Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [13.-19.12.13.]

Radio pregled tjedna [13.-19.12.13.]

Premijerno poslušajte portret dobitnice NHG, Elizabete Kukić, i male forme Bruna Margetića, a reprizno drame Milice Lukšić, Ivane Sajko, Ranka Marinkovića...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 13. prosinca

 

14,00 - 15,00, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

MILICA LUKŠIĆ: „ZLA ČETVRT MJESECA“

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Vito Gospodnetić; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Glume: Zvonko Torjanac, Franjo Đimi Jurčec, Katja Zupčić, Branka Cvitković, Pero Juričić, Inge Appelt, Žarko Savić.

Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje: 22. 03. 1993.

 

SUBOTA, 14. prosinca

 

18,05 - 18,55, HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

RANKO MARINKOVIĆ: „OKO BOŽJE“

 

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizatorica i urednica: Lada Martinac Kralj; ton majstor: Tomislav Šamec.

Glume: Siniša Popović, Alen Šalinović, Antonijo Franić, Špiro Guberina, Kruno Šarić, Nadežda Perišić Radović.

Premijerno emitirano: 21. 09. 2013.

Bez obzira što je drugi svjetski rat, to jest - talijanska okupacija Dalmacije, povijesni  okvir u kojem se pripovijest „Oko Božje“ plete, njezinu privlačnost i poslije više od 60 godina od tiskanja (1949.) čini marinkovićevsko „oko“ i način na koji ono promatra malomještanski otočki svijet: ironično osjenčena lica, umorne kale, ljudske prijetvornosti koje izranjaju u „osjetljivim“ vremenima.

Osnovu pripovijetke čini velika i dijaloški razrađena scena između prijatelja iz mladosti od kojih jedan, don Silvestar, traži partnera u borbi za obranu mjesta od komunističke i „partiđanske“ napasti, a drugi, urar i izumitelj, Frane Mandalin, mogućnost da popravi sat na starom zvoniku, te smiješno nadmudrivanje koje iz toga proiziđe.

Zanimljivo je napomenuti da se oba glavna lica (kao i neka sporedna) pojavljuju i u drugim Rankovim novelama iz tog perioda („Ni braća, ni rođaci“, „Sokratovo poniženje“, „Samotni život tvoj“), pa je dramatizacija to uzela u obzir šireći i razvijajući određene motive. Jedan od njih je i onaj motiv otočkog intelektualca koji je u našoj radijskoj inačici ujedno pisac pripovijesti koja se upravo zbiva.

 

23,25 - 24,00, HR III

ARS ACUSTICA

SLIKA OD ZVUKA

Urednica: Evelina Turković; koordinatorica: Adriana Kramarić.

 

NEDJELJA, 15. prosinca

 

16,05 - 16,50, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

„MALO PO MALO“ - prema romanu Johanne Spyri „Heidi“

 

Redatelj: Mislav Brečić; prijevod: Sanja Lovrenčić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Maja Katić, Maja Kovač, Đuro Rogina, Slavica Jukić, Linda Begonja, Petar Cvirn, Alen Šalinović, Krešimir Mikić, Sven Medvešek, Marija Tadić.

Premijerno emitirano: 16. 11. 2012.

Što se dogodilo s Heidi, Klarom i Peterom nekoliko godina kasnije? Jesu li još uvijek dobri prijatelji i nalaze li se ljeti na zelenim pašnjacima iznad kuće Heidina djeda?

Radio igra „Malo po malo“ pretpostavlja da se Spyrini junaci i godinama kasnije susreću na istom mjestu. Klarina baka i Heidin djed prisjećaju se vremena kada je Heidi živjela u Frankfurtu i svih sretnih i tužnih događaja iz kojih se razvilo divno prijateljstvo djece i odraslih. Kako vrijeme prolazi svi malo po malo stare i mijenjaju se, ali oduševljenje prirodom ostaje nepromijenjeno. Ova radio igra ujedno je i poziv na čitanje romana, ali i sjetno prisjećanje na najdirljivije trenutke poznatog dječjeg klasika „Heidi“.

 

21,00 - 21,30, HR II

PANOPTIKUM

KAZIMIR KLARIĆ: „IZBOR MISS ŠUME“

 

Redateljica: Stephanie Jamnicky; ton majstorica: Franka Meštrović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Frano Mašković, Duško Modrinić, Alma Prica, Ana Marija Bokon, Alen Šalinović, Rade Radolović, Mirna Medaković, Vanda Winter.

Premijerno emitirano: 13. 03. 2011.

Basnoliki kalambur oko izbora najljepše predstavnice šume, u kojem sudjeluju kozmopolitske rode, medvjed, ravnatelj cijeloga događaja, glasnogovornica lisica, svraka zapisničarka i ostalo šaroliko društvo što nerijetko podsjeća na našu ljudsku svakodnevicu poslušajte u komediji Kazimira Klarića.

 

PONEDJELJAK, 16. prosinca

 

od ponedjeljka do petka, 09,30 - 09,55, HR III

RADIO ROMAN

DEJAN ŠORAK: „ČOVJEK BEZDNA“

 

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Ivan Vulić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednik: Branko Maleš.

Glume: Boris Svrtan, Željko Šestić, Franjo Kuhar, Asja Jovanović.

Premijerno emitirano u svibnju 2012.

Novi roman filmskog redatelja i pisca Dejana Šorka „Čovjek bez dna“ uzbudljiv je roman o hrvatskoj obavještajnoj zajednici u složenom i dugogodišnjem radu u kojem glavni akteri, zbog prirode posla, u načelu brzo mijenjaju ideološko i moralno stajalište, pa su - kako kaže autor romana - najčešće osobe bez DNK, tj. bez identiteta. Napeti, ponekad i kontroverzni roman, jedan od prvih koji se u hrvatskoj literaturi bavi takvom tematikom, svakako valja poslušati.

 

 

14,00 - 15,00, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE ELIZABETE KUKIĆ

 

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica i autorica: Tajana Gašparović.

Razgovor vodio: Matko Botić.

U emisiji sudjelovali: Tonko Lonza, Paolo Magelli, Željko Königsknecht, Joško Juvančić.

Premijera

Elizabeta Kukić diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i već 1980. godine zaigrala je na pozornici Satiričkog kazališta Kerempuh u predstavi Punjena ptica Fadila Hadžića. Nekoliko godina kasnije postala je i članica ansambla tog kazališta gdje je ostala do danas, uz neke važne kazališne, televizijske i filmske izlete. Udahnula je život čitavoj plejadi najrazličitijih likova čiji se broj približava stotici: od Agafje Tihonovne u Gogoljevoj Ženidbi, preko Katine u Katini Gvardijanki prema Stulliju, Varvare u Erdmanovom Mandatu, Laure u Držićevom Dundu Maroju, Ankice Ardonjak u Kušanovom Čarugi, Lizistrate u Aristofanovoj Lizistrati, Žene u Brechtovom Piru malograđana, Cicibele u Smojinom Roku i Cicibeli, pa sve do najnovije velike kreacije Živke Popović u Nušićevoj Gospođi ministarki. Za svoj je glumački rad osvojila mnogo nagrada. Glumica je to raskošnog talenta koji joj je omogućio da istim žarom istražuje i scenski formulira, kako dramske uloge tako i one komične i to od vodvilja, preko pučkih komada sve do groteske. Komično ta „majstorica komike“, kako je mnogi nazivaju, gradi s najvećom ozbiljnošću. Suptilno, bez pretjeranosti, nikad upadajući u zamku manirizma. Učeći nas tako da humor jest ozbiljna stvar. A satira – moćno oružje, piše u eseju Željka Udovičić.

 

18,00 - 19,00, HR III
RADIO IGRA

PAVO MARINKOVIĆ: „TRI MATURE“

 

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Sven Medvešek, Franjo Dijak, Luka Petrušić, Boris Svrtan, Maja Posavec, Matija Prskalo, Filip Križan, Mia Anočić Valentić

Premijerno emitirano: 22. 07. 2013.

Tri generacije, tri maturalne priče te mnoštvo neostvarenih snova, nepreželjanih simpatija i uzaludnih nadanja da se sudbina ipak može promijeniti, isprepliću se u ovoj sjetnoj drami Pave Marinkovića, prepunoj suspregnutih strasti i trajnog životnog nemira.

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

BRUNO MARGETIĆ: „NIKAD NIŠTA“

 

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Žarko Potočnjak, Antonio Franić.

Premijera

 

UTORAK, 17. prosinca

 

14,00 - 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

VOJO ŠILJAK - MAKSIM JURJEVIĆ: „GOSPA NIJE IGRAČKA“

 

Urednik: Ljubo Pauzin.

Premijerno emitirano: 15. 05. 1988.

 

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ: „MOLIM TE TETA, OTVORI VRATA“

 

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Dora Polić, Jerko Marčić, Željko Duvnjak, Ecija Ojdanić, Biserka Ipša, Jasna Bilušić, Ronald Žlabur.

Premijerno emitirano: 19. 05. 2009.

U jednom zagrebačkom stanu teško je pretučena žena, spisateljica, majka dviju djevojčica. Osumnjičen je muž, ali i prosjak koji je viđan na vratima toga stana. No, inspektorski par, brza i autoritativna Biserka i njezin mlađi kolega, suosjećajni pripravnik Antun (u izvanrednoj interpretaciji Dore Polić i Jerka Marčića) dovest će ovaj urbani suvremeni krimić do neočekivanog raspleta, u virtuoznoj režiji Mislava Brečića.

 

18,00 - 19,00¸HR III
RADIO DRAMA

NIKOLAJ VASILJEVIĆ GOGOLJ: „PORTRET“

 

Redatelj: Dragutin Klobučar; dramatizacija: Mate Ganza; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Vanja Drach, Vedran Mlikota, Josip Bobi Marotti, Mato Ergović, Dražen Kuhn, Jasna Bilušić, Vilim Matula, Drago Krča, Zoran Čubrilo.

Premijerno emitirano: 10. 09. 1998.

N. V. Gogolj u svom “Portretu” tematizira problem slikara i njegova mecene, koji ne kupuje samo slikarevo umijeće nego poseže i za njegovom dušom. Kasni Gogolj groteskom i fantastikom brani se i od sve težih oblika duševnih kriza, zahvaćaju sve dublje i u bolesno društveno tkivo tadašnjeg ruskog društva. Portret gramzljivog bogataša postaje satanistička ikona, koja paklenskom snagom djeluje na sve koji ga privremeno posjeduju.

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

BRUNO MARGETIĆ: „NEPOKRETNO“

 

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Luka Dragić, Žarko Potočnjak, Antonio Franić.

Premijera

 

SRIJEDA, 18. prosinca

 

18,00 - 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

MOYSHE KULBAK: „MESIJA IZ PLEMENA EFRAJIMA“

 

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod: Branka Lucarić; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstori: Zoran Sajko i Hrvoje Hanzec; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Pero Juričić, Slavko Brankov, Pjer Meničanin, Pero Kvrgić, Matilda Sorić, Goran Grgić, Vesna Tominac, Damir Šaban, Krunoslav Klabučar.

Premijerno emitirano:  17. 11. 1999.

Čežnja za Mesijom koja je prisutna u židovskom narodu izražena je u legendi o Lamed-vovnicima – tridesetšestorici svetaca skromna podrijetla koji neprimjetno žive u svijetu oko nas. Kulbak spaja mnoštvo folklornih motiva, kao što je na primjer onaj o Lilit ili kao što je to lik Simkea Plakte. Polifonijska struktura teksta odražava očajni kaos svijeta koji teži otkupljenju kroz žrtvu nejakog Spasitelja, sudbine slične Kristovoj, ali koja ostaje u duhu  židovskog poimanja spasa.

 

***

ETNOFANTASTIKA

„PRIČE IZ SPAČVANSKE ŠUME - TRONOŽAC SVETE LUCIJE“

Prema zapisima Ivana Ćosića Bukvina

Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nada Zoričić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nada Zoričić.

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

BRUNO MARGETIĆ: „RADIO ISPOVIJED“

 

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Žarko Potočnjak, Enes Kišević.

Premijera

 

20,13 - 21,10, RADIO SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

BRANKA ŽODAN: „JE LI OVO KOMEDIJA“

 

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Vlasta Knezović, Pero Juričić, Linda Begonja, Petar Cvirn, Sven Mađarević, Maja Posavec, Petra Težak, Tomislav Krstanović.

Premijerno emitirano u emisiji Panoptikum: 12. 02. 2011.

Kada se starija gospođa onesvijesti i padne u tramvaju, kako reagiraju njezini mladi suputnici i vozač tramvaja? A kako njezina obitelj kad im ispriča taj događaj? Što u svemu tome radi tek otkrivena unuka i je li sve skupa zapravo – smiješno? Je li svakodnevni život sa svojim zavrzlamama i nepredvidivostima zapravo komedija,  poslušajte u suptilnoj komediografskoj skici autorice Branke Žodan u kojoj izvanredno toplo, nježno i duhovito supružnike u godinama glume Vlasta Knezović i Pero Juričić.

 

ČETVRTAK, 19. prosinca

 

18,00 - 19,00, HR III

RADIO ATELJE

IVANA SAJKO: „ULIČARI“

 

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Franjo Dijak, Nina Violić.

Premijerno emitirano: 18. 01. 2008.

Uličari (City Tour Orfeja i Euridike) jedna je od ranijih drama mlade, no već iznimno priznate i uspješne dramatičarke i spisateljice Ivane Sajko. Kao i uvijek u njenom posve specifičnom dramskom pismu koje uporišta pronalazi u postdramskoj poetici, Uličari funkcioniraju paralelno unutar nekoliko planova: grad kojim prolaze Ona i On s jedne je strane grad podijeljen ratnim zbivanjima koja se slute, a s druge Njezin unutarnji pejzaž u kojem On postaje njena didaskalija. Diskurs je spor, pun teških rečenica, teatralan. Jezik kakvim nitko ne govori. A ono što Uličare čini iznimno podatnim za medij radija jest činjenica da Ona skoro tijekom čitave drame ima vezane oči. Njoj nepoznati On vodi je za ruku kroz nepoznate dijelove grada. Njegove riječi postaju njezine oči. I kao što to obično biva u dramama Ivane Sajko – riječi postaju jedino oružje. Jedina mogućnost komunikacije. Jedina mogućnost molitve.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI