Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [16. – 22.8.2013.]

Radio pregled tjedna [16. – 22.8.2013.]

I ovog tjedna Dramski program Hrvatskog radija poseže za arhivom, ali u znaku mora, pa vam nudi 'Kanticu za zalijevanje', 'More pravog kapetana' i 'Zavjete moru'...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 16. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „ZAGREBAČKE PLESNE ADRESE – BOGOVIĆEVA 7“

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 28. 06. 2013.

U dvije dokumentarne male forme autorica govori o dvije zagrebačke plesne škole, one baletne na Ilirskom trgu i one za suvremeni ples u Bogovićevoj preko dvije istaknute bivše učenice, Andreje Jeličić, baletne pedagoginje i Maše Kolar, plesačice i koreografkinje.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

BRANKO RUŽIĆ: „KRALJ KOSOBRADI“

Redatelj: Darko Tralić; ton majstor: Miroslav Pijaca i Tomislav Šamec; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednica: Nives Madunić Barišić

Glume: Mirna Medaković, Elizabeta Kukić, Mladen Vasary, Žarko Savić

Premijerno emitirano: 16. 05. 2010.

Izbirljiva princeza koja se ne želi udati i popustljivi otac i kralj uobičajeni su motivi bajki za djecu. No, rijetko se događa da kralj na kušnje stavlja razmaženu princezu. U ovoj bajci princeza Lana morat će ostaviti dvorac i poći s prosjakom u njegov dom, sječi će drva u šumi, musti krave, pjevati na trgu i pomagati u kraljevoj kuhinji. Smrdljiva rupetina u kojoj mora dijeliti postelju s prosjakom uskoro će postati ugodno mjesto, a rupa na krovu kroz koju se vide zvijezde romantično mjesto princezine preobrazbe. Duhovita, dinamična i iznenađujuća ova bajka podjednako govori o roditeljskoj popustljivosti i dječjoj nesmotrenosti, o ljubavi i zabludama donoseći četiri posve različita karaktera koja će se u međusobnom dodiru mijenjati i odrastati.
Zabavna, moderna i razigrana režija Darka Tralića ipak ne gubi glavnu bajkovitu crtu, a u odličnoj interpretaciji Mirne Medaković, Elizabete Kukić, Mladena Vasarya i Žarka Savića razveselit će podjednako i djecu i odrasle slušatelje.

***

KUTIĆ POEZIJE

VESNA PARUN: „MOJ PRIJATELJ ŠIŠMIŠ“

Redateljica: Stephanie Jamnicky

 

SUBOTA, 17. kolovoza

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

DARKO TRALIĆ: „ZAVJET MORU ILI NOINA LAĐA ZA TREĆI MILENIJ“

Urednica: Lada Martinac-Kralj

U emisiji sudjeluju: Željko Belić, Tonči Bakica, Tonko Božanić, Velimir Salamon, Joško Božanić.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 07. 04. 1998.

Iskušani i nagradama potvrđeni radio-dokumentarist Darko Tralić, svojim je najnovijim autorskim ostvarenjem možda nadmašio sve dosadašnje. Obredno spaljivanje stare ribarske brodice u Komiži na blagdan sv. Nikole i istovremeno porinuće rekonstruirane replike izumrle gaete znane pod imenom “falkuša” glavne su koordinate feature-a koji metaforički djeluje poput hrvatskog dokumentarističkog “Amarcorda”, naime himne ljudima koji žive uz more i od mora i njihovu osobitom mediteranskom duhu i mentalitetu. Između rečenih koordinata odvija se uzbudljiva dramska priča o ljudima koji brodove doživljavaju kao živa bića, kao sublimiranu snagu iskona i prirode, bilo da su “kalafati”, naime – stvarni brodograditelji, bilo da su graditelji maketa – umanjenih brodica ili sami ribari, moreplovci, otočani. Dokumentarno svjedočenje velikog događaja na sv. Nikolu, komiškog zaštitnika i čuvara svih ribara i morskih putnika, gdje se sjatilo sve što može hodati, izmiješano je s intimističkim pričama glavnih aktera otimanja zaboravu izumrlog ribarskog broda, a vješto vođena lirskom naracijom samog autora.

 

NEDJELJA,  18. kolovoza

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

ZVONKO TODOROVSKI: „MORE PRAVOG KAPETANA“ 2. dio

Redateljica: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Asja Jovanović, Božidar Boban, Marija Kohn, Ana Stanojević.

Premijerno emitirano: 29. 04. 2007.

Domovi za starije uvijek su zanimljiva inspiracija. Obilje različitih karaktera, najneobičnijih sudbina i životnih priča skupljenih pod jednim krovom u zajedničkom prostoru i sa zajedničkom budućnošću omogućava najrazličitije igre i spojeve. U ovoj komediji Todorovski susreće ženu iz Slavonije i muškarca iz  Dalmacije. Ona nikada nije vidjela more, a on je cijeli život proveo na moru. More ih je spojilo, more će ih nakratko rastaviti, a onda opet spojiti. Spoj dva različita govorna idioma, toplina međuljudskih odnosa, jednostavnost priče i  plastičnost karaktera koji odišu nekim osobitim splinom naivnosti i tragičnosti istovremeno, čine ovaj tekst osobitim. Uploviti u njega znači uploviti u svijet snova  kojih se nikada ne treba odreći.

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ: „KANTICA ZA ZALIJEVANJE“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Sreten Mokrović, Branka Cvitković, Antonija Ćutić, Sven Šestak, Kristijan Potočki, Inge Appelt.

Premijerno emitirano: 28. 12. 2010.

Umirovljenicama koje povremeno odlaze u toplice na oporavak, iz stanova su počeli nestajati nakit i novac u vrijednosti od najviše 2 500 kuna. Zašto druge vrijedne stvari iz stana ostaju netaknute, a tragova provale nema, poslušajte u najnovijoj, ovoga puta nježnoj, ali i dalje u našu svakodnevnicu uronjenoj napetici Nives Madunić Barišić.

 

PONEDJELJAK,  19. kolovoza

 

09,30 – 09,55; HR III

RADIO-ROMAN

OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ: „ADIO KAUBOJU“ (od ponedjeljka, 19. 08. do petka, 23. 08.)

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Branko Maleš.

Glume: Ana Maras, Zvonimir Zoričić, Duško Modrinić, Božidar Boban, Željko Duvnjak, Helena Kalinić.

Premijerno emitirano u studenom 2010.

Mlađa pjesnikinja i prozaistkinja Olja Savičević Ivančević objavila je nedavno roman Adio kauboju; autorica piše stihove i kratku prozu dok joj je prvi roman o životu u splitskom predgrađu, zasad prvenstveno u čitatelja, izazvao izuzetno zanimanje. Oljina proza naime, uz I. Sajko, D. Drndić…, nesumnjivo pripada trenutačnom vrhu suvremene hrvatske (osobito ženske) proze; gruba je to i opora priča o odrastanju u splitskom getu, ispisana izuzetnom lingvo-stilskom razinom koja upozorava na autoricu kao ozbiljnu i tragediziranu književnicu čiji je roman svakako događaj u domaćoj proznoj produkciji.

U priči o devastiranom gradu, kvartovskim subkulturnim bandama, grotesknom snimanju trash filma na tom području… provlači se narativni rukavac o mogućoj obiteljskoj gay zgodi kao načelni signal urbane getoizirane Razlike.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IGOR RAJKI: „KIŠE“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Nataša Kopeč, Sven Medvešek

Premijerno emitirano: 17. 04. 2013.

Monološka mala forma o kiši u ritmu melodije Singing in the Rain.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

MARIN DRŽIĆ NA HRVATSKIM POZORNICAMA – 3. dio

Provodni esej napisao: Hrvoje Ivanković; glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednica: Tajana Gašparović.

U emisiji sudjeluju: Ivica Kunčević, Matko Sršen, Krešimir Dolenčić, Paolo Magelli, Ivica Boban, Mani Gotovac.

Premijerno emitirano: 09. 01. 2009.

Nakon što smo drugi dio emisije Marin Držić na hrvatskim pozornicama završili prikazima dviju prijelomnih kazališnih čitanja Dunda Maroja iz osamdesetih godina (Kunčevićevog iz 1983. i Magellijevog iz 1989.), treći i posljednji dio emisije uglavnom obuhvaća razdoblje od početka devedesetih godina do danas (isključivši iznimnu Hekubu Ivice Boban iz 1991. godine o kojoj je također bilo riječi u prošloj emisiji), iako se na početku emisije spominju i neke predstave iz osamdesetih godina, napose Venera i Adon Matka Sršena. U emisiji se govori i o Kunčevićevoj Tireni, Dolenčićevom Dundu Maroju iz 1995. godine i Arkulinu, o Kunčevićevom Dundu Maroju iz 2000. godine, o Magellijevoj Grižuli, te o nekima od najrecentnijih predstava kao što su Kunčevićev Skup ili Planeta Držić Ivice Boban. Neki od sugovornika unose i prilično kritičke tonove u odnosu na kazališna čitanja Držića u posljednjih petnaestak godina, kao i na kvalitativna dostignuća predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama 2008. godine, posvećenima 500-toj obljetnici Držićeva rođenja. U emisiji sudjeluju Matko Sršen, Ivica Kunčević, Krešimir Dolenčić, Paolo Magelli, Ivica Boban i  Mani Gotovac.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

NINA MITROVIĆ: „JAVIER“

Redateljica: Ranka Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Ana Maras, Leona Paraminski, Slavica Knežević, Maja Kovač.

Premijerno emitirano: 27. 02. 2012.

Spremajući se za večernji izlazak dvije prijateljice pretresaju svoje ljubavne probleme, neprestano se vrteći u istom krugu nadanja, čežnji i potonuća… Dramolet Nine Mitrović Javier generacijska je priča o kroničnom „odsustvu od života“; mjesto gdje se susreću teatar apsurda i poetika sapunice.

 

UTORAK,  20. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „ČOVJEK KOJI KASNI“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Glumi: Ozren Grabarić

Premijerno emitirano: 18. 03. 2013.

Koje probleme ima Čovjek koji kasni kad dođe na kazališnu predstavu i u zamračenom gledalištu, umjesto da prati predstavu, razgovara sam sa sobom u nadi da će riješiti svoju usamljenost i tjeskobu.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

NIKICA KLOBUČAR: ZAŠTO MI REŽU PLAĆU ZA 10 %?

Ton majstor: Tomislav Šamec; urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 27. 10. 2009.

Dokumentarna radio drama “Zašto mi režu plaću za 10 %?“ predstavlja zagrebačku verziju umjetničkog projekta „Zbor pritužbi“, kojeg su  2005. godine pokrenuli umjetnici Tellervo Kalleinen i Oliver Kochta-Kalleinen u Birminghamu. Zborovi pritužbi predstavljaju svojevrstan građanski bunt protiv svih onih stvari koje nam narušavaju svakodnevicu, a svoje nezadovoljstvo građani izražavaju pjesmom bez obzira na pjevačko iskustvo i sposobnosti. Dosadašnje izvedbe zborova pritužbi održane su u: Hamburgu, Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Jeruzalemu, Melbourneu, Budimpešti, Chicagu, Singaporu, Malmöu, Ljubljani itd. Zagrebačka verzija ovog umjetničkog projekta pokrenuta je 2008., a pjesma koja je nastala od pritužbi građana opjevala je grad i državu, izlaske, podstanarsku svakodnevicu, ljubav, promet i štrudlu... Nakon osam uspješnih nastupa Zagrebački zbor pritužbi najavljuje i novi singl.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

ALAIN FOURNIER: „VELIKI MEAULNES“

Redateljica: Biserka Vučković; prijevod i dramatizacija: Sanja Lovrenčić; glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić; ton majstorica: Delka Milanov; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Sreten Mokrović, Sven Medvešek, Zlatko Crnković, Enes Vejzović, Suzana Nikolić, Jasna Palić-Picukarić, Koraljka Hrs, Dubravka Miletić, Željko Šestić i dječji zbor “Klinci s Ribnjaka”.

Premijerno emitirano: 20. 01. 2000.

Sažeti višeznačni roman Alaina Fourniera Veliki Meaulnes u jednu radijsku dramu veliki je izazov. Dramaturške silnice Fournierova djela vješto je sakupila Sanja Lovrenčić, nastojeći sačuvati sve njegove osobine zbog kojih je proglašen kultnom knjigom ne samo jedne generacije i ne samo jednog stoljeća. Naime, Fournierov roman odrastanja i mladalačkog pretraživanja vlastita života, koji je istovremeno i potraga za metafizičkom karnalnošću mladosti, njezinom začudnom fantastikom, mnogi kritičari ubrajaju među stotinjak najboljih knjiga tisućljeća. Vođena tom nakanom Sanja Lovrenčić je dramaturški vješto istaknula osnovne niti radnje i njihov začudni i fantastični okvir, te uz redateljsku pomoć Biserke Vučković i vrsnih glumaca dobismo znalački radio-dramski uradak.

 

SRIJEDA,  21. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „SRETAN ČOVJEK“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Glumi: Goran Grgić

Premijerno emitirano: 20. 03. 2013.

Na kazališnu predstavu Sretnom čovjeku kasni tajnica kojoj je zakazao ljubavni sastanak. Kako rješava taj problem i što je epilog njegova posjeta kazalištu poslušajte iz pera mlade hrvatske dramatičarke Nine Mitrović (1978.).

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

ČEDO PRICA – ZVONIMIR BAJSIĆ – MAKS JURJEVIĆ: „STAROLIČKA PATETIČNA“

Koordinator: Hrvoje Ivanković

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 26. 11. 1974.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

IRIS SUPEK: „HOPE BLEU“

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Pero Kvrgić, Sven Medvešek, Marina Nemet.

Premijerno emitirano: 24. 07. 1996.

***

ETNOFANTASTIKA

RANKA MESARIĆ: „ZAMASK“

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

TITO STROZZI: „ZAGREB, 1242. GODINE“

Redateljica: Biserka Vučković; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Vladimir Gerić, Vanja Drach, Zlatko Crnković, Zvonko Torjanac, Josip Marotti, Đimi Jurčec, Dubravka Miletić, Goran Grgić, Pero Juričić, Krešimir Zidarić, Ljudevit Galic, Vladimir Alojz Kovačić, Miro Šegrt, Ljiljana Gener, Adam Vedernjak, Vladimir Puhalo.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 14. 01. 1995.

 

ČETVRTAK,   22. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: „SAMOBORSKE RAZGLEDNICE 1.

MILAN ŽEGARAC PEHARNIK (Samoborac koji tvrdoglavo želi sačuvati samoborsku baštinu)

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano u lipnju 2013.

U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom.  Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

MARIN DRŽIĆ: „DUNDO MAROJE“ – 2. dio

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Frano Mašković, Predrag Vušović, Nikša Butijer, Nikša Kušelj, Maro Martinović, Srđana Šimunović, Špiro Guberina, Vilim Matula, Perica Martinović, Mirna Medaković, Zorko Rajčić, Đorđe Kukuljica, Damir Markovina i Alma Prica.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 22. 03. 2008.

Po prvi puta u radio verziji na Hrvatskom radiju  pojavljuje se najomiljenija Držićeva komedija Dundo Maroje u prilagodbi Hrvoja Ivankovića i režiji Stephanie Jamnicky. Iako je sadržaj poznat svakom obrazovanijem slušatelju, prisjetimo se u kratkim crtama glavnih dijelova priče o štedljivom ocu i rasipnom sinu te o još mnogo čemu zanimljivom u njoj. Bogati trgovac Maroje šalje sina u Firencu da za pet tisuća dukata nabavi tkanina za trgovinu i vrati se u Dubrovnik. No Maro umjesto u Firencu odlazi u Rim gdje nije teško spiskati novac živeći na visokoj nozi. Stoga dundo Maroje dolazi u vječni grad ne bi li spasio ono što se spasiti još bude dalo. I tada nastaje niz zapleta u kojima sudjeluje čitava lepeza likova, uglavnom našijenaca od Laure, Pometa, Bokčila, Popive, Pere, Babe do Tudeška, Sadija i ostalih. Komedija kao žanr nije ovdje samo za nasmijati, Držić se razotkriva kao pronicljiv kroničar društvenog i kulturnog podneblja i vremena u kojem živi, filozof života i mentaliteta dijeleći ljude na „ljude nahvao“ i „ljude nazbilj“. Posebna vrijednost izvedbe je dubrovački govor koji nosi komiku, melodiju i mentalitet  prvenstveno zahvaljujući sjajnim glumcima te dinamičnoj i preciznoj režiji.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

DIANA MEHEIK: „JERIHONSKA RUŽA“

Redateljica: Anica Tomić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Nika Mišković, Asja Jovanović, Ivana Krizmanić, Igor Kovač, Šiško Horvat Majcan.

Premijerno emitirano: 12. 02. 2010.

Jerihonska ruža je drama koja kao svoju glavnu okosnicu uzima istinitu priču o Oleni Popik, dvadesetjednogodišnjoj prostitutki iz Ukrajine koja je godinama preprodavana od klijenta do klijenta, vođena od jednog do drugog vlasnika, da bi na kraju, ostavljena u bolnici u Mostaru, umrla bolujući od teških spolnih bolesti. Kroz komad postavlja se temeljno pitanje: Koliko je naš život uopće naš ako smo lišeni vlastitog tijela, vlastitih misli, vlastitog imena i usporedno tome, vlastitog jezika. Izmještena iz svog habitusa, Olena, s novim imenom koji joj daje njen vlasnik, Amal, suočava se sa svijetom kao vječni stranac, bez vlastitog doma u geografskom, ali i metaforičnom smislu. Jerihonska ruža je biljka koja luta pustinjom ne nalazeći izvor da pusti svoje korijenje, a ova istoimena drama je posveta svim takvim lutalicama, vječnim strancima.

Tekst je izveden u Motovunu u sklopu Dramske kolonije Od teksta do predstave u organizaciji Hrvatskog centra ITI, te u sklopu Hrvatskog kazališnog Showcase-a.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI