Naslovnica > VIJESTI > Nagrade IX. Bobijevih dana smijeha

Nagrade IX. Bobijevih dana smijeha

Dodjelom nagrada u petak navečer u Histrionskom domu završili su IX. Bobijevi dani smijeha
Share on facebook
Share on twitter

Ocjenjivački sud, u kojemu su bili glumica i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović te kritičar Tomislav Kurelec i predstavnik publike Branko Babac dodijelio je četiri ravnopravne nagrade i tri posebna priznanja.

Ocjenjivački sud utvrdio je da je posebna vrijednost ovogodišnjih Bobijevih dana bio velik broj ženskih uloga visoke vrijednosti te su stoga dvije od četiri ravnopravne festivalske nagrade dodijeljene za najistaknutije ženske interpretacije.

Barbara Vicković nagrađena je za dvije potpuno različite, a 'jednako uspješne i publici privlačne komične izvedbe' u predstavama Glumačke družine Histrion 'Gle, kako dan lijepo počinje' Zvonimira Bajsića u režiji Zorana Mužića i 'Mačak u vreći' Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara, ocijenio je žiri.

Ulogom udovice Mariole u predstavi 'Gle, kako dan lijepo počinje', Vicković je 'iskrenom osjećajnošću uspjela dotaknuti srce gledatelja', a ulogom u 'Mačku u vreći' uspjela je 'izazvati urnebesni smijeh efektnom karikaturom licemjerne 'fine dame'.

Nina Violić nagradu je dobila za 'iskazanu virtuoznost u korištenju raznovrsnih glumačkih postupaka u autorskoj predstavi Ivana Penovića 'Znaš ti tko sam ja' Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu tumačeći razna lica u rasponu od nizozemskog trgovca iz 18. stoljeća do Mame Ubu'.

Nagradu za najbolju mušku ulogu ocjenjivački je sud dodijelio Filipu Juričiću za nastup u predstavi 'Mačak u vreći', u kojoj kao lažni tenor Roko 'oduševljava domišljatošću, ne samo lica koje se nevjerojatnim obratima spašava iz neugodnih situacija nego i glumačkom inventivnošću kojom te prizore čini i uvjerljivim i neodoljivo smiješnim', ističe se u obrazloženju.

Najboljom predstavom IX. Bobijevih dana smijeha proglašena je komedija 'Gruntovčani', uz ocjenu žirija da su njezini autori 'zahvaljujući osmišljenoj adaptaciji, vrsnoj režiji i izvanrednom glumačkom ansamblu, lica iz kultne TV-serije uspješno oživjeli i uveli u današnjicu pokazujući na iznimno duhovit način kako se i pored proklamiranih promjena neke stvari još uvijek nisu uspjele promijeniti'.

Ocjenjivački sud dodijelio je i tri posebna priznanja - Matei Marušić, Bernardu Tomiću i Ivanu Penoviću.

Marušić je nagrađena za 'iskazivanje iznimnog komičarskog talenta' u predstavi 'Boeing Boeing' Marca Camolettija u režiji Nine Kleflin i izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić.

Autoru predstave zagrebačkoga HNK 'Znaš ti tko sam ja' Ivanu Penoviću, 'najsamosvojnijem mlađem kazalištarcu', žiri je dodijelio priznanje 'za to što je u svoja traganja za originalnim suvremenim kazališnim izrazom uključio i neočekivana rješenja u komediji kao autor teksta i redatelj predstave'.

Glumcu u istoj predstavi Bernardu Tomiću priznanje je dodijeljeno za 'efektnu zaigranost i silnu energiju.

Festival komedije 'Bobijevi dani smijeha' posvećen je velikom glumcu Josipu Bobiju Marottiju, jednom od utemeljitelja kazališta Gavella, izvanrednom pedagogu i komičaru koji je tu stranu svog umijeća redovito prezentirao u Histrionima od 1986. do 2010.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE