Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Male forme Daniila Harmsa i Mladena Rutića premijerno, a 'Radnici umiru pjevajući', 'Tri domobrana' i 'Dobrodošli u plavi pakao' - među inim - reprizno, nude vam se u programu Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 10. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Daniil Harms: RJABČIKOV
Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Irena Lukšić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Miro Pijaca., urednica: Željka Turčinović.
Glume: Frano Mašković, Ozren Grabarić, Biserka Ipša, Dražen Bratulić, Marija Kolb.
Premijera

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
William Shakespeare: MALVOLIO ILI KAKO HOĆETE
Redatelj: Ladislav Vindakijević, prijevod: Vladimir Gerić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Drago Meštrović, Drago Krča, Biserka Fatur, Marija Prskalo, Špiro Guberina, Sreten Mokrović, Hrvoje Zalar.
Premijerno emitirano: 18.01.1993.

SUBOTA, 11. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Daniil Harms: TETERNIK
Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Irena Lukšić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Miro Pijaca., urednica: Željka Turčinović.
Glume: Frano Mašković, Ozren Grabarić, Dražen Bratulić.
Premijera

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Darko Tralić: NAJMANJI ŠKVER NA SVIJETU
Ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 02. 12. 2014.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA5)
Vladimir Stojsavljević: KRONIKA NESTAJANJA
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Darko Milas, Anja Šovagović Despot, Sven Medvešek, Bojan Navojec, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Livio Badurina, Rakan Rushaidat, Petar Cvirn, Maja Katić, Mirta Zečević, Tvrtko Jurić.
Premijerno emitirano: 25.2.2012.
Drama Vladimira Stojsavljevića, „Kronika nestajanja“, dio je dramskog ciklusa o obitelji Zrinskih koji je autor ispisivao tijekom više godina. Četiri drame (objavljene i u knjizi „Kronika nestajanja“) svjedoče o piščevoj usredotočenosti na ideju da Zrinske pokaže u uzročno-posljedičnim povijesnim okolnostima kao ljude od krvi i mesa koji nose na leđima usud prostora i naroda kojem pripadaju. Metaforičnost sudbine Zrinskih zato isplivava iz majstorskog psihološkog i fabulativnog tkanja. Adaptacija je dramu „prelomila“ na dva dijela zbog njezinog obima, ali i dramaturške ponude u kojoj drugi dio drame je doslovni rasplet političkih igara i dvorske klopke koje smješta bana Petra i Krstu Frankopana u tamnicu.

NEDJELJA, 12. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Daniil Harms: FAKIROV
Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Irena Lukšić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Miro Pijaca., urednica: Željka Turčinović.
Glume: Frano Mašković, Ozren Grabarić, Dražen Bratulić, Marija Kolb.
Premijera

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU)
Frances Hodgson Burnett: MALA PRINCEZA
Redateljica: Katja Šimunić, dramatizacija. Ana Đokić Pongrašić, tonmajstor:     Marija Pečnik Kvesić  ;glazbeni urednik: Adriana Kramarić,  Glume: Dunja Fajdić, Asja Jovanović, Urša Raukar, Boris Bakal, Vanda Winter, Amanda Prenkaj, Maja Katić, Dunja Sepčić, Vedran Komerički, Begović Sunčica i Lucija Barišić.
Premijerno emitirano: 20.04.2014.
Sara je neobična djevojčica koja će i u najtežim životnim trenucima ostati postojana i hrabra, nesebična i mudra te će promijeniti živote svih koje susretne. Nakon što joj umre otac Sara naglo osiromaši i od bogate djevojčice postane služavka u otmjenoj engleskoj školi za djevojčice. Premda na hladnom tavanu, oskudno odjevena i uvijek gladna ona u sebi pronalazi snagu i izdržava sve nevolje zadržavajući toplinu i nesebičnost poput prave princeze.
Brojne ekranizacije ovoga klasika od  Mary Pickford i Shirley Temple u naslovnim ulogama do Liesel Matthews u  filmu Alfonsa Cuaróna iz 1995. dokaz su stalne inspiracije knjigom F. H. Burnett.
U prijevodu i dramatizaciji književnice Ane Đokić Pongrašić Sara će progovoriti  novom snagom te vjerojatno postati inspiracija i današnjim djevojčicama. A njezina lutka Emilly zadubljena nad knjigom koju čita razveselit će i starije slušatelje .

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
Ivan Bauer: ONAK MEĐU NAMA
Redateljica: Biserka Vučković, tonmajstor: Nedjeljka Lambaša Milanov, Glazbeni dramaturg: Vesna Šir, glume: Boris Miholjević, Branka Cvitković, Helena Buljan i Sunčana Zelenika.
Premijerno emitirano: 16.07.2000.
U jednom posve običnome uredu dolazak mladog informatičara izazvat će niz uobičajenih ogovaranja u kojima , kao i obično, ima svega i svačega, ali najmanje istine.

PONEDJELJAK, 13. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Hrvoje Ivanković: PASTIČERIJA; MALI DUBROVAČKI MEMENTO
Ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 12. 11. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMA
Miro Gavran: KLARA
Urednica: Maja Gregl.
Premijerno emitirano: 04.12.2000.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
SKLADATELJ IGOR SAVIN
Muzička suradnica: Vesna Šir, tonmajstorica: Nikolina Ćulum, urednik Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano: 30.03.2001.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Borivoj Radaković: DOBRO DOŠLI U PLAVI PAKAO
Režija: Draže Ferenčina, urednik: Hrvoje Ivaković
Premijerno emitirano: 26. 11. 2007.
Sredina je devedesetih godina prošlog stoljeća. Skupina Bad Blue Boysa očekuje važni «poslovni» telefonski poziv pa, umjesto odlaska na derbi utakmicu s Hajdukom, ostaje kod kuće, pred televizorom. No posao propada, utakmica ne ide dobro, a ni Dinamo se ne zove više Dinamo, nego Croatija...
Legendarna komedija Borivoja Radakovića, «Dobro došli u plavi pakao», dobrano je uzdrmala hrvatsku kazališnu scenu prije trinaest godina, kada je praizvedena u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a sada se, jednako svježa i problemski intonirana, prvi put emitira u svojoj skraćenoj, radio-dramskoj verziji.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Mladen Rutić: SAMOBORSKE VITRINE  – Vitrina gospođe Zlate Bujan Kovačević
Redatelj: Mladen Rutić, glazbeni suradnik: Maro Market, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica. Željka Turčinović.
Premijera

UTORAK, 14. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Hrvoje Ivanković: JEDAN DAN – LONDONSKA EPIZODA DUBROVAČKIH TRUBADURA
Ton majstori: Miro Pijaca i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 15. 04. 2013.
Dokumentarna mala forma o pjesmi „Jedan dan“ s kojom su Dubrovački trubaduri nastupili na Euroviziji 1968., autora Hrvoja Ivankovića.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Branko Pejnović: SUVIŠNA-VESNA PARUN, SVOJIM GLASOM
Urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 08.04.2014.
Vesna Parun je jedna od najvećih pjesnikinja koje su pisale hrvatskim jezikom. Bila je osobita žena zamršene i složene sudbine koju je u mnogočemu odredio njezin snažan karakter i tankoćutni senzibilitet. Rođena je na otoku Zlarinu 10. travnja 1922. godine, mladost je proživjela u Splitu, a u Zagreb je stigla u osvit II svjetskog rata došavši na studij. U Zagrebu je proživjela najveći dio svojega života, da bi, shrvana bolešću, zadnje godine provela u Stubičkim toplicama blizu Zagreba gdje je i umrla 25. 10. 2000.
Ovaj feature je nastao iz mnogih interviewa koje je dala raznim novinarima u raznim prigodama i na raznim mjestima i pokušaj je da se, napokon, ostvari mogućnost da o sebi i svojem životu progivori vlastitim riječima.

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
Miroslav Krleža: TRI DOMOBRANA
Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Jelena Kovačić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Darko Milas, Marko Makovičić, Krešimir Mikić, Daria Knez, Dean Krivačić, Nikša Butijer, Željko Duvnjak, Damir Poljičak, Hrvoje Zalar, Krunoslav Klabučar.
Premijera: 26. travnja 2014.
Novela iz „Hrvatskog boga Marsa“ vodi nas u vrijeme Velikog rata kako se zvao Prvi svjetski rat ili onaj čiju je stogodišnjicu Europa obilježila u lipnju 2014, godine. Virtuoznim cinizmom Miroslav Krleža istražuje uzroke i posljedice pokolja za koji je, sjetimo se, trebalo mobilizirati 60 milijuna vojnika. Među njima se nalaze junaci Krležinih novela, pa tako i ova tri domobrana, tri školska druga. Jedan je oficir austrougarske vojske koji svijet promatra sa svojeg za ratove dresiranog konja, drugi je očajni, pogubljeni intelektualac, a treći dezerter. Kako se ova tri čovjeka postala tri svijeta i kako se više ne mogu sresti postajući jedni drugima krvnici i smrtni neprijatelji, Krleža razlaže ubojitom logikom i izvanrednim nervom za psihološke nijanse ne ispuštajući ni trenutka iz vida skrivenog antijunaka koji lebdi nad svim a to je - rat.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Mladen Rutić: SAMOBORSKE VITRINE  - Vitrina gospodina Silvija Versona
Redatelj: Mladen Rutić, glazbeni suradnik: Maro Market, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica. Željka Turčinović.
Premijera

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Mladen Kopjar : OBITELJSKO REBRO
Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik i ton-majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić
Glume: Jelena Miholjević, Franjo Kuhar, Sven Mađarević, Boris Svrtan, Nedim Prohić i Petra Težak
Premijerno emitirano: 9.12.2012.
Tko je ubio suvlasnicu restorana „Medvjeđa šapa“ i zašto je počinitelj zločina pored dnevnog utržka ukrao iz sefa, ne obiteljsko srebro nego - obiteljsko rebro, poslušajte u novoj napetici nagrađivanog hrvatskog pisca mlađe generacije i već iskusnog i intrigantnog krimić-dramatičara Mladena Kopjara.

SRIJEDA, 15. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ilja Iljf i Jevgenij Petrov: TRIKARTOV SE LIJEČI
Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Goran Grgić, Pero Juričić, Mladen Vasary, Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano: 09. 10. 2013.
Da je dvojac Iljf – Petrov aktualan i danas svjedoči ova mala igrana forma tematizirajući sve rupe liječenja na državni račun te birokratske apsurdnosti velikih sustava.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Mladen Rutić: SAMOBORSKE VITRINE  - Vitrina gospođe Vjere Reiser
Redatelj: Mladen Rutić, glazbeni suradnik: Maro Market, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica. Željka Turčinović.
Premijera

ČETVRTAK, 16. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Hrvoje Ivanković: PRIČA ZA 20 KUNA
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Sven Medvešek, Amar Bukvić.
Premijerno emitirano: 07. 01. 2013.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Olga Dimitrijević: RADNICI UMIRU PJEVAJUĆI
Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod: Sonja Krivokapić; skladatelj: Dino Škare; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorice: Marijana Begović i Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Vili Matula, Duško Modrinić, Maja Katić, Mirna Medaković, Dražen Bratulić, Siniša Ružić, Dino Škare, Bojana Klepač-Pogrmilović.
Premijerno emitirano: 24. 04. 2014.
Dramski tekst Radnici umiru pjevajući mlade srpske dramatičarke Olge Dimitrijević nagrađen je 2010. na natječaju Heartefact funda za najbolji suvremeni društveno angažirani tekst. Napisana u brehtijanskom stilu sa obiljem songova, ova snažna socijalno angažirana drama-mjuzikl izravno i beskompromisno progovara o propaloj radničkoj klasi u tranzicijskoj Srbiji koja može biti i Hrvatska i bilo koja druga zemlja opljačkana i opustošena u procesu surove i neodgovorne tranzicije ka kapitalizmu. Redateljica Jasna Mesarić radijsku je verziju teksta osmislila kao rap-mjuzikl.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI