Naslovnica > Osobe > OSOBE > Georges Feydeau

Georges Feydeau

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:

Veliki francuski komediograf, nasljednik kraja vodvilja Eugènea Labichea, ali na neki način i samog Molièrea. Stvara kazalište blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda. Vrijednost opusa je u strogoj logici, vrtoglavoj brzini promjena, ali i smislu za dijalog i karakterizaciju likova. Napisao je preko 60 drama od kojih se gotovo trećina i danas igra.

Sin je romanopisca, svoj prvi komični monolog piše s dvadeset godina, ali uspjeh dolazi tek 1889. s komadom Krojač za dame. Iste godine ženi se za Marianne Carolus-Duran, kćer popularnog portretista, i taj mu brak donosi bogatsvo i financijsku podršku sve do njegovog svjetskog uspjeha. Brak je potrajao 15 godina nakon čega su se supružnici, 1916., i pravno razveli.

1890. Feydeau se posvetio proučavanju velikih farsi i djela Eugènea Labichea,Henrija Meilhaca i Alfreda Hennequina. To ga je, 1892., inspiriralo da napiše dramu Champignol unatoč sebi. Nakon toga, proslavio se u Francuskoj i u inozemstvu.

Sklonost lagodnom životu uzrokovala mu je mnoge novčane teškoće unatoč odličnoj zaradi koju je imao od svojih komada. Bio je boem s trajnom rezervacijom stola kodMaxima, kockar i zavodnik, pa je tako 1918. zaradio sifilis koji ga vodi u trogodišnje ludilo i na kraju, smrt. Pokopan je na groblju na Montmartreu u Parizu.

Među njegovim komadima ističu se: Kroz prozor,  Ljubav i klavirKrojač za dame,Bračna kupkaMačak u vreći Mladoženja BarillonGospon lovac,  Hotel slobodne razmjeneDama iz MaximaBuba u uhuPobrinite se za AmelijuHortenzija kaže Baš me briga i mnogi drugi.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE