Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U novom radijskom tjednu čeka vas šarolika ponuda - od zločina na selu do cvatućih peneza u trnju.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 13. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Karel Čapek: ZLOČIN NA SELU
Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Kuhar, Goran Grgić, Boris Svrtan, Marko Petrić.
Premijerno emitirano: 07. 03. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
Voltaire: CANDIDE ILI OPTIMIZAM
Prijevod: Dušanka Amanović, muzički suradnik: Davor Rocco, tonmajstor: Josip Jemeršić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Ivo Gregurević, Špiro Guberina, Ana Marija Fabris, Jelena Grujić, Jurica Dijaković, Žarko Potočnjak, Ivo Fici, Nada Subotić, Sven Lasta.
Premijerno emitirano: 01.03.1984.

SUBOTA, 14. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Karel Čapek: PJESNIK
Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Hrvoje Ivanković; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Franjo Kuhar, Goran Grgić, Boris Svrtan, Marko Petrić
Premijerno emitirano: 12. 03. 2013.
U Čapekovom duhovitom dramoletu poslušajte kako pjesnik i poezija postaju svjedok i ključ pomoću kojih policijski  inspektor rasvjetljava saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula jedna starica.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Katja Šimunić: PISMA CAMILLE CLAUDEL – 2. dio
Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik-Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Igraju: Dunja Fajdić i Boris Bakal
Premijerno emitirano: 18.12.2012.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Milan Nikolić: DOSJE 1714
Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Lada Martinac; glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić; ton majstor: Vito Gospodnetić
Glume: Boris Svrtan, Ivica Vidović, Siniša Popović, Asja Jovanović i Sreten Mokrović
Premijerno emitirano: 15. 06. 1996.
„Virovitički Simenon“ (kako se znalo zvati Milana Nikolića, začetnika detektivske i špijunske proze u nas) u svojoj krimi-priči „Dosje 1714“ prožima nekoliko slojeva pripovijedanja odnosno paralelnih radnji. Jedna je istražni proces protiv Dražena Ribarića, osuđenog za ubojstvo na svjetioniku; druga je ljubavna priča Dražena i Nade, reminiscencija na mladost, okrutnu ratnu sudbinu koja ih je rastavila; treća je okvirna radnja pisca koji piše roman o tome. Majstorski postignut suspens nadograđen je osjećajem za vrijeme i njegove bitne teme kao što su pedesetih godina bila suđenja povezana s ostacima krivnje pojedinaca iz rata (špijunaža). Ova emisija bila je povod virovitičkom kazalištu da „Dosje 1714“ postavi na daske i pridruži se nastojanjima povjesničara književnosti profesora Vinka Brešića u revalorizaciji Nikolićeva opusa, koji je, sjetimo se, našao svoje izdavače u Bosni i Sloveniji, ali ne i u Hrvatskoj. Tek ga je Televizija Zagreb 1959. i 1960. angažirala kao scenaristu dviju tv drama, prvih televizijskih krimi-priča u nas.

NEDJELJA, 15. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Nikica Klobučar: BIJELO PLATNO TKEM
Ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 10. 01. 2013.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Miroslav Pendelj: KRALJ I NJEGOV BIJES
Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Vito Gospodnetić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Ana Marija Bokor, Franjo Dijak, Natalija Đorđević, Franjo Džimi Jurčec, Slavko Juraga.
Premijerno emitirano: 17.12.2006.
U dobrog i plemenitog kralja useljava se – Bijes. Kakve promjene u njemu i oko njega Bijes izaziva, zaplet je originalne radijske igre za djecu Miroslava Pendelja. U svom duhovitom i šarmantnom stilu Pendelj ispisuje priču s poantom trijumfa Ljubavi i tako nas u ovom blagdanskom ozračju poziva na još jedno promišljanje o istinskim vrijednostima. Redateljica je Stephanie Jamnicky, a u glavnim ulogama Slavko Juraga i Franjo Dijak.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
Miroslav Hudoletnjak: CRNI MOST
Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Nives Madunić Barišić
Premijerno emitirano: 28.10.2007.
Dugogodišnji suradnik emisije Panoptikum Mislav Hudoletnjak nakon nekoliko godina pauziranja ponovno se vratio radiokomediji. Ovoga puta tema su ribičija i djedovina. Uz zujanje komaraca, miris močvare i praćakanje riba na udici ova humoristična vinjeta zabavlja jezičnim koloritom i karakternom komikom.

PONEDJELJAK, 16.veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BORBA MARČETINA I VRAGA
Prema zapisima Đure Frankovića, dramatizirala: Nada Zoričić, urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano 02.02.2011.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Dino Milinović: SKRIVENO – 1. dio
Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Maja Gregl.
Glume: Franjo Kuhar, Zlatko Ožbolt, Nedim Prohić, Vinko Kraljević, Dražen Bratulić, Beti Lučić, Dunja Sepčić, Damir Šaban, Marko Makovičić.
Premijerno emitirano u lipnju 2014.
U ovom  živopisnom romanu likovi su uhvaćeni u mrežu intriga, slučajnosti, vjerovanja u spas društva između povijesti i politike, u sudaru ideologija, između zakona i krađe, u mraku koji skriva tajne i uzroke događaja koji nas zatječu i iznenađuju sagledavajući našu suvremenost kroz povijesnu prizmu. Sudbina starog rukopisa koji je skoro na dohvat ruke, a u neprekidnom izmicanju, i krađa knjiga iz nacionalne knjižnice preslaguje prošlost i razotkriva skrivene motive.
Roman „Skriveno“ govori o neminovnom gubitku vjere, ideala, ali i o beskonačnosti ljudskog nastojanja da svijet bude bolji.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
GLUMAC EMIL GLAD
Dramatizacija: Nives Madunić Barišić, muzička suradnica: Vesna Šir, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Emil Glad, Lidija Zozoli.
Premijerno emitirano: 01.10.1999.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Ivo Vojnović: GOSPOĐA SA SUNCOKRETOM
Adaptacija i režija: Katja Šimunić; skladatelj: Stanislav Kovačić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Vanda Winter, Janko Popović Volarić, Urša Raukar, Asja Jovanović, Maro Martinović, Dunja Fajdić, Petar Cvirn, Zoran Čubrilo, Jadran Grubišić.
Premijerno emitirano: 27. 10. 2014.
Nova radijska verzija Vojnovićeve kozmopolitsko-senzacionalističke drame o mladom mletačkom avijatičaru Vitaleu Malipieru koji se zapliće u mrežu avantura i spletki fatalne pustolovke s očima suncokreta. Gospođa sa suncokretom napisana je 1911., a nadahnuta je istinitom pričom o Poljakinji Mariji Tarnowskoj kojoj je 1910. suđeno u Veneciji zbog „umorstva iz ljubavi“.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Bruno Margetić: NA SNIMANJU MALE FORME
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Krizmanić, Alen Šalinović, Krešimir Mikić, Vili Matula.
Premijerno emitirano: 03. 07. 2014.

UTORAK, 17. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Vid Balog: HIŽNI NEDUHI
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivan Glowatzky, Vid Balog, Goran Malus, Dejan Premec, Filip Juričić, Damir Lončar, Vanda Winter.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 01. 06. 2011.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Ljubo Pauzin: POPLAVA
Ton majstor: Hrvoje Hanzec; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 15. 07. 2014.
Ova dokumentarna radio drama govori o poplavi koja je 17. svibnja 2014. zadesila Slavoniju. Josip Krunić iz Podgajaca, dugogodišnji profesor osnovne škole u Gunji i mentor i voditelj multimedijalne grupe Studio kreativnih ideja Gunja je netom nakon što se voda povukla pratio župnika iz Rajevog sela u obilasku poplavljenih područja te snimao sve na što su naišli. Od tih snimaka i razgovora s Jasminkom Gluvaković iz Gunje, te dodatnih snimaka poplave i razgovora sa žrtvama ove velike nedaće nastala je ova emisija.

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
F.M.Dostojevski: BIJEDNI LJUDI
Režija: Darko Tralić, prijevod: Iso Velikanović, dramatizacija: Lada Martinac-Kralj, muzički suradnik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Mladen Vasary, Vanda Winter, Dražen Kuhn, Inge Appelt, Frano Mašković, Željko Duvnjak, Mirela Brekalo, Otokar Levaj, Đuro Roić.
Premijerno emitirano: 27.01.2011.
Prvi roman velikog književnika iz 1846. koji ga je odmah lansirao u birane književne krugove. Strukturiran kao prepiska između dvoje ljudi, mlade i nesretne djevojke i njezina daljnjeg rođaka, malog činovnika, osim što je duboko i precizno dao sliku tadašnjeg ruskog društva, tj. njegovih građanskih slojeva, rastvara temu solidarnosti i duboke empatije čovjeka stradalnika za drugog istog takvog. Dramatizacija urednice Lade Martinac Kralj pokušala je izritmizirati velike epistolarne pasuse s kratkim dijaloškim scenama koje su rekonstruirane iz vremenskih procijepa između pisama, pa je uz dva glavna junaka uvela u takve scene i sporedna lica koja se u ovom kraćem romanu spominju. Upravo je ovakav postupak vrlo osjetljiv i zahtjevan, a za nas jedini moguć, i njim se osjetljiva proza pretvara u dramsko i radiofonsko tkanje.
Doajen dramskog programa Darko Tralić, ovogodišnji dobitnik nagrade Udruženja dramskih umjetnika, glavne uloge je dodijelio Vandi Winter i Mladenu Vasariju.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Bruno Margetić: PROKLETA KUTIJA ŠIBICA
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Vili Matula, Alen Šalinović.
Premijerno emitirano: 04. 07. 2014.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Edgar Wallace: TO SE ZOVE LJUBAV
Režija: Mislav Brečić, Prijevod: Damir Žugec, Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić, muzička suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Anka savić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Boris Svrtan, Elizabeta Kukić, Željko Duvnjak, Ana Maras.
Premijerno emitirano: 12.09.2008.
„To se zove ljubav“ je radio-napetica nastala dramatizacijom priče E. Wallaacea „Kradljivica mramora“. Wallaceov detektiv Reeder istražuje slučaj nestanka osobe koja je s računa svog šefa ukrala veliku svotu novca. No, tražeći kradljivca novca Reeder pronalazi kradljivicu mramora. Tko je kradljivica i što je učinila s ukradenim mramorom saznat ćete ako poslušate ovu uzbudljivu napeticu u režiji Mislava Brečića

SRIJEDA, 18. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Darko Tralić: CVATUĆI PENEZI U TRNJU
Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbeni urednik: Davor Rocco; to majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 30. 12. 2009.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Dobriša Cesarić: MOJE NAJDRAŽE PJESME
Ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 03. 03. 2014.

ČETVRTAK, 19. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Darko Tralić: GAVANOVI DVORI
Redatelj: Darko Tralić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Tomislav Martić, Ana Maras, Natalija Đorđević, Nikša Kušelj.
Premijerno emitirano: 09.03. 2011.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Zinka Kiseljak: TRAGIČNA KRALJICA
Redateljica: Ranka Mesarić, dramatizacija: Iris Supek, tonmajstor: Vito Gospodnetić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Miletić, Asja Potočnjak, Sunčana Zelenika, Boris Miholjević, Jasna Palić, Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 20.05.1996.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI