Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ministarstvo kulture odgovara Šnajderu: Za rušenje natječaja krivi su osnivači

Ministarstvo kulture odgovara Šnajderu: Za rušenje natječaja krivi su osnivači

Nakon što je intendant HNK Osijek optužio Ministarstvo kulture za rušenje ionako zakašnjelog natječaja, zatražili smo objašnjenje. U odgovoru Ministarstva stoji da je 'određeno zakašnjenje' u skladu sa zakonom (?), a da su na ispravnost natječaja trebali paziti osnivači kazališta.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što je Teatar.hr ekskluzivno otkrio kako natječaj za intendanta HNK Osijek nema zakonom propisane stavke o braniteljima te ga zbog toga treba rušiti, tamošnji još uvijek aktualni intendant sazvao je konferenciju za medije na kojoj je osuo drvlje i kamenje po Ministarstvu kulture.

Šnajder je podsjetio i kako je za zakonitost akata i rada HNK u Osijeku prema Zakonu o kazalištima (ZOK) odgovorno upravo Ministarstvo kulture, koje je - međutim - upute o poštivanju Zakona o braniteljima poslalo samo nekim institucijama, a ne svima u svojoj nadležnosti.

Sve ovo dogodilo se nakon što je sporni natječaj raspisan s nekoliko mjeseci zakašnjenja, budući već spomenuti ZOK utvrđuje kako se natječaj mora raspisati najkasnije godinu dana prije isteka mandata aktualnog intendanta.

No, to što piše u ZOK-u je jedno, a tumačenje Ministarstva nešto je sasvim drugo. Evo uostalom njihova odgovora na naše traženje da pojasne situaciju u Osijeku, ali i u drugim hrvatskim kazalištima u kojima je pri izboru ravnatelja bila izostavljena stavka o braniteljima:

Nastavno na Vaš dodatni upit obavještavamo Vas s obzirom da je raspisan natječaj za izbor intendanta HNK u Osijeku te je uz određeno zakašnjenje postupljeno prema Zakonu o kazalištima, u tijeku je ostvarenje svrhe zakonske odredbe kojom je propisano vrijeme raspisivanja natječaja. Zakonom o kazalištima nisu propisane sankcije za propuštanje roka u konkretnom slučaju, raspisan je natječaj te je  taj postupak u tijeku, tako da nije potrebno upućivati HNK u Osijeku na provedbu natječaja.

Nastavno na komentar vezano uz izjavu gospodina Šnajder za naputak „Ministarstva kulture od 18. rujna, koji nije izravno upućen osječkom HNK-u nego samo nekim institucijama kulture, a u kojemu stoji da kod raspisivanja u tekstu natječaja treba napomenuti da, temeljem zakonskih odredbi, hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost pri natječaju za radna mjesta“, kao i na izjavu da se „Ministarstvo tek nakon raspisivanja natječaja u Osijeku sjetilo dostaviti naputak, ali opet ne nacionalnim kazalištima, premda Ministarstvo provodi nadzor nad zakonitošću njihova rada te smatramo da su nas trebali upozoriti“, moramo odgovoriti da Ministarstvo kulture nije dužno upozoravati ravnatelja HNK Osijek na svaku zakonsku promjenu koja se na njih odnosi.

Ministarstvo kulture je svoje natječaje uskladilo sa svim zakonima pa i onim o braniteljima. Kad se u medijima pojavila informacija da neke ustanove (konkretno škole) nisu poštivale zakon, odlučili smo ustanove u kulturi čiji je osnivač Republika Hrvatska podsjetiti na ovu obvezu i jasno ističemo kako naputak nema nikakve veze sa tekstom  natječaja za intendanta HNK Osijek, budući da su osnivači istoga Grad Osijek i Osječko-baranjska županija koji su kao osnivači bili dužni upozoriti na navedenu zakonsku odredbu o prednost zapošljavanja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI