Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Uloge iz snova' premijerno će trčati 'Ilički maraton', da bi nakon niza repriza na red došla - 'Hrvatska raspodija'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 25. travnja

00,00 - 00,10; HR II

MALE FORME

JAROSLAV HAŠEK: „TRAŽI SE JAMAC“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Mladen Vasary, Goran Grgić, Pero Juričić, Jelena Miholjević.

Premijerno emitirano: 07. 10. 2013.

Igrana mala forma u kojoj glavno lice uporno i neuspješno traži jamca za zajam. U ta žalosna vremena (koja sličnost s današnjim!) ni rodbina ni prijatelj ne usuđuje se biti jamac. Kako riješiti taj problem, poslušajte u ovoj emisiji.

14,00 - 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

ZORA DIRNBACH: „PARTIJA ŠAHA“

Redatelj: Zvonimir Bajsić; asistent režije: Milovan Vučković; glazbena urednica: Jelka Kušelj; ton majstor: Maksim Jurjević; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Glume: Sven Lasta, Pero Kvrgić, Borka Ivošević.

Premijerno emitirano u emisiji Radio drama: 07. 05. 1970.

SUBOTA, 26. travnja

00,00 - 00,10; HR II

MALE FORME

JAROSLAV HAŠEK: „MOLBA ZA POVIŠICU PLAĆE“

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Mirta Zečević, Zoran Gogić, Frane Perišin, Filip Križan.

Premijerno emitirano: 01. 03. 2013.

10,00 - 10,10; HR III

MALE FORME

AUGUSTE RODIN: „O LJEPOTI“

Redateljica, prevoditeljica i adaptatorica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Boris Bakal, Filip Nola.

Premijerno emitirano u travnju 2013.

U pet desetominutnih radiofonskih formi slušamo što je veliki francuski kipar Auguste Rodin napisao o plesu, ljepoti tijela i duše, o svojoj fascinaciji kambodžanskim plesačicama kao i o skandalu koji je izazvala premijerna izvedba baleta Poslijepodne jednog fauna ustajući u obranu avangardnog plesača i koreografa Vaclava Nižinskoga. 

23,25 - 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

LADISLAV ZELEZNY: „ZERO“ 

Urednica: Adriana Kramarić

Premijera

NEDJELJA, 27. travnja

00,00 - 00,10; HR II

MALE FORME

JAROSLAV HAŠEK: „TRAGEDIJA TRGOVCA“

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Mirta Zečević, Zoran Gogić, Frane Perišin, Filip Križan.

Premijerno emitirano: 15. 02. 2013.

16,05 - 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

NINA MITROVIĆ: „KOLBABA I BRZOJAVKO“

Redatelj: Petar Vujačić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Alma Prica, Lada Bonacci, Dražen Bratulić, Franjo Dijak, Jasna Bilušić, Saša Buneta, Davor Svedružić.

Premijerno emitirano: 10. 12. 2006.

Među najljepše bajke svijeta sigurno spada «Poštarska bajka» Karela Čapeka koja jednog neobičnog patuljka i njegovu prijateljicu poštaricu stavlja u službu šaljive ljubavne priče u kojoj se cijeli nesporazum dogodio radi nenapisane adrese na omotnici pisma. Dramatizaciju bajke napisala je mlada dramska spisateljica Nina Mitrović koja ju je priredila za teatar, a mi je opet radio-prilagodbom prenosimo u radijski medij. Dakle, ova verzija «Poštarske bajke» obiluje duhovitim dijalozima, novim licima koja poštarica i patuljak susreću na svojem putu potrage i pojačanim romantičnim happy endom. Šarmantnom režijom Petra Vujačića emisija se obraća širokom krugu slušateljstva. 

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

STANISLAV FEMENIĆ: „IZ LOVČEVE BILJEŽNICE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.

21,00 - 21,30; HR II

PANOPTIKUM

VJEKOSLAV DOMINI: „KUĆA ZA RUŠENJE“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Biserka Ipša, Dora Lipovčan, Boris Svrtan, Goran Grgić, Damir Šaban.

Premijerno emitirano: 03. 11. 2013.

PONEDJELJAK, 28. travnja

00,00 - 00,10; HR II

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „PASTIČERIJA, BETULE PLACA - MALI DUBROVAČKI MEMENTO“

Ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Premijerno emitirano: 12. 11. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

PREDRAG RAOS: „LET NANCIJA KONRATATA“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstori: Marija Pečnik Kvesić i Zoran Sajko; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Mladen Vasary, Tomislav Krstanović, Žarko Potočnjak, Slavko Juraga, Enes Kišević, Petar Leventić, Frano Mašković, Luka Dragić.

Premijera

14,00 - 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE ZRINKE KOLAK-FABIJAN

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 25. 02. 2005.

Glumica Zrinka Kolak Fabijan jedna je od najznačajnijih glumica Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Nakon što je završila studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, dolazi u ansambl riječkog HNK i u njemu ostaje sve do ove sezone, kada preuzima mjesto ravnateljice riječkog Kazališta lutaka. Ostvarila je niz značajnih uloga, od komičnih do ozbiljnih dramskih rola, a 2000. je godine dobila nagradu Hrvatskoga glumišta za glavnu žensku ulogu (Tilda u predstavi “Velika Tilda” Ivana Vidića).   

18,00 - 19,00; HR III

RADIO IGRA

JEAN-CLAUDE KUNER: „ULOGE IZ SNOVA“

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod: Marta Bradić Matišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Lela Margitić, Vlatko Dulić.

Premijera

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „ČOVJEK KOJI KASNI“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.

Glumi: Ozren Grabarić.

Premijerno emitirano: 18. 03. 2013.

Koje probleme ima Čovjek koji kasni kad dođe na kazališnu predstavu i u zamračenom gledalištu, umjesto da prati predstavu, razgovara sam sa sobom u nadi da će riješiti svoju usamljenost i tjeskobu.

UTORAK, 29. travnja

00,00 - 00,10; HR II

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „JEDAN DAN - LONDONSKA EPIZODA DUBROVAČKIH TRUBADURA“

Ton majstori: Miro Pijaca i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 15. 04. 2013.

Dokumentarna mala forma o pjesmi „Jedan dan“ s kojom su Dubrovački trubaduri nastupili na Euroviziji 1968., autora Hrvoja Ivankovića.

14,00 - 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

SRĐAN NOGIĆ I TOMISLAV ŠAMEC: „ILIČKI MARATON“

Urednik: Ljubo Pauzin.

Premijera

Prije nekoliko godina, u siječnju, grupa znanaca pokrenula je “Ilički maraton”. Ilica je najduža ulica u gradu Zagrebu, a kako je i žila kucavica – u njoj su se smjestile mnogobrojne kafeterije i gostionice. Spomenuta grupa odredila je pravila maratona – u kafićima na lijevoj strani Ilice ispija se pivo, a na desnoj strani – žestica. U višegodišnjem održavanju maratona još nitko nije došao do kraja. I ove godine se skupila grupica “natjecatelja” – bili smo i mi i tom prigodom načinili dokumentarac. Grupa autora pratila je događanja.

18,00 - 19,00; HR III

RADIO DRAMA

MIROSLAV KRLEŽA: „HRVATSKA RAPSODIJA“

Redatelj: Petar Vujačić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Franjo Kuhar, Biserka Ipša, Jelena Miholjević, Žarko Savić, Alen Šalinović, Darko Milas, Željko Duvnjak, Zvonimir Zoričić, 

Premijera

U lipnju ove godine u cijeloj Europi obilježit će se početak Prvog svjetskog rata, „rata koji će okončati sve ratove“ kako su mu znali „tepati“. O tom ratu, krvavom i blatnom, ispresijecanom interesima dva velika saveza, njihovom upotrebom „malih“ po europskim bojištima, te na koncu s 40 milijuna žrtava što ga je svrstalo u prvi rat globalnih razmjera, u našoj je književnosti najviše i, naravno, najciničnije pisao Miroslav Krleža i sam sudionik tog pokolja. 

Ekspresionističku jednočinku „Hrvatska rapsodija“ Krleža piše 1918., dakle, na kraju rata stavljajući u jedan vlak razne predstavnike umornog, obespravljenog i na frontovima potrošenog naroda. To su vojnici koji odlaze na front ili se s njega kao invalidi vraćaju, oni koji traže obitelji, oni koji ne mogu spasiti djecu, oni koji su gladni, oni koji se ne nadaju, oni koji uzaludno debatiraju… Krležin vlak, kako protječu kratki prizori po vagonu, sve više ubrzava i ne uspijeva ga spasiti ni pojava Hrvatskog genija, spasitelja o kojem Krleža traga u i drugim svojim ekspresionističkim komadima. Iako je ovaj tekst repertoarno postavljen u odnosu na obilježavanje povijesnog datuma, ima nažalost dovoljno dodirnih točaka s Hrvatskom 2014., pa ga se da interpretirati iz suvremenog rakursa, dok ga njegova glazbena struktura preporuča upravo za radiofonsko čitanje. 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „SRETAN ČOVJEK“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.

Glumi: Goran Grgić.

Premijerno emitirano: 20. 03. 2013.

Na kazališnu predstavu Sretnom čovjeku kasni tajnica kojoj je zakazao ljubavni sastanak. Kako rješava taj problem i što je epilog njegova posjeta kazalištu poslušajte iz pera mlade hrvatske dramatičarke Nine Mitrović (1978.).

23,00 - 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

KATJA ŠIMUNIĆ: „DREZDENSKI SLUČAJ“

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Alen Šalinović, Asja Jovanović, Leona Paraminski, Pero Juričić, Zoran Čubrilo.

Premijerno emitirano: 26. 10. 2007.

«Drezdenski slučaj» je drugi radio-krimić koji je napisala i režirala poznata hrvatska književnica i redateljica Katja Šimunić. U ovoj napetici pratimo istragu privatnog istražitelja iz Hrvatske, koji u Drezdenu pokušava otkriti što se dogodilo mladoj znanstvenici koja je nestala u vrijeme dok je radila dizertaciju o književnom radu čuvenog Ericha Kästnera.

SRIJEDA, 30. travnja

00,00 - 00,10; HR II

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „PRIČA ZA DVADESET KUNA“

Prema priči Richarda Connela

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Sven Medvešek, Amar Bukvić.

Premijerno emitirano: 07. 01. 2013.

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „JEDAN MUŠKARAC I JEDNA ŽENA“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Jadranka Đokić, Ozren Grabarić.

Premijerno emitirano: 08. 03. 2013.

ČETVRTAK, 01. svibnja

00,00 - 00,10; HR II

MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA 4 - DUĆAN U DOMU“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Iskra Jirsak, Petar Cvirn.

Premijerno emitirano: 12. 07. 2013.

18,00 - 19,00; HR III

RADIO ATELJE

OLIVER FRLJIĆ: „GOSPOĐICE RICE, PUNO PRIJE GEOPOLITIKE BILA JE GLAZBA“ 

Redatelj: Oliver Frljić; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Ana Karić, Nataša Dangubić, Nina Violić.

Premijerno emitirano: 23. 10. 2009.

Nakon što je prije nekoliko godina u Teatru &TD uspješno uprizorio svoj autorski projekt, Oliver Frljić ispitao je njegovu mogućnost funkcioniranja u radiofonijskom izrazu. Frljićev tekstualni kolaž sastavljen od dokumentarnih isječaka intervjua s Vanessom Redgrave, Brigitte Bardot i Condoleezzom Rice, te od filmskih prizora, bavi se ispražnjenošću pojma političko kazalište (odnosno – političkog angažmana u dramskom izrazu) i mogućnostima njegovog punjenja. No, dok se u predstavi Frljić poigrava prostorom performativiteta na način kontrastiranja odnosa maksimalno naglašenog govorenja i maksimalno dokinutog činjenja, u radiofonijskom izrazu ostaje pristan svega maksimalno naglašen segment govorenja. Performativni je diskurs činjenja, dakle, posve ukinut, pri čemu govorenje postaje jedinim izražajnim sredstvom. Govorenje se tijekom radio-izvedbe ritmizirano perpetuira, propitujući na taj način fenomen slušateljske percepcije u odnosu sadržaja i forme koja u drugom dijelu izvedbe izbija u prvi plan, približujući radio-izvedbu formi glazbenog djela.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE