Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [1.2. – 7.2.]

Radio pregled tjedna [1.2. – 7.2.]

'Priče jakova Bratanića', 'Pa po Lojtrici gor, pa po Laščini dol', 'Dokument', 'Oklada', 'Nestanak s jarcem' i portret Alme Price novi su premijerni naslovi Dramskog programa Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 01. veljače

 

14,05-14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ: “KAKO JE POTJEH TRAŽIO ISTINU”

Dramatizacija: Sanja Lovrenčić

Skladatelj: Davor Rocco

Režija: Ladislav Vindakijević

Jedna od najljepših bajki slavne književnice u kojoj se arhetipska borba dobra i zla završava svjetlošću prosvjetljenja. Razložna dramatizacija i nadahnuta, te precizna režija.

Emisija je realizirana 1992.godine.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

LADA MARTINAC-KRALJ – LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA 1“ - premijera

 

SUBOTA, 02. veljače

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

VLADO GOTOVAC: „JASONOV BROD“

Režija: DEJAN ŠORAK

Ovu originalnu radio dramu Vlado Gotovac napisao je 1964 godine, no ona nikad nije izvedena. Je li moguće da je u njoj, priči o Argonuatima koji se bune protiv svojega vođe Jasona,  pročitana metafora o ondašnjoj situaciji u vrhu Saveza komunista? O ovome možemo samo nagađati. Danas u Gotovčevoj drami nalazimo filozofsku misao o smislu društvenog aktivizma, pitanju koje nas se u ovim nemirnim vremenima itekako tiče, a ispisanu rukopisom vrsnog literata. U režiji Dejana Šorka igraju Boris Svrtan, Franjo Kuhar, Dražen Bratulić i drugi.

 

NEDJELJA, 03. veljače

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVAN BAUER: „PA PO LOJTRICI GOR, PA PO LAŠČINI DOL“ – premijera

Režija: Jasna Mesarić

U komediji Ivana Bauera naslova"Pa po lojtrici gor, pa po Laščini dol", najnovijoj u nizu onih s tematikom usporedbe Zagreba nekad i danas , uronjeni smo u toponime poput Laščinske ceste, Barutanskog jarka ili parka Maksimir, u toploj i poetičnoj priči o starosusjedskim odnosima stanovnika toga dijela grada i njihovim duhovitim sjećanjima na djetinjstvo i mladost.

Glume: Biserka Ipša, Pero Juričić, Franjo Jurčec, Željko Königsknecht i Slavica Jukić.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

FADIL HADŽIĆ: „LJUBAVNI OTROV“

Režija: Dejan Šorak

U « Ljubavnom otrovu »  postoje krivotvoreni ček, prijetnja policijskom prijavom, uhođenje, tajno pretraživanje koša za smeće, otrovana kava i davljenje kravatom, sve pretpostavke za jedan klasični krimić. No, ova duo-drama između stanodavke i njezina podstanara, iz pera najizvođenijeg suvremenog hrvatskog komediografa, Fadila Hadžića (1922. – 1911.), upravo je ono kako je autor i podnaslovljuje - kriminalistička komedija. O muško-ženskim odnosima na rubu ljubavi i smrti. Glume: Vera Zima i Boris Svrtan.

 

23,25 – 24,00; HR II

ARS ACUSTICA

Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN: „DOKUMENT“ – radni naslov - premijera

 

PONEDJELJAK, 04. veljače

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 4.02.2013. do petka, 08.02.2013.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

MIRKO VIDOVIĆ: „ANTEJ“

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Petar Vujačić

Roman „Antej“ Mirka Vidovića još je jedan upečatljiv roman o vječnom propitivanju humanističkih elemenata i ljudskog dostojanstva u totalitarnom razdoblju nekadašnje komunističke partije, koja je, kao što je poznato, propisivala uranilovku u moralno-kolokvijalnoj sferi ljudskog ponašanja, a pritom okrutno kljaštrila svaki element Razlike. Marijan, obrazovani filozof, doživljava zbog mišljenja velike nevolje s krutim stavovima ondašnje Partije, sukobljava se i s prijateljem Augustinom, koji unatoč pripadnosti crvenoj ideologiji, razočaran i nemoćan ispred dogme, bježi u inozemstvo kao trenutačni spas… Autor M. Vidović, slične osobne sudbine, karijeru postiže u inozemstvu, postaje akademikom, ali dakako duhovno mu je biće i dalje uz domovinu koju je nekad morao napustiti.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA 1“ – premijera

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE ALME PRICE, 1. dio - premijera

Urednica i autorica emisije: Tajana Gašparović

Alma Prica jedna je od rijetkih osobnosti hrvatskoga glumišta koju možemo nazvati zvijezdom. U isto je vrijeme krase karakteristike skromnosti, samozatajnosti, stalnog preispitivanja vlastitog rada i iznimno duboke posvećenosti kazališnoj umjetnosti. Prica je svoj bogati profesionalni glumački put, na kojem je često tumačila glavne i naslovne uloge, započela početkom osamdesetih godina kad je, već kao studentica završene prve godine glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, igrala u koru u legendarnoj Držićevoj Hekubi u režiji Ivice Boban na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje nekoliko godina nakon toga igra u predstavi Ecce Homo u režiji Joška Juvančića, da bi sredinom osamdesetih zabljesnula ulogom Giuliette u Romeu i Giulietti u režiji Ivice Kunčevića za koju osvaja nagradu Orlando. Godinu dana nakon diplomiranja dobiva angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje ostaje do danas. Početkom devedesetih njezina tumačenja eteričnih djevojaka nezemaljske ljepote i finoće okrunjena su ulogom Ondine u istoimenoj Giraudouxovoj drami-bajci, a nekoliko godina nakon toga Prica, kako kaže kritičar Dalibor Foretić, "otkriva neku novu sebe na pozornici" maestralno odigranom Blanche DuBois u Williamsonovom Tramvaju zvanom žudnja u režiji gosta iz Amerike Stevena Kenta.

Razgovor s Almom Pricom vodila: Tajana Gašparović

U emisiji sudjeluju: Ivica Boban, Joško Juvančić, Ivica Kunčević, Franjo Kuhar i Steven Kent

Glazbena urednica: Adriana Kramarić

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

SHELAGH STEPHENSON: „PET VRSTA TIŠINE“

Prijevod: Lary Zappia

Režija: Ranka Mesarić

Drama britanske spisateljice Shelagh Stephenson, Pet vrsta tišine, bavi se problemom obiteljskog nasilja, no pri tom uspješno izbjegava stereotipe i klišeje, nerijetko prisutne u suvremenim europskim dramama zaokupljenim ovim problemom. Njen tekst svoje sonde spušta ispod površine samog događaja, suočavajući nas s proživljenim užasom žrtve, ali ponirući istovremeno i u traumatičnu prošlost nasilnika, te problematizirajući licemjerni odnos zajednice prema raznim vrstama društveno neprihvatljivog ponašanja.

 

UTORAK, 05. veljače 2013. 

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ 2 – premijera

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

KULTURNI PORTRET

VOJO ŠILJAK: „NESTANAK S JARCEM“ – premijera

U dokumentarnoj radio drami Voje Šiljka “Nestanak s jarcem” o istoimenoj slici naše znane kiparice i slikarice Marije Ujević-Galetović govore ljudi različitih iskustava, pogleda i godina, pokazujući subjektivnost našega gledanja i različitost pristupa. Nadahnuti slikom pokazanom u galeriji “Lauba” u emisiji sviraju saksofonist Saša Nestorović, pisac i gitarist Mate Matišić, kipar i glazbenik Vitold Košir, govore učenici Mia Šverer i Karlo Bujas, pisac i novinar Mladen Kušec, psihologinja Dubravka Miljković, glumac i pjesnik Enes Kišević, pjesnik i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, psihijatar Veljko Đorđević, prevoditelj i publicist Sead Muhamedagić, te, dakako, autorica slike Marija Ujević-Galetović. Sve je snimio ton-majstor Tomislav Šamec, a urednik je Ljubo Pauzin.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

THOMAS STAERNS ELIOT: „UBOJSTVO U KATEDRALI“ – 1.

Prijevod: Marko Grčić

Režija: Petar Selem

 

SRIJEDA, 06. veljače

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ 3 – premijera

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ZORA DIRNBACH: „VODA“

Režija: Matija Koletić

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

VLADIMIR NAZOR: „GOSPA OD SNIJEGA“

Adaptacija: Nada Zoričić

Režija: Mislav Brečić

U poetskoj dramskoj igri u tri dijela Nazor poseže za narodnom legendom o djevici od snijega koja dolazi među ljude da bi im pomogla. Zasnovana na kontrastiranju elemenata, drama oslikava s jedne strane svijet ljudski pun strasti i patnje, a s druge strane svijet onostrani u kojem vladaju mir i sklad. U cijelosti se drama zasniva na sučeljavanju poetskih, lirskih pasaža i scena koje odišu naturalističkom psihologijom. Pisana je u stihu.

 

ETNOFANTASTIKA: VID BALOG: „BELA ŽENA“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

GIGA GRAČAN: “TAK JE KVAKAL “KVAK” ILI VEDRI DUH ZAGREBA”

(dokumentarna radio drama)

 

ČETVRTAK, 07. veljače

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ 4 – premijera


 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

KATJA ŠIMUNIĆ: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 1.-5. dio

(Premijerno emitirano u emisiji Male forme)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

KARL GEORG BÜCHNER: „LENZ“

Prijevod: Dubravko Torjanac

Dramatizacija: Ronald Panza i Tajana Gašparović

Režija: Mislav Brečić

Njemački pjesnik i dramatičar Jakob Michael Reinhold Lenz bio je sin iznimno strogog pijetističkog župnika pod čijim je odgojem stasao u plahog mladića sklonog samopredbacivanju i pomislima na smrt. Studirao je teologiju, no već nakon godinu dana prekinuo je studij, zbog čega je otac prekinuo svaki kontakt s njime. Lenz je ušao u cijenjene književne i intelektualne krugove, postao je pripadnikom Sturm und Dranga i intenzivno se družio s Goetheom koji mu je postao umjetničkim uzorom. Sa nepune se 23 godine prvi puta manifestiralo Lenzovo psihičko oboljenje – on tada doživljava fizički i živčani slom. Umro je u 42. godini od srčanog udara.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE