Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerama bogat radijski tjedan donosi vam portret Lawerenca Kiirua, Hoerspiel, male forme Kristine Kegljen, Ulicu zaboravljenog vremena, Zgradu te - Janka i čarobni grah.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 15. siječanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Fran Galović: PESME S DRUGEGA BREGA, JESENSKI VETER, KUM MARTIN (Z mojih bregov)
Režija: Stephanie Jamnicky, glazbeni urednik: Franka Meštrović, tonmajstor: Zoran Sajko urednica: Željka Turčinović
Glume:  Franjo Kuhar, Vid Balog, Žarko Potočnjak, Nancy Abdel Sakhi
Premijerno emitirano: 12.03.2014..

09,30 - 09,55; HR III
RADIO ROMAN
Karmela Špoljarić: NIJE OVO TWIN PEAKS 5/5
Radnja romana smještena je u otočko mjestašce po imenu Gradić, na neimenovani hrvatski otočić. Radoznalost koja s dolaskom ljeta obavija zatvoren univerzum otočne svakodnevice, a koji živne naglim lipanjskim zatopljenjem, autorica s pozornošću bilježi u suodnosu otočana i turista. Kad se dogodi zločin, znatiželju je teško ukrotiti, a svi u mjestu postaju subjektom ali i objektom istrage. Ubojstvo je usko povezano s događajima iz povijesti najbogatije i najuglednije otočne obitelji, gdje se elementi realnosti i fantastike, prošlosti i sadašnjosti vješto isprepleću.
Redatelj:Dejan Šorak,  dramatizacija:Katja Šimunić, glazbeni urednik:Maro Market, ton majstor:Srđan Nogić, urednica:Maja Gregl
Uloge:Asja Jovanović,Boris Svrtan,Beti Lučić,Alen Šalinović,Damir Šaban,Kruno Šarić,Vinko Kraljević,Lukrecija Tudor.
PREMIJERA

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET REDATELJA LAWRENCEA KIIRUA
U ovom izdanju emisije Portret umjetnika u drami upoznat ćemo se sa zanimljivom životnom i umjetničkom pričom kazališnog i televizijskog redatelja Lawrencea Kiirua. Rođen u Keniji, Kiiru je studij režije završio na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a u Hrvatskoj je ostvario i najveći dio svog umjetničkog opusa, često se pri tom  baveći propitivanjem mogućnosti povezivanja i ispreplitanja afričke i europske kulturne tradicije.
Razgovor s Lawrenceom Kiiruom vodio te uvodni esej napisao: Želimir Ciglar, ton mjastor: Tomislav Šamec, urednik: Hrvoje Ivanković.
PREMIJERA

SUBOTA, 16. siječanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ivan Kozarac: DA SE POVEZEMO
Redatelj: Petar Vujačić, , dramaturg: Lada Martinac Kralj,  glazbeni urednik: Franka Meštrović,  tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Željka Turčinović
Glume: Darko Milas, Nada Subotić
Premijerno emitirano: 22.02.2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Vid Mesarić: FILHARMONIJA NA PRVOM
Redateljica: Vid Mesarić, , tonmajstorica: Katarina Barišić, urednica. Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 04.01.2016.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Hrvoje Barbir Barba: RAZGOVOR S KANTOM
U kontejneru za smeće svoje mjesto, ali i smisao, pronalazi jedan profesor filozofije. Tu ga nalazi i prepoznaje, bacajući smeće, bivši učenik, danas upitno moralni novinar koji upada u kontejner i suočava se s „nečistoćama“ koje je u životu napravio. Profesorov zaključak:“Ako je čovjek onaj koji samo proizvodi smeće i on će postati smeće“, novinar/učenik ne želi čuti propuštajući tako mogućnost da sam sebe „očisti“.
Crna komedija koja prerasta u metaforu o urušavanju današnjeg društva napisana je u lucidno i dramaturški spretno. Lajtmotiv „smeća“ prolazi razine: od one kontejnerske preko moralne do fizikalne i metafizičke i baca svjetlo na kancerogenost vremena u kojem živimo na inteligentan i duhovit način.
Hrvoje Barbir Barba (1961) javio se u književnosti polovicom osamdesetih godina pjesmama da bi njegov prvi dramski tekst Telemah ili 500 razloga zašto ne treba pisati poeziju dobio 1996 nagradu na natječaju Marin Držić. Dugogodišnji je suradnik Dramskog programa Hrvatskog radija na kojem su mu izvedene brojne radio komedije i drame (Lift, Vatrogasci, Pljačka pošte u Gornjem Logu, Koke lete za Amsterdam, Iza neprijateljskih linija, Kupe, Muhe, Razgovor s Kantom). Piše također za djecu.
Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko;
urednica: Lada Martinac Kralj
Igraju: Vinko Kraljević, Boris Svrtan, Dora Lipovčan, Damir Šaban, Željko Šestić, Alen Šalinović
Premijerno emitirano: 6.9.2014.

23,00 - 24,00; HR III
ARS ACUSTICA
Pavlica Bajsić Brazzoduro: HOERSPIEL- mala igra za slušanje i gledanje
U susret Rođenadanu umjetnosti 2016. slušamo ulomke prošlogodišnjeg slavlja održanog u Kuli Lotrščak u Zagrebu uz razgovor s autoricom projekta Pavlicom Bajsić Brazzoduro..
Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije točno 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine Rođendan umjetnosti počeo se slaviti diljem svijeta uz obvezu umjetnika da donesu svoj „dar“ koji će se moći podijeliti s drugima.
Europska radijska unija na dva satelitska kanala nudi izravne prijenose iz dvadesetak europskih gradova koje slušatelji mogu slušati u četverosatnome izravnome prijenosu.
Urednica: Adriana Kramarić
PREMIJERA

NEDJELJA, 17. siječanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Nikica Klobučar: BIJELO PLATNO TKEM
Redatelj: Nikica Klobučar, tonmajstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović
Sudjeluje: Jagoda Sučić
Premijerno emitirano: 10.01.2013.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Engleska narodna priča: JANKO I ČAROBNI GRAH
Janko je pomalo budalast i naivan momak. Živi sam s ostarjelom majkom u velikom siromaštvu. Jednom u životu pružila mu se prilika da dođe do  pravoga bogatstva. Njegova zaigranost, znatiželja pa i lakomislenost dovest će ga u niz opasnih situacija i na kraju koštati bogatstva. No Janku sve to ne smeta i on ostaje prostodušan i veseo s novcem ili bez njega.
Radioigra za najmlađe nastala je prema tradicionalnoj engleskoj priči za djecu, a kao oznaka podrijetla ostali su u njoj originalni stihovi  Josepha Jacobsa iz 1890. godine koje izgovara strašni div kada otkrije Jankovu prisutnost.
Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Nives Madunić Barišić, tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbeni urednik: Franka Meštrovićurednica: Nives Madunić Barišić
glume: Marko Makovičić, Asja Jovanović, Špiro Guberina, Pjer Meničanin, Vinko Kraljević i Žarko Savić.
PREMIJERA

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
G. Krklec „Raširio paun rep“
Redateljica: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko,glazbeni urednik i skladatelj originalne glazbe:Maro Market, urednica: Nives Madunić Barišić
glume: Hrvoje Klobučar, Tvrtko Jurić, Dora Polić Vitez, Petar Leventić i Lucija Barišić.

PONEDJELJAK, 18. siječanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
A.G. MATOŠ: PARISKA KRONIKA
Redatelj: katja Šimunić, glazbeni urednik: Franka Meštrović, tonmajstor: Zoran Sajko,  urednica: Željka Turčinović
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić
Premijerno emitirano: 01.03.2014

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Pavao Pavličić: ZABORAV 1/5
U obimnom i kompleksnom romanu “Zaborav” Pavla Pavličića, na sugestivan i iznijansiran način isprepliću se zbivanja na intimnom i društvenom planu u razdoblju neposredno nakon Domovinskog rata.
Događanja smještena u vrijeme naše najnovije prošlosti te u prepoznatljivim lokacijama Zagreba, Dubrovnika, Gospića, sa zagonetnom biljkom VELEBITSKA DEGENIJA kao pokretačem radnje, postupno se otkrivaju kriminalne radnje u najboljoj maniri proze detekcije.
Režija: Mislav Brečić, Adaptacija: Pavlica Bajsić, urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano: 25.10.1999.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Tomislav Zajec: ONO ŠTO NEDOSTAJE
Rastakanje obitelji i propitivanje njenog funkcioniranja u ekonomski nesigurnim te moralno upitnim vremenima središnja je tema ove intimističke, na nekoliko priča fokusirane drame, koja je dobila Nagradu Marin Držić za najbolji novi hrvatski dramski tekst u 2014. godini.
Redatelj: Mislav Brečić,  glazbena urednica: Adriana Kramarić, , tonmajstor: Dubravko Robić,  urednik: Hrvoje Ivanković
Glume: Ksenija Pajić, Zoran Čubrilo, Filip Križan, Krešimir Mikić, Dijana Vidušin, Marko Makovičić, Sanja Milardović, Urša Raukar, Martin Krpan
Premijerno emitirano: 19.10.2015

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Kristina Kegljen: BRESKVA
Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbena urednica: Franka Meštrović,  urednica: Željka Turčinović
Glume: Žarko Potočnjak, Marija Kolb
PREMIJERA

UTORAK, 19. siječanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ 1. - SKLONIŠTE
Redatelj: Katja Šimunić, glazbeni urednik: Adriana Kramarić, tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan
Premijerno emitirano: 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Pavao Pavličić: ZABORAV 2/5
U obimnom i kompleksnom romanu “Zaborav” Pavla Pavličića, na sugestivan i iznijansiran način isprepliću se zbivanja na intimnom i društvenom planu u razdoblju neposredno nakon Domovinskog rata.
Događanja smještena u vrijeme naše najnovije prošlosti te u prepoznatljivim lokacijama Zagreba, Dubrovnika, Gospića, sa zagonetnom biljkom VELEBITSKA DEGENIJA kao pokretačem radnje, postupno se otkrivaju kriminalne radnje u najboljoj maniri proze detekcije.
Režija: Mislav Brečić, Adaptacija: Pavlica Bajsić, urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano: 26.10.1999.

14,00 – 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Ljubo Pauzin, Miro Pijaca: Ulica zaboravljenog vremena
Od zemlje smo nastali – u zemlju ćemo se vratiti.
Od zaborava do zaborava.
Koliko, međutim, pamtimo? Koliko za nama ostaje živo, u sjećanju, a koliko se može domisliti od tragova koje smo za sobom ostavili, tragova dovoljno čvrstih da ostanu u vremenu.
Sjećanja dijele tri-četiri generacije, a ostalo tone ili se rasplinjava poput jutarnje izmaglice.
Najprije se izgube detalji koji nam se danas pričinjavaju tako jarkima i živima kao da im obrisi neće nikada izblijediti.
Postoje, međutim, ljudi koji zastaju pred odbačenim predmetima zapažajući u njima ljepotu što ju je novo vrijeme pregazilo iznašavši nove, praktičnije i korisnije…
Takav je i Vladimir Škrobo – Bajo iz “Baranjske kuće” u Karancu, lijepog baranjskog sela između 15-ak minuta vožnje udaljenog Belog Manastira i 30-ak kilometara dalekog Osijeka i svega nekoliko minuta od Kneževih vinograda. Bajo nas vodi kroz svoju Ulicu zaboravljenog vremena koju je načinio od starih, odbačenih ambara i svakog prenamijenio u službi nekom starom zanatu: klomparu, kovaču, lončaru, brici itd. Bajo je i autor Akademije blata u kojoj ljude uči kako je sve nastalo od zemlje i koliko su ljudi nekada sa zemljom bili povezani.
Autori emisije su Ljubo Pauzin i Miro Pijaca.
PREMIJERA

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
Š.A. An-ski_ POKAJNIK
Ruski Židov Šlojma Zejnvil Rapopport, poznat pod književnim pseudonimom Anski, autor “Dibuka”, kultne drame židovskog teatra, napisao je “Pokajnika” potaknut slavenskom folklornom tradicijom. Ubojica oca i majke i okorjeli razbojnik odluči se pokajati za grijehe, pa potraži pokoru kod ispovjednika. Autor poznatu temu pokajanja gradi kroz motiv suhe grane koja procvjeta. Ovaj loengrinovski motiv simbolizira iskupljenje kroz božansku milost i opraštanje.
Prijevod i dramatizacija: Branka Lucarić; redatelj: Drako Tralić; glazbeni urednik: Branka Janjanin-Magdalenić; tonmajstor: Nedjeljka Lambaša-Milanov; urednica: Lada Martinac Kralj
Igraju: Sreten Mokrović, Zlatko Crnković, Nada Subotić, Josip Marotti, Sven Medvešek, Vjenceslav Kapural, Slavko Brankov, Alen Šalinović, Nedim Prohić, Đorđe Kukuljica i Siniša Ružić.
Premijerno emitirano: 22.7.1998.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Kristina Kegljen: PROSTO ZRAKOM PTICA LETI
Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbena urednica: Franka Meštrović,  urednica: Željka Turčinović
Glume: Žarko Potočnjak, Antonio Franić, Dražen Bratulić
PREMIJERA

23,00 – 24,00; HR II
K r i K – KRIMIĆ I KOMEDIJA
Barbara Kraus „Barbi u policiji“ (Ana Đokić Pongrašić)
«Barbi u policiji» je najnoviji radio-krimić poznate autorice kriminalističkog žanra Ane Đokić Pongrašić. Ovom napeticom započinje radio-serijal u kojem će mlada čistačica rješavati zamršene kriminalističke slučajeve. U ovom, prvom nastavku serijala, Barbara i njezina majka pomažu policiji uhititi trgovce «bijelim robljem» glumeći prostitutke.
Režija: Dejan Šorak, tonmajstor: Vito Gospodnetić, glazbeni dramaturg: Franka Meštrović, urednica: Nives Madunić Barišić
glume: Boris Svrtan, Dražen Bratulić, Ivan Brkić, Damir Šaban, Matija Prskalo, Vinko Kraljević, Vlasta Knezović, Zlatko Ožbolt i Željko Šestić.
Premijerno emitirano: 19.01.2007.

SRIJEDA, 20. siječanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ 2. – BOLJE DA PROPADNE SELO VEĆ DA PROPADNE OBIČAJ
Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Marija pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan
Premijerno emitirano: 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Pavao Pavličić: ZABORAV 3/5
U obimnom i kompleksnom romanu “Zaborav” Pavla Pavličića, na sugestivan i iznijansiran način isprepliću se zbivanja na intimnom i društvenom planu u razdoblju neposredno nakon Domovinskog rata.
Događanja smještena u vrijeme naše najnovije prošlosti te u prepoznatljivim lokacijama Zagreba, Dubrovnika, Gospića, sa zagonetnom biljkom VELEBITSKA DEGENIJA kao pokretačem radnje, postupno se otkrivaju kriminalne radnje u najboljoj maniri proze detekcije.
Režija: Mislav Brečić, Adaptacija: Pavlica Bajsić, urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano: 27.10.1999.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Kristina Kegljen: VRIJEME NOSI PROMIJENE
Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbena urednica: Franka Meštrović,  urednica: Željka Turčinović
Glume: Ksenija Marinković, Marija Kolb, Žarko Potočnjak, Antonio Franić, Dražen Bratulić
PREMIJERA

ČETVRTAK, 21. siječanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ 3. – DRAGA MAMA
Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Marija pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan
Premijerno emitirano: 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Pavao Pavličić: ZABORAV 4/5
U obimnom i kompleksnom romanu “Zaborav” Pavla Pavličića, na sugestivan i iznijansiran način isprepliću se zbivanja na intimnom i društvenom planu u razdoblju neposredno nakon Domovinskog rata.
Događanja smještena u vrijeme naše najnovije prošlosti te u prepoznatljivim lokacijama Zagreba, Dubrovnika, Gospića, sa zagonetnom biljkom VELEBITSKA DEGENIJA kao pokretačem radnje, postupno se otkrivaju kriminalne radnje u najboljoj maniri proze detekcije.
Režija: Mislav Brečić, Adaptacija: Pavlica Bajsić, urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano: 28.10.1999.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Sanja Lovrenčić:  ZGRADA
Zgrada je metafora za korporacijsku neman koja prisiljava ljude na ovisnost o poslu u strahu na izgube egzistenciju. Trgovački centar, uredi, multiplex-kino sve ima zgrada u kojoj čovjek radi spava, živi i otuđuje se od života. Koliko god se ljudi  borili protiv toga, svakodnevnica melje, iscrpljuje.
Pročitavši Fidine zapise, Belona, jedna od vođa pobune pokušava promijeniti taj suludi život, ali ono što ostavlja generacijama iza sebe su „Belonini proglasi“ u kojima pokazuje kako ljudsko društvo nikada nije bilo bez neke vlasti, a samo je loša vlast dovela do krajnje nepravde.
Belona ostavlja pitanje otvorenim – ima li dobre vlasti.
Radio dramu režira Katja Šimunić, a glume Linda Begonja, Dunja Fajdić, Vilim Matula, Vedran Komerički, Sven Medvešek, Tena Brankov Nemet
Skladatelj je  Stanislav Kovačić , tonmajstorica je Marija Pečnik Kvesić, i urednica je Željka Turčinović.
PREMIJERA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE