Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Nekoliko premijernih naslova Kristine Gavran, 'Ilički maraton' grupe autora i 'Mobitel' Sergeija Belbela premijerno vas iščekuju na valovima dramskog programa Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 14. veljače

14,00 - 15,00, HR III
IZ
ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

BORISLAV VUJČIĆ: „SLOBODNA SOBA“

Redateljica: Biserka Vučković; skladatelj: Davor Rocco; glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša-Milanov; snimatelj tona: Mario Haber; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Glume: Vjera Žagar-Nardelli, Izet Hajdarhodžić, Asja Potočnjak, Zoran Gogić.

Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje: 29. 02. 1988.

 

SUBOTA, 15. veljače

18,05 - 18,55, HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

KSAVER ŠANDOR ĐALSKI: „ĐURĐICA AGIĆEVA“

Redatelj: Radojko Ježić; asistentica režije: Zorica Matvejević; glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Ljudevit Galic, Vjera Žagar, Ljubica Jović, Zvonimir Zoričić, Rajko Bundalo, Dragan Milivojević, Božidar Smiljanić, Mirko Švec, Mia Oremović, Vladimir Oblešćuk, Tatjana Verdonik-Savić, Fabijan Šovagović, Drago Krča, Zlatko Madunić, Zdenka Maruničić, Duško Valentić, Niko Pavlović, Nada Abrus, Ervina Dragman, Miljenko Dörr.

Premijerno emitirano: 20. 12. 1977.

Radio drama iz naše arhive, nastala na osnovu poznate pripovijetke Ljubomira Tita Babića ili Ksavera Šandora Đalskog, prvog hrvatskog pisca koji je pokušao, a u „Đurđici Agićevoj“ doista i uspio, dati sveobuhvatnu literarnu analizu hrvatskog društva pred kraj devetnaestog stoljeća, te kritiku istog tog društva. Povod za to mu ovdje daje dolazak mlade učiteljice u malo mjesto i suočenje s malograđanskom, konformističkom i zajedljivom sredinom. Inače ova radijska verzija „Đurđice Agićeve“ ujedno je i primjer dramskog rada u našem programu sedamdesetih godina prošlog stoljeća kad se radilo s velikim glumačkim ansamblima, te na preciznosti glumačke igre gradila uvjerljivost i autentičnost.

23,25 - 24,00, HR III
TRANSONICA

Urednica: Ljubica Letinić

 

NEDJELJA, 16. veljače

16,05 - 16,50, HR I
RADIO IGRA ZA DJECU

HRVOJE KOVAČEVIĆ: „DVADESET OČAJNIH PISAMA I DVADESET I JEDNO LJUBAVNO“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Živko Anočić, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat, Maja Kovač, Boris Svrtan.

Premijerno emitirano: 17. 05. 2013.

Zašto učenik osmog razreda izlazi iz škole kroz prozor? I zašto to radi usred noći? Kvartovski policajac nalazi se u nevolji kada otkrije da se radi o inspektorovom mlađem bratu.

Privesti dječaka ili ipak pozvati inspektora pa da saznaju što se dogodilo, dilema je koju mora riješiti policajac. No kada se inspektor pojavi priča postaje još zamršenija. Kakva su to pisma koja dječak krije u džepu? Ova duhovita radioigra za mlade na tragu je poznatih krimića Hrvoja Kovačevića koji su postali neizostavan dio literature za mlade.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

BRANKO MALEŠ: „MALA NEVJESTA U KADULJI“

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Alma Prica, Boris Bakal.

Premijerno emitirano: 27. 02. 2011.

21,00 - 21,30, HR II
PANOPTIKUM

DAVOR GUSIĆ: „AUDICIJA ZA BRAK“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić

Glume: Marija Škaričić, Alen Šalinović, Joško Ševo, Ana Maras, Zoran Čubrilo

Premijerno emitirano: 04. 11. 2012.

Komedija splitskog autora Davora Gusića smještena je u glazbeno-odvjetnički milje dobro mu poznatog „najlipšega grada na svitu“. Nemir unosi neudata bogata Australka dalmatinskih korijena koja želi ženika iz „staroga kraja“.

 

PONEDJELJAK, 17. veljače

od ponedjeljka do petka, 09,30 - 09,55, HR III
RADIO ROMAN

JOŽA HORVAT: „CIGULI - MIGULI“

Adaptacija i režija: Dubravko Torjanac; urednica: Nada Zoričić.

Premijerno emitirano u travnju 1991.

14,00 - 15,00, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMACA BISERKE I ANTUNA VRBENSKOG

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Marija Pečnik-Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 02. 12. 2005.

Glumački i bračni par Biserka i Antun Vrbenski od mladosti se u Kazalištu Virovitica bave glumom. Antun potječe iz poznate virovitičke kazališne obitelji. Istakli su se kao talentirani amateri i postupno se, iako bez formalnog akademskog obrazovanja, nametnuli kao glavni nositelji repertoara Kazališta Virovitica koje je tijekom godina uspjelo izaći iz “provincijskoga” ozračja i kvalitetom pojedinih predstava stati uz bok profesionalnim kazalištima većih gradova.

 

18,00 - 19,00, HR III
RADIO IGRA

KRISTINA GAVRAN: „SPREMNI“ (premijera)

U drami „Spremni“ mlade hrvatske spisateljice Kristine Gavran susrećemo obitelji suočenu s  tajanstvenom, apokaliptičnom prijetnjom koja je možda samo plod kolektivne paranoje, izazvane svakodnevnicom prepunom prijetnji i različitih vrsta straha. Kristina Gavran je za ovu dramu dobila nagradu Ministarstva kulture RH „Marin Držić“ za najbolji novi dramski tekst u 2012. godini.

Redateljica: Nina Kleflin; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Damir Šaban, Mladena Gavran, Ivan Magud, Ana Kraljević.

 

18,05 - 18,15, HR I
MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - NE PRIČAJ GLUPOSTI“ (premijera)

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Katica Šubarić, Jakov Gavran.

 

UTORAK, 18. veljače

14,00 - 15,00, HR III
DOKU
MENTARNA RADIO DRAMA

GRUPA AUTORA: „ILIČKI MARATON“ (premijera)

Urednik: Ljubo Pauzin

Prije nekoliko godina, u siječnju, grupa znanaca pokrenula je “Ilički maraton”. Ilica je najduža ulica u gradu Zagrebu, a kako je i žila kucavica – u njoj su se smjestile mnogobrojne kafeterije i gostionice. Spomenuta grupa odredila je pravila maratona – u kafićima na lijevoj strani Ilice ispija se pivo, a na desnoj strani – žestica. U višegodišnjem održavanju maratona još nitko nije došao do kraja. I ove godine se skupila grupica “natjecatelja” – bili smo i mi i tom prigodom načinili dokumentarac. Grupa autora pratila je događanja.

 

18,00 - 19,00, HR III
RADIO DRAMA

VEDRANA VRHOVNIK: „POČIVALI U MIRU KUĆE SVOJE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Lada Martinac Kralj.

Glume: Marko Makovičić, Mirna Medaković, Enes Kišović, Asja Jovanović, Zoran Gogić, Nina Erak Svrtan, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Mladen Vulić.

Premijerno emitirano: 17. 09. 2013.

Priča ovog dramskog teksta, koji je dobio drugu nagradu na natječaju „Marin Držić“, mogli bismo reći vrti se oko tipično našeg problema – stambenih kvadrata i dviju generacija stiješnjenih odlukama koje se zato moraju donijeti. Glavna lica drame su mladi par: on, koji je ostao bez oca i živi s majkom, ona, koja je izgubila majku i živi s očuhom. Priča o kreditu, stanu i svakodnevici prisiljava ih da se suoče sa samima sobom i svojim odnosom u kojem zjapi praznina. Preispitivanja ih odvlače i u prostore u kojima se dodiruju živi i mrtvi, pa razgovori s pokojnim ocem, to jest majkom, postat će jeka njihovih depresija i nesnalaženja. Kraj, ironično, donosi pak rješenje stambenog problema, ali i razlaz mladog para, dok će roditelji (njegova majka i njezin očuh) – postati novi par.

U „Počivali u miru kuće svoje“ se kroz formu psihološke drame s fantazmagoričnim odmacima, zrcali naša današnja društvena situacija u kojoj, osjeća autorica, najviše gubi ona mlada generacija.

Tekst Vedrane Vrhovnik, inače nagrađivane radijske redateljice, a danas profesorice radijske režije na ADU, njezin je kazališni prvijenac. No, veliko redateljsko iskustvo mu je ugradilo zrelost i tehničku spretnost, a senzibilitet minucioznu gradnju odnosa, osjećaj za karaktere, te pronalaženje simboličkih slika i rečenica izvan stereotipa.

18,05 - 18,15, HR I
MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - ZA MIJU I VLADU OD MAME“ (premijera)

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Peđa Gvozdić, Ivan Čačić.

 

23,00 - 24,00, HR II
RADIO
NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TIHOMIR MRAOVIĆ: „OGLAS ZA VAMPIRA“

Režija: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Linda Begonja, Tomislav Krstanović, Petar Cvirn, Damir Poljičak, Vedran Živolić.

Premijerno emitirano: 08. 11. 2011.

U dubokoj noći, na balkonska vrata jedne glumice dolazi – vampir, a koji se pojavio jer je pročitao oglas da ona traži upravo nekoga poput njega. Kako bi osigurala besmrtnost ili iz nekog drugog razloga? Odgovor na to pitanje poslušajte u novoj napetici Tihomira Mraovića, u duhovitoj režiji Mislava Brečića i intrigantnoj glumačkoj interpretaciji Linde Begonje i Tomislava Krstanovića u ulogama Glumice i Vampira.

 

SRIJEDA, 19. veljače

18,05 - 18,15, HR I
MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - GAUDEAMUS IGITUR“ (premijera)

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Edi Ćelić, Ivan Čačić, Selena Andrić, Katarina Arbanas, Peđa Gvozdić.

 

ČETVRTAK, 20. veljače

RADIO ATELJE

SERGI BELBEL: „MOBITEL“ (premijera)

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod: Đive Zuber; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Nina Violić, Ivana Roščić, Urša Raukar, Živko Anočić.

Sergi Belbel najizvođeniji je i najnagrađivaniji suvremeni katalonski dramski pisac, ali i jedan od najuvaženijih kazališnih redatelja u cijeloj Španjolskoj. U svojoj satiričnoj drami Mobitel on do apsurda dovodi zavisnost modernog čovjeka od digitalne tehnologije te se tekst uglavnom sastoji od monologa izgovorenih u mikrofone mobitela. Četiri dramska lica – dominantna majka i nesposobni sin te nesretna srednjovječna žena i frustrirana kći – oličenje su histeričnih i emotivno osakaćenih predstavnika današnjeg kapitalističkog svijeta. Dvije majke preživjele su teroristički napad na aerodrom i igrom slučaja smještene su u isti hotel, što izaziva lavinu nepredvidivih događanja, zapleta i uzajamnog ispreplitanja sudbina svih dramskih lica.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI