Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [17.5. – 23.5.2013]

Radio pregled tjedna [17.5. – 23.5.2013]

Dramski program Hrvatskog radija premijerno predstavlja 'Dvadeset očajnih pisama i dvadeset jedno ljubavno', 'Baku i malog', 'Nesanicu', 'Dansku', 'Istinite pripovjesti' i 'Sinu bez sinova'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 17.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IVAN KOZARAC: „MILOVO SAM“

Režija: Petar Vujačić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano:

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

HRVOJE KOVAČEVIĆ "DVADESET OČAJNIH PISAMA I DVADESET JEDNO LJUBAVNO"

Redatelj: Mislav Brečić; ton majstor:Lana Deban; glazbena urednica: Adriana Kramarić; glume: Živko Anočić, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat, Maja Kovač i Boris Svrtan

Premijera: 17.05.2013.

Zašto učenik osmog razreda  izlazi iz škole kroz prozor? I zašto to radi usred noći? Kvartovski policajac nalazi se u nevolji kada otkrije da se radi o inspektorovom mlađem bratu.

Privesti dječaka ili ipak pozvati inspektora pa da saznaju što se dogodilo , dilema je koju mora riješiti policajac. No kada se inspektor pojavi priča postaje još zamršenija. Kakva su to pisma koja dječak krije u džepu? Ova duhovita radioigra za mlade na tragu je poznatih krimića Hrvoja Kovačevića koji su postali neizostavan dio literature za mlade.

 

SUBOTA, 18.svibnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

EUGEN KUMIČIĆ: „OBITELJSKA TAJNA“

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac Kralj

Glume: Vanda Winter, Amar Bukvić, Suzana Nikolić, Darko Milas, Željko Duvnjak, Lela Margitić, Biserka Ipša, Richard Simonelli, Enes Vejzović

Premijerno emitirano: 6.2.2010.

Spretni fabulativni konstrukt i neosporna scenska duhovitost daju ovom Kumičećevom kazališnom komadu napetost i šarm, no on je očigledno pisan ne samo da bi zabavio, nego i angažirano oslikao hrvatsku aristokraciju i više građanske slojeve na kraju 19-og stoljeća. Susret lica povodom prosidbe završava otkrivanjem dugo čuvane ljubavne i obiteljske tajne koja ustvari otkriva snobizam jednog socijalnog sloja, te nepoštivanje vlastitog, hrvatskog, identiteta. Utoliko, ako „Obiteljska tajna“ i nije izrazito bitan komad hrvatske dramske književnosti otkriva bitne značajke Eugena Kumičića kao pisca i političara, a slušatelja će možda neki njeni elementi asocirati i na naravi i običaje današnje Hrvatske.

Eugen Kumičić, u svom se spisateljskom radu znao koristiti elementima preuzetim iz francuske trivijalne književnosti, pa je i tako njegov komad „Obiteljska tajna“ pisan 1890. na tragu dobro skrojenih komada 19.og stoljeća. Sve je to preporuka za radijsko izvođenje kojem je redateljica s glumcima dala točan žanrovski okvir – obiteljska komedija s elementima vodvilja.

 

NEDJELJA,  19.svibnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

BRANKA ŽODAN: „BAKA I MALI“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton-majstor: Srđan Nogić. Urednica: Katja Šimunić

Glume:Marija Kohn, Srđana Šimunović, Dražen Bratulić, Frano Mašković, Sanja Drakulić, Duško Modrinić. .

Premijera: 19.05.2013.

Vrlo živahna i simpatična baka svoje svakodnevne doživljaje, od kojih su neki doista dramatični, može ispričati samo šestomjesečnom unuku, jer ostali ukućani za nju jednostavno – nemaju vremena.

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

HERBERT JENKINS: „DETEKTIV FILOZOF“

Prijevod i dramatizacija: Boris Papić; režija: Mislav Brečić.Urednica: Katja Šimunić.

Glume:  Sven Medvešek, Darko Milas, Živko Anočić, Boris Svrtan i Vili Matula

Premijerno emitirano: 08.12.2009.

Radio napetica „Detektiv filozof“ što ju je prema pripovijetci Herberta Jenkinsa (1876-1923)  „Tajna sakaćenja u Surryu“ s engleskoga preveo i za radio dramatizirao  Boris Papić profinjena je i psihološki napeta potraga za neuhvatljivim i pomalo mističnim počiniteljem zločina. U istragu je uključen i Scotland Yard, ali će slučaj riješiti privatni istražitelj Malcolm Sage.

 

PONEDJELJAK, 20.svibnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 20. do petka, 24.05.); HR III

RADIO ROMAN

MARINA ŠUR PUHLOVSKI: “NESANICA”

Režija i dramatizacija: Jasna Mesarić; urednik: Branko Maleš

Premijerno emitirano: 31.05.-04.06.2010.

Marina Šur Puhlovski prozna je autorica čije su dosadašnje knjige svakako bile zapažene, a roman „Nesanica“ je takoreći nedavno bio u najužem krugu za hrvatsku najpoznatiju i financijski respektabilnu nagradu.

Riječ je o otvorenoj ispovjednoj priči autorice koja se ne ustručava određenih događaja iz vlastite prošlosti, i prošlosti vlastite obitelji;  gotovo skalpelni rezultat o ne uvijek idiličnom obiteljskom dijagramu, majci i ocu, te emocijskom avanturizmu… u svakom slučaju oblikovan je autoričinom uspjelom empirističko-egzistencijalističkom rečenicom. Nesanica, sami naslov podebljeg romana, ujedno je i autoričin prostor pomalo cinične prozne konfesionalnosti i blage rezignacije ispred uzaludnosti ispisivanja (tu - ispisane povijesti jednog života).

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 1. dio

Režija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Željka Turčinović

Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 17.12.2012.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET SKLADATELJA PERE GOTOVCA

Pero Gotovac jedan je od najpoznatijih hrvatskih skladatelja, čiji je rad velikim dijelom vezan i uz kazalište. Bio je dugogodišnji urednik i producent diskografske kuće Jugoton (današnji Croatia Records), aktivno je sudjelovao u organizacijskim forumima festivalskih središta 60-ih godina, a i sam je, kao skladatelj i aranžer, svojim uspješnicama pridonosio ostvarenju želje za nacionalnim autentičnim glazbenim izrazom. Nakon 17 godina diskografije preuzeo je funkciju dirigenta u zagrebačkom Gradskome kazalištu Komedija i otada je njegov opus velikim dijelom vezan uz kazalište, odnosno glazbeno-scensku i TV produkciju. Nabrojimo samo neke od mnogobrojnih poznatih Gotovčevih skladbi: glazba za uspješnice Dubrovačkih ljetnih igara (uglavnom u režiji Georgija Para) Kristofor Kolumbo, Aretej, Život i smrt kralja Eduarda II, za legendarne TV-serije Malo i Velo misto, a od sakralne glazbe tu su Misa delmata, Ave Maria, Regina coeli… Pero Gotovac dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a 2000. godine nagrađen je Porinom za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Razgovor vodio – Matko Botić

UREDNICA – TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

IRENA MATIJAŠEVIĆ: „DANSKA“

Režija: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Dubravko Robić; urednik: Hrvoje Ivanković

U glavnim ulogama nastupaju: Alma Prica, Vilim Matula, Ksenija Pajić, Zlatko Ožbolt i Sreten Mokrović

Premijera: 20.05.2013.

Poetska dekonstrukcija Hamleta u kojoj pet likova iznosi svoju verziju događanja na danskom dvoru, propitujući pri tom teme istine, ljubavi te mržnje unutar obitelji i države. Kroz teksturu svevremenog u ovom „višeglasnom monologu“ hrvatske autorice Irene Matijašević, moguće je doprijeti i do brojnih asocijacija na našu suvremenost.

 

UTORAK, 21.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 2. dio

Režija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Željka Turčinović

Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 18.12.2012.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

LJUBO PAUZIN: „OD HVARA OBLUTAK“

Premijerno izvedeno: 28.01.1997.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

IVO BREŠAN: MASTODONT

Redatelj: Darko Rundek; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Josip Jemeršić; urednica: Lada Martinac Kralj

Glume: Krešimir Zidarić, Špiro Guberina, Zoran Gogić, Dragutin Klobučar

Premijerno izvedeno: 25.8.1991.

Tipičan brešanovski motiv: sudar primitivizma i građanskog-intelektualnog svijeta. U komediji karaktera i zabune priča se vrti oko načelnika malog mjesta koji „revizorski“ proglašava dolazak jednog stranca u mjesto upadom, ni manje ni više, nego američke CIE. Na kraju, priča se razrješava jednostavno – telefonskim pozivom onih „od gore“ koji nalažu da se strancu –paleontologu bude pri ruci u svemu što mu treba. No, ovakav kraj će, možemo pretpostaviti, zakomplicirati život jadnog načelnika, a posebno njegovu karijeru.

Komad je u strukturi vrlo jednostavan. Prvi dio je priprema za uhođenje, a drugi, veći dio, ispitivanje stranca i njegova domaćina-učitelja. U tome kao i glavnom motivu nema ništa iznenađujuće. No, čini nam se, da je simpatično prisjetiti se činjenice da se vremena i društveni sistemi mijenjaju a navedeni motiv i njegovi predstavnici žive u nas duže i od prapovijesnih životinja za kojima traga jadni europski paleontolog.

 

SRIJEDA, 22.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 3. dio

Režija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Željka Turčinović

Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 19.12.2012.

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

VEDRANA VRHOVNIK – ANKA SAVIĆ: „DO DNA ZRCALA“

Izgled kao fascinacija modernih ljudi, ljepota i vanjština kao neprekinuta zaokupljenost današnje civilizacije u potrazi za vlastitim identitetom ili lijekom za frustracije – tema je prvog featurea mlade redateljice Vedrane Vrhovnik. S tom je emisijom osvojila i nagradu – putnu stipendiju Åke Blönstrom za međunarodnu feature konferenciju u Oslu 1997.godine.

Premijerno emitirano:.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

LUKIJAN: „ISTINITE PRIPOVIJESTI“

Prijevod: Marina Bricko

Skladatelj: Mate Matišić, dramatizacija i režija: Jasna Mesarić, urednica: Nada Zoričić

Premijera: 22.05.2013.

Lukijan iz Samozate (125.-180.) bio je sirijski retoričar i satiričar koji je pisao na grčkom jeziku. Njegovo najpoznatije djelo, „Istinite pripovijesti“, smatra se jednom od prvih science fiction priča. Autor opisuje putovanje svemirom i ljudskim umom. U „Istinitim pripovijestima“ parodira fantastične priče iz Homerove Odiseje i neke koje su bile poznate u to doba. Lukijan je anticipirao suvremene znanstveno-fantastične teme kao što je putovanje na mjesec i Veneru, vanzemaljski život i međuplanetarne ratove stoljeća prije Julesas Vernea i H. G. Wellsa. Može ga se smatrati ocem znanstvene fantastike.

 

***

ETNOFANTASTIKA

„MARKO NESTALO I VILA“ (Iz zbirke „Zlatni Prag“ Balinta Vujkova)

Dramatizacija: Lada Martinac Kralj; Režija: Stephanie Jamnicky: Urednica: Nada Zoričić

Premijerno emitirano: 12.01.2011.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

MLADEN KOPJAR: „JEDIMO DOMAĆE“

Režija: Mislav Brečić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 10.10.2010.

U što će se pretvoriti ručak na koji je pozvan potencijalni investitor u restaurant koji bi trebao nuditi isključivo domaća jela poslušajte u izvanredno šarmantnoj, duhovitoj, dinamičnoj, te po mnogim elementima prepoznatljivoj nam iz obiteljske svakodnevice, urbanoj  komediji Mladena Kopjara „Jedimo domaće“.

 

ČETVRTAK,  23.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 4. dio

Režija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Željka Turčinović

Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 20.12.2012.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

IRENA MATIJAŠEVIĆ: „DANSKA“

Režija: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Dubravko Robić; urednik: Hrvoje Ivanković

U glavnim ulogama nastupaju: Alma Prica, Vilim Matula, Ksenija Pajić, Zlatko Ožbolt i Sreten Mokrović

Premijerno emitirano u emisiji Radio igra: 20.05.2013.

Poetska dekonstrukcija Hamleta u kojoj pet likova iznosi svoju verziju događanja na danskom dvoru, propitujući pri tom teme istine, ljubavi te mržnje unutar obitelji i države. Kroz teksturu svevremenog u ovom „višeglasnom monologu“ hrvatske autorice Irene Matijašević, moguće je doprijeti i do brojnih asocijacija na našu suvremenost.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

Srđan Sandić: SINU BEZ SNOVA

Redatelj: Mario Kovač

Ton majstor: Tomislav Šamec

Urednica: Tajana Gašparović

Glume: Jelena Miholjević, Nina Violić, Nikša Marinović, MarkoCindrić, Kruno Bakota, Anja Matković

Premijera: 23. 05. 2013.

Radijska verzija drame Sinu bez snova mladog domaćeg dramatičara i novinara Srđana Sandića kompilacija jenjegovih dviju drama koje su nedavno objavljene - S(i)nu bezs(i)nova i (t)Umor. Sandićevi su dramski tekstovi zapravo rasuti fragmenti, krhotine sjećanja na nešto što se nekad zvalo – obitelj. Kroz središnje dramsko lice – Sina - razlamaju se propitivanja jedne nesretne obitelji opterećene koječime: alkoholizmom i bolešću oca, nasiljem, otuđenjem, bijedom, i materijalnom i duhovnom. Žudnja za sretnim životom koji se dešava nekim drugim ljudima pulsira poput lajt-motiva prožimajući sva dramska lica. Sandić se zaigrano poigrava banalnostima i klišejima, pa neke od njegovih rečenica zvuče poput zabilješki iz srednjoškolskih spomenara. „Prosječno loš stih za prosječno loše vrijeme“, reći će jedno od njegovih dramskih lica. Njegovo dramsko pismo poznaje samo fragmente: krhotine zbilje nastale na mjestima interakcije identiteta i fizičkog svijeta, na čvorištima naslijeđene, ali i društvenim pamćenjem u tijelo ugrađene unutartjelesne (t)umorne prostornosti koja postaje ishodištem za izvedbeno istraživanje roda i spola, piše Sibila Petlevski.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI