Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 50 godina Muzičkog biennala Zagreb

50 godina Muzičkog biennala Zagreb

Od 7. do 17. travnja MBZ će uz hommage velikanima iz vlastite i povijesti svjetske glazbe, premijerno izvesti i tri nove opere i dva nova baleta, a iste ćete moći pogledati i - u kinu!
Share on facebook
Share on twitter

Obljetničko izdanje MBZ-a, barem ako je suditi po prvoj najavi, trebalo bi istovremeno ponuditi pogled u prošlost, ali otvoriti posve novu etapu u funkcioniranju tog festivala.

Naime, uz presjek  velikana glazbe 20. stoljeća od kojih su gotovo svi bili gosti Biennalea, poput  Igora Stravinskog, Györgyja Ligetija, Karlheinza Stockhausena, te po drugi put Svjetskih dana nove glazbe, na programu je i pozamašna domaća premijerna produkcija, a koju će osim zagrebačke moći vidjeti i čuti publika u Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Splitu, jer u suradnji s tamošnjim Hrvatskim narodnim kazalištima MBZ producira čak tri nove domaće opere i dva baleta! Pri tome će četiri od 5 premijernih naslova publika istovremeno moći pratiti u dva grada, jer će biti izravno prenošene na veliko platno zagrebačkog Kina Tuškanac!

10.travnja u HNK Osijeku praizvedena će biti opera Kraljevi i konjušari zagrebačke skladateljice Sanje Drakulić u režiji šefa osiječke Drame, Roberta Raponje. Libreto je prema vlastitoj istoimenoj tragikomediji napisao Miro Gavran, a isti radnju smještena je na dvor hrvatskog kralja Maruna u 10. stoljeću.

11. travnja u varaždinskom HNK-u bit će praizveden balet My Name is Nobody (Moje ime je nitko) skladatelja Frane Đurovića u koreografiji Massimiliana Volpinija, a prema predlošku Irene Čurik.

13. travnja u riječkom HNK Ivana pl. Zajca praizvedbu će imati operna verzija znamenite Šume Striborove Ivane Brlić Mažuranić, a koju je skladao Ivan Josip Skender. Režiju predstave potpisuje ravnatelj riječke Opere - Ozren Prohić, a dirigentica će biti riječka intendantica - Nada Matošević Orešković.

U Splitu će 16. travnja biti praizvedena opera Maršal, koju prema scenariju filma Ive i Vinka Brešana sklada hrvatski skladatelj s njemačkom adresom - Silvio Foretić, a režira - Mario Kovač. Izvedbom će ravnati Ivo Lipanović, a glavne uloge pjevat će Vedrana Šimić i Domagoj Dorotić, dok će stari partizan Marinko biti Dinko Lupi.

http://www.youtube.com/watch?v=lroy3cFaPeM

Premijerni niz bit će pak zaključen na svečanom zatvaranju Biennalea 17. travnja u zagrebačkom HNK-u, praizvedbom baleta Krešimira Seletkovića po nazivom Air, a koji će uz ravnanje  dirigenta Berislava Šipuša koreografirati Martin Müller.

Detaljnije o svih pet naslova u idućim danima, a za ovu priliku još samo detaljan program 50. MBZ-a u PDF dokumentu koji možete i 'skinuti'.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI