Search
Close this search box.

U se, na se i podase: mandati važniji od studenata

U drugom nastavku serijala o događanjima na ADU bavimo se trgovinom mandatima, napredovanjima, zvanjima i podrškama, odnosno činjenicom da je ADU samo 109 dana nakon nesankcioniranog ispada, Prohića htjela - unaprijediti.

Da rekapituliramo:

Studentica NN prijavila je dekanici ADU Prohićevo divljanje kojem je uz još 11 ljudi nazočio i predstojnik Odsjeka kazališne režije i radiofonije, čovjek koji je eventualne nepriličnosti trebao spriječiti.

Ali -  nije.

Njega, međutim, kao ni ostale svjedoke, nitko ništa nije pitao, pa je teret dokazivanja bio na Studentici NN.

A njoj je, kako sama kaže, odmah bilo jasno da je nitko neće zaštiti, pa zato ni snimku koja je trebala biti joker, nikad – i to kategorički tvrdi – nikad nije predala dekanatu.

Jer već sutradan počeli su i na nju, njezin ansambl i autorski tim pritisci da se prijava povuče, a vrhunac istih bio je razgovor s toliko spominjanim predstojnikom, Tomislavom Pavkovićem, 2. studenog.

U birtiji, naravno.

Ponuda je bila jasna – ti povuci pritužbu, mi ćemo te pustiti da s predstavom o kojoj i dalje mislimo sve najgore – uopće izađeš na ispit. U suprotnom, u nedogled ćeš raditi na njoj, kako to uostalom Prohić i traži u divljanju zabilježenom na audio snimci.

Logično, Studentica NN zaključuje da je iz cijele te situacije najbolje pobjeći glavom bez obzira, pa pristaje. Pavković će joj izdiktirati pismo kojim odustaje od prijave protiv Prohića i ona će ga poslati dekanici.

Tako je najbolje dokumentirana transgresija nekog nastavnika na ADU - u samo dva dana - čarobno stavljena ad acta.

No, ne lezi vraže, istog dana student Rok Pečečnik čut će od drugog mentora kako Pavković i Prohić planiraju Studenticu NN rušiti na usmenom dijelu ispita.

Ona slijedom toga traži da joj u komisiji za ispit bude i ‘vanjski’ član, odnosno neka osoba koja nije s Pavkovićevog odsjeka. To joj, srećom, biva odobreno i ona 3. studenog izlazi na ispit.
Na njemu se neće pojaviti Ozren Prohić, pa će Studentica NN uspjeti diplomirati.

Nagrada za nasilje

Akademija je konačno mogla odahnuti.

Ma i više od toga.

Prohića je odlučila i – nagraditi. Napredovanjem u status redovitog profesora u trajnom zvanju!

109 dana nakon nesankcioniranog incidenta na probi, točnije 16. veljače 2018. godine, Akademijsko vijeće provjerava ima li Ozren Prohić uvjete za napredovanje!

Još jednom: samo tri i pol mjeseca nakon što je nekažnjeno zlostavljao studente, Ozrenu Prohiću servirano je napredovanje.

Anything goes, kao i 2004.

Međutim, Studentski zbor ADU odlučuje se tome suprotstaviti i njegovi predstavnici na sjednici glasaju protiv. Većina je ipak glasala ‘za’, čime su stvoreni uvjeti za Prohićevo promaknuće, o kojem će Akademijsko vijeće glasati na sjednici 20. travnja 2018.

Zataškavanjem do novog dekanskog mandata?

Na sam dan te sjednice, Studentski zbor članovima Akademijskog vijeća šalje protestno pismo u kojem među inim stoji: “nije u redu da profesora koji se ne pojavljuje na nastavi veći dio akademske godine, a kad se pojavi, uglavnom je pod utjecajem alkohola i droga, nije prikladno ocijeniti zadovoljavajućim izborom…

Na prošloj sjednici Akademskog vijeća predstavnici studenata izrazili su molbu da se u zapisnik uvede kako su svi glasovi protiv napredovanja prof. Prohića bili studentski. Dekanica se odmah usprotivila molbi, kao da smo zatražili nešto nemoguće, ili možda kao da ju je u tom trenutku bilo sram da postoji napismeno da su protiv nekog profesora bili baš svi studenti, a istovremeno su ga baš svi profesori podržali…

…Studentski zbor nekoliko je puta stupao u kontakt s Dekanatom kako bi mu se obratio za pomoć, a Dekanat je više puta naznačio da bez materijalnih dokaza ne možete ništa poduzeti. Smatramo kako naposljetku to i nije naš posao. Mi nismo ovdje zato da bismo prikupljali materijalne dokaze o nedostacima rada Akademije, mi smo tu da studiramo. A vi ste tu da nam to omogućite i da nas zaštitite…

Dekanica se opet odlučuje oglušiti o studentske zahtjeve, dapače raspravu o njima niti ne uvrštava na dnevni red. Možda i zato jer na istoj sjednici i sama traži novi mandat?

Kako stoji u zapisniku:

Razmatra se izvješće s mišljenjem i prijedlogom stručnog povjerenstva i Odluke Matičnog odbora te donošenje odluke za izbor u umjetničko-nastavno zvanje i na radno mjesto redoviti profesor u trajnom zvanju, za umjetničko područje, polje kazališna umjetnost (scenske i medijske umjetnosti), grana kazališna režija, Ozren Prohić

Nakon čitanja izvješća dekanica je otvorila raspravu.

Doc. Jeličić smatra kako nije sigurna da li može glasovati s obzirom na pismo SZ-a upućenog Akademijskom vijeću neposredno prije sjednice.

Dekanica je ponovila kako je na početku sjednice dnevni red jednoglasno prihvaćen te još jednom zamolila da se glasuje o prihvaćanju dnevnog reda. Nakon prebrojavanja glasova 22 člana AV-a su za prihvaćanje dnevnog reda te je dekanica odlučila da se pristupi glasovanju.

Imenovano je povjerenstvo za brojanje glasova u sastavu: prof. Šesnić, doc. jurić i doc. Linta.

Podijeljeni su glasački listići te je utvrđeno da je 11 za, 6 protiv i 15 nevažećih za izvješće i izbor.

Potom dekanica proglašava da Ozren Prohić nije izabran u umjetničko - nastavno zvanje i na radno mjesto redoviti profesor u trajnom zvanju, za umjetničko područje, polje kazališna umjetnost (scenske i medijske umjetnosti), grana kazališna režija.”

Manipulacija studentima

Prohić tako ipak nije promaknut, zbog čega će – navodno samoinicijativno – grupa od 30 njegovih tadašnjih i bivših studenata, četiri dana kasnije, 24. travnja 2018. uputiti Studentskom zboru i Akademijskom vijeću otvoreno pismo.

U njemu, u Prohićevu obranu, među inim navode: “U ovo doba ispita, koji profesor u okviru Akademije, ili oko nje, nije popio barem jedno piće?

Danas, neki od potpisnika tog pisma tvrde da su bili izmanipulirani, a drugi kako je stvarno puka slučajnost da su kasnije bili angažirani ili zaposleni na ADU odnosno u HNK Varaždin u vrijeme dok je Prohić tamo formalno bio umjetnički savjetnik, a zapravo - bog i batina.

No, vratimo se kronologiji:

Studentski zbor rečenim se pismom podrške ne da smesti, dapače uspijeva nagovoriti Studenticu NN da zajedno s njima još jednom podnese pritužbu dekanici Franki Perković.

Ona, tad već u novom mandatu, punih šest mjeseci nakon Prohićeva urlanja konačno odlučuje formirati Etičko povjerenstvo u koje imenuje troje profesora - Darija Petkovića (snimanje), Vesnu Biljan (montaža) i Andreu Jeličić (ples), te dvoje studenata - u debelom sukobu interesa.

Naime, Hrvoje Korbar i Rajna Racz ne samo da su u tom trenutku bili studenti Ozrena Prohića, već i potpisnici pisma podrške.

Zašto dekanica u Etičko povjerenstvo nije imenovala studente s bilo kojeg drugog odsjeka čime bi se stvorio makar i privid nepristranosti, pitanje je na koje tek treba odgovoriti.

/nastavit će se/

 

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE