Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Malo, ali dobro' Višnje Biti, 'S ove strane Aheronta - Životna priča Vesne Starčević Smiljanić' Hrvoja Ivankovića i 'Trostruki aksl' Hane Veček prvi radijski premijerni naslovi u 2019.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK, 7.1.2019.

0,00 – 0,10 HR II

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Mažuranić: Jučer smo filozofirali

Ulomci iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić, u kojima je bilježila svoja razmišljanja o ljubavi, pisanju i knjigama, ali u koje je interpolirala i pokušaje pisanja pripovijetki. Dnevnik je Ivana Mažuranić vodila od navršenih četrnaest do svojih zaruka za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, od 1888. do 1891.
Kratka radijska forma naslovljena „Jučer smo filozofirali“ otkriva Ivanu Mažuranić kao djevojku koja želi osjetiti ali i duboko spoznati sebe i svijet koji je okružuje. Nesklona utilitarnostima i sitnim taštinama običnoga života, sklona je razmišljanju i dohvaćanju idealnoga.
Redatelj: Mislav Brečić, dramatizacija i jezična prilagodba: Sanja Lovrenčić, skladatelj: Stanko Kovačić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Lana Deban. Urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Irena Tereza Prpić.
Premijerno emitirano: 6.6.2018.

9,30 – 9,55, HR III

RADIO-ROMAN
UREDNICA: MAJA GREGL

Slavenka Drakulić: Frida Kahlo

Poznata hrvatska književnica Slavenka Drakulić, usput jedna od najprevođenijih autorica u recentnoj hrvatskoj prozi, u romanu o slikarici F. Kahlo tematizira veliku temu boli kao fizičko-duhovne stigmatizacije koja presudno prati i označava i djevojčicu i odraslu ženu Fridu.
Fridu naime još kao djevojčicu, kao što je poznato, obilježava dječja paraliza i posljedično nasilje na mladom tijelu. Izdvojena i obilježna, mlada Frida se dakako razlikuje od okoline, ali pomalo počinje hrabro i ponosno iskazivati vlastitu Razliku: nosi muška odijela, visoke čizmice (zbog kraće noge), ne brije vlastite poznate guste obrve, slika autoportrete na kojima puši… Udaje se za slikarskog idola D. Riveru, taštog i sebičnog majstora izrazita ideološko-boljševičkog profila… ali u kolopletu obaveznih muževih nevjerstva Frida, ostajući sama, sve više stječe vlastit slikarsko-svjetonazorski nekonformistički identitet, udružen često i sa slobodnim seksualnim nazorom.
Za razliku od očekivanog i poznatijeg slikara D. Rivere, kao vrlo zanimljivu i libertinski orijentiranu osobu i slikaricu prošlo stoljeće u europskim prostorima otkriva nesumnjivu važnost Fride Kahlo…

Režija: Dejan Šorak, dramatizacija: Matko Botić, tonmajstor: Katarina Barišić, glazbeni urednik: Franka Meštrović, urednica: Maja Gregl.
Glume: Marina Nemet, Franjo Kuhar, Ana Kraljević.
Premijerno emitirano : 29.08. – 02. 09. 2010.


18,00 – 19,00, HR III

RADIO-IGRA
UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Zdenko Jelčić: Veliki odlazak

Monodrama Zdenka Jelčića „Veliki odlazak“ na scenu malog kazališta dovodi glumca na kraju karijere koji očekujući svoj veliki oproštaj izlazi pred publiku i povjerava joj svoja najintimnija razmišljanja o prirodi posla kojim se bavi te svojoj glumačkoj sudbini. Ispreplićući stvarne događaje iz svog života s fantazijom na temu Bernhardove drame „Minetti“, Jelčić gradi napetu pirandelovsku igru između zbilje i fikcije koja u njegovoj interpretaciji dobiva gotovo dokumentarističku neposrednost.
Urednik: Hrvoje Ivanković

Premijerno emitirano: 25.09. 2017.

18,05 – 18,15, HR I

MALE FORME – I PROGRAM
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: Malo, ali dobro

O otoku Šolti, poznatome po autohtonom maslinovom ulju iz sorte šoltanka i dobrome vinu izvornoga trsa dobričić, kao i starim šoltanskim napjevima, govore nam s ljubavlju i poznavanjem njegovi stanovnici. Sudjeluju: Nikola Cecić Karuzić, Zlatko Burić, Marin Marinković, Vicko Kaštelanac i Katja Tramontana Domaćina.
Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.

PREMIJERA


UTORAK, 8.1.2019.

14,00 – 15,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA
UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Hrvoje Ivanković: „S ove strane Aheronta - Životna priča Vesne Starčević Smiljanić“

Vesna Starčević Smiljanić rođena je 1924. u Sarajevu, kao treća kćerka u obitelji češko-austrijskog podrijetla. Godine 1950. upisala je studij glume u prvom naraštaju polaznika današnje Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a čitav radni vijek provela je kao članica ansambla Dramskog kazališta Gavella. U ovoj dokumentarnoj monodrami pratimo zanimljivu obiteljsku, životnu i profesionalnu priču Vesne Starčević Smiljanić, u kojoj su svoje mjesto našli i Gavrilo Princip, Branko Gavella, Mišo Samokovlija, sin poznatog pisca Isaka Samokovlije, te njezina sestra Vlasta Bartl, izumiteljice

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III

RADIO-DRAMA
UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Ivana Šojat: Ruke Azazelove

Pripovijetka Ivane Šojat u prilagodbi redatelja Petra Vujačića dobila je u radijskom mediju specifičnu formu. Priča o osamljenom opernom korepetitoru Slavku koji uz svoju posesivnu majku, opernu pjevačicu, izgubi put kroz vlastiti život, radiofonskim postupkom postaje unutrašnji labirint u kojem su svi likovi, ustvari, glasovi u njegovoj glavi. No, bez obzira na ovo „pounutrenje“ i odustajanje od vremenske linearnosti priča Ivane Šojat Kuči prisutna je u svim fabulativnim, dramskim i simboličkim elementima. Izlaz kako u priči, tako i u ovoj radijskoj verziji put je glavnog lica (igra ga Goran Grgić) u definitivnu samoću.  

Režija i dramatizacija: Petar Vujačić, ton majstor: Miro Pijaca, glazbeni urednik: Franka Meštrović, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Goran Grgić, Tomislav Martić, Vesna Tominac, Vlasta Ramljak, Tena Jelić Gajski.
Premijerno emitirano: 20.12. 2016.

18,05 – 18,15, HR I

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Pavlica Bajsić i Lana Deban: Vrijeme i spavanje

U kratkoj dokumentarnoj formi autorice problematiziraju spavanje kroz snove kao paralelnu stvarnost.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Željka Turčinović.
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 27. 12. 2013.


0,00 – 0,10 HR II

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasmina Bosančić: Put

Naizgled obični susreti na putovanjima vlakom i avionom, uvijek u ozračju mogućih prometnih nesreća, pokazuju se začudnima i fatalnima. U liku mlade žene imena Ana.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton- majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Ivan Vukelić, Mia Krajcar i Nika Levak.
Premijerno emitirano: 25. 4. 2018.


23,00 - 24,00 HR II

Krik - KRIMIĆ I KOMEDIJA
UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Sunčana Škrinjarić: Gospon Bažulek ili mili moj sused

Gospodin Bažulek je susjed koji nikako da se odazove na kavu, a njegova usamljena susjeda nastoji u svoj život unijeti barem dašak avanturizma tumačeći događaje oko sebe nasebi osebujan način dok dane provodi uglavnom telefonirajući . Ova komedija Sunčane Škrinjarić napisana je davne 1982. godine no taj izvrstan rukopis renomirane književnice i jednako vrsna gluma najboljih interpreta hrvatskoga glumišta čine je istovremeno i antologijskom i suvremenom.
Režija: Živko Canki, tonmajstor: Milovan Macanović, glazbeni dramaturg: Judita Kerbler, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Lela Margitić, Inge Apelt, Branka Cvitković, Zvonimir Ferenčić, Kruno Valentić, Nedim Prohić i Zvonko Strmac.
Premijerno emitirano: 07.03.1982.


SRIJEDA, 9.1. 2019.

18,05 – 18,15, HR I

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Alphonse Allais: Estetsko

Redatelj: Mislav Brečić, prijevod i dramatizacija: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstor: Dubravko Robić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Sven Medvešek, Boris Bakal, Linda Begonja.
Premijerno emitirano: 05. 05. 2014.


0,00 – 0,10, HR II

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Dina Vukelić: Ugodan život

Irma Valić, nekada davno poznata televizijska voditeljica žali za prošlom slavom i svojom emisijom „Ugodan život“. Jedan je nepoznati obožavatelj pozove putem Facebooka na piće i probudi nadu u njoj da nije posve zaboravljena.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton- majstor: Tomislav Šamec,  urednica: Katja Šimunić. Glumile su: Mia Krajcar i Biserka Ipša. 
Premijerno emitirano: 3.4.2018.


ČETVRTAK, 10.1. 2019.

0,00 – 0,10 HR II

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Dina Vukelić: Alarm

Margareti na vrata pozvoni djevojka za koju misli da joj nešto želi prodati ali je ova uvjeri da se znaju iz škole. I da je pomno pratila što se s perspektivnom djevojčicom Margaretom dalje u životu događalo. Uznemirujući susret pretvara se polagano u nešto poput noćne more usred dana.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton- majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Glumile su: Mia Krajcar i Nika Levak.
Premijerno emitirano:: 4.4.2018.


18-00-19,00, HR III

RADIO-ATELJE
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Dina Vukelić: Obična

Lana je naizgled obična srednjoškolka koja živi sa samohranim ocem, bivšim policajacem i ratnim veteranom, a prijateljuje s Kajom, također srednjoškolkom, ali koja ne želi biti obična djevojka nego ima silnu ambiciju postati superstar. U nesporazumima mladih djevojaka uvučenih u svjetove intimnih dvojbi u sukobu s nasilnim merkantilističkim okružjem stradat će Eugen, Kajin polubrat, osjetljivi dečko koji odbija biti dio svijeta kojem je jedino mjerilo medijski uspjeh i novac.

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić. Glume: Dunja Fajdić, Marija Kolb, Alen Šalinović, Romano Nikolić.
Premijerno emitirano: 6. 7. 2017.


PETAK, 11.1. 2019.

0,00 – 0,10 HR II

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Zoran Brajević: A la carte

Izvanzemaljac poučava Zemljane da ne treba jesti one koji osjećaju bol i patnju. Hoće li ga Zemljani poslušati?

Režija: Dejan Šorak, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić. Glume: Jelena Miholjević, Nedim Prohić, Zlatko Ožbolt, Boris Svrtan i Željko Šestić.
Premijerno emitirano: 9. 4. 2018.


13,30 – 14,30, HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Portret glumca Zijada Gračića

S glumcem Zijadom Gračićem, dugogodišnjim članom ansambla Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, razgovaramo o njegovim kazališnim početcima, pedagoškom radu te brojnim televizijskim i kazališnim ulogama.

Urednik: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano: 25.5.2018.

SUBOTA, 12.1. 2019.

0,00 – 0,10, HR II

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Zoran Brajević: Šamarčina

Na snimanju radio-igre pisac nije zadovoljan efektom pljuske. Ton-majstor se trudi iznaći rješenje ali se redatelj i pisac posvađaju i – ispljuskaju.

Režija: Dejan Šorak, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić. Glume: Nedim Prohić, Boris Svrtan, Željko Šestić i Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano: 11.4.2018.


10,00 – 10,10 HR III

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Virginia Woolf: Park Kew

Jedan sredovječni bračni par i dvoje mladih na pragu zaljubljenosti sučelit će nas s opakostima ljubavnih priča na fonu neosporno divne prirode jednoga parka istodobno tako surove u neizbježnoj borbe za preživljavanje malenoga puža.

Redatelj: Mislav Brečić, s engleskog prevela: Sanja Lovrenčić, skladatelj: Stanislav Kovačić, tonmajstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić. Glume: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Mia Bjondić, Dijana Vidušin i Petar Cvirn.
Premijerno emitirano: 20. 6. 2017.


18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Dejan Šorak: Vrganj

Radijska obradu, kao i režiju, vlastite pripovijetke iz zbirke „Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne“, potpisuje sam autor. I ova priča, kao i ostale iz zbirke, smještena je u kraj na desnoj strani Kupe, predio oko Kamenskog.
Glavno lice, Joža, ili Ludi Joža, kako ga u selu zovu, vrst je božjeg čovjeka, onog kome je po njegovoj dobroti i djetinjoj prostodušnosti namijenjeno kraljevstvo nebesko, ali zato na zemlji, bez obzira na njegovu plemenitu otvorenost i fizičku snagu, mora patiti i suočavati se s odbačenošću. Inače, Jožina je osobitost je da razgovara s životinjama. Ova njegova sposobnost postupno će prerasti u gubljenje osjećaja za realnost.

Redatelj: Dejan Šorak, ton majstor: Miro Pijaca, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Boris Svrtan u glavnoj ulozi, te Jelena Miholjević, Željko Šestić,
Premijerno emitirano: 30.12. 2017.

NEDJELJA, 13.1.2019.

0,00 – 0,10 HR II

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasminka Domaš: Matilda, poslovna žena

Matildi je dosta neznatnih honorara koji prate njezin intelektualni rad i želi se okušati u poduzetništvu. No taj svijet nije nimalo nalik onome kakvog je ona zamislila. Nije dovoljno dobro poznavati neki posao nego treba biti spreman i na – metke i pucnjavu.
Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 22.11. 2016.


16,05 – 16,45 HR I

RADIOIGRA ZA DJECU
UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Hana Veček: Trostruki aksl

Kako se suprotstaviti roditeljima i reći im svoje prave želje * Mogu li to djeca sama učiniti? I što kada su ambicije odraslih ostale neispunjene pa zbog toga svoje snove pokušavaju realizirati kroz djecu a da pri tome o njima ne vode računa?
Ova važna tema čest je problem u odnosima između roditelja i djece , a u radioigri koju autorski i redatlejksi potpisuje Hana Veček rješenje je razgovor pun ljubavi i međusobnoga uvažavanja. 

Redateljica: Hana Veček, tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Tena nemet Brankov, Adrian Pezdirc, Tvrtko Jurić, Asja Jovanović, Maja Posavec i Zrinka Kušević.
PREMIJERA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI