Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Tajna zapisnika Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu ili je li ministrica kulture prevarila saborski Odbor?

Tajna zapisnika Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu ili je li ministrica kulture prevarila saborski Odbor?

Sutra Kazališno vijeće HNK u Zagrebu odlučuje o valjanosti pristiglih prijava na natječaj za intendantsku poziciju. No, pitanje je može li to tijelo odlučivati o ičemu, nakon što je natječaj poništilo ne jednom (kako smo dosad mislili), već dva puta. O ulozi Ministarstva kulture u cijeloj priči - da i ne govorimo.
Share on facebook
Share on twitter

Sutra, u petak 15. listopada, Kazališno vijeće HNK u Zagrebu i službeno će otvoriti sve prijave pristigle na natječaj za intendantsku poziciju u toj kući. Da se oko nje lome koplja znaju već i vrapci na grani jer eto nema dana da neki ugledni kolumnist ili kolumnistica ne objavi naciji zašto je ključno da Dubravka Vrgoč ostane u svojoj fotelji. Vrhunac tog narativa bilo je današnje uskrsnuće savjetnika za kulturu Predsjednika RH, Zdravka Zime, u ekskluzivno-anonimnoj peticiji objavljenoj u prvom licu množine u Jutarnjem listu.

Uskrsnuće, jer se ne sjećamo kad je rečeni savjetnik posljednji put istupio u javnost o bilo kojoj od brojnih tema koje muče hrvatske kulturne radnike, a kojih je otprilike upravo onoliko koliko su i Zimini prihodi na Pantovčaku veći od prosječnih prihoda tih istih hrvatskih kulturnih radnika.

No, vratimo se meritumu.

Sad me vidiš, sad me ne vidiš

Ususret izboru novog intendanta / intendantice, a koji se temeljem Zakona o kazalištima odvija najkasnije godinu dana prije isteka mandata onog aktualnog/aktualne, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nikako da nauči kako 'muljanje' vlastitim mrežnim stranicama nije najbolja ideja. Nakon što smo ih već jednom ulovili s prstima 'u pekmezu' i opet pokušavaju isto, a ishod je kao i prošli put - debakl.

Naime, iz samo njima poznatih razloga, odgovorni u zagrebačkom HNK odlučili su prije par dana s vlastitih mrežnih stranica obrisati zapisnike sjednica Kazališnog vijeća od 100. nadalje, a koji su tamo već bili objavljeni, što potvrđuje i screenshot koji smo objavili ovdje 12. rujna, ali evo ga još jednom. Činjenicom da bi svi zapisnici, temeljem zakona, tamo morali bitiobjavljeni u razumnom roku, bavit ćemo se u nekom drugom tekstu.

Ista ta stranica na službenom webu HNK u Zagrebu već par dana izgleda ovako:

 

Čudnovate telefonske sjednice Kazališnog vijeća

No, od razloga zašto su neki zapisnici nestali (sve ih imamo spremljene, o tome drugom prigodom), zanimljivije je ono što je u ovima koji su objavljeni. A to su zapisnici 119., 120. i 121. sjednice Kazališnog vijeća.

Sve tri sjednice održane su telefonom, a to u zagrebačkom HNK - za razliku od većine civiliziranog svijeta - ne znači conference call, Zoom, Skype ili išta slično. Ne.

To znači da tajnica kazališta zove jednog po jednog od članova vijeća i čita im telefonom ono što je za tu prigodu priredio predsjednik istog Duško Ljuština. Oni se potom izjasne tajnici, bez ikakve mogućnosti polemike i onda ona zove idućeg sugovornika.
Čak i Sabor može zasjedati video-tehnologijom, ne i Kazališno vijeće HNK u Zagrebu.
Suvremeno i inovativno, priznat ćete?

U svakom slučaju, na telefonskoj 119. sjednici, 24. kolovoza donesena je odluka o raspisivanju natječaja za intendanta. Isti je 27. kolovoza objavljen na stranicama kazališta, u Narodnim novinama i kod nas ovdje. U sjednici, odnosno telefonijadi, sudjelovali su - kako je razvidno iz zapisnika - svi članovi Kazališnog vijeća pa i Mladen Čutura koji je poslije medijima tvrdio da već neko vrijeme ne sudjeluje u radu vijeća.

zapisnik_119_sjednica(1)

 

Istog dana, samo par sati kasnije mi objavljujemo tekst u kojem tvrdimo da je natječaj nezakonit jer u njemu nisu navedeni uvjeti iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i pozivamo se na identičnu situaciju iz 2018. godine u HNK u Osijeku, o kojoj se tad vrlo nedvosmisleno očitovala Služba za odnose s javnošću Ministarstva kulture, odnosno, ministrica Nina Obuljen Koržinek.

 

Poništenje natječaja temeljem našeg teksta

Slijedom našeg teksta, 1. rujna saziva se 120. sjednica Kazališnog vijeća na kojoj prethodni natječaj biva poništen, a raspisuje se novi, koji uključuje i uvjete koje smo naveli kao izostavljene. U radu te sjednice, kako je razvidno iz zapisnika i opet sudjeluje Mladen Čutura, za razliku od Maje Žarković, novoimenovane predstavnice Ministarstva kulture, koja ni telefonski nije mogla obavljati dužnost na koju je netom imenovana, a to neće moći ni na idućoj sjednici.

zapisnik_120_sjednica(1)

 

Još jedno, dosad javnosti nepoznato poništenje

No, za razliku od svega što smo dosad znali, zapisnik 121. sjednice Kazališnog vijeća otkriva nam da je natječaj poništen još jednom, i prije no što je konačni tekst dospio u  medije.

zapisnik_121_sjednica(1)

 

Samo par dana nakon 120 sjednice, Duško Ljuština saziva i onu 121. i to za 3. rujna.

Kazališno vijeće 'zasjeda' opet telefonski u okolnostima koje onemogućuju raspravu, a članovima vijeća usmeno se prenosi kako su razlog sazivanja sjednice 'manjkavosti koje je u tekstu natječaja utvrdilo Ministarstvo kulture'.

Prethodno poništeni pa opet napisani natječaj na toj se sjednici još jednom poništava, a u novi se natječajni tekst - za svaki slučaj - dodaju i dodatne odredbe. One iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Valjda kao posebne mjere opreza da natječaj ne bude poništen - još jednom.

Takav natječaj konačno je i javno objavljen 8. rujna.

Već smo prethodno, iz pisma rukovoditeljice pravne službe HNK u Zagrebu objavljenog ovdje, ustvrdili da se glavna tajnica Ministarstva kulture, Marica Mikec redovito bavi internim aktima središnjeg nacionalnog teatra, a kako onda ne bi natječajem koji propisuje vijeće kojemu je odnedavno i sama članica?

 

Ima li ovaj natječaj ikakvog smisla?

No, sve bi navedeno bilo dosta benigno, u najgoru ruku diletantski, da ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije osobno prije nekoliko dana  svjedočeći pred saborskim Odborom za informiranje, informatizaciju i medije ustvrdila da natječaj za intendanta / intendanticu nikad nije trebao biti poništen i da je to Vijeće učinilo samovoljno, a ne temeljem zakona.

Iz novobjavljenih zapisnika i svjedočanstava članova Kazališnog vijeća evidentno je da su, pod uvjetom da zaboravimo na odriješite stavove ministarstva iz 2018,  samovoljni mogli biti samo predstavnici osnivača, Grada Zagreba i/ili Ministarstva kulture. Ako su to učinili potonji, Ministrica je već trebala reagirati. Ako su to pak učinili predstavnici Grada reagirati je trebala i prije. Uostalom, na Grad, nakon što nije smijenio predsjednika vijeća, ionako ne treba ozbiljno računati. A glavna tajnica ministarstva sjedi u Kazališnom vijeću.

Stoga je ususret sutrašnjoj sjednici Kazališnog vijeća legitimno postaviti pitanje: znaju li predstavnici osnivača u Kazališnom vijeću što zapravo rade, kao i zna li to ministrica na kojoj je, temeljem Zakona o kazalištima, ionako konačna odluka o novom intendantu / intendantici središnjeg nacionalnog teatra?

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI