Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Vlastita soba' Virginie Woolf i male forme Borne Vujčića premijerno, a tekstovi mlađe generacije domaćih dramatičara - reprizno, nude vam se u idućem tjednu na valovima Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 16.siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
FRAN GALOVIĆ: „PESMA Z DRUGEGA BREGA, JESENSKI VETER, KUM MARTIN“
Redateljica: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Kuhar, Žarko Potočnjak, Vid Balog, Nancy Abdel Sahi.
Premijerno emitirano: 23.01.2014.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
MIRJANA BULJAN: „BALADA O POMETAČICI ULICA“
Redatelj: Ladislav Vindakijević, tonmajstor: Maksim Jurjević, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Slavica Jukić, Ljudevit Galić, Zvonimir Ferenčić, Ivan Lovriček, Vjera Žagar Nardelli, Mirko Švec.
Premijerno emitirano: 26.05.1972.

SUBOTA, 17. siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVOR MARTINIĆ: „EVA I MARTIN“
Redateljica: Vadrana Vrhovnik, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstor: Dubravko Robić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Amar Bukvić, Ivana Zanjko.
Premijerno emitirano: 07.05.2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
IVAN VIDIĆ: „SVEVIDLJIVOST – U VOĆNJAKU“
Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović: ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Ozren Grabarić.
Premijerno emitirano: 06. 11. 2013.
U monološkoj formi Ivan Vidić piše četiri dijela biografije jednog prosječno ambicioznog, obiteljskog čovjeka i Hrvata. Radi se o političkoj i društvenoj satiri u kojoj je žrtva mali čovjek kontroliran i praćen od svevidljivih sila današnjice.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
E.T.A. HOFFMANN: „KREMONSKA VIOLINA“
Redatelj: Mislav Brečić, prijevod: Branka Lucarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Lana Deban, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Sven Medvešek, Krešimir Mikić, Renata Sabljak, Pjer Meničanin, Elizabeta Kukić, Otokar Levaj, Christian Coltrane.
Premijerno emitirano: 07.10.2014.
Njemački pisac, skladatelj i slikar, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, živio je na prijelazu iz 18og u 19 stoljeće. Poznat kao umjetnik koji je svoju literaturu stvarao u ozračju fantastike, te širokim romantičarskim namazima portretirao ljudsku psihu, davao je najviše prostora paleti ljudskih emocija. Inače, i danas je Hoffmann živ u suvremenoj scenskoj umjetnosti jer su njegove priče dale osnovu za slavne operu i balete (Offenbachove Hoffmannove priče, te baleti Orašar i Coppelia).
Na tragu Hoffmannovog romatičarskog rukopisa protkanog samosvojnom ironijom i groteskom nastala je pripovijetka Kremonska violina koja nas prenosi u svijet osjećaja, glazbe i patnje. Naša radijska realizacija u izuzetnoj igri protagonista Svena Medvešeka, Krešimira Mikića i Renate Sabljak, osjetljivoj i preciznoj režiji Mislava Brečića, a pod „kapom“ skladateljice Franke Meštrović otvara prostore emocija koji se otkidaju od života i lebde poput glazbe. Koja je tajna pjevanja koje se rađa na ivici života i smrti, koja je tajna odricanja od ljubavi da bi se preživjelo i velova tajni u koje je umotana prošlost zagonetke, elementi su fabule koja nas drži u napetosti do samog kraja a potiče na pitanje – gdje je u današnjem svijetu i umjetnosti nestala osjećajnost.

23,25 - 24,00; HR III
ARS ACUSTICA
NATAŠA OZMEC: „ERANO I GIORNI“
Urednica: Adriana Kramarić

NEDJELJA, 18. siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVOR MARTINIĆ: „TOG JUTRA JE OTIŠAO U TRGOVINU“
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Božidarka Frait, Ivana Zanjko.
Premijerno emitirano: 06. 05. 2013.
Priča žene koja 60 godina nije spavala sama. Kraj nje je uvijek bio muž. Sada je nenadano i neočekivano umro. Ide li život dalje i koliko treba da zaliječimo rane?

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
JELENA KOVAČIĆ: „DJEČAK IVEK I PAS CVILEK“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Petar Cvirn, Živko Anočić, Filip Križan, Maja Katić, Maja Kovač.
Premijerno emitirano: 16. 03. 2014.
Grupa djece u sirotištu usamljenost i tugu koja ih obuzima prije spavanja rješavaju tako da međusobno pripovijedaju priče. Kada u dom dođe nova djevojčica Marija odluče se poigrati s pričom o dječaku Iveku i njegovom psu Cvileku. Priča u kojoj će aktivno sudjelovati i Marija poslužit će im da na dječji način riješe problem usamljenosti, nasilja, predrasuda i odbacivanja. Igra u igri tako postaje i utjeha i poticaj za neke nove igre.
Tekst je izvorno nastao za kazalište, no za radio ga je adaptirala sama autorica.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
MILAN BEGOVIĆ: „ČIČAK“
Redatelj: Dragutin Klobučar, glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić,
tonmajtor: Vito Gospodnetić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Ingeborg Appelt, Vlasta Knezović, Goran Grgić i Dragan Despot.
Premijerno emitirano: 20.07. 1997
Malo selo negdje u dalmatinskoj zagori... Pedesetogodišnji Marko živi sa svojom mladom, drugom ženom Bojom i Mašom, djevojkom koju je kao malo siroče uzeo k sebi... a koja se razvila u prekrasnu, živu i prkosnu djevojku, za kojom se cijelo selo okreće... I mladić Joca je zaljubljen u nju i Aćim, Markov čoban... a bome, pomalo, i sam Marko... Samo, kad Marko odluči, u nastupu slabosti, svojoj želji dati na volju, u radnju se umiješaju i ženska solidarnost i Markova savjest... i stvari ispadnu sasvim drugačije od onog kako se očekivalo...

PONEDJELJAK, 19. siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVOR MARTINIĆ: „NA CESTI“
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Gordana Gadžić, Aleksandra Stojaković.
Premijerno emitirano: 03. 05. 2013.
Slučajno, na cesti susret dviju nesretnih žena; jedna je zlostavljana a druga usamljena. Zajednička im je nesreća, kako pronalaze izlaz iz nje, poslušajte u ovoj maloj formi.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
TOMISLAV ZAJEC: „SOBA ZA RAZBIJANJE“ – 1. DIO
Redatelj: Tomislav Zajec, dramatizacija: Borben Vladović, Koraljka Meštrović, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Željka Turčinović
Glume: Barbara Nola, Filip Šovagović, Enes Vejzović, katarina Bistrović Darvaš, Zoran Sajko.
Premijerno emitirano: 20.12.1999.
Prvi roman Tomislava Zajeca “Soba za razbijanje” s velikim zanimanjem primljen je i od čitalačke publike i od književnih stručnjaka. Osim aktualne i literarno atraktivne teme – “droga među mladima” koja se dila na prepoznatljivim zagrebačkim lokalitetima i miljeima, uspjehu knjige pridonio je i vrhunski književni izričaj.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMCA GALIANA PAHORA
Glazbena dramaturginja: Vesna Šir, tonmajstorica: Lana Gospodnetić, urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Galiano Pagor, Tajana Gašparović.
Premijerno emitirano: 02.06.2006.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
VIRGINIA WOOLF: „VLASTITA SOBA“
Redateljica: Katja Šimunić, prijevod: Iva Grgić, dramatizacija: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednik: Hrvoje Ivanković
Glume. Linda Begonja.
Premijera
Autofikcionalni esej Virginije Woolf „Vlastita soba“ (1929.) koji tematizira problem žena i književnosti, a on bi, riječima same spisateljice, mogao značiti „žene i njihova priča; ili bi mogao značiti žene i književnost koju one pišu; mogao bi još značiti žene i književnost koja se o njima piše; ili bi pak mogao značiti da je to troje na neki način nerazmrsivo isprepleteno… “  u radio-dramskoj inačici poprima oblik suptilne radiofonijske konferencije.  Koja nastoji zvukom otjeloviti poetičnost i intelektualnost, subverzivnost i nježnost pisma Virginije Woolf.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
MIROSLAV PIJACA: „TVRDALJ PETRA HEKTOROVIĆA“
Redatelj: Miroslav Pijaca, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Aldo Čavić, Branko Kirigin, Toni Politteo.
Premijerno emitirano: 23.12.2013.

UTORAK, 20.siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BRANKO PEJNOVIĆ: „VESNA PARUN: O DJETINJSTVU“
Redatelj: Ljubo Pauzin; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 28. 08. 2014.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
IVANA ŠIKIĆ: „ZABORAVLJENE DUGE“
Redateljica: Ivana Šikić, ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 25. 01. 2000.
Autorica ovog featurea, Ivana Šikić, postavila je pred mogućnosti radijskog medija možda najtežu zadaću: kako, naime, samo i isključivo sredstvima zvuka predstaviti izrazito vizualne sadržaje? Odgovor je autorski “obojena” dokumentarna emisija u čijem su središtu boje – kako ih vidimo i, možda, osjećamo, što o bojama mislimo ili mislimo da znamo, na koji su način boje povezane s našom tradicijom, kulturom, načinom života.

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
KAZIMIR KLARIĆ: „BILI SMO U EUROPI“
Redatelj: Dejan Šorak, glazbeni urednik: Davor Rocco, tonmajstor: Vito Gospodnetić, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Krunoslav Šarić, Žarko Savić, Boris Miholjević, Špiro Guberina, Nedim Prohić, Ivan Lovriček, Otokar Levaj, Vlasta Knezović, Ivo Rogulja, Bobi Marotti.
Premijerno emitirano: 28.04.2005.
Povijesna groteska Kazimira Klarića, utemeljena na stvarnom sudjelovanju Trenkovih pandura na strani austrougarske monarhije u ratu s pruskim kraljem Friedrichom II, već se samim naslovom, kao i neslavnim krajem baruna Trenka, igra pa i ruga s nastojanjima da hrvatska država svakako uđe u Europu jer smo, kako ironično, ohlađeno i cinično kaže autor, tamo već bili...
U načelu su mali narodi u spletkama moćne Austrougarske bili dakako izigrani nakon što su u nekoj povijesnoj epizodi poslužili svojoj trenutačnoj svrsi, pa autor i nehotice nudi aktualnu paralelu koja se sama nameće sadašnjim inzistiranjem na što bržem uključivanju u europske integracije. Dakako, nije riječ o realnom ulasku u Europu nego o neslavnoj pouci povijesti kad je riječ o velikim i malim narodima pa groteskno-farsičnu komediju Kazimira Klarića možemo primiti i kao gorko-duhovito podsjećanje na dosadašnje izlete hrvatskog naroda u veliki svijet, s nadom da će početak 21. stoljeća ipak biti plodniji od prošlosti...

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
MIROSLAV PIJACA: „TETA RITA POLITTEO, STANOVNICA TVRDLJA“
Redatelj: Miroslav Pijaca, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Aldo Čavić, Branko Kirigin, Rita Politteo.
Premijerno emitirano: 24.12.2013.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
MLADEN KOPJAR: „VAMPIRI NA ŠPICI“
Redatelj: Petar Vujačić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, ton majstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović
Glume: Zvonimir Zoričić, Tena Gajski, Žarko Savić, Vlasta Knezović, Vanda Winter, Goran Navojec.
Premijerno emitirano: 07.07.2009.
Angažirana i duhovita, nova napetica Mladena Kopjara izravno nas suočava s kriminalnim događajima u našem neposrednom okružju. Pronađeno je truplo sučeve žene. Počinitelja će istražitelj Mrzlec tražiti u prepoznatljivom nam „ozračju“ onih koji su stalni opsjedatelji gradske špice: razvikanih žena koje žive na kredit, učitelja skijanja, sučeve zapisničarke, ukratko, žutilom medija eksponiranih sudionika naše svakodnevice. U kojoj konzumerizam jede i vlastite najvjernije obožavatelje.

SRIJEDA, 21. siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BORNA VUJČIĆ: „PA MOŽE SE I TAKO REĆI-DORUČAK“
Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović
Glume: Dora Polić Vitez, Nataša Kopeč, Filip Križan, Tomislav Martić, Žarko Savić.
Premijera

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
MIROSLAV PIJACA: „TONI POLITTEO, STANOVNIK TVRDLJA“
Redatelj: Miroslav Pijaca, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Toni Politteo, Aldo Čavić.
Premijerno emitirano: 25.12.2013.

ČETVRTAK, 22. siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BORNA VUJČIĆ: „PA MOŽE SE I TAKO REĆI – NEDUŽNI“
Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović
Glume: Dora Polić Vitez, Nataša Kopeč, Filip Križan, Tomislav Martić
Premijera

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
ZORICA RADAKOVIĆ : „VJERA“
Redateljica: Ranka Mesarić, muzička suradnica: Melita Jambrošić, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ksenija Pajić, Boris Svrtan, Slavica Knežević.
Premijerno emitirano: 28.12.2001.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE