27. MBZ

U svom 27. izdanju ugledni festival donosi bogat glazbeno-scenski program, u čijem su fokusu tri ključna djela klasične glazbe u 20. stoljeću.
Share on facebook
Share on twitter

Muzički Biennale Zagreb jedna je od najdugovječnijih glazbenih manifestacija u regiji, a utemeljen je 1961. Utemeljitelji festivala bili su Milko Kelemen, Ivo Vuljević i Josip Stojanović, a već drugo izdanje ugostilo je jednog od najvećih skladatelja druge polovice 20. stoljeća, Johna Cagea. Među brojnim uglednim gostima bili su i Stravinsky, Šostakovič,

25. izdanje festivala ostat će upamćeno po kontroverzama vezanima uz izvedbu opere Maršal Silvija Foretića, a ovogodišnje izdanje festivala odlučilo je uz brojne skladbe naručene za praizvedbe predstaviti i tri najznačajnija djela glazbe 21. stoljeća - Posvećenje proljeća Igora Stravinskog, Pierrot Mjesečar Arnolda Schönberga i Čekić bez gospodara Pierrea Bouleza.

Festival će biti otvoren upravo baletnim double-billom - Šest antičkih epigrafa; U bijelome i crnome / Posvećenje proljeća . U rujnu je HNK najavio samo djelo Stravinskog, koje ove godine slavi 100. godišnjicu praizvedbe, na kojoj je dočekano kao Massacre du Printepms, ali su se u međuvremenu odlučili za zajedničku izvedbu dva djela Claudea Debussyja, a poveznica između ta dva djela, osim prijateljstva autora i činjenice da su četveroručno djelo za klavir izvodili zajedno, ostaje nam nejasna. Što se tiče Posvećenja proljeća, radi se i o svojevrsnoj praizvedbi - nakon 100 godina, prvi put će biti izvedeno na sceni zagrebačkog HNK u koreografiji Edwarda Cluga.

Lutkarski double-bill očekuje nas u ZKL-u u režiji Renea Medvešeka. Umjesto klasičnog koncertnog izvođenja ciklusa pjesama Pierrot Mjesečar Arnolda Schönberga, koji se smatra jednim od najznačajnijih djela atonalitetne glazbe, te skladbe Čekić bez gospodara Pierrea Bouleza, najznačajnijeg predstavniak serijalne glazbe, MBZ se odlučio za scensko uprizorenje, a redatelj se odlučio za suradnju sa lutkarsku formu. Uz ansambl ZKL-a, nastupit će i ansambl Cantus pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i Berislava Šipuša, a u ulozi naratorice se nalaze Martina Gojčeta-Silić Martina Matić Borse.

MBZ je za svoju publiku priredio i dvije operne izvedbe. Posljednji ljetni cvijet , koju je prema tekstu Luke Paljetka adaptirao, uglazbio, i režirao Zoran Juranić, te se radi o već drugoj suradnji dvojice umjetnika, koja je premijerno izvedena u Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu. Druga opera, Crne maske, stožerno je djelo slovenske glazbe Marija Kogoja, a u Zagreb dolazi u produkciji EKP Maribora. Opera Balkanski špijun, koja je također bila najavljena za ovogodišnji MBZ kao koprodukcija sa SNP - Novi Sad, jednostavno je iščezla s programa.

U ZKM-u, koji je bio jedna od prvih lokacija MBZ-a daleke 1961. godine, bit će izvedena dva baleta u koprodukciji s SNG Maribor - Songs for the mating season autora Boruta Kržišnika,  te Nychtemeron koji je naručen od strane MBZ-a od autora Staše Zurovca i Sande Majurec. U Teatru ITD bit će izvedene predstave Noćni demoni i duhovi grada Perle skladatelja Giulia Ciabattija, te Balzamar skladatelja Giorgia Battistellija. 

Naposljetku, festival će biti zatvoren još jednom koprodukcijom studenata Akademije dramskih umjetnosti, Muzičke akademije, Akadamije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon uspješnih projekata kao što su Carmen,  Čarobna frulaIgor Grozni, MBZ bit će zatvoren njihovom produkcijom opere Slavuj Igora Stravinskog u režiji Dore Ruždjak Podolski i pod ravnanjem Mladena Tarbuka

Nakon svih (nama i vama) dostupnih informacija, donosimo vam i pregled rasporeda scensko-glazbenih izvedbi:

 

6.04. - HNK  - Šest antičkih epitafa; U bijelom i crnom / Posvećenje proljeća

7.04. - ZKL - Pierrot Mjesečar / Čekić bez gospodara

8.04. - HNK - Posljednji ljetni cvijet

- ITD, polukružna dvorana - Noćni demoni i duhovi grada Perle

9.04. - ZKM - Songs for the mating season / Nychtemeron

- ITD, polukružna dvorana - Balzamer

10.04. - HNK - Crne maske

13.04. - KDVL - Slavuj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE