Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Hrvatski izum: nagrade za neodržani festival

Hrvatski izum: nagrade za neodržani festival

Brojnim, u svijetu poznatim produkcijskim modelima, od danas treba pridodati još jedan, autentično hrvatski. Dopola održani Festival glumca kojeg ni poplave, ni neodržane izvedbe nisu spriječile da podijeli nagrade.
Share on facebook
Share on twitter

21. Festival glumca trebao se održati od 16. do 24. svibnja u Iloku, Otoku, Županji, Vinkovcima i Vukovaru. Trebao je, ali nije, odnosno jest - napola, zbog katastrofalnih poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Odlukom Festivalskog odbora i organizatora Festivala glumca Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemske županije, festival je prekinut 19. svibnja, te je najavljeno kako će se nastaviti kad se za to stvore uvjeti.

Uvjeti se, nažalost, na poplavljenim područjima do danas nisu stvorili ne samo za nastavak festivala, već u mnogim mjestima čak ni za nastavak normalnog života. Glumci ipak nisu sjedili skrštenih ruku, već su odigrali svu silu humanitarnih izvedbi za pomoć poplavljenim područjima, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

No, danas saznajemo da skrštenih ruku nisu sjedili ni žiri ni organizatori festivala, već da su se dosjetili patentirati dosad još neviđen izum - podjele nagrada za neodržani, odnosno napola održani festival!

Prema riječima nekih od laureata, žiri je naknadno gledao predstave u njihovim matičnim teatrima ili na gostovanjima, te ipak odlučio podijeliti nagrade, čime je zapravo kreirao ovdašnji unikat - festival, koji se zapravo ne mora ni održati.

S obzirom na stanje nacionalnog proračuna za kulturu, ali i one brojnih jedinica lokalne samouprave, ova bi se inovativna produkcijska praksa mogla pretvoriti u trend, a nema sumnje da bi je među prvima podržalo Ministarstvo kulture. Pa zamislite samo o kolikim se uštedama radi?

No, dok rečeni model ne zaživi, evo tko su dobitnici nagrada 21. Festivala glumca:

  • Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi "Sada je, zapravo, sve dobro Olje Lozice u režiji Olje Lozice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.
  • Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu dodjeljuje se Jasni Palić Picukarić za ulogu Beth u predstavi "Plemena" Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Exit iz Zagreba.
  • Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu dodjeljuje se Neli Kocsis za ulogu Lidije u predstavi "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića u režiji Dalibora Matanića  i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.
  • Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dodjeljuje se Marku Torjancu za ulogu Christophera u predstavi "Plemena" Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Exit iz Zagreba.
  • Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dodjeljuje se Filipu Juričiću za ulogu Petruccija u predstavi "Ukroćena goropadnica" Williama Shakespearea u režiji Nine Kleflin i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.
  • Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dodjeljuje se Luki Dragiću za ulogu Princa u predstavi "Kreket" Davida Mameta u režiji Renea Medvešeka i koprodukciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradsko kazalište - Scena Gorica i Teatra Exit iz Zagreba.
  • Nagrada Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina dodjeljuje se Slavenu Španoviću za ulogu Billyja u predstavi "Plemena" Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Exit iz Zagreba.

Svečana dodjela nagrada održat će se 29. listopada 2014.g. u  19,00 sati u gradu domaćinu Otoku.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI