Search
Close this search box.

Much ADU about nothing ili ipak ne?

Dok je danas Akademijsko vijeće zagrebačke ADU razglabalo što i kako (ne)može s radnopravnim statusom Ozrena Prohića, on je istovremeno na Županijskom sudu u Rijeci odgovarao za gospodarski kriminal. Da nije tragično, bilo bi duhovito.
Foto: Burin.hr
Foto: Burin.hr
  1. Kultura institucionalnog nasilja
  2. U se, na se i podase: mandati važniji od studenata
  3. Prohićeva obrana i besramni dani
  4. "Ne hodaj k’o da ti je među nogama zaostao kurac od jučer navečer"
  5. Kriv je, ali ga vraćamo na posao
  6. Švaićeve ‘male kućne čarolije’
  7. “Ubio bih i sebe i Akademiju”
  8. Najvažniji čovjek na Akademiji
  9. Dekan Švaić sutra vraća Prohića na posao?
  10. Pojeo vuk magare

***

Na zagrebačkoj ADU danas je s održana sjednica Akademijskog vijeća na kojoj se, među inim, raspravljalo o mjerama koje je dekan Davor Švaić poduzeo nakon što mu je to isto vijeće prije dva tjedna naložilo da Ozrenu Prohiću da otkaz.

Riječki repovi

Gotovo istovremeno, Prohić je bio na Županijskom sudu u Rijeci, gdje mu se sudi zbog gospodarskog kriminala, u procesu u kojem je uz njega i bivšu intendanticu Matošević optuženo još nekoliko osoba. Na suđenju su danas svjedočili bivši gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar i bivši gradonačelnik Obersnel, pretežno se braneći neznanjem.
No, potonji nije mogao protiv sebe pa je ustvrdio: “Čitao sam i puno gore nalaze Državne revizije”.

Nije zato zgorega podsjetiti da su Obersnel i Šarar već spomenutoj Matošević u trenutku kad je kazalište već dovela do minusa od čak 2.651.533 kn ponudili bonus od 99.000,00 kn da funkciju intendantice napusti sedam mjeseci ranije, a kako bi na istu zasjeo Oliver Frljić o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Na tu priču neodoljivo podsjeća i ova s Prohićem i dekanom Švaićem.

Magic Švaić: malo zavezan, malo ne

On je, naime, na početku ove akademske godine Prohića vratio na posao nakon navodne dvogodišnje suspenzije zbog zlostavljanja studenata, tvrdeći kako nema izbora i da su mu “ruke vezane”. Demantirao ga je prvo DORH, a potom i činjenice koje smo objavili i iz kojih proizlazi da su sadašnja i bivša uprava ADU radile sve da zaštite Prohića od studenata, a ne obratno.

Na istom tragu, Akademijsko je vijeće na prošloj sjednici zatražilo da se Prohiću da otkaz, ali ga je tome usprkos, Švaić osobno u ponedjeljak pozvao na sastanak Odsjeka Kazališne režije i radiofonije, a ne bi li raspravljali o etičnosti ostalih tamo zaposlenih.

Danas, pak, na novom sastanku Akademijskog vijeća – obrat!

Svim indicijama pa i dokazima usprkos, Švaić je vijeću izjavio kako se poduzima sve moguće da Prohić dobije otkaz, ali je eto “situacija iznimno kompleksna, zbog čega su na slučaju angažirane ne samo pravne snage Rektorata nego i one Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sjednicu koja je bila burna i puna obrata analizirat ćemo naknadno usporedno s onom prethodnom, no nemoguće je ne zapitati se: što se to u dva tjedna dogodilo da Švaić tako ‘promijeni ploču’?

Nije li još jučer u prilogu emisije Provjereno Ministarstvo znanosti ustvrdilo da je na ADU sve u najboljem redu i kako nikakvih razloga za nadzor nad tom školom nema?

Nije li sam Švaić tvrdio kako su sve procedure obavljene i završene i kako je na ADU u tijeku dramatična “promjena institucionalne kulture” odnosa prema nasilju?

Ili je ipak baš taj TV prilog pokazao kako je situacija daleko od one kakvom je Švaić već tjednima, pa i mjesecima želi prikazati svima, a moguće i rektoratu i Ministarstvu?

Tko bi znao?

No, nema sumnje da je danas, nakon vrlo žučne rasprave, Švaić pristao na zahtjeve da Prohić do eventualnog otkaza bude izuzet kako od nastave sa studentima tako i od rada na Odsjeku.
Ili jednostavnije – da ne radi ništa.
Kako će to formalno pravdati posve je nejasno jer Prohić od povratka na posao, a uz mjeru opomene pred otkaz, nije počinio niti jedan javnosti poznat prekršaj.

Krivi smo mi

Ustvrdio je Švaić na sjednici i kako je Prohiću, usprkos prethodno “svezanim rukama”, ponudio sporazumni raskid radnog odnosa, ali ga je ovaj – odbio.

Ukratko, ništa se još ne zna, ali je mjesta pod tepihom dosta.

Jedino što je – tvrde svjedoci – Švaić nedvojbeno i nedvosmisleno rekao jest da će podići kaznenu prijavu zbog curenja informacija sa sjednica Akademijskog vijeća, a čiji su zapisnici sve do njegovog stupanja na dužnost dekana bili javno objavljivani.
Odonda ne.

Možda i bolje jer zvučni zapis one pretposljednje značajno demantira zapisnik iste,
a o čemu - jasno vam je već - više u idućem nastavku…

/nastavlja se/

p.s.

Tantijeme za naslov, molimo, isplatite Ivanu Goranu Vitezu.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE