FEN, dan treći

I trećeg dana opatijskog FEN uzbuđenja nije nedostajalo. Evo našeg izvještaja…

  

Dobrodošli na kazališnu probu! Ali ne OBIČNU kazališnu probu, već NEOBIČNU kazališnu probu. Četiri mlade hrvatske glumice -  Ivana Horvat, Petra Kurtela, Amanda Prenkaj, Dunja Fajdić. Ambiciozne, sposobne, ali nezaposlene i nezadovoljne. Odlučile su uzeti stvar u ruke i stvoriti vlastitu kazališnu predstavu, naslovljenu „Glumice & to“. Govore britko, mudro, hrabro i s puno ljubavi i entuzijazma o daskama koje život znače i svom životu na tim daskama. Dosta im je čekanja da ih netko  vidi, čuje, zaposli, proglasi talentiranima... Nagradi... Priča je to o prednostima i manama, sjaju i bijedi glumačkog posla. Dotaknule su se svega i svih u kazališnome svijetu. Nikome nisu ostale dužne! Šator na Maloj ljetnoj pozornici ovoga je puta bio preuzak i prekratak za sve koji su željeli vidjeti čudo od predstave. U jednom trenutku događa se stvarnost, a u drugom nas talentirana četvorka odvodi u otkačenu fikciju, i sve to u jednoj predstavi, na jednoj pozornici s jednim mikrofonom i četiri stolice. Glumice, to je to!

Ovom predstavom završen je treći dan FEN-a, u sklopu kojeg stotinjak hrvatskih kazalištaraca tjedan dana provodi u Opatiji, gledajući i komentirajući tuđe predstave te razmjenjujući kritike i ideje. Osim toga, na Festivalu nezavisnih kazališta, znanje se širi i na buduće glumce. Pedestak opatijskih školaraca, učenika osnovne i srednjih škola, naučit će nove scenske (ali i životne) vještine na tri kazališne radionice što su započele s radom u Kulturnom domu „Zora“, velikoj dvorani “Ville Antonio” te dvorani Ugostiteljske škole Opatija. Djeca i mladi ljudi učit će o izborima, cirkusarijama i klauneriji te multimedijalnom pristupu kazalištu, a sve naučeno prikazat će krajem tjedna na prezentacijama.

Ako je suditi prema radionici “Opatijski izbor”, koju za učenike viših razreda osnovne škole vodi ekipa zagrebačke Tvornice lutaka, vrijeme kada su žene bile nezastupljene u javnim ulogama definitivno je iza nas - svih dvadesetak sudionika ove radionice bile su djevojke!

- O čemu se radi na ovoj radionici? Ne znam, znam samo da je nešto vezano uz glumu... A očekujem zabavu, ali i da nešto pritom naučim, kazala je Martina Kos. U pomoć joj je priskočila i kolegica Natali Bošnjak.

- Mi se prijavljujemo na sve što možemo, samo da ne moramo biti u školi. A iskustvo? Pa imam dosta glumačkog iskustva, stalno nešto glumim pred roditeljima, iskrena je bila Bošnjak. Najozbiljnija atmosfera, iznenađujuće, vladala je na radionici klaunerije i cirkuskih vještina “Cirkus Express” zagrebačkog Triko Cirkus Teatra, koju je pohodilo petnaestak učenika Ugostiteljske škole, dok su u posao bili udubljeni i polazanici radionice “Frooom Opatija” koju vode Bacači sjenki iz Zagreba, a koja će petnaestak sudionika naučiti multimedijskom pristupu kazalištu. Edukacije na FEN-u ima i za pedagoge, oni od utorka sudjeluju na kazališnoj radionici gdje članovi Lutkarskog studija Kvak iz Zagreba objašnjavaju “trikove” animacije različitih tipova lutaka.

Treći dan FEN je ugostio i prezentacije knjiga poznate kazališne kritičarke i fenomentatorice FEN Fenomena, Kim Cuculić  te doktorice za kazalište, Vitomire Lončar. „Peti red, parter“ zbirka je kazališnih kritika  koje je Kim pisala u razdoblju od 2001. do 2011. godine. Urednik kulture u Novom Listu Miljenko Marin, njezin je stil pisanja usporedio sa stilom pokojnog Dalibora Foretića, bez malicioznosti, s puno razumijevanja i obzira prema onome i onima o kojima piše. Diana Rosanić, urednica knjige, opisala je Kim kao nježnu u svom pisanju i vrlo temeljitu. Oboje su zaključili da Kim ima posebnu strast prema kazalištu. Vitomira Lončar jednostavno je priznala da ona nije nježna poput Kim već je upravo sve suprotno od toga i vjerojatno je to razlog zbog kojeg ima tri tužbe za duševne boli, a u raspravama na sudu protiv nje se brane šutnjom! Umjesto radnog mjesta na Akademiji dramskih umjetnosti kao docentica s doktoratom i pet kolegija, Vitomira je ostala bez posla. Aaaali, zato je obećala da će uz u sljedeće dvije godine napisati još barem dvije knjige. Za sada ima dvije knjige: „Tranzicija hrvatskog kazališta“ i „Slamka spasa“. Prva je rezultat istraživanja hrvatskog kazališnog zakonodavstva sa zaključkom  da od 1851. godine do danas niti jedan zakon o kazalištu nije zaživio u praksi jer ga nisu prihvatili glumci. Zato Vitomira predlaže četiri strategije koje daju odgovor na pitanje kako pronaći puteve kako bi se izvrsnost vratila u kazalište. Svoje teze i ideje iz dokorata, uz pristupačniji jezik za širu publiku, Vitomira je pisala na blogu. Tako je nastala  „Slamka spasa“.

Uz „Glumice i to“, odigrane su jučer još dvije predstave, koje su svojom usmjerenošću na „ciljane publike“ zadovoljile sve dobne uzraste. Jutarnju je „šihtu“ odradio Don Quijote: „Ako ste vi ludi, a drugi zdravi, zašto ste vi dobri, a oni zločesti“? Pita to dobri stari Sancho Pansa “poludjelog” viteza od Manche u predstavi za mlade kazališta Merlin koju je jučer u UP “Juraj Šporer” pogledalo šezdesetak srednjoškolaca. Na to pitanje odgovora nema, no upravo ta misao nosi čitavu predstavu, u kojoj se Cervantesov tekst pojavljuje tek malo osvježen, ali i dalje u ulozi propitkivanja današnjeg svijeta u kojoj ideje imaju smisla tek kad se mogu prodati... U kojem su smjeru pustolovine? U kojem god krenemo!

A djeci je namjenjena bila „Zlatna koka“. Zamislite seosko imanje i sve što se u njemu  događa iz dana u dan. Sigurno vam neće pasti na pamet da bi neka koka na nekom takvom imanju  mogla snijeti, ni manje ni više, nego zlatno jaje. Iznenađenje, šok, nevjerica. I eto priče! Iznenadio se Gazda imanja i poželio da uz to jedno jaje dobije njih više, da postane bogat. Želja za beskrajnom gomilom bogatstva  skupo ga je stajala. Izgubio je prijatelja – susjeda, a i koke mu više nisu jele iz ruke. Na koncu, Gazda ipak nauči da se prave vrijednosti ne mogu kupiti novcem, ali ni da bogatstvo samo po sebi nije loše, ako ne preraste u pohlepu. Sve to u izvedbi sjajnih mladih glumica: Adriane Šnajder, Ene Sanan Hdagha i Ines Cokarić. Klinci su bili oduševljeni. Sa svojih jastučića razbacanih na podu UP Juraj Šporer, znatiželjno su upijali svaku riječ i na kraju zaigrali u predstavi oponašajući glasanja u kokošinjcu, učeći kako se smijati i grliti, kako biti dobar. Maštovita forma predstave pokrenula je maštu male i velike publike. Glumačko umijeće malobrojne, ali snalažljive ekipe, je neupitno. No, ako je suditi po reakciji publike, misija je je izvršena i poruka prenesena. U današnjem vremenu u kojem vlada konzumerizam i svi žele samo imati, važno je podsjetiti na vrijednosti koje život čine kvalitetnijim, a ljude ljudskijim.Upravo najmlađima treba pružiti priliku da nauče prepoznati ljudske vrijednosti. Kao što se to u „Zlatnoj koki“ između redaka čita, važno je sampoštovanje, samopouzdanje i dobrota. Podjedanko su važni i zagrljaj i osmijeh i, kako je pojasnila Ines, djevojčica iz publike: „Dobro je imati dobrog prijatelja i biti dobar“.

FEN se nastavlja i danas. U 11 sati UP „Juraj Šporer“ ugostit će predstavu „Život je san“ kazališta Mala scena iz Zagreba, a na istom mjestu u 18 sati kazalište Trafik iz Rijeke odigrat će predstavu „Jalova“, dok večernji program čini predstava „Srce veće od ruku“ splitske Playdrame, na maloj sceni Ljetne pozornice u 20 sati. Osim predstava, u 16.30 sati u Villi Angiolini održat će se okrugli stol „Turizam i kazalište“.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.