Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna [13. – 19.1.2020.]

Radio pregled tjedna [13. – 19.1.2020.]

Na samom početku 2020. Dramski program Hrvatskog radija nudi samo reprize, a od njih izdvajamo 'Bombradiranje' Antuna Šoljana.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  13.1.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: ČUVARICE MEĐIMURSKE BAŠTINE 

U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi o lončarstvu i pletenju košara kakvih nema niti u jednome dućanu, o sijanju lana, sušenju, bijeljenju i tkanju lanene tkanine, pričaju nam poetično i zaneseno, divne međimurske bake.

Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 10. 4. 2019.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN
UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Ivica Prtenjača: BRDO 

Glavni protagonist, ujedno i pripovjedač romana bivši novinar za odnose s javnošću u izdavačkoj kući i muzeju, napušta svoju građansku egzistenciju, promocije, otvorenja izložbi, pozivnice i govore da bi se uspeo na brdo koje dominira nekim jadranskim otokom i od tamo, iz napuštene vojne karaule, čitavo ljeto čuvao otok od požara. Ondje, u društvu psa i ostarjelog magarca, doživljava vrhunac svoga života, a istovremeno ne može pobjeći od suvremenog svijeta koji ga sustiže na brdu, u obliku hodočasnika, bajkera, ratnika s PTSP-jem ,te japanskih turista, također u potrazi za smislom i svrhom postojanja.

Redateljica: Katja Šimunić, ton majstor:Srđan Nogić dramatizacija:Dubravko Torjanac Glume: Sven Medvešek,Alen Šalinović,Vedran Komerički
Premijera: 01.-05.02.2016.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Sanja Kovačević: DOLAZAK ZIME 

Posesivna majka kćeri u zrelim godinama čini sve da njezina ljubavna veza s mještaninom ne uspije. Do te mjere je opsesivna da izmisli kako je muškarac ukrao novac. Umorna od psihičkoga zlostavljanja kćer je sklona tome i povjerovati. Ali priča će imati neočekivani kraj.

Glume: Doris Šarić Kukuljica, Matija Prskalo, Alen Šalinović i Paško Vukasović. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Redateljica: Silva Ćapin. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 8. 11. 2019.

 

UTORAK, 14.1.  

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

BEDNJANSKI  FELALUČECI 

Radionica za radijsku reportažu, 16. Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, u Trakošćanu 2014. Voditeljica Škole medijske kulture: Vera Robić Škarica. Sudjeluju: Mirko Bistrović i njegova obitelj, Josip Podsečki, Anita Celinić, Zlatko, Barica i „Kavaliri“. Voditeljica radionice: Višnja Biti. Tonmajstor: Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 6. 9. 2017.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA
UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Mira Furlan: DOK NAS SMRT NE RAZDVOJI

Redatelj: Dejan Šorak
Datum premijere: 7. 7. 2014.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: LIČKA PRIČA 

Selo Letinac, nedaleko Brinja, rodno je mjesto koje su posjetili Jure i Anka Vidaković, a koji su pedeset godina u braku i jednako toliko žive i rade u Australiji. Tamo im ništa ne nedostaje, imaju djecu i unučad i ne misle se razdvajati od njih, kojima je Australija domovina. No, Jure Vidaković kaže o Letincu: „Svud mi je lijepo, al’ tu mi je najljepše, tu mi je sve, tu mi je srce i duša“.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 1. 1. 2019.

 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA
UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

A.C. DOYLE : ČINOVNIK KOD BURZOVNOG MEŠETARA

Izvanredni Vilim Matula kao Sherlock Holmes i Hrvoje Zalar kao dr. Watson  u radio-napetici „Činovnik kod burzovnog mešetara“ istražuju neobičan slučaj perfidne prevare siromašnog činovnika u pljačkaškom pothvatu dvojice braće, opasnih kriminalaca. Misteriozni pokušaj samoubojstva vješanjem uputit će slavni dvojac ka razrješenju slučaja, u virtuoznoj režiji Vedrane Vrhovnik

Režija: Vedrana Vrhovnik,prijevod: Giga Gračan  tonmajstor: Lana Deban, glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić, glumili su: Vilim Matula, Hrvoje Zalar, Borko Perić I Željko Königsknecht.
Premijerno emitirano: 12.01.2010..

 

SRIJEDA, 15.1.


0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Tito Bilopavlović: VERONIKA 

Veronika je ljepotica koja radi u parfumeriji, a on je sramežljivi fotograf zaljubljen u nju. Oboje stanuju u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, jedno preko puta drugoga. Ona ne zna da je on učvrstio foto-aparat na stativ, odredio uvijek istu ekspoziciju i oštrinu te svaku večer snima isti prizor: nedostižnu ženu kako zalijeva cvijeće.

Glumili su: Ivana Boban i Frano Mašković. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 3. 1. 2018.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA
UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Jasna Mesarić - Marija Pečnik Kvesić: MIKROUTOPIJE

Jesu li mogući neki novi, humaniji modeli životnog, radnog, umjetničkog organiziranja ljudi, u današnjem vremenu sve većeg otuđivanja, a sve manje solidarnosti?  Pitanje je to koje u dokumentarnoj radio drami „Mikroutopije“ tematiziraju autorice jasna Mesarić i Marija Pečnik Kvesić.

Umjetnica i jedna od protagonistica „Mikoroutopija“ Andrea Kulunčić kaže: „Moramo zajednički pronaći načine na koje se društvo u kojem živimo može transformirati tako da ono funkcionira za svakoga, barem minimalno. Ako neka osoba ima na raspolaganju dva sata tjedno da razmišlja o takvim stvarima, ajmo onda vidjeti što se u ta dva sata može napraviti.“

U emisiji sudjeluju: Andrea Kulunčić, umjetnica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer  Novi mediji,  Tomislav Pletenac, profesor kulturne antropologije i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Boris Bakal, multimedijalni umjetnik, glumac i redatelj, i Martina Tomljanović i Nino Mihelin  iz humanitarne zadruge Humana Nova u Zagrebu.

Autorice su: Marija Pečnik Kvesić i Jasna Mesarić. Urednik: Nikica Klobučar
Datum premijere: 01.01.2019.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA
UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Antun Šoljan: BOMBARDIRANJE

Što čovjeku može pomoći kad s neba padaju bombe? Radiodrama prema noveli koju možemo naći u svim izborima Šoljanove proze, a kojom veliki pripovjedač još jednom radi očaravajući luk od kriške stvarnosti do metafore a kroz gustu rijeku emocija.

U danu opterećenom nesnosnom vrućinom djevojka hoda ulicom sve do trenutka kad se začuje sirena za uzbunu. U mračno sklonište-podrum dolazi čovjek kojeg je u daljini primijetila dok je bila na ulici. Iako se ne vide, pružaju jedan drugom osjećaj sigurnosti, utjehe, mira, pripadanja, svega onoga što čini ljubav.

Glume: Martina Čvek, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Frano Mašković, Dado Ćosić
Redatelj: Mislav Brečić; ton majstorica: Lana Deban; skladatelj: Stanislav Kovačić; uredila i za radio prilagodila: Lada Martinac Kralj
Premijera: 30.4.2019.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: VIVERI IZ DOLA

Viveri su mitska bića za koja se vjeruje da su živjela u selu Dol na Braču prije dolaska ljudi. Nitko ne zna kako izgledaju, ali ih se noću može čuti i zamišljati kako izgledaju, izmišljati priče o njima. O njima nam govore sestra i brat, Ivana i Ermano Gospodnetić, prisjećajući se svoga djetinjstva u selu Dol na otoku Braču, selu sačuvanome u svome izvornome obliku. Oni su nasljednici vrijedne kuće iz 16. stoljeća i dvanaesta su generacija bračke obitelji Gospodnetić.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 2. 1. 2019.

 

ČETVRTAK, 16.1.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Tito Bilopavlović:  DVOJE 

Slučajan susret na Cvjetnom trgu u Zagrebu. U mladosti su Anđelka i Mladen bili zaljubljeni jedno u drugo. Sada su u zrelim godinama s brojnim životnim brodolomima iza sebe. Otići će na kavu zajedno. Hoće li uspjeti naći i prave riječi za ovaj susret?

Glumili su: Jelena Miholjević i Slavko Juraga. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 1. 1. 2018.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Tomislav Zajec:  TREBALO BI PROŠETATI PSA

Drama je to u kojoj se unutar složene vremenske strukture, rasute na poetske monologe, dokumentarno ispisane dijaloge i predjele tišine i neizrečenoga, isprepliću životne priče oca, sina i njegove bivše djevojke, a koja se dotiče temeljnih egzistencijalnih pitanja kao što su ljubav i suočavanje sa smrću.

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstorica: Lana Deban, urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Vlatko Dulić, Krešimir Mikić, Hrvojka Begović.
Premijerno emitirano: 20. 06. 2013.

 

PETAK, 17.1.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Tito Bilopavlović:  PIETÀ 

Slika Bernarda Buffeta „Pietà“ iz 1946. trebala bi postati neočekivanim darom kulturnoj ponudi maloga provincijskoga gradića N. Posredstvom nećaka uglednoga kustosa ona će vlakom i stići na odredište, u torbi za palice za golf, ali ne u svom originalnom izdanju.

Glumili su: Ivana Boban, Frano Mašković i Slavko Juraga. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.Premijera: 2. 1. 2018.

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Dubravko Detoni: TAJNA O…

Redatelj: Mladen Rutić
Datum premijere: 15. 3. 1993.

 

SUBOTA, 18.1.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar:  ODGOĐENI ŽIVOT

Urednica: Željka Turčinović, glumica: Doris Šarić Kukuljica, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Katja Šimunić.
Premijera:  07.10.2015.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Vladimir Vidrić : DAVNO SU SINULE ZVIJEZDE…  , ROMANCA 

Sublimni ljubavni poetski drhtaj Vladimira Vidrića naslovljen „Davno su sinule zvijezde…“ utopljen u nježnom radiofonskom okružju predigra je bitci sa smrtnom posljedicom.  Ljubomorni muž se u “Romanci“ obračunao s ljubavnikom svoje voljene Blanke. A pjesnik Vidrić završno kaže: „Kad on priđe k njojzi – zbunjen susta. / Teško j’ diso, drhtala mu usta. / I dugo je stajao’ I tako – Jedan paž ga vidje gdje je plako.“

Igraju: Mia Krajcar, Slavko Juraga, Alen Šalinović. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović.Ton-majstorica: Lana Deban.Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 6. 11. 2019.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Branko Belan: Biografija utopljenice (1. dio)

Kriminalistički roman Branka Belana (1912-1986), filmskog redatelja, teoretičara filma i pisca tiskan je 1962 godine. Koliko god u njemu možemo osjetiti utjecaj američkih pisaca ovog žanra, posebno M. Spillanea, Belanov roman ponire u svojoj psihološkoj razradi u temu koja širi granice žanrovskog određenja. Visoki činovnik Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine SHS u Beču postaje najprije detektiv, onda tragač za istinom i, naposljetku, vlastitim identitetom. Potraga se za njega tragično završava zbog prepuštanja strasti izazvane fatalnim susretom, ali i pozivom iz dubina vlastitog porijekla, onog iz bosanske zabiti.

Nadasve spretan fabulativan konstrukt bio je poziv da se ovom naslovu posvetimo kroz dva dijela. Redateljica i dramatizatorica Jasna Mesarić prvi dio prepušta zapletu i ljubavnom susretu, dok je glavnu ulogu dodijelila glumačkoj zvijezdi - Krešimiru Mikiću.

Igraju: Krešimir Mikić, Sreten Mokrović, Alma Prica, Vili Matula, Dražen Bartulić, Tomislav Martić, Biserka Ipša, Alen Šalinović
Dramatizatorica i redateljica: Jasna Mesarić, ton majstorica: Marija Pećenik Kvesić, glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Lada Martinac Kralj
Premijera: 26.3. 2016

 

NEDJELJA, 19.1.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anton Pavlovič Čehov: LIBERALNA DUŠICA

Dogovori o dobrotvornoj kazališnoj predstavi prividno dobro napreduju. Ali nije jednostavno pomiriti liberalne namjere i autocenzuru.

Glume: Romano Nikolić, Slavko Juraga, Tvrtko Jurić. Dramatizacija: Ivan Vulić. Prijevod: Ivan Kušan. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 11. 12.2017.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU
UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Željka Horvat  Vukelja: HRABRICA

Naučiti voziti veliki bicikl s dva kotača jednako je teško iskustvo i za dijete i za roditelja. Nerijetko je upravo ova vještina predmetom svađa nerazumijevanja, a strpljenje i moć roditeljskog uvjeravanja su na kušnji.
Hrabrica je poznata slikovnica  i lektirni naslov u prvom razredu osnovne škole, a u radijskoj je dramatizaciji ona dobila i songove koje je uglazbio Maro Market. U naslovnoj ulozi pojavljuje se Neva Radeljković , a izvornik nije ni malo narušen i iznevjeren.

Redatelj. Dario Harjaček, tonmajstor: Srđan Nogić, skladatelj Maro Market, igrali su: Neva Radeljković, Domagoj Janković i Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano: 29.09.2019.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE