Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U Dramskom programu HR-a od 18. do 24. lipnja upoznajte Brezovačkog, Stama, Drndić, Ružića, Puškina, Brešana, Pelević, Mraovića, Jamesa, Pendelja i Steriju Popovića...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   18.lipnja

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

TITUŠ BREZOVAČKI: „MATIJAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK“
Režija: Ladislav Vindakijević
Izbor iz emisije Radio-scena

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO ATELJE

GERT-JAN STAM: „VOLIM ORUŽJE“ (premijera)
Prijevod i režija: Stephanie Jamnicky

Duo-drama Volim oružje mladog nizozemskog dramatičara Gert-Jan Stama pisana je u stilu Ginsbergove beat-poeme Urlik, a kroz složeni odnos pisac/glumica, odnosno stvoritelj/stvoreno, propituje moć manipulacije, te uporabu riječi kao oružja. U drami ključan pojam „vatreno oružje“ povremeno se koristi kao simbol za snagu riječi, a povremeno riječ, odnosno, oznaka „vatreno oružje“ zaista postaje ogoljena stvarnost – označeno  što ga navedena oznaka označava. Volim oružje iznimno je inspirativan tekst za radio-dramsku formu jer propituje i odnos čistog zvuka riječi i njezinog značenja. Osim toga, kroz poigravanje raznim oblicima manipulacije i moći, Gert-Jan Stam kritički se referira i na vladajući liberalni kapitalizam i materijalizam.
Drama Volim oružje, u režiji samog autora, imala je premijernu izvedbu u Dublinu, igrala se u Pragu i u Amsterdamu, a bit će i u programu ovogodišnjeg kazališnog festivala u Edinburghu.

Glume:  Marija Škaričić, Mislav Čavajda

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,   19.lipnja

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S ANJOM ŠOVAGOVIĆ DESPOT (premijera)

Povodom izlaska njene druge knjige, 'Kad se ima kome dati', u današnjoj Jednočinki razgovaramo s glumicom Anjom Šovagović Despot.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

DAŠA DRNDIĆ: “PUPI”
Režija: MISLAV BREČIĆ

Radio-drama Daše Drndić ispisana je u sličnom žanrovsko-stilskom registru kao i njen prethodni uradak, drama "Arthur i Isabella" koja je u produkciji Hrvatskoga radija ušla među šest najboljih radiodramskih emisija na festivalu Prix Europa. "Pupi" je slojevita priča o čovjeku koji je ostao bez egzistencije; u međuprostoru između sadašnjeg i bivšeg, između višestruko suprostavljenih svijetova kojima ne može pripadati. Iako prožeta nizom reminiscencija na turbulentna zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije u proteklih pedesetak godina, Drndićkina drama je ipak prvenstveno usmjerena na pojedinca kao na žrtvu ideologijsko-političkih transmutacija, ali i okrutne bezobzirnosti svijeta, pa čak i obitelji, u kojem živi. Fine ironijsko-humorističke akcente "Pupija" redatelj Mislav Brečić  je u svojoj emisiji kontrapunktirao prevladavajućem melanholično-fatalističkom tonu, dobijajući tako na živosti i protočnosti igre.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  20.lipnja

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

BRANKO RUŽIĆ: „LIPOTAN I ZVIR“
Režija: Dejan Šorak

Komedija Branka Ružića koristi stereotip o lijenom Dalmatincu i modernoj aktivnoj ženi za igru koja ocrtava vječno pitanje muško-ženskih odnosa. Dijalektalno konstruiran dijalog, kratka i tipizirana dramska situacija, očekivan ishod i sretan svršetak karakteristike su ove jednostavne, pitke i dinamične komedije u kojoj glumački stvara temeljnu komiku.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

A. S. PUŠKIN  „BAJKA O RIBARU I RIBICI“

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

***
KUTIĆ POEZIJE

IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ: „BASNE“ (premijera)
Režija: Petar Vujačić

PONEDJELJAK,   21.lipnja

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN ( od ponedjeljka, 21. do petka, 25.06.)

IVO BREŠAN: „VRAŽJA UTROBA“
Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

MAJA PELEVIĆ: „NARANČINA KORA“
Prijevod, radijska prilagodba i režija: Vedrana Vrhovnik

Mlada žena, razapeta između svoje vlastite realnosti i medijsko-promidžbenih klišeja, središnji je lik drame Narančina kora. Kroz njenu gorko-humornu životnu ispovijest autorica preispituje identitet suvremene žene, pritisnute imperativima o tome kako treba izgledati i ponašati se ukoliko želi postati dio eksponiranih društvenih slojeva.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  22.lipnja

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

ADRIANA KRAMARIĆ: “U RITMU GROŽNJANA” Bach percussion – Grožnjan’99.

Mali srednjovjekovni istarski gradić Grožnjan svakoga ljeta oživi u ritmu polaznika glazbenih seminara u organizaciji Glazbene mladeži. Tako je bilo i u ljeto 1999. na “Bach percussion seminaru” koji su činili glazbenici – studenti i profesori – sa svih strana svijeta, među inima i znameniti Evelyn Glennie iz Velike Britanije i Ney Rosauro iz Brazila. Seminar je pratila i Adriana Kramarić, autorica ovog dokumentarca i rezultat je dinamična emisija u visokom ritmu u kojoj glavnu ulogu imaju, dakako – udaraljke.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S ANJOM ŠOVAGOVIĆ DESPOT

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TIHOMIR MRAOVIĆ: „STRAH U NOĆI“ (premijera)
Režija: Jasna Mesarić

U Malom mjestu su odjeknuli pucnji u noći, bivši je branitelj viđen kako bježi u šumu, a njegova je žena nestala. Lokalni radio poziva građane da ostanu mirni, policija je u ophodnji, gradonačelnik autom kruži mjestom: Zavladala je panika iako nitko ne zna što se točno dogodilo. U režiji Jasne Mesarić i uz glazbene citate  grupe „Azra“ ozvučen je prepoznatljivo sveprisutan, istovremeno i banalan i složen - strah u noći.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  23.lipnja

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

SCENOGRAF MARIN GOZZE

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

HENRY JAMES: „OKRETAJ ZAVRTNJA“
Prijevod: Tanja Žakula
Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić
Režija: Mislav Brečić

Henryja Jamesa privlačile su priče o duhovima, ali nije gajio simpatije za stereotipe toga žanra, nego je stvarao duhove koji su bili tajanstveni nastavak svakodnevne realnosti –«neobično i strašno utkano u svaki oblik normalnog i bezbrižnog.» U «Okretaju zavrtnja», radio-igri nastaloj dramatizacijom istoimene pripovijetke, slušatelj se mora odlučiti hoće li vjerovati priči protagonista, guvernante, ili će shvatiti da je riječ o osobi koja pati od neuroze i suviška mašte.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA:
MILKA TICA: “DITE SUZA”
Režija: Petar Vujačić

ČETVRTAK, 24.lipnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

MIROSLAV PENDELJ: „RODOLJUPCI GLEDAJU KROZ PROZOR“ (premijera)
(Prema „Rodoljupcima“ Jovana Sterije Popovića)
Režija: Petar Vujačić

„Sve što je bilo dobro opisaće historija; ovde se samo predstavljaju strasti i sebičnosti,“  kaže Jovan Sterija Popović o svojoj komediji „Rodoljupci“. Upravo je ova rečenica bila otponac da od Miroslava Pendelja tražimo da za Dramski program napiše svoju (radijsku) inačicu „Rodoljubaca“. Miroslav Pendelj preuzima povijesne okolnosti komada, ali pojednostavljuje dramsku situaciju i piše komičnu raspravu o rodoljubnom licemerju u ratnim vremenima. Pod krinkom  nacionalne ugroženosti koje se zalijeva rakijom, tračanjem i žalopojkama, gdje se rat promatra izdaleka, preko rijeke, ono što je najočiglednije da su rodoljubci ustvari - srebroljupci. Redatelj Vujačić glavne uloge je podijelio Zvonimiru Zoričiću, Žarku Saviću, Vandi Winter  i Biserki Ipši.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI