Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Što je sreća? Kako zvuči činovnikova smrt? Umiru li radnici pjevajući? Zašto Matoš puca? Sve to i više saznajte slušajući radio...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 17. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „ČINOVNIKOVA SMRT“
Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Jelena Miholjević, Mladen Vasary, Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 14. 10. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
MIRUNA KASTRATOVIĆ: „ŠTO JE SREĆA: PRIČA O ŽELJKU BRDALU“
Ton majstor: Tomislav Šamec; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 12. 02. 2008.
Priča o Željku Brdalu jedna je od onih priča koje vas natjeraju na razmišljanje o odgovoru na najvažnije pitanje za čijim odgovorom svi tragamo: što je sreća. Željko Brdal profesor je povijesti u osnovnoj školi Dugave. Oženjen je i ima jednu djevojčicu. Ono što ga razlikuje od drugih ljudi slične ili iste životne priče jest sljepoća i način na koji je osmislio, shvatio i organizirao svoj život.

SUBOTA, 18. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „ZABORAVIO“
Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Goran Grgić, Natalija Đorđević.
Premijerno emitirano: 22. 01. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
MIROSLAV PIJACA: „TONI POLITTEO, STANOVNIK TVRDALJA“
Urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 15. 01. 2014.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
LADA MARTINAC-KRALJ - NEDJELJKA LAMBAŠA MILANOV: „OBITELJ SKIGOVIĆ, AKCIJA“
Urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 27. 02. 2007.
U malom mjestu na istoku Hrvatske, Gunji, već vrlo dugo traje savez jednog nastavnika i njegovih učenika. Kroz ozbiljan rad, ali i druženje, djeca brojnih generacija saznala su što su mediji, ali i što je ljubav i požrtvovnost za rad, stvaralaštvo i znanje.

23,25 - 24,00; HR III
TRANSONICA
Urednica: Ljubica Letinić

NEDJELJA, 19. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „OTIŠLA JE“
Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Goran Grgić, Natalija Đorđević.
Premijerno emitirano: 10. 12. 2012.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
ANTOINE DE SAINT EXUPERY: „MALI PRINC“
Redatelj: Ladislav Vindakijević; adaptacija: Ljiljana Filipović; glazbeni urednik: Davor Rocco; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Tina Puhalo, Drago Krča, Uglješa Kojadinović, Pero Kvrgić, Špiro Guberina, Ana-Marija Fabris, Mira Furlan, Ivo Fici, Miljenka Androić Vlajki.
Premijerno emitirano: 28. 02. 1980.
***
RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
STANISLAV FEMENIĆ: „U OČIMA NEŠTO PIŠE - DJEČAK“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Sven Medvešek, Tit Medvešek, Franka Troha, Lorena Troha, Lucija Barišić, Sara Barišić, Fran Petar Domljan.
Premijerno emitirano: 28. 12. 2012.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ: „ODBJEGLA PERILICA“
Redatelj: Darko Tralić, glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Katja Šimunić
Glume: Goran Grgić, Jelena Miholjević, Kristija Potočki, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 18. 04. 2010.
Prepoznatljiv nam kaos dočarava ova duhovita i suvremena komedija o perilici koja se neprestano kvari i za sobom povlači u prepirke i emocionalne sudare svoje "sustanare".

PONEDJELJAK, 20. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
„MESEC, SONCE“ - USMENA BAŠTINA PODRAVINE
Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Biserka Ipša, Zlatko Ožbolt, Kristijan Potočki, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 19. 09. 2012.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
RADE JARAK: „PUSTINJE“
Redateljica: Ranka Mesarić; dramatizacija: Matko Botić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Maja Gregl.
Glume: Maro Martinović, Doris Šarić Kukuljica, Marija Kohn.
Premijerno emitirano u rujnu 2009.
Roman „Pustinje“ književnika i slikara Rade Jarka jedan je od najboljih podosta posljednjih godina u suvremenoj hrvatskoj prozi; Jarak je, poznato je, dobio i značajnu nagradu za svoj tekst no, treba reći, kako smo svoje mišljenje oblikovali puno prije.
„Pustinje“ pripadaju lirsko-filozofičnom, indicijskom tipu proze koja se za razliku od fabulativno-funkcijske proze u nas piše mnogo manje, ali je to veći užitak, i za čitatelja i hrvatsku književnost, kad prije svega osviješteni i dakako talentirani autor u tome uspije (kao nekad V. Desnica, sad S. Andrić, npr.). Jarak – u lirsko-filozofičnim introspekcijama, atmosferi i čestim posezanjem odrastanju u Dubrovniku, roditeljima, djedu… i nezaboravnom lokrumskom pejzažu koji pomalo mitski uokviruje u osnovi iskrzani fragmentarizirani uvid u mentalistički – obiteljski, dječački, omladinski… - život na krajnjem jugu Hrvatske. Dubrovnik je dobio vrlo kvalitetnog prozaika, ali i hrvatska proza u cjelini.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET DRAMATOLOGA I TEATROLOGA VJERANA ZUPPE - 1. dio
Glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.
U emisiji sudjeluju Vjeran Zuppa, Georgij Paro, Nenad Popović, Tomislav Brlek i Tonko Maroević.
Premijerno emitirano: 18. 02. 2011.
Figura Vjerana Zuppe ujedno je i lik teoretičara i lik praktičara, lik «političara» i lik poetičara; Zuppa je, naime, odavno već po svom zovu i pjesnik i kritičar, filozof teatra i umjetnik prakse. Štogod bio po trenutnom tipu zaposlenosti, izdavač ili predavač, dramaturg ili pisac, po pozivu je svojih različitih demona uvijek u višestrukoj ulozi. U teatru mu je svakako pravo (i prvo) mjesto, jer tamo svi Zuppini demoni mogu plesati zajedno. U životnim fazama, kada je bio u prilici raditi kao ravnatelj kazališta (ITD, ravnatelj Splitskog ljeta), ili kao dramaturg (ZKM) Zuppa je uvijek suočavao teatar s poviješću, što je značilo da ga suočava sa sadašnjošću, sa vlastitom suvremenošću, piše Andrea Zlatar u eseju o Vjeranu Zuppi. Prvi dio njegovog portreta donosi razdoblje do prisilnog odlaska s mjesta upravitelja Teatra ITD, dakle – dane odrastanja uz majku glumicu, intenzivno sudjelovanje u izdavačkoj djelatnosti Studentskog lista, Razloga, Telegrama…, te njegovo pjesničko stvaralaštvo, kao i esejistiku o pjesništvu. No, najveći je dio ove emisije posvećen zlatnim danima Teatra ITD kada je Zuppa bio upravitelj i dramaturg tog teatra.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
DAŠA DRNDIĆ: „FUGE“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Sreten Mokrović, Jelena Miholjević, Ksenija Pajić, Ozren Grabarić, Iskra Jirsak, Ana Begić, Sven Medvešek.
Premijerno emitirano: 26. 05. 2014.
Fuga je poremećaj izgubljenog sjećanja, dugotrajna amnezija pri kojoj nisu narušene čovjekove mentalne sposobnosti. Fuga ponekad potiče i bezglavi odlazak iz poznate okoline uslijed nesavladive, nekontrolirane potrebe za stvaranjem novog života, u novom okružju. Kroz krhotine priča prepunih naznaka, slutnji i biografskih nesigurnosti Daša Drndić u svojoj najnovijoj radio drami portretira dva takva slučaja; dva pokušaja bijega od životopisa i sudbina u kojima su njene akterice bile zarobljene.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
ANTUN GUSTAV MATOŠ: „JA PUCAM“
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo.
Premijerno emitirano: 10. 03. 2014.
Radiofonska dramatizacija humoreske „Ja pucam!“ Antuna Gustava Matoša započinje piščevim riječima: „Kako je poznato, Hrvatska obiluje velikim ljudima. I Krapovec ima svog velikana, pa se spremao već godinama da mu podigne spomenik, mada Krapovčani nisu znali što je upravo veliki Krap učinio za otadžbinu. Glavni trg ponosi se njegovim imenom i sedam kuća bore se za čast njegovog rođenja. I ljetos se, kao gotovo svake godine u lipnju, potaknu misao za neviđenost Njegova spomenika, pa jedne nedjelje nagrnu iz cijele domovine prama Krapovcu nekoliko domoljubnih društava i dosta radoznala svijeta.“ Aktualna i iznimno duhovita analiza ondašnjih običaja i karaktera ukazuje nam se o stotoj obljetnici Matoševe smrti kao – suvremeno zrcalo.

UTORAK, 21. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
„BORBA MARČETINA I VRAGA“ - Prema zapisima Đure Frankovića
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 02. 02. 2011.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
HRVOJE IVANKOVIĆ: „ULICA KOJA ĆE SE ZVATI MOJIM IMENOM - PRIČA O MILANU MILIŠIĆU“
Ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Ljubo Pauzin.
U emisiji sudjeluju: Pero Juričić, Maja Kovač.
Premijerno emitirano: 04. 10. 2011.
Dokumentarna radio-drama Ulica koja će se zvati mojim imenom – priča o Milanu Milišiću portret je tog osebujnog pjesnika i esejiste koji je poginuo kao prva civilna žrtva napada na rodni mu Dubrovnik. Kroz fragmente Milišićevih eseja i poezije, arhivske tonske zapise te prisjećanja njegovih prijatelja, autor emisije, Hrvoje Ivanković, slaže dojmljivu priču o zanimljivom i nemirnom životu tog izrazito dubrovačkog pjesnika; o životu ispunjenom političkim progonima, boemskim užicima i predanosti književnom radu.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
ĐURO SUDETA: „MOR“
Redatelj: Darko Tralić; adaptacija: Lada Martinac-Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Marko Petrić, Sven Medvešek, Vanda Winter, Žarko Potočnjak, Kruno Šarić, Mirna Medaković, Damir Poljičak.
Premijerno emitirano: 29. 03. 2012.
Lirsko- fantastična pripovijest Đure Sudete „Mor“ i u ovoj radijskoj inačici vibrira između guste proze i elegantnih dijaloških umetaka. Tema „drugačijeg“ i njegov tragičan sudar s banalnošću svakodnevice pojačana je u adaptaciji postupkom dupliranja glavnog junaka kojeg se snima u dva glasa i dva različita odnosa prema mikrofonu.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
ANTUN GUSTAV MATOŠ: „MORALISTA“
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano: 11. 03. 2014.
Lijepa Zagrepčanka imena Malvina udala se u provinciju za mjernika i kućevlasnika Krulca i zbog svojeg, navodno, oholog držanja prema sumještanima meta je njihovih stalnih napada, osobito najvećega moraliste među njima, mjesnog ravnatelja štedionice Golojuha. Ovaj će nagovoriti zdvojnoga muža da uhodi privlačnu suprugu, no rezultat će biti ipak – neočekivan. Humoresku „Moralista“ donosimo u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, velikog majstora malih formi.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
EDGAR WALLACE: „GRIMIZNI KRUG“ - 1. dio
Redatelj: Mislav Brečić; prijevod i dramatizacija: Igor Suljagić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Svrtan, Livio Badurina, Krešimir Mikić, Csilla Barath, Sven Medvešek, Boris Miholjević.
Premijerno emitirano: 26. 04. 2011.
U Engleskoj se pojavio zločinac prozvan Grimiznim Krugom koji je osnovao savršenu organizaciju, okupivši mnogobrojne suradnike koji se međusobno nikad nisu upoznali. Njegova najdraža metoda sastoji se u otkrivanju osobe kojoj je žurno potreban novac ili koja je potajice prekršila zakon i živi u strahu da će njezin zločin biti otkriven. Kad bi istražio kako se neki uglednik ili prijestupnik nalazi na samom rubu propasti i da je prema tome kucnuo najpovoljniji trenutak da ga pridobije za sebe, on bi ga pozvao na tajnoviti razgovor u automobilu. Zatim slijede ubojstva…

SRIJEDA, 22. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
VID BALOG: „HIŽNI NEDUHI“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivan Glowatzky, Vid Balog, Goran Malus, Dejan Premec, Filip Juričić, Damir Lončar, Vanda Winter.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 01. 06. 2011.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
ANTUN GUSTAV MATOŠ: „PARISKA KRONIKA“
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 17. 03. 2014.
Antun Gustav Matoš autor je izvanrednih feljtonističkih zapisa nastalih za vrijeme njegova turbulentnog višegodišnjeg boravka u Parizu. U radiofonskoj maloj formi naslovljenoj „Pariska kronika“ donosimo Matoševo svjedočenje o teškom siromaštvu u kojem je živio u glavnom gradu Francuske i susretu sa Žanetom Lévy iz Bretanje koja ga je nerijetko spašavala od potpune izgladnjelosti. Veliki zaljubljenik u Grad Svjetla, Antun Gustav Matoš piše: „...slušajući Puccinijevu muziku i gledajući Murgerove nestašnike, prebirem kao starac po pepelu uspomena s tužnim osjećajem da bijah sretniji u Parizu gladan no sit u Zagrebu.“

ČETVRTAK, 23. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
„CVATUĆI PENEZI U TRNJU“
Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbeni urednik: Davor Rocco; to majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 30. 12. 2009.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
OLGA DIMITRIJEVIĆ: „RADNICI UMIRU PJEVAJUĆI“
Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod: Sonja Krivokapić; skladatelj: Dino Škare; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorice: Marijana Begović i Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Vili Matula, Duško Modrinić, Maja Katić, Mirna Medaković, Dražen Bratulić, Siniša Ružić, Dino Škare, Bojana Klepač-Pogrmilović.
Premijerno emitirano: 24. 04. 2014.
Dramski tekst Radnici umiru pjevajući mlade srpske dramatičarke Olge Dimitrijević nagrađen je 2010. na natječaju Heartefact funda za najbolji suvremeni društveno angažirani tekst. Napisana u brehtijanskom stilu sa obiljem songova, ova snažna socijalno angažirana drama-mjuzikl izravno i beskompromisno progovara o propaloj radničkoj klasi u tranzicijskoj Srbiji koja može biti i Hrvatska i bilo koja druga zemlja opljačkana i opustošena u procesu surove i neodgovorne tranzicije ka kapitalizmu. Redateljica Jasna Mesarić radijsku je verziju teksta osmislila kao rap-mjuzikl.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI