Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [9.11 – 15.11]

Radio pregled tjedna [9.11 – 15.11]

Premijerno poslušajte 'Idi pa vidi' Stanislava Femenića, radio-roman tjedna onaj je Kemala Mujčića - 'Pet litara benzina', iz arhive se na radio radio-valove vraća 'Kamov (smrtopis)', a u portretu tjedna upoznajte redatelja Bogdana Jerkovića.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 09. studenoga

 

14,05-14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

PETAR VUJAČIĆ „LETEĆI GLASOVIR ILI KAKO SE NAKLAVIRITI NA KLAVIR“

U današnjoj emisiji Radio igre za djecu slušat ćete dokumentarnu radio igru nastalu prema priči „Leteći glasovir“ Željke Horvat Vukelje. Emisija je spoj dokumentarnog i igranog materijala.

Uz Željku Horvat Vukelju autoricu priče „Leteći glasovir“ u emisiji sudjeluju učenici trećih razreda osnovnih škola „Ivan Gundulić“ i  „Josip Juraj Strossmayer“ iz Zagreba

Igrane dijelove dramatizirao je Petar Vujačić, a odglumili Pjer Meničanin i Žarko Savić.

Pripovijest o glasoviru koji bježi od  kuće zato što ga ne vole i ne žele svirati na njemu ovoga puta poslužila je kao osnova za istraživanje mogućnosti radijskoga prostora s jedne strane te pripovijedanja u  živom kontaktu s djecom s druge strane. Tako je nastala ova radioigra koja obiluje zvučnim atrakcijama.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

STANISLAV FEMENIĆ: „IDI PA VIDI“ (premijera)

Režija: Stephanie Jamnicky

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„ŠESTINSKI SPOMINKI“ – „DOŠLI SU POKOJNI ĆAĆA (KONJI)“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Adriana Kramarić

 

SUBOTA, 10.studenoga

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

VLADIMIR NAZOR: „PENZIJA POMETAČA JOŽINE“

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Dejan Šorak

Malo poznata pripovijetka Vladimira Nazora jakog socijalnog akcenta. Nevolje koje prate glavni lik, smetlara Jožinu, traju cijeli njegov život, ali ga uništavaju kad pođe u penziju jer su tada još „upotpunjene“ pohlepom bližnjih i neosjetljivošću društva. Po tome je ova Nazorova pripovijetka, nažalost, otvoren dijalog i s našom suvremenošću. U režiji Dejana Šorka u glavnim ulogama Slavko Juraga i Franjo Kuhar.

 

NEDJELJA, 11. studenoga

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

BRANKA ŽODAN : « SVADBENI GOVOR »

Režija: DEJAN ŠORAK

Koliko jednom ocu nije jednostavno održati prigodan govor na svadbenom slavlju i pomiriti se s činjenicom da se njegova kćer udaje, poslušajte u emotivnoj , zabavnoj i šarmantnoj  komediografskoj skici Branke žodan « Svadbeni govor ». Glume : Petra Težak, Vera Zima i Nedim Prohić.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

TIHIOMIR MRAOVIĆ: „OGLAS ZA VAMPIRA“

Režija: Mislav Brečić

U dubokoj noći, na balkonska vrata jedne glumice dolazi – vampir, a koji se pojavio jer je pročitao oglas da ona traži upravo nekoga poput njega. Kako bi osigurala besmrtnost ili iz nekog drugog razloga? Odgovor na to pitanje poslušajte u novoj napetici Tihomira Mraovića, u duhovitoj režiji Mislava Brečića i intrigantnoj glumačkoj interpretaciji Linde Begonje i Tomislava Krstanovića u ulogama Glumice i Vampira.

 

PONEDJELJAK, 12.studenoga 

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 22. do petka, 26.10.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

KEMAL MUJIČIĆ ARTNAM: „PET LITARA BENZINA“

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Jasna Mesarić

Hrvatski pjesnik sad već srednje generacije, autor je i romana „PET LITARA BENZINA“ o postratnom razdoblju hrvatskih branitelja, njihovim egzistencijalnim nevoljama, životnom nesnalaženju, traženju posla… pa i krajnjem činu, protestnom samospaljivanju. Delikatna tema samospaljivanja u obzoru ravnodušnog tiska pritom dobiva još tragičniji i apsurdniji prizvuk o evidentnoj nesreći dojučerašnjih heroja a danas zaboravljenih osoba, često usred životnih nedaća i opterećenih PTSP-i sindromom… Autor u moralističku priču o bivšim ratnicima i njihovom posljedičnom razočaranju upliće ljubavni segment proznih aktera, pledirajući tako – usred prijeteće pojave samospaljivanja – za biofilni nastavak života, unatoč svemu…

Igraju: Alen Šalinović, Dubravka Ostojić, Frano Mašković, Zoran Gogić, Filip Juričić, Natalija Đorđević i Damir Šaban.

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

MILKA TICA: „DITE SUZA“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Petar Vujačić

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET:  REDATELJ BOGDAN JERKOVIĆ – 2. DIO

Zbog čega dvije emisije o jednome dramskome umjetniku? Zbog toga što je Bogdan Jerković bio jedan od najznačajnijih, iako nedovoljno priznatih, redatelja u nas. Važno je napomenuti da je, iako je umirovljenje dočekao kao stalni redatelj Gradskog kazališta Komedija, njegovo iskonsko kazališno opredijeljenje – angažirani društveno-politički teatar (Popović, Fo) i alternativa (pomicanje oštro odijeljenih granica između profesionalnih i amaterskih/studentskih teatarskih skupina). Na području bivše Jugoslavije, a i šire, slavu je stekao prvenstveno predstavama međunarodno priznatoga SEK-a (Studentsko eksperimentalno kazalište koje je sam i pokrenuo). Jedan je od rijetkih naših redatelja, ako ne i jedini, koji je intenzivno surađivao i u inozemstvu, naročito u Parmi u Italiji. S obzirom da je tamošnje studentsko kazalište njegovom zaslugom preraslo u profesionalni teatar (Teatro Stabile), prije nekoliko je godina primio titulu počasnog građanina Parme.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

LUKO PALJETAK: “PUSTOLOV U VIOLINSKOJ FUTROLI”

Skladatelj: Hrvoje Hegedušić

Režija: Zvonimir Bajsić

Jedna od ponajboljih radio-drama Luke Paljetka, obilježena zanimljivom pričom prepoznatljivom dramaturškom slojevitošću i blago preciziranim izričajem. “Pustolov u violinskoj futroli” premijerno je izveden 1981.godine.

 

UTORAK, 13. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

USMENA PREDAJA IZ POLJICA “KAKO JE POSTAO I OPSTAO SVIJET“

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

INES PRICA – LJUBO PAUZIN: „RADIO GANGA“

Radio ganga je dokumentarna priča o jednom velikom radio entuzijastu, Tomislavu Matkoviću iz Imotskog koji na maloj lokalnoj radio postaji „Radio Grude“ u susjednoj Hercegovini već godinama uređuje i vodi emisiju „Hit dana“, što svakako ne bi bilo iznenađujuće da uz šlagere lakih nota Tomo ne emitira i snimke gange koje je sam snimao obilazeći mjesta i ljude u okolici Imotskoga i Gruda i tako postao svojevrsni melograf i skupljač tih izvornih i po mnogo čemu neuobičajenih napjeva.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

ANTUN ŠOLJAN: “OBITELJSKA VEČERA”
Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Dejan Šorak

Mnoge novele A. Šoljana otkrivaju svojevrsnu aktualnost. U dramatizaciji književnika M. Ganze tako se događa i s poznatom novelom “generacijskog kruga”, sa Šoljanovom “Obiteljskom večerom”. Ironijska obiteljska natuknica obilježava odnos dvojice suprotstavljenih protagonista: Antuna, “koji se više ne samo da ne zna boriti, nego ne umije ni pobjeći kako valja”, i Domaćina, koji je svojim društvenim aktivizmom osiromašio ne samo sebe, nego i sve one kojima je bivao sucem i “pomagačem”. Šoljan istražuje pogubnost ideologijskih shema koje melju ljude, ostavljajući ih tek kao “materijal svoje samoizgradnje”.

 

SRIJEDA, 14. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

USMENA BAŠTINA PODRAVINE „MESEC, SONCE“

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

SLOBODAN ŠNAJDER: „KAMOV“ (SMRTOPIS)

 

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

EDGAR ALLAN POE: „LIGEIA I DRUGE“

Prema prijevodu Gige Gračan dramatizirala Sanja Lovrenčić

Redateljica Ranka Mesarić

Inspirirana motivima triju Poeovih pripovjedaka( Ligeia, Berenica i Eleonora) Sanja Lovrenčić razrađuje motiv ljubavi i smrti, gradeći pritom fugu glasova koji se metaforički stapaju u jedan unutarnji glas. Tri ljubavi i tri smrti jesu jedna ljubav i jedna smrt preko koje se ljudska duša uspinje u onostrano i suočava sa svojom transcendentalnom sudbinom.

 

ETNOFANTASTIKA

„SERENE“  (USMENA BAŠTINA DUBROVNIKA)

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

RUDOLF HABEDUŠ KATEDRALIS: „DORA RUBIDO“

Režija: Vedrana Vrhovnik

Autor ove drame poznati je feljtonista, pa na takav način ispisuje i svoje drame – u feljtonističkoj tehnici. Pisac starog Zagreba, Katedralis, nastoji u svojim dramama progovoriti o njegovim ljudima, običajima, načinu govora, ponašanju i kostimeriji. U “Dori Rubido”, podnaslovnjenoj kao povijest jedne drame iz starog Zagreba, slika propadanje sjevernohrvatskog plemstva i stvaranje bogatog građanskog sloja koje preuzima vlast i svojim bogatstvom kupuje osiromašene plemenitaške posjede. Kroz tu društvenu sliku propadanja ispisuje melodramu o plemkinji Dori koja, da bi spasila svoju obitelj od siromaštva, udaje se za bogatog liječnika, Arpada Vargu. Svojom sudbinom – raspadom braka iz računa potvrđuje staro pravilo da “takvi poslovi rađaju gotovo uvijek zlim plodom”.

Drama je pisana za glumicu Ninu Vavru koju je smrt spriječila da je i odigra. Režiju potpisuje Vedrana Vrhovnik, a glume Nataša Janjić, Ana Karić, Božidar Orešković, Siniša Ružić, Ivan Lovriček i drugi.

 

ČETVRTAK, 15. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„KOVAČ KOREN I SMRT“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

AUGUST ŠENOA: „PRUSKI KRALJ“

Režija: Petar Vujačić

(Premijerno emitirano u emisiji Fantastika u  radio-drami)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

DARJA STOCKER: „NOĆNO SLJEPILO“

Prijevod: Sabine Marić

Režija: Mislav Brečić

Nagrađivani dramski prvijenac mlade švicarske dramatičarke Darje Stocker (1983.) izazvao je pravi bum u zemljama njemačkog govornog područja. Noćno sljepilo je u svega nekoliko godina uprizoreno u desetinama švicarskih, njemačkih i austrijskih kazališta. Drama problematizira jedan od socijalnih tabua suvremenog društva: pokušaj mlade žene da se oslobodi od nasilničkog ljubavnog odnosa. Nježna je to ljubavna priča, a istovremeno i didaktična drama o prilično licemjernim idejama roditelja i o mladoj generaciji koja ne vjeruje da će živjeti dovoljno dugo da bi svjedočila rušenju vlastitih ideala.

Glumci: Nika Mišković, Živko Anočić, Ksenija Marinković, Marko Petrić.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI