Naslovnica > Osobe > OSOBE > Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:

Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Nakon mature na Srednjoj glazbenoj školi i Općoj gimnaziji u Varaždinu, 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (Klaus Arp, Bertrand de Billy, Zubin Mehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. 2011 godine je skladao svoje najopsežnije djelo, operu Šuma Striborova koja je praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu Muzičkog biennala Zagreb, te je doživjela brojne izvedbe u samo godinu dana svog postojanja. Bio je prvi skladatelj - predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA (Music Masters on Air) 2012.
Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim orkestrima i zborovima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija,  Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor Opere HNK u Zagrebu te Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma. ZborPalma je pod njegovim vodstvom osvojio prvu nagradu na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 2006., 2008., 2010. i 2012. te posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora 2008. Na međunarodnom festivalu zborova u Ohridu 2009. i na međunarodnom festivalu zborova u Pragu 2011. osvaja prve nagrade i posebne nagrade žirija. Bio je jedan od pokretača i prvi zborovođa Djevojačkog zbora Hrvatske 2011. U dirigentskoj karijeri osobito je posvećen izvedbama i praizvedbama skladbi suvremenih hrvatskih autora, a 2012. članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga za stalnog dirigenta.
Od 2003. do 2005. predavao je teorijske predmete u srednjoj glazbenoj školiZlatko Baloković. Od 2006. godine zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao zborovođa te sudjeluje u pripremi svih repertoarnih i premijernih projekata opere kao zborovođa, asistent ili/i instrumentalist (continuo - Orfej Claudija Monteverdija i sl.). Godine 2009. postao je asistent profesora Uroša Lajovica na Odsjeku za dirigiranje, udaraljke i harfu. U bečkomMusikvereinu debitirao je 2011. godine, a u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2012. sa operom Ljubavni napitak Gaetana Donizettija. Iste godine ravna premijerom opere Schuster von Delft Blagoja Berse, za čiju je izvedbu primio nagradu Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu.

Share on facebook
Share on twitter