Search
Close this search box.

Ivan Josip Skender

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
59709
predstava produkcija funkcija
Darian, hrvatski kralj samopomoćiskladatelj
Cigla (Gavella)skladatelj
Ukleti Holandez (HNK Zagreb), asistent dirigenta
Faraon iz Ilice je mrtavskladatelj
Zaljubljen u tri narančeasistent dirigenta
Bajadera (HNK Zagreb)dirigent
Ekvinocijzborovođa
Evgenij Onjegin, zborovođa
Amadeus (Gavella), skladatelj
Amadeus (Gavella), autor izbora i obrade glazbe
Prodana nevjestazborovođa
Ivica i Marica (HNK Zagreb)asistent dirigenta
Pierrot mjesečar / Čekić bez gospodara, dirigent
Lohengrin, zborovođa
Aida, zborovođa
Postolar od Delftadirigent
Postolar od Delftazborovođa
Jenufazborovođa
Ljubavni napitakasistent dirigenta
Ljubavni napitakzborovođa
Nikola Šubić Zrinjski (zg)zborovođa
Mazepazborovođa
Don Giovannizborovođa
Normazborovođa
La Bohème (zgb)asistent dirigenta
La Bohème (zgb)zborovođa
Građanin plemićasistent dirigenta
Građanin plemićzborovođa
Falstaffzborovođa
Pepeljuga (opera), , asistent dirigenta
Pepeljuga (opera), , zborovođa
Orašarzborovođa
Orfejzborovođa
Mirjana zborovođa
Hej! Ima li ovdje koga? skladatelj
Carmen (zg)zborovođa
Za tri lipe, dirigent
Razgovori Karmelićankizborovođa
Krabuljni pleszborovođa
Seviljski brijač (zg)zborovođa

Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Nakon mature na Srednjoj glazbenoj školi i Općoj gimnaziji u Varaždinu, 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (Klaus Arp, Bertrand de Billy, Zubin Mehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. 2011 godine je skladao svoje najopsežnije djelo, operu Šuma Striborova koja je praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu Muzičkog biennala Zagreb, te je doživjela brojne izvedbe u samo godinu dana svog postojanja. Bio je prvi skladatelj - predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA (Music Masters on Air) 2012.
Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim orkestrima i zborovima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija,  Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor Opere HNK u Zagrebu te Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma. ZborPalma je pod njegovim vodstvom osvojio prvu nagradu na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 2006., 2008., 2010. i 2012. te posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora 2008. Na međunarodnom festivalu zborova u Ohridu 2009. i na međunarodnom festivalu zborova u Pragu 2011. osvaja prve nagrade i posebne nagrade žirija. Bio je jedan od pokretača i prvi zborovođa Djevojačkog zbora Hrvatske 2011. U dirigentskoj karijeri osobito je posvećen izvedbama i praizvedbama skladbi suvremenih hrvatskih autora, a 2012. članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga za stalnog dirigenta.
Od 2003. do 2005. predavao je teorijske predmete u srednjoj glazbenoj školiZlatko Baloković. Od 2006. godine zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao zborovođa te sudjeluje u pripremi svih repertoarnih i premijernih projekata opere kao zborovođa, asistent ili/i instrumentalist (continuo - Orfej Claudija Monteverdija i sl.). Godine 2009. postao je asistent profesora Uroša Lajovica na Odsjeku za dirigiranje, udaraljke i harfu. U bečkomMusikvereinu debitirao je 2011. godine, a u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2012. sa operom Ljubavni napitak Gaetana Donizettija. Iste godine ravna premijerom opere Schuster von Delft Blagoja Berse, za čiju je izvedbu primio nagradu Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE