Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 31. Muzički biennale Zagreb: od travnja do rujna

31. Muzički biennale Zagreb: od travnja do rujna

Međunarodni festival suvremene glazbe 31. Muzički biennale Zagreb ove godine obilježava 60. godina postojanja, a usljed pandemije održat će se u četiri programska bloka od travnja do rujna.
Share on facebook
Share on twitter

Muzički biennale Zagreb od 1961. godine najaktivniji je i najvažniji festival u Hrvatskoj u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa organizatori su odlučili predstaviti nešto drugačiji oblik festivala, pa će se od travnja do rujna 2021., realizirati u četiri programska bloka - Furioso!, Shifting, le sacre de l été i Celebration.

Slavljeničko izdanje festivala predstavit će pluralizam skladateljskih škola, stilova i karaktera te podsjetiti na mnogobrojne etablirane skladateljske ličnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene umjetnosti. Festivalskim programom preispitat će se i mogućnosti i perspektive budućnosti glazbe koja se prije svega naslanja na razvoj tehnologije i njezino implementiranje u kreativne procese.

"Muzički Biennale Zagreb će se u takozvanom continuumu održati u četiri festivalska bloka koji su raspoređeni između travnja i rujna ove godine. Vrlo raznolik program koji se obraća publici svih godišta i žanrova bit će održan na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu", najavila je umjetnička ravnateljica festivala Margareta Ferek Petrić.

Dijeljenjem na blokove, organizatori se nadaju omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama usred pandemije i posljedicama potresa.

Uz umjetničku ravnateljicu festivala, programski odbor 31. MBZ-a čine Davor Hrvoj, Tomislav Oliver te Ivan Josip Skender.

U program Muzičkog biennala Zagreb ove će se godine implementirati festival Jazz.hr/proljeće, a publika će na MBZ-u imati priliku poslušati čitavu lepezu djela, od solističkih koncerata pa sve do opere. MBZ nastavlja i sa skladateljskom majstorskom radionicom, koja je prvi put je održana u travnju 2019. godine, a ponovno će se održati i ove godine.

Detaljan program festivalskih blokova slavljeničkog izdanja Muzičkog biennala Zagreb bit će predstavljen na online konferenciji za medije 15. ožujka, a više o festivalu može se pronaći na službenim stranicama i na društvenim mrežama Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog društva skladatelja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI