Search
Close this search box.
  • NASLOVNICA
  • >
  • BESPLATNI SADRŽAJ
  • >
  • Gradsko vijeće odbilo je izvješće o radu HNK Split: “Ministrice, maknite šape sa splitske kulture i dajte ostavku!”

Gradsko vijeće odbilo je izvješće o radu HNK Split: “Ministrice, maknite šape sa splitske kulture i dajte ostavku!”

U kratkoj, ali sadržajnoj raspravi čulo se svašta, među inim i Šestanova obrana kako on ne miješa politiku i intendantsku dužnosti jer već dugo ne plaća članarinu HDZ-u.

Gradsko vijeće Splita danas je konačno raspravljalo o programskom i financijskom izvješću HNK Split za 2021. godinu, istom onom koje je Kazališno vijeće odbilo još u travnju. No, onda su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u prošlom sazivu vijećnici Kerumove Hrvatske građanske stranke srušili kvorum.

Uvodno se vijećnicima obratio prvo intendant, Srećko Šestan, a potom i predsjednica Kazališnog vijeća Magdalena Nigojević obrazlažući detaljno sve ono što je vijeće već detaljno navelo i zaključku koji je uputilo Gradskom vijeću. A to je: da Šestan nije izvršio značajan dio programa za koji mu je Grad osigurao novac, ali razliku u sredstvima nije vratio osnivaču već prikazao kao svoj veliki uspjeh, odnosno pokriće preuzetih dugova.

Raspravu je otvorila Lidija Bekavac (HGS), koja je bez ikakvih argumenata ustvrdila da je u pitanju čista politička smjena, te na koncu bila suzdržana na glasanju, premda su upravo vijećnici njezine stranke nakon prošle sjednice izvrijeđali Šestana i tvrdili da mu otkaz treba dati pod hitno.

Potom je riječ uzeo Josip Markotić (Most) koji je uvodno ustvrdio kako se i u prošlom sazivu Gradskog vijeća, pa tako i u ovom temeljito bavio stanjem u HNK, te da njemu "Šestan ne može prodavati priču". I onda je krenuo rafalno:

"Ako itko ovo pretvara u političku raspravu ispod svake razine to ste vi i vaša mentorica i ministrica... Kako vam ne smeta politička nominacija, a smeta razrješenje...", rekao je Markotić i podsjetio da se ministrica nije javila kad je izbor intendanta bio rezultat političke ucjene Kerumove stranke koja je inzistirala da za ravnatelja Opere bude izabran njihov tadašnji vijećnik Jure Bučević.

"Radi se o notornoj stvari: vi ste odgovorni za netransparentno poslovanje, sukobe interesa i afere", nastavio je Markotić i poručio Šestanu da će dići ne jednu, nego obje ruke za njegovu smjenu. "Samo je aneks koji ste potpisali s ravnateljem Opere toliko skandalozan sam po sebi da je dovoljan da vas se odmah razriješi... Zamjeram vam što namjerno manipulirate podacima i plasirate neistine... Gdje su pare?
Kršite zakon uz blagoslov ministrice... Vijećnicima Kazališnog vijeća ste na sjednici u svibnju predstavili izmjene programa za tu godinu,
a samo mjesec dana kasnije ste premijerno izveli predstavu koje nije bilo u tom planu...", nabrajao je Markotić.

Da je vrlo dobro upućen u stanje u HNK Split demonstrirao je i konkretnim primjerima - baletom Onjegin koji je kazalište stajao preko 700.000 kuna, a na koncu doživio tek 4 poluprazne izvedbe, od kojih je za posljednju prodano samo 8 karata.

"Suor Angelica, predstava, u izvještaju ste naveli da ste dirigentu isplatili 8000 kn, ali niste naveli o kome se radi", rekao je Markotić i potom otkrio kako to bio upravo ravnatelj Opere, Bučević.

"Je li to ta famozna poslovna sposobnost kad ravnatelj Opere sam sebi namješta poslove za koje prima dodatne honorare veće od prosječne hrvatske plaće?", rekao je i podsjetio da je Bučević u vrijeme dok je još bio gradski vijećnik najavljivao promjenu pravilnika o audicijama, no do dan danas ga nije donio jer "ima previše posla. Ovog koji sam sebi namješta za honorare."

Potom se Markotić odlučio obračunati i s ministricom kulture:

"Poštovana ministrice... jedini tko se ovdje ponaša staljinistički ste vi. Maknite šape sa splitske kulture, podnesite ostavku. To je najbolje što možete učiniti za splitsku i hrvatsku kulturu!", zaključio je Markotić.

Na red je potom došao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika na prošlim izborima, Zoran Đogaš, koji je pokazao spektakularno nepoznavanje materije i potpunu nepripremljenost za raspravu. Đogaš je, naime, inzistirao na činjenici da Kazališno vijeće ima dvostruka mjerila jer se nije pobrinulo da u skladu sa Zakonom o kazalištima godinu dana prije isteka mandata aktualnog intendanta bude raspisan natječaj za onog novog.

Odgovorila mu je predsjednica Kazališnog vijeća objašnjavajući kako je preduvjet za raspisivanje natječaja donošenje programskog i financijskog okvira HNK u Splitu za iduće četverogodišnje razdoblje, dokumenta koji je Gradsko vijeće izglasalo tek na današnjoj sjednici. Đogaš je, međutim, i dalje tvrdio da je za to krivo Kazališno vijeće, na što mu je Nigojević odgovorila: "To je vaša odgovornost, ne naša."

Riječ je potom opet dobio Šestan koji se prilično nekoherentno pokušavao braniti, tvrdeći da nikad nije govorio o svojoj eventualnoj smjeni kao o političkoj, premda ga demantira tekst državne izvještajne agencije - ovdje. No, kao krunski argument iznio je tvrdnju da on već dugo ne plaća članarinu HDZ-u.

Ante Grubišić (HSP) tražio je od Nigojević objašnjenje zašto je posljednja sjednica Kazališnog vijeća bila sazvana u noćnim satima, na što je ona obrazložila da je kandidatkinja koju je Kazališno vijeće još u travnju predložilo za vršiteljicu dužnosti intendantice od tog imenovanja odustala, te da je vijeće - kako bi ispoštivalo rokove za dostavu materijala Gradskom vijeću - moralo imati sjednicu najkasnije 3. kolovoza. S  obzirom na obveze članova vijeća, od kojih su neki i zaposlenici HNK Split koje tenutno realizira Splitsko ljeto, drugi termin nisu mogli pronaći. Nigojević je rekla i kako Kazališno vijeće nije zadovoljno odlukom stručnih službi Grada Splia da se njihov prijedlog za Šestanovo razrješenje uvrsti na dnevni red tek iduće sjednice Gradskog vijeća, ali kako su te iste službe ustvrdile da bi se sve drugo moglo tumačiti kao prejudiciranje zaključka.

Na koncu rasprave riječ je uzeo i gradonačelnik Puljak poručivši:

"S obzirom da je bilo puno političkih rečenica i u javnosti i danas, jasno moram kazati da je Kazališno vijeće svoj posao radilo bez ikakvih političkih pritisaka i smjernica, smatram odgovorno i stručno i mislim da je dobro da tako i nastavimo u budućnosti.
Što se tiče političkih aspekata o tome svaka politička opcija u javnosti može govoriti što želi, ali ovdje se trenutno glasa samo o činjenicama, a to su programsko i financijsko izvješće kazališta."

Na koncu intendantovo izvješće nije usvojeno i to sa 17 glasova protiv, 7 za i jednim suzdržanim, čime su se prema Zakonu o kazalištima stekli uvjeti za intendantovu smjenu, a koja će se očito i dogoditi na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

EDIT: U izvornoj verziji ovog teksta navodili smo kako je g. Đogaš rekao da "po Zakonu o kazalištima treba najkasnije godinu dana prije isteka mandata, intendant raspisat natječaj za novog intendanta", on sam pak tvrdi kako je rekao da "po Zakonu o kazalištima treba najkasnije godinu dana prije isteka mandata intendanta, raspisat natječaj za novog intendanta". Što vi čujete možete provjeriti u priloženom videu.

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE