Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 19. Zadar snova: nova paradigma

19. Zadar snova: nova paradigma

Na programu zadarskog međunarodnog festivala suvremenog teatra ove su se sezone našli gotovo redom politički anagžirani projekti koji istovremeno propituju i prirodu samih izvedbenih umjetnosti. U Zadru od 6. do 11. kolovoza.
Share on facebook
Share on twitter

19. izdanje međunarodnog festivala suvremenog kazališta - Zadar snova, donosi - kažu organizatori - "nova čitanja kazališne i drugih izvedbenih umjetnosti".  Nekonvencionalnost i provokativnost u pristupu i tematizaciji osobine su anagažiranih autora i izvođača, a projekti uvršteni u program donose "topljenje žanrova, njihova uskrsnuća u novim formama, postavljanje pitanja i traženje odgovora".

Festival započinje izložbom MXJ files  autorice Marijane Jakelić, u glazbenom programu predstavlja konceptualni glazbeni projekt braće Sinkauz, Day of the Year i osebujne psihodelične Šumove protiv valova, a u filmskom segmentu programa surađuje s Tabor film festivalom.

Na programu su i četiri predstav ei jedan performans, kojima je zajedničko da "zahtijevaju nova promišljanja pozicije umjetnika i suvremenog izvedbenog stvaralaštva" u okolnostima nikad dovršene tranzicije, uspostave paradigmi i obrazaca surovosti međuljudskih odnosa. 

Iz Srbije tako stižu predstave Dogville i Ibsenov 'Neprijatelj naroda' kao Brechtov poučni komad, od kojih je prva priličnom reklamnom mašinerijom pogonjeni projekt Kokana Mladenovića, a druga programatski i Ibsenovom stipendijom nagrađeni projekt u nas - nažalost - premalo poznatog Zlatka Pakovića. Odabir baš ta dva naslova iznimno ej zankovit jer je upravo Mladenovićev talent za promociju u vremenu dok je bio ravnatelj Ateljea 212, uparen s onim Olivera Frljića, rezultirao činjenicom da je 'njihova' predstava o Zoranu Đinđiću dobila daleko više publiciteta od Pakovićeve na istu temu, premda je potonju daleko uspjelijom proglasio dobar dio kritike i publike.

Slično je i s projektima s kojima dolaze u Zadar - Dogville je prilično razvikana, ali - kažu - glumački ne baš uspjela predstava koja grebe po površini problema, za razliku od Pakovićevog intenzivnog lecture performansa.

Domaće snage predstavljaju Montažstroj i Senka Bulić, te Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar, od čega potonji performansom izvedenim nedavno i u Varaždinu, a koji kao autohtoni suvenir za izvor nudi magareći izmet.

Ulaznice za predstave po cijeni od 50kn dostupne su u centru ACME (N. Matafare 2a) i na lokaciji izvedbe sat vremena prije početka programa. Rezervacije putem tel: 097 750 8829 i 023 250 708, mejla: info@zadarsnova.hr i facebook stranice festivala.

***


6/8/2015 ACME 21:00
MXJ FILES / Marijana Jakelić / Exhibition

6/8/2015 Sv Dominik 22:30
218th DAY OF THE YEAR / Alen & Nenad Sinkauz, Miroslav Piškulić

7/8/2015 HNK Zadar 21:30
Montažstroj / A GDJE JE REVOLUCIJA STOKO, red. Borut Šeparović

8/8/2015 Sv Dominik 21:30
Mikser, Beograd, SKC Novi Sad i Fast Forward / DOGVILLE, red. Kokan Mladenović

9/8/2015 Sv Dominik 20:00
FORWARD EUROPE: IZVOZ / Autori: Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar

9/8/2015 Sv Dominik 22:30
NOĆ FILMA / Tabor film festival & Zoran Kelava

10/8/2015 Kazalište lutaka Zadar 21:30
Kazalište Hotel Bulić / ALEXANDRE DUMAS: DAMA S KAMELIJAMA, red. Senka Bulić

10/8/2015 Sv Dominik 22:30
ŠUMOVI PROTIV VALOVA / Hrvoje Nikšić, Hrvoje Radnić, Jerko Jurin i Ivan Čadež

11/8/2015 Sv Dominik 21:30
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd / IBSENOV 'NEPRIJATELJ NARODA' KAO BRECHTOV POUČNI KOMAD, red. Zlatko Paković

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE