Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Ministrica kulture i medija odbila potvrditi odluke o razrješenjima intendanata HNK u Splitu i Rijeci

Ministrica kulture i medija odbila potvrditi odluke o razrješenjima intendanata HNK u Splitu i Rijeci

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, jutros je potpisala odluke kojima odbija potvrditi odluke o razrješenjima intendanata Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Nakon što je Gradskim vijećima poslala odluku službenom poštom ministrica je o tome na konferenciji za medije obavijestila i javnost te objasnila razloge zbog kojih ne može prihvatiti odluke Gradskih vijeća o razrješenju intendanata prije isteka mandata.

Ponajprije, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula da su poslane odluke i obrazloženja Gradskih vijeća o razrješenju intendanata vrlo štura i neargumentirana, upozorivši da se posebno u predmetu HNK Split nije postupilo sukladno Zakonu o ustanovama kao niti Zakonu o kazalištima. Naglasila je naime da nedostaje precizno, konkretnim materijalnim dokazima pravno argumentirano obrazloženje, a odluka splitskog Gradskog vijeća nema čak ni obaveznu uputu o pravnom lijeku.

Ministrica je iskazala uvjerenje da bi ovako sročene Odluke u slučaju pokretanja sudskog postupka bile poništene, jer su manjkave i nisu sastavljene u skladu sa zakonom.

Uz to, ministrica je podsjetila da je već više puta u javnosti iskazala načelno protivljenje smjenjivanju intendanata i ravnatelja ustanova u kulturi prije isteka mandata, ukoliko nije došlo do teške povrede ili kršenja zakonskih odredbi, jer smatra da osobe koje su imenovane, svoje mandate trebaju odraditi do kraja. Naglasila je da u svom mandatu niti jednog ravnatelja ili ravnateljicu nije smijenila prije isteka mandata, bez obzira na to tko ih je od njezinih prethodnika imenovao, a oni koji su uspješno radili dobili su novi mandat. Također je podsjetila da ne odustaje od načela da se upravljanje ustanovama u kulturi treba prije svega ocjenjivati prema rezultatima rada, programskim i financijskim podacima.

Osvrćući se na pitanje je li takva odluka suprotna volji građana, ministrica je istaknula da je riječ o zamjeni teza, jer koliko joj je poznato niti jedna stranka u svom programu nije obećala da će smjenjivati ravnatelje i donositi odluke suprotne zakonima. Stoga je iskazala uvjerenje da njezina odluka štiti dignitet ne samo kazališta nego i donositelja odluka koji nisu postupili sukladno zakonu.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE