Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna [9. -15.11.2020.]

Radio pregled tjedna [9. -15.11.2020.]

Premijerno poslušajte 'Nemirnicu' Mihaele Gašpar, 'MONOVID-19, prvi val' grupe suvremenih domaćih autora, 'Noć supermodela' Davora Špišića te 'Kratki rendez-vous sa Ute Lemper' u sklopu ciklusa Oda-birano.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  9.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anita Čeko: „Nasukani“

Dvoje mladih ljudi na morskoj obali uvježbava pjevačko-gitarističku točku za audiciju koja im može značajno unaprijediti karijeru. Idilični krajolik nije sukladan njihovim sve dubljim neslaganjima. Mlada djevojka otkrije tajnu koja će mnogo toga ovome životno-umjetničkom paru drastično promijeniti.

Glume: Vanda Winter i Nikša Marinović. Gitaru svira: Nikša Marinović. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  23. 3. 2020.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Mihaela Gašpar:  NEMIRNICA       1.dio                                
PREMIJERA 

Naslovni pojam 'nemirnica' zapravo je metaforički otklon od naziva elementa satnog mehanizma koji njegovo otkucavanje čini mogućim i monotono preciznim – jer, kaže autorica, "i čitav svijet otkucava. Čovjek nikada o tome ne misli, zaokupljen je bučnijim stvarima."

Tog otkucavanja nije bio svjestan ni glavni lik romana, premda je pola života proveo radeći kao urar, sve dok ga njegovo bolesno srce i prijetnja da će prestati otkucavati nije podsjetila na taj jednostavni ponavljajući zvuk...

Svake se večeri, dok je zakopčavao dugmad na svojoj pidžami i pozdravljao s vlastitim odrazom u ogledalu, glavni lik ovog romana, Josip Majdak, pripremao za vlastitu smrt. Svake se večeri odvijaju i naše generalne probe umiranja u kojima, baš kao i Josip Majdak, liježemo s nadom da ćemo iduće jutro ipak ustati. Kad položimo glavu na jastuk, pernati ili anatomski, ono što diše kraj nas, ona nejasna prisutnost koja ostaje kad se ugase i svjetlo i sjena, okupana i očišćena od dana, naša je savjest.

Redatelj: Goran Ribarić, za radio adaptirao : Dubravko Torjanac, tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić, glazbeni dramaturg:Maro Market
Igrali su: Sven Medvešek, Igor Kovač, Višnja Babić, Livio Badurina, Pero Juričić, Katarina Bistrović Darvaš i Hrvojka Begović.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Luka Vlašić – Tomislav Zajec – Ivana Sajko – Mirna Rustemović: MONOVID-19, prvi val

PREMIJERA

U proljeće 2020., u jeku širenja zaraze virusom covid-19, kada su se stanovnici mnogih europskih država nalazili u karanteni, na inicijativu web portala drame.hr, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih dijela te časopisa Kazalište, devetnaestero hrvatskih dramatičara napisalo je monologe kroz koje su, posredno ili neposredno, progovorili o novonastaloj situaciji. U dva radijska „vala“ nudimo vam izbor tih glasova, kao odjek strahovanja, nadanja i kritičkog promišljanja autorica i autora zatočenih i zatečenih u stanju prisilnog mirovanja.  Redatelj: Mislav Brečić.

Tr. 44'41''                                             

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Jasna Mesarić: „Napoleon, moj pra-pra-pradjed“

Oni imaju neobične nadimke: Bonaparte, Dziga, Fischer, Jozefina i Garbo. Prvi nema neko određeno zanimanje, drugi je kino-amater, treći, naravno, šahist, a one su: Bonaparteova životna partnerica i Dzigina životna partnerica. Svi su filmofili, bolje rečeno filmomanijaci. Nekad su ih filmovi hranili, živjeli su od njih, a sada, djeluju kao ostarjeli čudaci. Ili ipak ne! Oni su uporni i divni sanjari sadašnjosti kroz filmske odnosno zvučne, radiofonske slike.

Glume: Vili Matula, Dražen Bratulić, Zlatko Ožbolt, Urša Raukar , Jasna Bilušić i Petar Vujačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 1.10.2019.

 

UTORAK,   10.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Anita Čeko: „Nenad X“

On je nespretan, trom i neodlučan. Ona mu pomaže da na sastanku s djevojkom s kojom su ga spojili na speed-datingu bude što spremniji, rječitiji, simpatičniji. No, to nije lagan zadatak.

Glume: Marija Tadić i Vili Matula. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  24. 3. 2020.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Hrvoje Ivanković: „S ove strane Aheronta - Životna priča Vesne Starčević Smiljanić

Vesna Starčević Smiljanić rođena je 1924. u Sarajevu, kao treća kćerka u obitelji češko-austrijskog podrijetla. Godine 1950. upisala je studij glume u prvom naraštaju polaznika današnje Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a čitav radni vijek provela je kao članica ansambla Dramskog kazališta Gavella. U ovoj dokumentarnoj monodrami pratimo zanimljivu obiteljsku, životnu i profesionalnu priču Vesne Starčević Smiljanić, u kojoj su svoje mjesto našli i Gavrilo Princip, Branko Gavella, Mišo Samokovlija, sin poznatog pisca Isaka Samokovlije, te njezina sestra Vlasta Bartl, izumiteljice Vegete.

Trajanje: 57'57''
Datum premijere: 8.1.2019.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Virgina Wolf: NOVA HALJINA

Kraća pripovijetka velike Virginie Wolf u osnovi je psihogram glavne junakinje, izgubljene u svijetu određenog klasama, formama i materijalnim, svijetu koji je koliko površab toliko bešćutan i okrutan.

Kako onda izdržati jednu večer u salonu gospođe Dalloway dok je na tebi skromna, iako nova haljina. S tim se bori glavna junakinja, Mabel. Trivijalan povod odnosi nas u, za Virginiu Wolf tipičnu, introspekciju ženske psihe ali koja pod njezinim genijalnim perom postaje formula tragične podvojenosti koja je i nju proganjala.

Prijevod Branke Žodan osvaja virtuozitetom zahvaljujući kojem se može uživati u ovoj „kriški“ velike literature.

Prijevod, dramatizacija: Branka Žodan; redateljica: Stephanie Jamnicky; ton majstor: Zoran Sajko
glazbeni urednik: Žarko Joksimović
Glume: Antonija Stanišić; Alma Prica
Premijera: 17.6.2014.
Trajanje: 28'36''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasna Mesarić: „Neonska carica“

Poput malenog radiofonskog „Amarcorda“ ova nas začudna zvučna kratka igra uvodi u svijet generacije odrasle sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, koja kao da je izjednačavala umjetnost i život, koja je voljela umjetnost gotovo više od života.

Glume: Urša Raukar, Jasna Bilušić, Vili Matula, Dražen Bratulić, Zlatko Ožbolt. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 2.10.2019.

18,15, HR I
Oda-birano: Kratki rendez-vous sa Ute Lemper
PREMIJERA

Ciklus Oda-birano donosi novu premijeru "Kratki rendez-vous sa Ute Lemper", zvučnu bilješku uz gostovanje slavne pjevačice u Zagrebu. Kratki susret razgovora u petnaestak minuta otkrio je neke detalje o počecima jedinstvene dive, njezinim promišljanjima umjetnosti ali i života, te fascinacijom Marlene Dietrich.

Ute Lemper u veljači je ove godine, upravo na Valentinovo, nastupila uz Zagrebačku filharmoniju u njihovu OFF ciklusu darujući publici presjek svoje karijere, a pandemijska je situacija umnogome promijenila njezine planove za 2020. godinu i veliku turneju s projektom "Rendezvous with Marlene", koji se ipak može pogledati internetski zahvaljujući umjetničinom kontaktu na društvenim mrežama.

Spikerska suradnja Gordana Kovačić, snimio i tonski oblikovao Tomislav Šamec.
Sa Ute Lemper je razgovarala i zvučnu bilješku osmislila autorica i urednica Iva Lovrec Štefanović.

 

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA    

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

DAVOR ŠPIŠIĆ: “NOĆ SUPERMODELA”                     
PREMIJERA

Ova punokrvna i bespoštedna kriminalistička radiodrama uglednog pisca i dramatičara Davora Špišića uvjerljivo nas vodi u svijet hrvatskog podzemlja (ali, istovremeno, i surove stvarnosti) donoseći živopisne i prepoznatljive likove iz različitih okruženja - od policije, kriminalističkog miljea, društvenog vrha koji obuhvaća što estradnu, što onu političku elitu. Raspetljavajući niz povezanih ubojstava, spoznajemo mračnu stranu našega društva. “Noć supermodela” na neki je način zoran prikaz tame koja se nadvija upravo ondje gdje je najmanje očekujemo - u svijetu glamura.  Redatelj: Petar Vujačić.

Premijerno emitiranje: 10. 11. 2020.

 

SRIJEDA,   11.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Branko Maleš: RAJ JE TU

Dva para koje veže dugogodišnje prijateljstvo nakon zajedničkog odlaska u kino sjednu popiti piće. I zavedu se u razgovor koji, naizgled, ustrajno i neprekidno već desetljećima vode, ali bez razrješenja. Ili se ono ipak nazire?

Glumili su: Vanda Winter, Nikša Marinović, Marija Tadić i Vili Matula. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  25. 3. 2020.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ  

Janko Polić Kamov : ODIJELO

Šizofrena situacija imanja ili nemanja odijela, pokazivanja tobože imućnim ili razotkrivanja neimaštine, sukobi s okolinom i samim sobom, anarhično je lakrdijaška tema ove priče napisane 1908,  a koja i nama danas govori kako se malo toga promijenilo: izgled, pokazivanje, spektakulariziranjeje važnije je od onoga što se u nutrini čovjeka krije. Ili kao kod Kamova – beskompromisno p(r)okazuje.

Glumi: Frano Mašković. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 29. 10. 2019.

 

ČETVRTAK,  12.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Zoran Brajević: „A la carte“ 

Izvanzemaljac poučava Zemljane da ne treba jesti one koji osjećaju bol i patnju. Hoće li ga Zemljani poslušati?

Glume: Jelena Miholjević, Nedim Prohić, Zlatko Ožbolt, Boris Svrtan i Željko Šestić. Režija: Dejan Šorak; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 9. 4. 2018.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Kristina Kegljen:  JUŽINA          

Sredovječna žena je pala s balkona kuće u kojoj je živjela s obitelji. Samoubojstvo? Umorstvo? Nesretan slučaj? Kroz monologe koji su upućeni isljednicima i reminiscencije scena slavlja u kojima je obitelj bila na okupu, mlada spisateljica Kristina Kegljen, čija je ovo prva radiofonijska realizacija, „Južinom“ mapira složene, katkada posve mračne i bolesne, odnose bližih i daljnjih rođaka. A jedna od posljednjih poruka žene koja je pala s balkona bila je: „Neka vas južina i nemir u mišićima podsjećaju na vama najmilije“.

Redatelj: Mislav Brečić dramaturginja: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton-majstorica: Lana Deban. Urednica: Željka Turčinović.Glume: Daria Lorenci Flatz, Iskra Jirsak, Elizabeta Kukić, Željko Duvnjak, Doris Šarić Kukuljica, Domagoj Janković, Šiško Horvat Majcan, Darko Milas i Luka Petrušić.
Premijera: 9. 7. 2015.
Trajanje: 37 minuta

  

PETAK,  13.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Zoran Brajević: ŠAMARČINA 

Na snimanju radio-igre pisac nije zadovoljan efektom pljuske. Ton-majstor se trudi iznaći rješenje ali se redatelj i pisac posvađaju i – ispljuskaju.

Glume: Nedim Prohić, Boris Svrtan, Željko Šestić i Jelena Miholjević. Režija: Dejan Šorak; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 11. 4. 2018.

 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

MIROSLAV MEĐIMOREC - REDATELJ, PISAC

Portret kazališnog redatelja Miroslava Međimorca fokusiran je prvenstveno na njegov opus u razdoblju od konca šezdesetih do početka devedesetih godina 20. stoljeća. Vrijeme je to turbulentnih zbivanja u hrvatskom kazalištu, u kojem se, bar u Međimorčevu slučaju, reflektiraju i različita društvena previranja, pa su njegove predstave često iščitavane kao politički provokativne i subverzivne. Uz samog Međimorca o njegovu stvaralaštvu govori kazališni redatelj i pisac Vladimir Stojsavljević, a u emisiji ćemo čuti i niz raritetnih zvučnih zapisa, izravno ili neizravno vezanih uz Međimorčevo kazališno djelovanje.

Autorica: Giga Gračan
Datum premijere:  3. 10. 2017.
Trajanje:  60'01''

 

 

SUBOTA,  14.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

A. P. ČEHOV: KIRURGIJA

U odsuću liječnika koji je nekamo otputovao bolesnike prima bolničar Sergej Kuzmič Kurjatin. On će pokušati izvaditi zub crkvenjaku Jefimu Mihejiču Vonmiglasovu koji je sav natečen i bolne čeljusti. No taj pokušaj neće biti ni bezbolan ni bezopasan.

Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glume: Vinko Kraljević i Boris Svrtan. Tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market. Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 19. 12. 2016.


10,00 – 10,10
, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Virginia Woolf: TRENUTCI  POSTOJANJA

Kratka radiofonska igra "Trenutci postojanja" zasnovana je na istoimenoj kratkoj priči Virginije Woolf. „ Slaterove pribadače nemaju oštre vrške – niste li vi to već primijetili? Rekla je gospođica Claye okrećući se u trenu kad je ruža pala s haljine Fanny Wilmot, i Fanny se sagnula, ušiju punih glazbe, potražiti pribadaču na podu.“ Te riječi su proizvele neobičan šok koji će rezultirati iznimnom napetošću u jednoj naizgled mirnoj glazbenoj večeri.

Prijevod s francuskog: Sanja Lovrenčić. Glumili su: Vesna Tominac Matačić,  Jelena Miholjević i Ivana Buljan Legati. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Zoran Sajko. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 29. 1. 2019.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Dubravko Mihanović: PROLAZI SVE

Sućutnost za probleme generacije, koju volimo zvati „treća dob“, daje emocionalno ozračje posljednjem dramskom tekstu Dubravka Mihanovića „Prolazi sve“. No, tema bitno nadilazi povod i dotiče se potrage za smislom životne formule čija je specifična težina veća što je neumitni kraj bliži. Tako Frana Rožić, glavna junakinja, tek po dolasku u starački dom odabire put povjerenja u drugoga koji joj onda osigurava mir u odlasku.

U režiji Mislava Brečića igraju ponajbolji glumci našeg glumišta, čak njih jedanaest: Jelena Miholjević, Boris Svrtan, Sven Medvešek, Bojan Navojec, Krešo Mikić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Nina Erak, Dijana Vidušin, Darija Lorenci, Mladen Vasary
Redatelj: Mislav Brečić; ton majstor:Tomislav Šamec; glazbena urednica: Franka Meštrović
Premijera: 10.6.2012.
Trajanje: 51'44''

 

NEDJELJA, 15.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

A.P. Čehov: SUZE, KOJE SVIJET NE VIDI

Potpukovnik  Rebrotesov, nadzornik bogoslovije Dvojetočijev i njegov pomoćnik dosta su toga pojeli i popili a još bi mogli i pojesti i popiti. Kako je sve u to noćno doba zatvoreno,  potpukovnik ih pozove k sebi u goste. Kako njegova žena spava, a ključ od podruma s pićem i jelom je kod nje, potpukovnik je mora probuditi, ali to neće proći bez obračuna.

Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glume: Vinko Kraljević, Dora Lipovčan, Damir Šaban i Boris Svrtan. Tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market. Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 20. 12. 2016.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Rudyard Kipling: KAKO JE NASTALO PRVO PISMO

Poslije slušanja ove radio-igre sigurni smo da ćete poželjeti pročitati (možda ponovo, a možda po prvi put) Kiplingovu zbirku “Kako je nastalo prvo pismo”. U njoj se šetamo prethistorijskim pejzažem u vrijeme izuma ili nastajanja prvih stvari i pojmova. U radio-igri “Kako je nastalo prvo pismo” dramatizatorica Tanja Kirhmajer spojila je dvije priče – onu o djevojčici Taffi i događaju koji ju je nagnao da smisli znakove koji će postati začetak prvog pisma, te priču kako je slon dobio surlu. Kiplingova “arheologija” je duhovita, šašava, razigrana i nadrealna pa tako i ova radio-igra. Režiju potpisuje Darko Tralić, a u glavnoj ulozi sjajna, mlada glumica Jasna Palić-Picukarić.

Urednica: LADA MARTINAC
Tr. 30:55
Premijerno emitirano: 18.05. 1997.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE