Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [5.4. – 11.4.2013.]

Radio pregled tjedna [5.4. – 11.4.2013.]

'Sami u kinodvorani' Lade Martinac Kralj, 'Suze u szah, plač u plaču' trija Jamnicky, Kvesić, Kramarić, i 'Čiklit' Irene Škorić premijerni su naslovi radijskog tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 05. travnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IVAN KOZARAC: „BALADA“

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović

Glume: Nada Subotić, Darko Milas

Premijerno emitirano: 12. 02. 2013.

Pred vama je slavonska poezija Ivana Kozarca u izboru i dramaturškoj obradi Lade Martinac-Kralj obojena slavonskim mentalitetom i atmosferom ravnice koja autentično progovara osebujnom slavonskom ikavicom.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

LADA MARTINAC KRALJ: „SAMI U KINODVORANI“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstori: Lana Deban i Miro Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić

Glume: Mladen Vasary, Mirna Medaković, Filip Juričić, Boris Svrtan, Sven Medvešek, Biserka Ipša, Mario Mirković i Vid Kralj.

Premijera

Jeste li ikad izgubili nešto dok ste gledali film u kinu? A jeste li potražili te izgubljene stvari? Što se događa sa stvarima po koje nitko ne dođe?

U tami kinodvorane, kada se ugase projektori a publika ode, izgubljene i zaboravljene stvari:  jedan šal, šilterica, kreditna kratica, rukavica i znojnik izlaze iz skrovišta i organiziraju pravu zabavu! Iz susjedne dvorane, međutim, na njih vrebaju opasni tridekavci. Stvari koje imamo nerijetko su ogledalo naših karaktera, potreba i navika. Kako ih i gdje sve zaboravljamo govori i o sve prisutnijoj bešćutnosti potrošačkoga svijeta. Jesmo li zaboravili važnost darova i uspomena? Možemo li baš sve zamijeniti i je li novac taj koji može sve nadomjestiti? Premda zabavna, ova radio igra otvara i brojna zanimljiva pitanja o kojima vrijedi razgovarati.

Emisiju je za radio adaptirala sama autorica na temelju istoimenog kazališnog teksta koji je 2012. nagrađen trećom nagradom za dramski tekst za djecu „Mali Marulić“ Gradskog kazališta lutaka Split.

***

KUTIĆ POEZIJE:

IVANA GULJAŠEVIĆ: „ČARAPOJEDAC“

Redateljica: Stephanie Jamnicky

 

SUBOTA, 06. travnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

JANKO LESKOVAR: „MISAO NA VJEČNOST“

Redatelj: Dragutin Klobučar; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; glazbena urednica: Adriana Kramarić;  ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Sven Medvešek, Drago Krča, Pero Kvrgić, Mirta Zečević, Vlatko Dulić, Vinko Kraljević, Žarko Savić, Jelena Miholjević i drugi.

Premijerno emitirano: 12. 04. 1997.

“Misao na vječnost” Janka Leskovara je psihološka novela koja izmiče stilskom razdoblju realizma i najavljuje razdoblje moderne.

U središtu priče je Đuro Martić, učitelj u hrvatskoj zabiti kojeg otac šalje u Zagreb “da postane gospodinom”. Rekli bismo opće mjesto hrvatske književnosti realizma, tema odnosa sela i grada u kojoj čistoća i nevinost sela strada u sukobu s perfidnošću i pokvarenošću grada. Đuro Martić postaje intelektualac rastrgan između svojih želja i (ne)mogućnosti koje mu pruža zaostala i malograđanska provincija pa je prema tome osuđen na propast.

 

NEDJELJA, 07. travnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

DAVOR GUSIĆ: „AUDICIJA ZA BRAK“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić

Glume: Marija Škaričić, Alen Šalinović, Joško Ševo, Ana Maras, Zoran Čubrilo

Premijerno emitirano: 04. 11. 2012.

Komedija splitskog autora Davora Gusića smještena je u glazbeno-odvjetnički milje dobro mu poznatog „najlipšega grada na svitu“. Nemir unosi neudata bogata Australka dalmatinskih korijena koja želi ženika iz „staroga kraja“.

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TIHOMIR HORVAT: „OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA“

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Katja Šimunić

Glume: Vilim Matula, Marko Makovičić, Goran Grgić, Mirna Medaković i Silvijo Vovk.

Premijerno emitirano: 04. 11. 2012.

Dva živopisna zagrebačka „luzera“ otmu jedan fini poslovni kovčeg nepoznatom čovjeku dok je ovaj kupovao novine na kiosku. I upadnu u središte zamršenih novinarsko-privrednih malverzacija. Kako će njihova riskantna avantura završiti poslušajte u napetici Tihomira Horvata „Otimači izgubljenog kovčega“.

 

23,25 – 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

STEPHANIE JAMNICKY – MARIJA PEČNIK KVESIĆ – ADRIANA KRAMARIĆ: „SUZE U SUZAH, PLAČ U PLAČU“

Urednica: Adriana Kramarić

Premijera

 

PONEDJELJAK, 08. travnja

 

09,30 – 09,55; HR III

RADIO ROMAN

NADA GAŠIĆ: „MIRNA ULICA, DRVORED“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Matko Botić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednik: Branko Maleš

Premijerno emitirano u srpnju 2011.

Roman književnice Nade Gašić odmah je po izlasku izazvao opravdanu pažnju; u međuvremenu, autorica ubrzo objavljuje i drugi također zapaženi roman, a danas je Nada Gašić, dobitnica dviju uglednih književnih nagrada, bez obzira što se relativno kasno javila u književnosti, već kodificirano književno ime.

„Mirna ulica, drvored“ načelno je žanrovski odredljiv kao krimić, a ubojstva, obavezni toposi žanra, događaju se u poratnom Zagrebu, u naoko mirnom kvartu u kojem dakako stanuju osobe različitih – ratom obilježenih – sudbina, osobnog morala i ljudske hrabrosti, te najzad i nacionalne pripadnosti. Tiha, nenametljiva i prividno neambiciozna proza N. Gašić precizno locira poratni emocionalni kaos, i u posljedici opasno nesnalaženje, malog anonimnog susjeda, koji u pravilu živi odmah tu, pored vas, u susjednoj kući.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - BOŽIĆ NA BALIJU“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Ivana Roščić, Iva Visković, Goran Bogdan

Premijera

Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA ZDENKA TRAJER

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Hrvoje Hanzec; urednica: Tajana Gašparović

U emisiji sudjeluju: Zdenka Trajer, Darko Gašparović, Pero Kvrgić, Nedjeljko Fabrio, Vlado Vukmirović, Slavko Šestak

Premijerno emitirano: 09. 07. 2010.

Zdenka Trajer od onih je, danas još vrlo rijetkih, živih aktera hrvatskoga glumišta koji povezuju razdoblje između dvaju svjetskih ratova s krajem 20. stoljeća. Rođena u Tuzli, već kao malena djevojčica pokazala je izraziti dar za izvedbene umjetnosti, od kojih se u kasnijemu zrenju gluma izdvojila kao presudan izbor. U djevojačkoj dobi školuje se za glumački poziv, te od 1946. započinje u Zagrebu njen glumački put koji je, preko kratkotrajna angažmana u Splitu, vodi u Rijeku gdje u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca ostaje do kraja svoga umjetničkog djelovanja. Postojan glumački put započinje  kreacijama krhkih i slomljenih djevojačkih ljubavi, kao što su Julija, Ofelija i Desdemona, da bi na pragu zreloga doba zablistala antologijskom kreacijom Rože u Kolarovoj tragikomediji Svoga tela gospodar. Kao zrela glumica dala je niz upečatljivih likova iz novije europske dramatike, a osobito je došao do izražaja njen komični nerv, kako u komedijama tako i u glazbeno-scenskom repertoaru gdje se ističe antologijska kreacija Missili Bissily u Tijardovićevoj Maloj Floramye. Zdenka Trajer i danas živi u Rijeci.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

SLOBODAN ŠNAJDER: „505 SA CRTOM“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Vilim Matula, Franjo Kuharić, Frano Mašković, Darko Milas

Premijerno emitirano: 12. 10. 2009.

Vlastitu pripovijetku Slobodan Šnajder pretvorio je u suptilnu psihološku dramu o hrvatskom vojniku koji sa svojom postrojbom za vrijeme Oluje stiže u napušteno selo u kojem, u napetoj igri stvarnosti i privida, pronalazi užasne tragove rata i neočekivana sjećanja na svoje djetinjstvo.

 

UTORAK, 09. travnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - CELEB“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Ivana Roščić, Iva Visković, Goran Bogdan

Premijera

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MLADEN RUTIĆ – VITO GOSPODNETIĆ: „VIKEND“

(„Prix Futura 1981“ – I. nagrada)

Urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 17. 02. 1981.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: „MARJANE, MARJANE“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Elvis Bošnjak, Marko Petrić, Anica Kovačević, Elena Orlić, Duje Grubišić, Matija Kačan

Premijerno emitirano: 02. 09. 2010.

Makabrična slika Splita i njegovih izgubljenih generacija smještena u marjansku šumu i strukturirana u četiri slike u vremenskom slijedu od 15-tak godina od početka devedesetih do danas. I u ovom posljednjem Mihanovićevu tekstu možemo prepoznati osebujnost njegova stila - osjetljivost za izvođenje emocionalnih psihograma lica, uronjenost fabule u društveni kontekst, muzički osjećaj za stanke i konciznost replike.

Za ovu radijsku adaptaciju koristili smo kazališni postav novog splitskog dramskog kazališta Playdrama, te našeg redatelja Mislava Brečića. Nadahnuta igra mladih glumaca praćena je mikrofonom grubo, gotovo dokumentarno.

 

SRIJEDA, 10. travnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - ZARUČNIČKI TEČAJ“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Iva Visković, Goran Bogdan

Premijera

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

VOJO ŠILJAK – NEDJELJKA LAMBAŠA-MILANOVI: „SAMO ZAJEDNO ZOVU SE ČOVJEK“

Ton  majstorica: Delka Milanov; koordinator: Hrvoje Ivanković

U emisiji sudjeluju: Kotel Dadon, Žarko Puhovski i židovi u miješanim brakovima

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 19. 02. 2005.

Tema ovog osobitog dokumentarca su mješoviti brakovi u kojima je jedno od sudionika židovske nacionalnosti, osobita pojava na našem tlu i na području bivše jugoslavenske države. Autori su razgovarali s mnogim takvim parovima i u ovoj emisiji izložili njihova iskustva.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

IVAN SERGEJEVIČ TURGENJEV: „POSLIJE SMRTI“

Redatelj: Dejan Šorak; prijevod: Dragutin Dujmić; dramatizacija: Jakša Zlodre; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstori: Lana Gospodnetić i Miroslav Pijaca; urednica: Nada Zoričić

Glume: Biserka Fatur, Vanda Božić, Branka Cvitković, Ivan Lovriček, Linda Begonja, Nedim Prohić, Vanja Drach, Zlatko Ožbolt

Premijerno emitirano: 08. 09. 2004.

Ovo je priča o neobičnoj ljubavi koja se rodila kada je već bilo prekasno. Mladi osamljenik susreće djevojku koja ga se prividno ne dojmi, ali ona njemu biva privučena svom silinom svoje strastvene naravi. Kada je on odbije, ona se od očaja ubija. Njezin duh pohodi mladića i raspiruje potisnutu vatru njegovih osjećaja. Posve joj se prepušta premda zna da tako zauvijek ostavlja svijet živih.

***

ETNOFANTASTIKA –  „GREŠNE DUŠE“

Režija: Ranka Mesarić;  dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; urednica: Nada Zoričić

Premijerno emitirano: 13. 11. 2010.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

IVAN VIDIĆ: „ZOO“

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Natalija Đorđević, Petar Leventić, Ana Maras, Goran Grgić i Pero Kvrgić

Premijerno emitirano u emisiji Radio igra: 29. 06. 2009.

Dvoje mladih ljudi u noći svog prvog poljupca dolaze u zagrebački park Maksimir, gdje se susreću s natprirodnim pojavama: djevojčicom koja je možda došetala iz bajke „Ivica i Marica“, vukom koji govori te čudakom koji za sebe tvrdi da je odavno preminuli zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovec. No umjesto odgovora na pitanje što je tu stvarnost, a što fikcija mladih ljubavnika, autor dramoleta „ZOO“, Ivan Vidić, nudi nam dvosmisleni naputak svoga biskupa: „Ako to želite znati, pođite samo dublje u šumu… Pođite i otkrijte.“

 

ČETVRTAK, 11. travnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - SNAJKA“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Ivana Roščić, Iva Visković, Mirna Medaković

Premijera

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

JANKO LESKOVAR: „MISAO NA VJEČNOST“

Redatelj: Dragutin Klobučar; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; glazbena urednica: Adriana Kramarić;  ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Sven Medvešek, Drago Krča, Pero Kvrgić, Mirta Zečević, Vlatko Dulić, Vinko Kraljević, Žarko Savić, Jelena Miholjević i drugi.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 12. 04. 1997.

“Misao na vječnost” Janka Leskovara je psihološka novela koja izmiče stilskom razdoblju realizma i najavljuje razdoblje moderne.

U središtu priče je Đuro Martić, učitelj u hrvatskoj zabiti kojeg otac šalje u Zagreb “da postane gospodinom”. Rekli bismo opće mjesto hrvatske književnosti realizma, tema odnosa sela i grada u kojoj čistoća i nevinost sela strada u sukobu s perfidnošću i pokvarenošću grada. Đuro Martić postaje intelektualac rastrgan između svojih želja i (ne)mogućnosti koje mu pruža zaostala i malograđanska provincija pa je prema tome osuđen na propast.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

DINO PEŠUT: „PRITISCI MOJE GENERACIJE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Hrvoje Hanzec; urednica: Tajana Gašparović

Glume: Hrvojka Begović, Asja Jovanović, Mladen Vasary, Sreten Mokrović, Goran Bogdan, Krešimir Mikić, Petar Leventić i Duško Modrinić

Premijerno emitirano: 19. 10. 2012.

Dino Pešut, mladi dramatičar u usponu te student dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, u ovoj drami govori o onim klincima na koje svi nasrću: od Jehovinog svjedoka do vlastitih roditelja, ne zato jer su to zaslužili već upravo suprotno - zato jer su se ti klinci uvijek trudili i slušali, pa su vrlo pogodni za to da ih okolina gnjavi i nastoji oblikovati prema svojim uvjerenjima. Struktura drame funkcionira kao centrifugalno djelovanje veš-mašine - sva lica sve vehementnije i ubrzanije vrše pritisak na Nju (središnje dramsko lice), a Ona je, iako stalno okužena ljudima, posve sama te potpuno svjesna činjenice da mladost sve brže prolazi, a ono što ostaje cijeli je niz kontradiktornih, kontraproduktivnih, često beskorisnih, no dobronamjernih zahtjeva i uputaka kako živjeti. A Ona doista nema ništa. Odnosno – ima samo jednu oronulu kuću, jedan zapušteni vrt, jedan osjećaj manje vrijednosti, jednu dozu ogorčenog cinizma, jednog postarijeg i nesigurnog zaručnika, jednog ljubavnika koji progresivno stari, maminu kostobolju, očeve migrene, nedavno preminulog psa, račun za plin od 1000 kuna i jedan doista fantastično  nezanimljiv život. Drama lucidno i vrlo izravno secira osjećanje izgubljenosti i odustajanja od života mlade generacije u našim vremenima pritisnutima s jedne strane globalnim zasadima neoliberalnog kapitalizma, a s druge siromaštvom i besperspektivnošću naše nam pokradene zemlje. Dino Pešut je s ovim dramskim tekstom bio na Forumu mladih europskih dramatičara na “Bienalleu Neue Stucke aus Europa 2012” u Weisbadenu.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE