

Redatelj: Bogdan Maračić
Datum premijere: 13. 10. 1981.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti:  SVILA U RUKAMA MOJE MAJKE 

Kratka dokumentarna forma koja donosi ganutljivu  dubrovačku priča o tradiciji, o ljubavi prema jednoj životinjici  - svilenoj bubici, priču o tome kako nastaje plemenita i nježna svila.

Sudjelovale su: Marija Radonić, Antonija Rusković Radonić i Nana Radonić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 8. 4. 2019.

  

SUBOTA,  17.7.2021.


0,00 – 0,10
, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Dino Pešut: DVOJE NA INTERNETU 

Ona radi u studentskoj referadi, on je rekviziter u kazalištu. Oboje su usamljeni, traumatizirani neuspjelim brakovima, s odraslom djecom. „Chat“ neobavezno započet na mrežnoj stranici za traženje partnera imat će u svojoj neizvjesnosti realnog upoznavanja začudan svršetak.

Režija: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonmajstorica: Katarina Račić. Glume: Jelena Miholjević, Franjo Kuhar i Hrvojka Begović. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 12. 10. 2016.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Katja Šimunić:  IRENA MILOVAN: GISELE, UČITELJICA

Irena Milovan (5. 1. 1937, Zagreb – 16. 7. 2020, Madrid), balerina i baletna pedagoginja, rođena je 1937. u Zagrebu gdje s deset godina upisuje Klasičnu baletnu školu i sa sedamnaest postaje članicom baleta zagrebačkog HNK. 1957. odlazi u Pariz gdje se usavršava u klasičnoj baletnoj tehnici, a potom jednu sezonu pleše u Würtembergische Staatstheatru u Stuttgartu te od 1959. – 1966. je solistica u Teatro Municipal u Santiago de Chileu gdje 1960. osniva prvu državnu baletnu školu. Od 1966. – 1973. solistica je u Opernoj kući u Zürichu, a od 1973. – 1977. u Opernoj kući u Bonnu. Od 1977. – 1986. pedagoginja je i baletna majstorica u Lyonskoj operi, a od 1986. – 1991. stalna baletna pedagoginja u Netherlands Dans Theater (umjetničko vodstvo: Jiri Kylian). Od 1991. – 2002. stalna je  baletna pedagoginja u Compania Nacional de Danza u Madridu (umjetničko vodstvo: Nacho Duato), no gostuje i redovito drži vježbe u Netherlands Dans Theter, Cullberg Ballet, Frankfurt Ballet, Gulbenkian Ballet i Lyonskoj operi. Irena Milovan živi u Madridu.

U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi usredotočujemo se na njezine senzibilne, misaone i emocionalne refleksije o baletnoj pedagogiji i baletu „Giselle“.

Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Autorica i urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  2. 3. 2020.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Natalija Manojlović: SJEDALO UZ PROZOR

Tekst Natalije Manojlović niz je sudarajućih fragmenata životnih situacija u neurotičnom gradskom danu. No, prizori se nižu autoreferencijalnim principom – istovremeno su dijelovi tobožnje radio drame i stvarnosti. Igra koja iz toga proizlazi je zabavno – ironična, a usložnjava se prema kraju kad se uspostavlja tema izgubljenosti života među nizovima podataka zapisanim u paralelnoj stvarnosti kompjuterske tehnologije, medija ili pak u vlastitoj memoriji nagrizloj fobijama, neurozama ili bespotrebnom užurbanošću. „Sjedalo uiz prozor“ prvi je tekst Natalije Manojlović koji smo stavili na repertoar Dramskog programa, a također i njena prva režija.

Redateljica: Natalija Manojlović; ton majstor: Srđan Nogić; glazbeni urednik: Maro Market; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Helena Buljan, Zoran Gogić, Hrvojka Begović, Jerko Marčić, Dario Varga, Gordana Gadžić, Dean Krivačić, Domagoj Janković
Premijera: 1.1.2019.

  

NEDJELJA,  18.7.2021.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Dino Pešut: NAS DVOJE

Pismo pročitano putem radija nepoznatome Njemu ili Njoj, o usamljenosti, malim bjegovima, malim tajnama. O vjeri u uzajamni susret i buduću – ljubav.

Glumi: Ivan Vukelić. Režija: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonmajstorica: Katarina Račić. . Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 17. 10. 2016.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Frances H. Burnett:   MALA PRINCEZA 

Sara je neobična djevojčica koja će i u najtežim životnim trenucima ostati postojana i hrabra, nesebična i mudra te će promijeniti živote svih koje susretne. Nakon što joj umre otac Sara naglo osiromaši i od bogate djevojčice postane služavka u otmjenoj engleskoj školi za djevojčice. Premda na hladnom tavanu, oskudno odjevena i uvijek gladna ona u sebi pronalazi snagu i izdržava sve nevolje zadržavajući toplinu i nesebičnost poput prave princeze.

Brojne ekranizacije ovoga klasika od  Mary Pickford i Shirley Temple u naslovnim ulogama do Liesel Matthews u  filmu Alfonsa Cuaróna iz 1995. dokaz su stalne inspiracije knjigom F. H. Burnett.

U prijevodu i dramatizaciji književnice Ane Đokić Pongrašić Sara će progovoriti  novom snagom te vjerojatno postati inspiracija i današnjim djevojčicama. A njezina lutka Emilly zadubljena nad knjigom koju čita razveselit će i starije slušatelje .

Redateljica: Katja Šimunić, dramatizacija. Ana Đokić Pongrašić, tonmajstor:     Marija Pečnik Kvesić  ;glazbeni urednik: Adriana Kramarić,  glume: Dunja Fajdić, Asja Jovanović, Urša Raukar, Boris Bakal, Vanda Winter, Amanda Prenkaj, Maja Katić, Dunja Sepčić, Vedran Komerički, Begović Sunčica i Lucija Barišić.
Premijerno emitirano:  20.04.2014

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI