MBZ

Kraljevi bogova

Dvoje mladih hrvatskih skladatelja i francuski koreograf dubiozne karijere potpisuju prvu baletnu premijeru 28. MBZ.

Madame Buffault

Praizvedba fantastične opere Madame Buffault Paula Strucka i Borisa Papandopula u produkciji HNK Zagreb najavljena je kao ‘jedan od najvažnijih događaja novije hrvatske kulturne povijesti’.

Pierrot mjesečar / Čekić bez gospodara

Neosporne veze dvaju remek-djela Schönberga i Bouleza, u MBZ-u su odlučili dodatno pojačati spajajući ih u premijerni 'double-bill'.

Šest antičkih epigrafa / U bijelome i crnome / Posvećenje proljeća

Tradicionalna suradnja HNK Zagreb s Muzičkim biennalom nastavlja se i u sezoni 2012./2013. Baletnu večer na glazbeni trolist djela nastalih od 1913. do 1915., koreografira Edward Clug.

Posljednji ljetni cvijet

Opera ‘Posljednji ljetni cvijet’ Zorana Juranića i Luka Paljetka, premijerno izvedena u Novom Sadu, stiže na program Muzičkog biennala.

Vodoinstalater

Na programu zagrebačkog Muzičkog biennalea našla se premijera „crnog baleta“ Natalije Manojlović kojem je libreto nastao prema motivima kratkih priča francuskog patafizičara Borisa Viana.

Crux dissimulata

Čast svečanog otvaranja 25. po redu Muzičkog biennala Zagreb pripala je domaćem skladatelju Srećku Bradiću i njegovom najnovijem opernom uratku.

Tramvaj zvan čežnja

Klasik Tennesseeja Williamsa u balet pretvaraju Malden Tarbuk, Sanja Ivić i Dinko Bogdanić.

Za tri lipe

Najbolji 'komadi' iz opera Carmen, La boheme i Tosce + žensko skladateljsko pismo, i auto-analiza opere kao forme. Nije mrtvački teatar, u svakom slučaju...

Eto vas

Plastična kirurgija je možda uznapredovala, narkomanija je možda postala ozbiljan problem, ali Držić je u operi Frane Đurovića ostao - isti!