Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Nova bomba iz Splita: I Šestan ima ugovoreno uhljebljenje nakon mandata!

Nova bomba iz Splita: I Šestan ima ugovoreno uhljebljenje nakon mandata!

Intendant splitskog HNK, Srećko Šestan, ne samo što je potpisao sporni aneks ugovora kojim osigurava uhljebljenje ravnatelju Opere, već takav ugovor ima i sam! Malo je vjerojatno da to ne zna ministrica kulture koje već tjednima najavljuje kako će blokirati njegovu posve izvjesnu smjenu. [DOKUMENT]

'Ne laje pas radi sela, nego radi sebe'. Tako nekako dao bi se sumirati najnoviji nastavak sage o stanju u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Naime, nakon što smo u travnju otkrili kako je Srećko Šestan, intendant splitskog HNK s Jurom Bučevićem, tamošnjim ravnateljem Opere potpisao aneks ugovora u radu kojim mu nakon prestanka mandata (iz bilo kojeg razloga) osigurava uhljebljenje na mjestu dirigenta, danas saznajemo kako takvu stavku u ugovoru o radu ima i on sam!

Privilegije u rangu najvećih državnih dužnosnika

Otkrio je to večeras na jednoj od društvenih mreža splitski gradski vijećnik Josip Markotić, objavivši cijeli Šestanov ugovor, a iz kojeg je razvidno da intendant splitskog teatra ima pravo na "privilegije u rangu najvećih državnih dužnosnika":

- bruto plaću od 22.930,80 kn (uvećanu za 0,5 za svaku navršenu godinu radnog staža)
- naknadu za odvojen život od obitelji u visini od 2.000,00 kn neto mjesečno
-
pravo na smještaj za vrijeme trajanja mandata na račun Kazališta
- pravo na naknadu troškova službenog putovanja u zemlji u visini pune naknade prijevoznih troškova i dnevnica
- pravo koristiti službeno vozilo u vlasništvu Kazališta, 24 sata dnevno na račun Kazališta
- pravo na službena putovanja u zemlji i inozemstvu te ima pravo na naknadu punog iznosa hotelskog računa u hotelu sa 4*

No, najspornije je što je temeljem ugovora kazalište obavezno Šestanu "ponuditi ugovor na NEODREĐENO vrijeme nakon isteka mandata i to BEZ NATJEČAJA", a što je - kako smo već pisali ovdje - prema dosadašnjoj praksi upravo splitskog suda - nezakonita, pače neustavna praksa.

Ugovor

Ruka ruku mije, HDZ i Kerum obadvije

Nije stoga čudno da je Šestan - bivši HDZ-ov pomoćnik ministra kulture, identičnu stavku ugradio i u aneks ugovora koji je potpisao s Bučevićem, sad već bivšim vijećnikom Kerumove stranke bez čije pomoći nikad ne bi bio ni izabran za intendanta.

Dapače, aneks je - posve neuobičajeno - parafirao i tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara.

No, osim što je - kako tvrdi sud, takav aneks sadržajno nezakonit, vrlo je izvjesno da je to i proceduralno - jer je nejasno tko ga je sastavio. Naime, i pravna služba HNK Split i pravna služba Grada Splita tvrde da one - nisu!

Kako podsjeća zastupnik Markotić, takav ugovor o radu, a koji prilično podsjeća na 'faraonski ugovor' Tonča Bilića iz doba Kerumove vladavine Splitom, 'blagoslovilo' je Kazališno vijeće u kojem je sjedila Branka Brekalo, a kojoj je bivša HDZ-ova gradska vlast u Splitu također omogućila uhljebljenje nakon isteka ili prekida mandata na čelu Muzeja grada Splita. Ugovor je, pak, potpisao tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Splita - Andro Krstulović Opara.

Informacija o 'zlatnom padobranu' u Šestanovom ugovoru stiže neposredno pred iduću sjednicu Gradskog vijeća Splita na kojoj bi Šestan trebao biti razriješen, a nakon što je to isto vijeće u skladu sa Zakonom o kazalištima odbilo prihvatiti njegov izvještaj o radu za prošlu godinu. Šestan, naime, nije izveo golemi dio programa koji je ugovorio s Gradom Splitom, ali mu nije vratio dodijeljena sredstva već ih je prikazao kao pokriće dugova.

Feudalne ovlasti države nad kazalištima

Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, najavljuje pak već tjednima kako će se - svemu usprkos - suprotstaviti takvoj odluci splitskih gradskih vlasti i spriječiti Šestanovu smjenu, a što joj - nažalost - omogućuje feudalni Zakon o kazalištima. Naime, iako građani Splita svoje Hrvatsko narodno kazalište financiraju u gotovo 90% iznosu, prema zakonu ministrica ima zadnju riječ kod smjene i kod imenovanja intendanta.

I premda, barem kad su smjene u pitanju, nikad niti jedan HDZ-ov ministar tu zakonsku mogućnost nije koristio, Obuljen Koržinek čini se hoće. Dapače, Šestanovu smjenu naziva 'staljinizmom', te najavljuje kako će je spriječiti kao i onu intendanta HNK Rijeka, a koji također  - treba li uopće napominjati - ima 'zlatni padobran' odnosno uhljebljenje u svom ugovoru o radu.

Umjesto komentara, kad smo već počeli narodnom poslovicom, čini se prikladnim jednom drugom i završiti: 'Vrana vrani oči ne vadi'.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE