Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Saborski Odbor za medije nije poništio natječaj za Glavnog ravnatelja HRT, rasprava je bila nadrealna

Saborski Odbor za medije nije poništio natječaj za Glavnog ravnatelja HRT, rasprava je bila nadrealna

Natječaji za ravnatelje 40-tak škola i dva natječaja za intendante kazališta s nacionalnim statusom, tumačili su predstavnici saborske većine, bili su poništeni 'samoinicijativno', a ne temeljem zakona.
Share on facebook
Share on twitter

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je raspravljao o natječaju za Glavnog rvanatelja HRT, nakon što je to pitanje na prošloj sjednici istog Odbora otvorio zastupnik Nino Raspudić.

Sjednici nije nazočio pozvani predsjednik Nadzornog Odbora HRT, Mladen Čutura i to zbog navodno prethodno preuzetih obveza, što je izazvalo negodovanje gotovo svih nazočnih. Umjesto njega Nadzorni je odbor zastupala Morana Paliković Gruden koja se požalila na pritiske kojima je Odbor izložen od kad se natječaj u javnosti problematizira.

U raspravi koja je uslijedila zastupnici oporbe višekratno su isticali javno iznesena mišljenja pravne struke kao i činjenicu da je, bez obzira na meritum natječaja, počinjen formalni prekšaj Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, dok su ministrica kulture, Paliković Gruden i zastupnici HDZ-a, tvrdili kako su odredbe Zakon o braniteljima neprimjenjive na natječaj za Generalnog ravnatelja HRT budući da isti ima lex specialis.

Jedan od ključnih argumenata, pri tome je bio onaj da u sistematizaciji radnih mjesta na HRT ne postoji radno mjesto Generalnog ravnatelja.

Glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja dodatno je izjavio kako su natječaji za ravnatelje 40-tak škola iz 2018. poništeni 'samoinicijativno', a ministrica kulture istu je kvalifikaciju iznijela i kad je u pitanju poništenje natječaja za intendanta / intendanticu HNK u Zagrebu.

Iako je ministrica istaknula da ne iznosi tumačenje zakona već samo mišljenje, predstavnici saborske većine uzeli su ga kao mjerodavno, a nisu kao što su predstavnici oporbe predlagali zatražili da Sabor, kao jedini ovlašteni, donese autentično tumačnje zakona. Prijedlog koji je u tom smislu predložio zastupnik Hasanbegović nije prihvaćen.

Odbor je na koncu većinom glasova odlučio ne poništiti natječaj za Glavnog ravnatelja HRT, a video snimku cijele, na momente posve apsurdne rasprave, možete pogledati ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI