Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Je li Tajna opasnog psa zapisana u Tarotu, tko nosi Trešnjevački taubek i još štošta drugo saznat ćete budete li slušali radio.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 17. siječnja

14,00 - 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

ANATOLE FRANCE: „TAIDA“

Režija i dramatizacija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Glume: Asja Jovanović, Filip Nola, Sreten Mokrović, Dražen Šivak.

Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje: 08. 07. 2005.

 

SUBOTA, 18. siječnja

18,05 - 18,55; HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

RANKO MARINKOVIĆ: „OKO BOŽJE“

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizatorica i urednica: Lada Martinac-Kralj; ton majstor: Tomislav Šamec.

Glume: Siniša Popović, Alen Šalinović, Antonijo Franić, Špiro Guberina, Kruno Šarić, Nadežda Perišić Radović.

Premijerno emitirano: 21. 09. 2013.

Bez obzira što je drugi svjetski rat, to jest - talijanska okupacija Dalmacije, povijesni  okvir u kojem se pripovijest „Oko Božje“ plete, njezinu privlačnost i poslije više od 60 godina od tiskanja (1949.) čini marinkovićevsko „oko“ i način na koji ono promatra malomještanski otočki svijet: ironično osjenčena lica, umorne kale, ljudske prijetvornosti koje izranjaju u „osjetljivim“ vremenima.

Osnovu pripovijetke čini velika i dijaloški razrađena scena između prijatelja iz mladosti od kojih jedan, don Silvestar, traži partnera u borbi za obranu mjesta od komunističke i „partiđanske“ napasti, a drugi, urar i izumitelj, Frane Mandalin, mogućnost da popravi sat na starom zvoniku, te smiješno nadmudrivanje koje iz toga proiziđe.

Zanimljivo je napomenuti da se oba glavna lica (kao i neka sporedna) pojavljuju i u drugim Rankovim novelama iz tog perioda („Ni braća, ni rođaci“, „Sokratovo poniženje“, „Samotni život tvoj“), pa je dramatizacija to uzela u obzir šireći i razvijajući određene motive. Jedan od njih je i onaj motiv otočkog intelektualca koji je u našoj radijskoj inačici ujedno pisac pripovijesti koja se upravo zbiva.

 

23,25 - 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

STEPHANIE JAMNICKY: „TAROT“

Urednica: Adriana Kramarić

Premijera

 

NEDJELJA, 19. siječnja

16,05 - 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

HRVOJE KOVAČEVIĆ: „TAJNA OPASNOG PSA“

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Ivana Krizmanić, Jelena Miholjević, Alen Šalinović, Iskra Jirsak, Kristijan Jajić.

Premijera

Kada jednom prežive rastavu roditelja djeca se teško mire s novim partnerima koji ulaze u živote njihovih roditelja. Kada u njezin život uđe mamin novi dečko, Lidija počinje pokazivati sve svoje najgore osobine. U pokušaju da maminog dečka prikaže kao nasilnika Lidija će se okomiti na njegova psa i cijelu obitelj dovesti u zabludu. Problemi roditelja i djece, ali i odnosi među vršnjacima, a sve to upleteno u koprenu intrige omiljene su teme jednog od najčitanijih domaćih autora za djecu i mlade Hrvoja Kovačevića koji je ovom prigodom napisao radio dramu za mlade za naš radio.

 

21,00 - 21,30; HR II

PANOPTIKUM

IVAN BAUER: „TREŠNJEVAČKI TAUBEK“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Hrvoje Hanzec; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Franjo Kuhar, Otokar Levaj, Jelena Miholjević, Biserka Ipša, Damir Šaban.

Premijera

Nova radio-komedija Ivana Bauera, jednog od najizvođenijih i svakako „najzagrebačkijih“ autora koje slušamo u Panoptikumu, „Trešnjevački taubek“, donosi vedru i duhovitu „krišku života“ petoro simpatičnih starosjedilaca zagrebačkog Trnja koji se prisjećaju svojega zajedničkog djetinjstva, školovanja, ljubavnih sporazuma i nesporazuma, a svemu će naglasak dati jedno davno neisporučeno pismo.

 

PONEDJELJAK, 20. siječnja

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

SLAVENKA DRAKULIĆ: „FRIDA ILI O BOLI“

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Matko Botić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednik: Branko Maleš.

Glume: Marina Nemet, Franjo Kuhar, Ana Kraljević.

Premijerno emitirano u siječnju 2010.

Poznata hrvatska književnica Slavenka Drakulić, usput jedna od najprevođenijih autorica u recentnoj hrvatskoj prozi, u romanu o slikarici F. Kahlo tematizira veliku temu boli kao fizičko-duhovne stigmatizacije koja presudno prati i označava i djevojčicu i odraslu ženu Fridu.

Fridu naime još kao djevojčicu, kao što je poznato, obilježava dječja paraliza i posljedično nasilje na mladom tijelu. Izdvojena i obilježena, mlada Frida se dakako razlikuje od okoline, ali pomalo počinje hrabro i ponosno iskazivati vlastitu Razliku: nosi muška odijela, visoke čizmice (zbog kraće noge), ne brije vlastite poznate guste obrve, slika autoportrete na kojima puši… Udaje se za slikarskog idola D. Riveru, taštog i sebičnog majstora izrazita ideološko-boljševičkog profila… ali u kolopletu obaveznih muževih nevjerstava Frida, ostajući sama, sve više stječe vlastiti slikarsko-svjetonazorski nekonformistički identitet, udružen često i sa slobodnim seksualnim nazorom.

Za razliku od očekivanog i poznatijeg slikara D. Rivere, kao vrlo zanimljivu i libertinski orijentiranu osobu i slikaricu prošlo stoljeće  u europskim prostorima otkriva nesumnjivu važnost Fride Kahlo…

 

14,00 - 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMCA SINIŠE POPOVIĆA

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; esej napisala: Sanja Ivić; razgovor vodio: Matko Botić; urednica i autorica: Tajana Gašparović.

Premijera

Glumac Siniša Popović, prvak HNK u Zagrebu te dobitnik mnogih nagrada i priznanja (između ostalih i Nagrade hrvatskoga glumišta 2013. godine za najbolju mušku ulogu), rođen je 1958. u Splitu gdje već prije upisa na studij glume u Zagrebu glumi u dramskom studiju Marina Carića pri HNK Split. Već tijekom studija glumi u kazalištu, na filmu i televiziji, nakon čega ulazi u ansambl HNK u Zagrebu gdje ostaje do danas, uz nerijetke izlete u druge kazališne kuće, družine i sredine. Cijeloga ga glumačkoga vijeka prati literatura Ranka Marinkovića u čijim djelima vrlo često igra i čije likove duboko osjeća, čemu je pridonijelo i veliko, dugotrajno prijateljstvo sa samim Marinkovićem.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO IGRA

OLJA LOZICA: „RECES I JA“

Redateljica: Ranka Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Nataša Janjić, Nina Erak, Božidar Boban, Božidarka Frajt, Maja Kovač, Saša Anočić, Ana Maras, Frano Mašković.

Premijerno emitirano: 27. 12. 2010.

Reces i ja, drama hrvatske dramaturginje i spisateljice Olje Lozice, neurotični je kolaž raspadnutih obiteljskih života, ispisan izrazito modernim dramskim rukopisom, s naglašenim kontrastom između realistički intoniranih scena iz turobne svakodnevice i snolikih, oniričkih bjegova u kojima njene junakinje bezuspješno tragaju za boljom opcijom stvarnosti.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

JASNA AŽMAN - LADA MARTINAC-KRALJ: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 1

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.

Premijerno emitirano: 08. 01. 2013.

 

UTORAK, 21. siječnja

14,00 - 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

IVANA ŠIKIĆ: „ZABORAVLJENE DUGE“

Ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednik: Ljubo Pauzin.

Premijerno emitirano: 25. 01. 2000.

Autorica ovog featurea, Ivana Šikić, postavila je pred mogućnosti radijskog medija možda najtežu zadaću: kako, naime, samo i isključivo sredstvima zvuka predstaviti izrazito vizualne sadržaje? Odgovor je autorski “obojena” dokumentarna emisija u čijem su središtu boje – kako ih vidimo i, možda, osjećamo, što o bojama mislimo ili mislimo da znamo, na koji su način boje povezane s našom tradicijom, kulturom, načinom života.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO DRAMA

A. S. PUŠKIN: „EVGENIJ ONJEGIN“

Adaptacija i režija: Petar Vujačić; prijevod: Ivan Slamnig; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstori: Zoran Sajko i Katarina Barišić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Željko Duvnjak, Frano Mašković, Vanda Winter, Zvonimir Zoričić, Biserka Ipša, Doris Šarić Kukuljica.

Premijerno emitirano: 21. 01. 2010.

Jedan od najpoznatijih naslova svjetske književnosti dao je pun autorski povod redatelju i adaptatoru Petru Vujačiću za svojevrstan osebujan uvid kako u ovo djelo, tako i u njegovu ne manje slavnu opernu verziju koju je potpisao P. I. Čajkovski. Pokušavajući stvoriti novu cjelinu stvorenu isključivo za radijski medij ušli smo djelomice u eksperimentalne vode, podcrtavajući na prvom mjestu onaj romantičarski sloj djela, ali i ne izbjegavajući sve što „Onjegina“ čini punokrvnim dramskim tkivom.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

JASNA AŽMAN - LADA MARTINAC-KRALJ: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 2

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.

Premijerno emitirano: 09. 01. 2013.

 

23,00 - 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MELVILLE DAVISSON POST: „SMRT STAROG DOOMDORFA“

Redatelj: Dejan Šorak; prijevod i dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Boris Svrtan, Vinko Kraljević, Kruno Šarić, Asja Jovanović.

Premijerno emitirano: 08. 02. 2011.

“Smrt staroga Doomdorfa” dramatizacija je jedne od pripovijetki američkog pisca detektivske fikcije Melvilla Davissona Posta (1869. –1930.), smještene u Virginiju na početku 19. stoljeća. Nekoliko je ljudi željelo ubiti pokvarenoga proizvođača breskovače Doomdorfa, a dvoje ih je umorstvo i priznalo. No, puška sa zida u Doomdorfovoj sobi opalila je samo jednom i odmah usmrtila starca. Dakle, ubojica je samo jedan, i to netko vrlo poseban i neobičan. Tko? Otkrijte u redovitom terminu emisije Radio napetica iliti krimić.

 

SRIJEDA, 22. siječnja

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

JASNA AŽMAN - LADA MARTINAC-KRALJ: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 3

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.

Premijerno emitirano: 15. 01. 2013.

 

ČETVRTAK, 23. siječnja

18,00 - 19,00; HR III

RADIO ATELJE

RONA ŽULJ: „POUSSE POUSSE NOIR“

Redatelj: Dario Harjaček; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović

Glume: Jelena Miholjević, Antonija Stanišić Šperanda, Milica Manojlović.

Premijerno emitirano: 11. 07. 2013.

Pousse Pousse Noir poetizirana je biografija jedne od ikona Francuskog novog vala, bivše supruge Jean-Luc Godarda, glumice Anne Karine. Referirajući se na mnogobrojne glumičine intervjue u kojima se uglavnom ponavlja ista priča, Rona Žulj poigrava se toposima iz njezine biografije, tvoreći kružnu dramsku strukturu složenu od ritmičkih ponavljanja. Pousse Poussse Noir preuzima konkretnu biografiju da bi uronila u paradigmatsko značenje toga što znači biti glumica, odakle dolazi potreba za time da te publika voli te da bi otvorila prostor očajničke potrebe za ljubavlju koja proizlazi iz očajničkog osjećanja usamljenosti. Redatelj Dario Harjaček radio-dramsku strukturu bazira na tekstu te na fragmentima iz Godardovih filmova u kojima glumi Karina - Žena je žena i Ludi Pierrot.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE