Naslovnica > VIJESTI > INFO > Nagrade HNK Rijeka

Nagrade HNK Rijeka

Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci odabralo je svoje najbolje predstave, te autore i protagoniste istih u prošle dvije sezone. Jedna od nagrada ostala je bez dobitnika , a jednu je laureat - odbio primiti.
Share on facebook
Share on twitter

U HNK Ivana pl. Zajca jučer su dodjeljene nagrada za najbolja ostvarenja u dramskom i opernom programu u sezoni 2011./2012. za dramu, odnosno 2010./2011. i 2011./2012. za operu, o kojima je odlučivala prosudbena komisija u sastavu Bruno Bontempo, Adriana Car Mihec, Svjetlana Hribar, Iva Rosanda Žigo i Davor Schopf.

Nagrada 'Đuro Rošić' za najbolju predstavu u cjelini u dramskom programu HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2011./2012. pripala je Antigoni Sofokla & Co u režiji Ozrena Prohića i izvedbi ansambla Talijanske drame.

Nagradu 'Zlata Nikolić' za najbolje ostvarenu žensku ulogu dobila je Olivera Baljak za ulogu Depresije u predstavi Dabogda te majka rodila prema romanu Vedrane Rudan, u dramatizaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat te u koprodukciji riječkog HNK-a (Hrvatska drama) i HKD Teatra.

Nagrada za najbolju mušku ulogu ove godine nije dodijeljena, uz obrazloženje da spletom okolnosti nijedna muška uloga nije dovoljno došla do izražaja.

Nagrada 'Boris Papandopulo' za najbolje operno ostvarenje u protekle dvije sezone pripala je operi Moć sudbine Giuseppea Verdija, pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića.

Nagradu 'Štefanija Lenković' za najbolje ostvarenu žensku ulogu u opernom programu primila je Vedrana Šimić za ulogu Manon Lescaut u predstavi Manon Lescaut Giacoma Puccinija te ulogu Donne Leonore u predstavi Moć sudbine Giuseppea Verdija.

Nagradu 'Milan Pihler' za najbolje ostvarenu mušku ulogu u opernom programu dobio je Ozren Bilušić za ulogu Fra Melitonea u predstavi Moć sudbine.

Posebno priznanje 'Boris Papandopulo' dobila je Kristina Kolar za ulogu Preziosille u predstavi Moć sudbine te za ulogu Snahe u predstavi Šuma Striborova Ivana Josipa Skendera. Posebna priznanja 'Boris Papandopulo' pripala su Jurju Žigmanu za kostimografiju u predstavi Šuma Striborova, te Daliboru Laginji za scenografiju iste, no potonji je nagradu odbio primiti jer kako kaže:

"Još na ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima rekao sam da više neću primati nagrade koje nisu novčane. Naglasio bih da ovo nema nikakve veze s riječkim kazalištem, s kojim sam u dobrim odnosima"

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE