Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno poslušajte male forme Dina Pešuta te poeziju Frana Galovića i Vesne Parun, a reprizno - među inim -'Ledenog generala' Sibile Petlevski, 'Skandaloznu aferu g. Holoušeka' iz pera Karela Čapeka...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  04. travnja 

00,00 – 00,10; HR II

MALE FORME

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ – 4. dio

Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Franjo Dijak, Dijana Vidušin

Premijerno emitirano: 07. 02. 2013.

Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

 

14,00 - 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

NENAD BURCAR - ZORAN CAR: „PREMA ŽUMBERKU“

Koordinator: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 26. 11. 1996.

Dvojica zagrebačkih slikara, fascinirani prirodnim ljepotama Žumberka i nepoznatošću ovog kraja nadomak Zagrebu, kreću u istraživanje ovog prostora, jedan od njih na brdskom motoru. To je tema ovog živopisnog zvučnog ostvarenja u kojem se čuju izvorne situacije i izvorni ljudi Žumberka.

 

SUBOTA,  05. travnja

00,00 – 00,10; HR II

MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN:  „VRIJEME I SJEĆANJE“

Skladatelj: Nino Bracceduro; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović.

Glasovi: Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 27. 12. 2012.

U dokumentarnoj maloj formi autorice tematiziraju fenomen sjećanja kroz uspomene na bake i djedove i stvari koje su od njih ostale i postale fetiš novim generacijama.

 

10,00 - 10,10; HR III

MALE FORME

AUGUSTE RODIN: „POSLIJEPODNE JEDNOG FAUNA“

Redateljica, prevoditeljica i adaptatorica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Boris Bakal, Filip Nola.

Premijerno emitirano u travnju 2013.

U pet desetominutnih radiofonskih formi slušamo što je veliki francuski kipar Auguste Rodin napisao o plesu, ljepoti tijela i duše, o svojoj fascinaciji kambodžanskim plesačicama kao i o skandalu koji je izazvala premijerna izvedba baleta Poslijepodne jednog fauna ustajući u obranu avangardnog plesača i koreografa Vaclava Nižinskoga.

 

18,05 - 18,55; HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

EUGEN KUMIČIĆ: „OBITELJSKA TAJNA“

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Vanda Winter, Amar Bukvić, Suzana Nikolić, Darko Milas, Željko Duvnjak, Lela Margitić, Biserka Ipša, Richard Simonelli, Enes Vejzović.

Premijerno emitirano: 06. 02. 2010.

Eugen Kumičić, u svom se spisateljskom radu znao koristiti elementima preuzetim iz francuske trivijalne književnosti, pa je i tako njegov komad „Obiteljska tajna“ pisan 1890. na tragu dobro skrojenih komada 19.og stoljeća. Spretna fabulativna konstruiranost i neosporna scenska duhovitost daju „Obiteljskoj tajni“ laganu napetost i šarm, ali je ona očigledno pisana ne samo da bi zabavila nego i angažirano oslikala hrvatsku aristokraciju i više građanske slojeve tog vremena. Susret lica povodom ljubavnih očijukanja i prosidbe završava otkrivanjem dugo čuvane ljubavne i obiteljske tajne koja ustvari otkriva snobizam jednog socijalnog sloja, te nepoštivanje vlastitog, hrvatskog, identiteta. Utoliko, ako „Obiteljska tajna“ i nije izrazito bitan komad hrvatske dramske književnosti otkriva bitne značajke Eugena Kumičića kao pisca i političara, a slušatelja će možda neki njeni elementi asocirati i na naravi i običaje današnje Hrvatske.

 

23,25 - 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

STANISLAV KOVAČIĆ: „LIFT“ radni naslov

Urednica: Adriana Kramarić

Premijera

 

NEDJELJA,  06. travnja

00,00 – 00,10; HR II

MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN:  „VRIJEME I SPAVANJE“

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović

U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 28. 12. 2013.

U kratkoj dokumentarnoj formi autorice problematiziraju spavanje kroz snove kao paralelnu stvarnost.

 

16,05 - 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

ZORAN PONGRAŠIĆ: „TICALOVA PUTOVANJA“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Krešimir Mikić, Jelena Miholjević, Enes Vejzović, Željko Duvnjak, Hrvoje Kečkeš, Tomislav Krstanović, Goran Grgić.

Premijerno emitirano: 22. 09. 2013.

Mali mrav Ticalo ne želi biti običan mrav. Želi poći u svijet i okušati se u nečemu drugom osim skupljanju hrane i čuvanju mravinjaka. Na svom putu susreće slona pa i sam poželi biti slon, ali nedostaje mu surla. Nastojeći pronaći surlu susreće kornjaču koja stalno spava, vukove koji ga pozivaju da i sam bude vuk, sovu a na kraju čak i mravojeda.

Kao i svatko tko u potragu kreće pun nade i otvorena srca tako i Ticalo o svijetu i njegovim stanovnicima saznaje puno toga, ali na kraju shvaća da je lijepo biti ono što jesi.

Tekst koji je prilagođen radiju nagrađen je drugom nagradom za dramski tekst za djecu i mlade „Mali Marulić“ 2012. godine Gradskog kazališta lutaka Split.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

FRAN GALOVIĆ: „V TRSJU, POD OREHOM, LEPA KATA, POD BRESKVAMI“

Redateljica: Stephanie Jamnicky

Premijera

 

21,00 - 21,30; HR II

PANOPTIKUM

MLADEN KOPJAR: „KAKO JE DAMIR F. USTAO IZ MRTVIH“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Željko Duvnjak, Mladen Vasary, Matija Prskalo, Ozren Grabarić.

Premijerno emitirano: 27. 05. 2012.

Nova komedija Mladena Kopjara problematizira značaj (ne)ispeglanih košulja u suvremenom braku.

 

PONEDJELJAK,  07. travnja

00,00 – 00,10; HR II

MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN:  „VRIJEME I DJECA“

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović.

Premijerno emitirano: 31. 12. 2012.

 

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

NADA IVELJIĆ: „BIJELA KOPRIVA“

Redateljica: Jasna Mesarić; adaptacija: Ana Đokić-Pongrašić; urednica: Nada Zoričić.

Premijerno emitirano u rujnu 1999.

Omiljena književnica za djecu Nada Iveljić, napisala je kratki roman za sve uzraste – “Bijela kopriva”, što je romansirana biografija znamenite hrvatske slikarice Slave Raškaj. Autorica se potrudila pronaći svu dostupnu faktografiju iz slikaričina života te ih vještom spisateljskom rukom donijeti pred čitatelje suptilnom obradom likova i zbivanja.

 

14,00 - 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE NEDE MAMILOVIĆ BAJSIĆ

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica i autorica: Tajana Gašparović.

U prikupljanju snimki i informacija sudjelovali: Pavlica Bajsić i Saša Božić.

U emisiji sudjelovali: Ivica Boban, Georgij Paro, Branko Brezovec, Vladimir Gerić, Mustafa Nadarević, Branko Matan, Mate Maras, Špiro Guberina, Branka Cvitković i Saša Božić.

Korišteni su fragmenti snimke tribine O spremnosti na rizik – portret glumice Nene Mamilović Bajsić koja je održana na Akademiji dramske umjetnosti u svibnju 2013. godine te fragmenti iz emisije Trećeg programa Skrivena strana dana o Nedi Mamilović Bajsić .

Premijerno emitirano: 14. 10. 2013.

Neda Bajsić, djevojačkog prezimena Mamilović, rođena je u Zagrebu 1942. godine, a djetinjstvo je provela u Splitu i Dubrovniku gdje je još u vrijeme školovanja počela nastupati na Dubrovačkim ljetnim igrama. Nakon studija glume na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost, djeluje u Zagrebačkom kazalištu mladih od 1967. do 1969. godine, kada prelazi u angažman u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Nastupala je i na drugim pozornicama kao i u boljim radio-dramama te u nekoliko filmova. Istakla se blistavim talentom za dramske uloge kako u klasičnom repertoaru hrvatske i svjetske baštine, tako i hrabro koračajući u neoekspresionizam i avangardu te početke fizičkog teatra na ovim prostorima. Najznačanije uloge su Ida u Vojnovićevoj Na taraci u režiji Branka Gavelle i obnovi Koste Spaića na Dubrovačkim ljetnim igrama, Anica u Maškaratama ispod kuplja u režiji Zvonimira Bajsića u dubrovačkom Kazalištu Marin Držić, Vera u Feldmanovoj Vožnji u režiji Petra Šarčevića i izvedbi zagrebačkog HNK, a dvije uloge po kojima je se najviše pamti su Hana u Grumovom Događaju u gradu Gogi te Grbavka u Grbavici Slavka Mihalića, obje u režiji Georgija Para i produkciji zagrebačkog HNK. Za glavnu ulogu u kontroverznoj Grbavici iz 1971. godine osvojila je nagradu Sedam sekretara SKOJ-a. Tijekom sedamdesetih godina zbog bolesti se sve rjeđe pojavljuje na pozornici, a početkom osamdesetih prekida aktivno kazališno djelovanje. Neda Bajsić umrla je 23. lipnja 2012. godine u Zagrebu.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO IGRA

KAREL ČAPEK: „SKANDALOZNA AFERA GOSPODINA HOLOUŠEKA“

Redatelj: Dražen Ferenčina; prijevod i dramatizacija: Boro Slanina; skladatelj: Davor Rocco; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Slavko Brankov, Sreten Mokrović, Emil Glad, Sunčana Zelenika, Tarik Filipović, Marina Poklepović, Zvonko Zečević, Zvonko Novosel, Žarko Savić, Kristijan Ugrina.

Premijerno emitirano: 28. 11. 1994.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

DINO PEŠUT: „POSLIJEPODNE KADA SMO SVI ODLUČILI GOTOVO NIŠTA NE REĆI“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Goran Bogdan, Frano Mašković.

Premijera

 

UTORAK,  08. travnja

00,00 – 00,10; HR II

MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN:  „VRIJEME I PROTOK“

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović.

Premijerno emitirano: 28. 12. 2012.

 

14,00 - 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

BRANKO PEJNOVIĆ: „VESNA PARUN“ radni naslov

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Ljubo Pauzin.

Premijera

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO DRAMA

SIBILA PETLEVSKI: „LEDENI GENERAL“

Redateljica: Ranka Mesarić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Mustafa Nadarević, Ksenija Marinković, Božidar Alić, Vedran Mlikota, Darija Lorenci, Marinko Prga, Rakan Rushaidat, Asja Jovanović, Matija Prskalo, Živko Anočić, Franjo Dijak.

Premijerno emitirano: 26. 01. 2006.

Dramski tekst «Ledeni general» Sibile Petlevski nagrađen je između brojnih pristiglih tekstova na međunarodnom Berlinskom natječaju za promicanje nove europske dramaturgije.

Vrlo aktualna i višestruko indikativna drama ispisana je u konvencijama znanstveno-fantastične farse, a problematiziraju se moguće negativne posljedice sadašnje svjetske globalizacijske inicijative u nedalekoj budućnosti. U obliku sf literarnog proricanja unaprijed se osuđuje svaka moguća pojava totalitarizma, kao i njegova uobičajena negativna praksa: nasilno brisanje nacionalnog identiteta, bespoštedna borba jakih za mjesto gospodara svijeta, i najzad opći kaos duhovnih i posebno moralnih vrijednosti.

Svijet drame S. Petlevski podijeljen je na malobrojnu svjetsku elitu i brojno anonimno roblje koje dakako elitu opslužuje; literarna križaljka poznate književnice usput nije nimalo daleko od aktualne realnosti i određenih nastojanja ali i presizanja europske unije na putu vlastitog okrupnjavanja.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

DINO PEŠUT: „PODNE KADA SMO PLAKALI ZBOG DRUGIH LJUDI“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Tvrtko Jurić, Kristijan Potočki.

Premijera

 

23,00 - 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

SUSAN GLASPELL: „POROTNICE“

Redatelj: Darko Tralić; prijevod i dramatizacija: Branka Žodan; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Nina Erak Svrtan, Matija Prskalo, Pero Juričić, Jan Kerekeš, Kristijan Potočki.

Premijerno emitirano: 01. 05. 2012.

Susan Glaspell (1876. – 1948.), američku dramatičarku, glumicu, redateljicu, pjesnikinju, spisateljicu romana i pripovjedaka po prvi puta predstavljamo u emisiji Napetica iliti krimić s “Porotnicama”, nastalim dramatizacijom pripovijetke A Jury of Her Peers (1917.), intrigantne (kriminalističke) obrade muško-ženskih, osobito bračnih, odnosa. Ova pripovijetka je jedno od nezaobilaznih djela koja se pruočavaju na američkim i europskim ženskim studijima.

 

SRIJEDA,  09. travnja

00,00 – 00,10; HR II

MALE FORME

KAREL ČAPEK: „UKRADENI SPIS 139/VII odjel C“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić-Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Pero Juričić, Goran Grgić, Jelena Miholjević, Mladen Vasary

Premijerno emitirano: 15. 10. 2013.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

DINO PEŠUT: „JUTRO KADA SMO SE RASPRSNULI U VIRGINIJU WOOLF“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Goran Bogdan, Hrvojka Begović.

Premijera

 

ČETVRTAK,  10. travnja 2014.

00,00 – 00,10; HR II

MALE FORME

A.P.ČEHOV: „ČINOVNIKOVA SMRT“

Redatelj: Darko Tralić¸ dramatizacija: Nives Madunić-Barišić;  glazbeni urednik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Jelena Miholjević, Mladen Vasary, Goran Grgić.

Premijerno emitirano: 14. 10. 2013.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO ATELJE

DEA LOHER: „ZEMLJA BEZ RIJEČI“

Prijevod: Sabine Marić; redatelj: Mislav Brečić; ton majstor: Dubravko Robić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Franjo Dijak.

Premijerno emitirano: 28. 03. 2013.

Uglavnom monodramsko tkivo teksta jedne od najrelevantnijih, najnagrađivanijih te u svijetu, no ne i kod nas, najizvođenijih njemačkih dramatičarki srednje generacije Dee Loher Zemlja bez riječi tematizira unutarnje pejzaže jedne likovne umjetnice nakon njenog povratka iz K., grada na Bliskom Istoku pogođenog ratnim stradanjima. Ona je iznimno senzibilan i inteligentan promatrač koji duboko zadire u propitivanja mogućnosti vlastitog kreativnog izraza, kako u formi slike tako i u formi riječi, nakon što je svjedočila nekima od najstrašnijih slika. Njezin stalni unutarnji suputnik jest poznati pokojni slikar Mark Rothko, čiji je likovni radovi zadivljuju.

Redatelj Mislav Brečić tkivo radio-drame gradi na način da je monolog isprva neurotično istrzan i krajnje nemiran da bi se, što je slikarica bliža mjestu ratnih stradanja, u njezinom iskazu bilo sve više mira i tišine. Jer, jedino izravnim ulaskom u proživljenu patnju pronalazimo duboki mir.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE