Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Držićem' nagrađena drama 'Paščad' Damira Markovine, 'Slučaj P' Sonje Krivokapić, 'Fiš fektori' Mara Marketa, Srđana Nogića i Ljube Pauzina, te 'Apoksiomen ili Ona koja pleše i brodovi duhovi' Katje Šimunić, premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 26.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ivana Simić Bodrožić: Sirovi          

Glume: Dunja Fajdić, Vilim Matula, Jadran Grubišić, Šimun Miloš i Dora Polić Vitez. Režija: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić.
Premijerno emitirano: 20. 05.2015.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Lada Žigo: Noć ruskog ruleta

Urbani prostor s u romanu Lade Žigo odvodi nas u svijet alegorije u kojem se kockarska strast pretače u pitanje zašto posezanje za kockom u određenom trenutku naglašeno postaje signal bolesti društva.

Ljudi s margine koji to nisu uvijek bili, nego su postali dominantno socijalnim razlozima, osiromašeni nakon gubitka posla, ugrožene egzistencije skupljaju se oko rizičnog i zavodljivog nagovora za novu životnu priliku.  Sve što trebaju je zaigrati ruski rulet, koji za ulog ima život!

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, ton majstor:  Lana Deban, glazbeni urednik:  Maro Market, urednica: Maja Gregl
Glume: Asja Jovanović, Franjo Kuhar, Nedim Prohić, Petra Težak, Dunja Sepčić, Zlatko Ožbolt, Beti Lucić, Branka Cvitković
Premijera: 5. – 9. 12. 2016.

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Ivica Ivanac: Spokoj

 

SUBOTA, 27.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Tito Bilopavlović: Dvoje

Slučajan susret na Cvjetnom trgu u Zagrebu. U mladosti su Anđelka i Mladen bili zaljubljeni jedno u drugo. Sada su u zrelim godinama s brojnim životnim brodolomima iza sebe. Otići će na kavu zajedno. Hoće li uspjeti naći i prave riječi za ovaj susret?

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić,  urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Jelena Miholjević i Slavko Juraga.
Premijerno emitirano: 01.01.2018.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

Anton Pavlovič Čehov: Liberalna dušica

Dogovori o dobrotvornoj kazališnoj predstavi prividno dobro napreduju. Ali nije jednostavno pomiriti liberalne namjere i autocenzuru.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Romano Nikolić, Slavko Juraga, Tvrtko Jurić.
Premijerno emitirano: 31.10.2017.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Mrtve duše 2. dio

Čičikovljeva ideja o kupnji mrtvih duša seljaka (koji još nisu zavedeni kao mrtvi pa se na njih još uvijek plaća porez i zato ih se njihovi gospodari-vlastelini hoće riješiti), razvija se u dobrom smjeru. Nitko ništa ne sumnja ili pomalo sumnja ali ne odustaje od trgovine s Gogoljevim super-antijunakom. No, na plesu, baš kad Čičikov počne gubiti glavu zbog mlade ljepotice, događa se preokret. Bučni plemić Nozdrjov razgalami se o sumnjivim transakcijama. Ovo izazove cijelu lavinu nagađanja i tračeva koja za malo pokupi Čičikova i odnese pred zakon. No, Čičikov uspijeva pobjeći u - nastavak romana.

Kako „Čičikovljve pustolovine ili Mrtve duše“ imaju uništene i tek djelomice objavljene dijelove druge i treće knjige, odlučili smo se za snimanje u idućoj, 2016oj godini, našeg trećeg nastavka koji će pokazati koliko je Gogolju bilo stalo da književnost bude u službi društvenog napretka, te da se antijunaku skine oreola simpatičnosti i pošalje ga se - zatvor

Prema prijevodu Ise Velikanovića, , redatelj: Mislav Brečić, dramatizirala i uredila Lada Martinac Kralj, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstor: Dubravko Robić.
Glume: Ozren Grabarić, Mladen Vasary, Sven Medvešek, Elizabeta Kukić, Goran Grgić, Pjer Meničanin, Alen Šalinović, Željko Duvnjak, Maja Katić, Nina Erak, Dijana Vidušin, Petar Leventić, Marko Petrić.
Premijerno emitirano: 17.11.2015.

 

NEDJELJA, 28.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Tito Bilopavlović: Pietà                   

Slika Bernarda Buffeta „Pietà“ iz 1946. trebala bi postati neočekivanim darom kulturnoj ponudi maloga provincijskoga gradića N. Posredstvom nećaka uglednoga kustosa ona će vlakom i stići na odredište, u torbi za palice za golf, ali ne u svom originalnom izdanju.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Ivana Boban, Frano Mašković i Slavko Juraga.
Premijerno emitirano: 02.01.2018. 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Janko i čarobni grah – engleska narodna priča

Janko je pomalo budalast i naivan momak. Živi sam s ostarjelom majkom u velikom siromaštvu. Jednom u životu pružila mu se prilika da dođe do  pravoga bogatstva. Njegova zaigranost, znatiželja pa i lakomislenost dovest će ga u niz opasnih situacija i na kraju koštati bogatstva. No Janku sve to ne smeta i on ostaje prostodušan i veseo s novcem ili bez njega .

Radioigra za najmlađe nastala je prema tradicionalnoj engleskoj priči za djecu, a kao oznaka podrijetla ostali su u njoj originalni stihovi  Josepha Jacobsa iz 1890. godine koje izgovara strašni div kada otkrije Jankovu prisutnost.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Nives Madunić Barišić, tonmajstor: glazbeni urednik: glume: Marko Makovičić, Asja Jovanović, Špiro Guberina, Pjer Meničanin, Vinko Kraljević i Žarko Savić.
Premijerno emitirano: 17.01. 2016.

  

PONEDJELJAK,  29.01.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Tito Bilopavlović: Veronika

Veronika je ljepotica koja radi u parfumeriji, a on je sramežljivi fotograf zaljubljen u nju. Oboje stanuju u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, jedno preko puta drugoga. Ona ne zna da je on učvrstio foto-aparat na stativ, odredio uvijek istu ekspoziciju i oštrinu te svaku večer snima isti prizor: nedostižnu ženu kako zalijeva cvijeće.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Ivana Boban i Frano Mašković.

Premijerno emitirano: 03.01.2018.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Ivana Šojat: Emet

Emet je priča o životu i umiranju. U židovskoj tradiciji ova riječ ima više značenja i simbolizira tijek života. Luciju je obilježilo zlostavljanje u djetinjstvu koju je čuvala unutar obitelji kao svoju tajnu. Ali sve tajne na kraju bivaju otkrivene, tako da se u samotnoj kući vodi dijalog živih i mrtvih, mraka i svjetla, a tragične sudbine svih članova obitelji izranjaju u dijalozima svodeći međusobne račune kako bi konačno zavladao mir.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, tonmajstor: Lana Deban, glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Maja Gregl.
Glume: Tena Nemet Brankov, Asja Jovanović, Vinko Kraljević, Boris Svrtan, Goran Grgić, Živko Anočić, Rada Mrkšić
Premijera: 2. – 6.10.2017. 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Damir Markovina: PAŠČAD

Autoritarna i živopisna baka u srazu s podjelama unutar vlastite obitelji te pritiscima tranzicijskog društva koje udara na same temelje svijeta u kojem je proživjela svoj vijek.

Dama „Paščad“ dobila je 2016. treću Nagradu Marin Držić na natječaju Ministarstva kulture RH za novo dramsko djelo.

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Ljubo Pauzin i Miro Pijaca: A vidi sad!    

Najstariji Slunjanin, vispren i živahan u devedeset i sedmoj godini, Mile Štefanac priča i pjeva o svojemu životu, sjeća se djetinjstva kada se oralo drvenim plugom, sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu, razdoblja kada je zarađivao šivanjem a amaterski izvanredno dobro svirao, glumio i plesao. Kaže da ga „najviše zanima uspoređivati ovaj život sad s onim u prošlosti“.

Autori: Ljubo Pauzin i Miro Pijaca. Tonmajstor: Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 13.02.2017. 

 

UTORAK,  30.01.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Mila Pavićević: Lizalica, kapa, šal i rukavice

Režija: Katja Šimunić,  skladatelj: Stanislav Kovačić,  tonmajstorica: Lana Deban, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dunja Fajdić i Vedran Komerički.
Premijerno emitirano: 02.05.2017. 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Ljubo Pauzin i Miro Pijaca: Nikola Turk, ljubitelj trava

Ljubo Pauzin i Miro Pijaca snimaju šetnju uz rijeku Slunjčicu u društvu s osamdesetiosmogodišnjim Nikolom Turkom, oduševljenim i vrsnim poznavateljem trava i njihovih blagodati za ljudski organizam i dušu.

Autori: Ljubo Pauzin i Miro Pijaca. Tonmajstor: Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 15.02.2017. 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

Sonja Krivokapić:  Slučaj P                                                              

Jedan običan pokušaj pljačke trgovine pretvara se u nadmudrivanje dvoje promašenih studenata, psihoanalizu depresivnoga mladog čovjeka, pokušaj prikrivanja zločina, ljubavnu uvertiru i još koješta s neobičnim ishodom .
Dramski tekst Sonje Krivokapić neobična je dramska igra s naizgled običnim ljudima i situacijama ispunjena apsurdom i humorom.

Redatelj: Petar Vujačić, tonmajstor: Miro Pijaca, glazbeni dramaturg: Maro Market, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Frano Mašković, Iva Mihalić, Saša Buneta, Sreten Mokrović, Borko Perić, Tomislav Martić i Alen Šalinović .

PREMIJERA 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Maro Market, Srđan Nogić i Ljubo Pauzin: Fiš fektori                                              

Sali su najveće naselje na Dugom Otoku. Tvore ih dvije - recimo to tako - jedinice: Porat, mlađi brat, koji je svojim kućama obrubio završetak Saljske uvale i Selo, starije jezgro, koje se uspelo na brdo iznad Porta.

Jedna od prvih stvari koje ćete vidjeti u Salima kad se iz Sela spustite u Porat, kojim je zatvorena duguljasta, fjordu nalik Saljska vala, jest Linčarnica - nevelika, nekoliko kvadratnih metara, trokutasta betonska ploča koja se koso spušta prema nedalekom moru gdje Saljska vala završava. Ili - počinje.

I dok gledate u tu, možda još uvijek zagonetnu i neobjašnjivu, ploču, prostor slobode - to bi vas moglo ponukati na pomisao kako ovdje žive nekako drukčiji ljudi, a kad počnete upoznavati u to ćete sve više i vjerovati.

Tvornica ribljih konzervi obilježava Sale već desetljećima. Kako to biva u bajkama, ona je na kraju grada, na kraju mjesta. Ili na njegovu početku.

Sali imaju i vlastitu rock-skupinu – Fish Factory - koja pjeva o Salima i tako o svima nama, ali na Saljskom dijalektu. Na svojoj stranici na društvenoj mreži,  Fish Factory donose vijesti, novosti i komentare, ali ne jednostavno o svojoj glazbenoj skupini, već o svemu što ih okružuje, o svemu što žive, dakle o Salima i Dugom Otoku. I opet, na svoj osobit način.

Maro Market, Srđan Nogić i Ljubo Pauzin načinili su dokumentarnu radio dramu o toj rock skupini, a time i o Salima i Dugom otoku. Ton-majstor Srđan Nogić. Urednik Ljubo Pauzin.

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA 

Zoran Brajević: PR  

Još jedna lucidna idejna postavka potjerala je autora Brajevića u iščašenu dramsku situaciju - u nacističko gnijezdo, Adolfu Hitleru i njegovim prvim suradnicima, stiže jedan Hrvat, i to Hrvat iz (za naciste) budućnosti.

Posljednja dramska igra Zorana Brajevića bila je zapažena prošle godine na natječaju za dramski tekst „Marin Držić“, te od žirija dobila preporuku. No, kako preporuke našim kazalištima malo znače, tekst se (za sada) nije odigrao u daskama, ali jest pred mikrofonom, u režiji Stephanie Jamnicky koja je suradnike našla u odličnoj glumačkoj ekipi koju čine Sven Medvešek, Tvrtko Jurić, Dražen Bratulić, Sven Šestak i Pavao Fabijan Medvešek.

Za nastanak teksta PR autor može „okriviti“ trivijalnost vremena u kojem živimo i nevjerojatne mogućnosti manipulativnosti koje iz tog proizilaze.U ovom slučaju kriju se u mehanizmima stvaranja PR-ova.

Urednica: Lada Martinac Kralj
Premijerno emitirano: 31.1.2017.

  

SRIJEDA, 31.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Mila Pavićević: Zeleni pulover, vuneni šal

Režija: Katja Šimunić,  skladatelj: Stanislav Kovačić, tonmajstorica: Lana Deban.
Glume: Dunja Fajdić i Vedran Komerički. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 03.05.2017. 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Katja Šimunić: Apoksiomen ili Ona koja pleše i brodovi duhovi                       

Zasnovana na krhotinama pripovijetke „Mala sirena“ H. C. Andersena, medijskih izvještavanja o aktualnim izbjegličkim krizama i ne tako davnome pronalasku antropomorfne skulpture nazvane Apoksiomen u Jadranskome moru, ova kratka radiofonska forma govori o neprekidnom utapanju ljudi u bijedi i ratnim stradanjima, o besprizornoj trgovini ljudskim sudbinama. Ona spaja daleka izmišljena vremena, te ona starogrčka i naša današnja u akustičkoj gesti koja želi govoriti protiv nepravde i mržnje.

Glasovi: Alma Prica, Sreten Mokrović, Tomislav Baran i Rosanda Tometić.
Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica i redateljica: Katja Šimunić.

PREMIJERA

 

ČETVRTAK, 01.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Anton Pavlovič Čehov: Ponosni čovjek

Na svadbi se pojavio tajanstveni čovjek kojega ne poznaju ni mlada ni mladoženja. Ne želi reći mnogo o sebi ali stalno ponavlja da je ponosan čovjek i da stoga ne želi pokazati pozivnicu za svadbu. Nakon što ga pokušaju otjerati sa svadbe on pozove kočijaša da im objasni tko je on.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dražen Bratulić, Ivana Boban, Frano Mašković, Romano Nikolić, Slavko Juraga, Marija Kolb.
Premijerno emitirano: 25.10.2017.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE 

Dina Vukelić: One male stvari nakon polusna

Petodijelna dramska struktura u kojoj se pojavljuju Ona, Student, Djevojka, On, Sjena i kor Sanjara i Sanjarki, tematizira raznolika onirička  stanja: nedostatak sna, polusan i sve faze sna u kojima čovjek dolazi do čudnih stanja i opasnih misli. Kor komentira, nagovara, odgovara, savjetuje, svjedoči.  Klasična radnja ne postoji, stanja su tijek misli, snova, sjećanja na djetinjstvo. Sve je nadrealno kao jeka.

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton-majstor: Zoran Sajko. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vanda Winter, Ivan Vukelić, Irena Tereza Prpić, Ivan Glowatzky i Biserka Ipša.
Premijerno emitirano: 15.09.2016.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI