Naslovnica > Osobe > OSOBE > Petar Guberina

Petar Guberina

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:

Rođen je 22. svibnja 1913. u Šibeniku, gdje je završio klasičnu gimnaziju.

Diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu: francuski i latinski jezik (1935.)

Doktorirao na Sveučilištu Sorbonne, Paris, Francuska (1939.).

Titulu doktora znanosti postigao je obranom disertacije “Valeur logique et valeur stilistique des propositions complexes”, što već predstavlja temelj njegovih kasnijih istraživanja na području govorne komunikacije.

Redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1951.-1983.) Na Zagrebačko sveučilište dolazi kao profesor francuskog jezika i predstojnik Odsjeka za romanistiku (1951.-1965.). Osniva Institut za fonetiku (1954.) a potom i Odsjek za fonetiku (1965.), koje vodi do umirovljenja (1983.).

Autor verbotonalnog sistema (VTS) – originalne znanstvene teorije na području govorne komunikacije, i elektroakustičkih aparata SUVAG konstruiranih prema verbotonalnim spoznajama (1954-1955.). Njegova istraživanja “lingvistike govora” dovode do revolucionarnog obrata u nastavi živih jezika (audiovizualna globalnostrukturalna metoda –AVGS), ali i u pristupu patologiji sluha i govora (verbotonalna metoda – VTM), a profesora Guberinu uvode u red vodećih svjetskih znanstvenika na području humanističkih i biomedicinskih znanosti.

Član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - za dopisnog člana HAZU u radnom sastavu Odjela za filologiju izabran je 1955., a za redovnog 1963. godine.

Utemeljitelj Poliklinike (tada Centra) SUVAG osnovane od Vlade (tada I.V. Sabora) Republike Hrvatske (1961.) Zagrebački SUVAG, na čijem je čelu u cijelom razdoblju djelovanja, kao dugogodišnji direktor te znanstveni i stručni voditelj, postaje središnji svjetski centar za razvoj i primjenu verbotonalnog sistema.

Istraživač – glavni je voditelj i istraživač na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim istraživačkim i nastavnim znanstvenim projektima. Prvi u bivšoj Jugoslaviji dobiva istraživački projekt (“Restricted Bands of Frequencies in Auditory Rehabilitation of Deaf”) financiran od Vlade SAD (1961.), iza kojeg slijede još 4 američka projekta (1961.-1991.).

Predavač – profesor francuskog jezika (1951.-1965.), a zatim fonetike i verbotonalne teorije (1965.-1983.) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U više od 60 zemalja svijeta tumači svoju teoriju, kao ekspert ili voditelj projekata za širenje verbotonalnog sistema i osnivanje verbotonalnih ustanova.

Počasni konzul Republike Portugal – (od 1979.)

 

Share on facebook
Share on twitter