Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Preminula Ljiljana Gener

Preminula Ljiljana Gener

U petak, 3. prosinca 2010. u Zagrebu je, u 83. godini života, preminula dugogodišnja članica ansambla kazališta "Gavella", Ljiljana Gener.
Share on facebook
Share on twitter

Rođena je 29. svibnja 1928. u Skakavcu kraj Karlovca; u Karlovcu je završila gimnaziju, a u Zagrebu započinje studij književnosti. Glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost upisuje 1952., od 1953. je godine angažirana u Narodnom kazalištu Dubrovnik, kasnije Kazalištu "Marina Držića". Od jeseni iste godine postaje članicom ansambla teatra u Frankopanskoj, odakle u mirovinu odlazi 1993. No nastavila je nastupati, pa je posljenja uloga koju je odigrala na sceni matičnog kazališta ona u predstavi "Mladoženja Barillon" Georgesa Feydeaua, u režiji Božidara Violića, 2002. godine. Ljiljana je Gener svojom glumačkom osobnošću obilježila mnogobrojne hrvatske naslove, istaknuvši se kao Ida u Vojnovićevoj drami "Na taraci", Pera u Držićevu "Dundu Maroju", bila je Madlen Petrovna u Krležinoj drami "U agoniji" te Margit u "Kraljevu", u Tucićevu "Povratku" bila je Kata, u Feldmanovoj "U pozadini" Barunica, u "Izložbi ptica" Jelačića Bužimskog igrala je Anabellu... Za ulogu Bake u legendarnoj Šovagovićevoj drami "Sokol ga nije volio" dobila je nagradu na "Gavellinim večerima" 1982., odigravši je i u istoimenom filmu. Okušala se i u stranom repertoaru, kao Nastjenka u "Bijelim noćima" po Dostojevskom, Hyacinte i Nerine u Molièreovim "Scapinovim spletkama", Patricija u Millerovu "Sjećanju na dva ponedjeljka", Olympe u Feydeauovoj "Bubi u uhu", Dijana Vladimirovna Bazatonova u Galinovu "Retru"... Nezaobilazne su i mnoge njene uloge na Radio-Zagrebu, od kojih spomenimo tek Shakespeareovu Juliju, Schillerovu Luizu, Čehovljevu Ninu Zarječnu, Beckettovu Ženu... Filmski gledatelji Ljiljanu Gener pamtit će i po ulogama u klasicima kao što su Golikov "Plavi 9" (1950.), "Prometej s otoka Viševice" Vatroslava Mimice (1964.), "Kužiš, stari moj" Vanče Kljakovića (1973.)...

Posljednji ispraćaj Ljiljane Gener bit će u ponedjeljak, 06. prosinca 2010., u 10,40 sati, na zagrebačkom Krematoriju.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI