Search
Close this search box.

Pojeo vuk magare

...ili o elastičnosti etike na zagrebačkom Sveučilištu.
 1. Kultura institucionalnog nasilja
 2. U se, na se i podase: mandati važniji od studenata
 3. Prohićeva obrana i besramni dani
 4. "Ne hodaj k’o da ti je među nogama zaostao kurac od jučer navečer"
 5. Kriv je, ali ga vraćamo na posao
 6. Švaićeve ‘male kućne čarolije’
 7. “Ubio bih i sebe i Akademiju”
 8. Najvažniji čovjek na Akademiji
 9. Dekan Švaić sutra vraća Prohića na posao?

***

Od 10. listopada 2022. do 16. veljače 2023. godine dekan ADU, Davor Švaić uputio je Etičkom savjetu Sveučilišta u Zagrebu čak pet zahtjeva za očitovanje o sukladnosti postupanja što nastavnika što sad već bivših studenata Odsjeka kazališne režije i radiofonije.

Niti jedn od njih nije se odnosio na najbolje dokumentirani slučaj nekog zlostavljača u povijesti obrazovanja suvremene Hrvatske, Ozrena Prohića, kojeg je dekan ADU u međuvremenu navodno suspendirao, a zapravo oslobodio dijela radnih obaveza.

Etički je savjet, ne bi li odgovorio Švaiću, formirao Ad hoc Etičko povjerenstvo koje se bavilo rečenim prijavama, te svoj pravorijek, porazan po ADU i samog Švaića na svim razinama, donijelo 11. srpnja ove godine.

Etička vertikala

U njemu, među inim stoji kako na Odsjeku Kazališne režije i radiofonije “teško narušeni međuljudski odnosi ugrožavaju profesionalno obavljanje nastavnih aktivnosti i otežavaju studiranje studentima" te "kontinuirano proizvode neetična postupanja koja uzrokuju nove povrede etičkih načela Sveučilišta u Zagrebu".

Etičko je povjerenstvo nadalje utvrdilo kako ni dekan ni predstojnik Tomislav Pavković nisu u više slučajeva postupali ispravno, kao i da dekan Švaić nije proveo prethodne etičke preporuke, te druge propisane mjere već se samo opet - žali.

Konačno, izrijekom su naveli kako je nužno:

 • preispitati propise, procedure i standarde izvođenja nastave
 • uspostaviti jasan postupak, standarde i pisane upute za izradu diplomskih radova
 • postaviti jasne kriterije za vrednovanje i ocjenjivanje istih
 • imenovati stalno Etičko povjerenstvo
 • formirati radnu skupinu za izradu Etičkog kodeksa ADU
 • imenovati članove stegovnog povjerenstva za utvrđivanje povreda Pravilnika o radu
 • imenovati studentskog pravobranitelja
 • angažirati tim stručnjaka koji bi proveli temeljitu analizu međuljudskih odnosa i radili na poboljšanju komunikacije i organizacijske klime

Iako su citirani zaključci doneseni još u srpnju, dekan Švaić je  sastanak na kojem ih je trebao provesti u djelo sazvao tek (!) prekjučer ujutro i na njega pozvao Ozrena Prohića, premda je Akademijsko vijeće prije dva tjedna tražilo njegovo isključivanje iz radnog kolektiva.

I to je, zapravo sve što trebate znati o mogućnosti da se pod aktualnom upravom, kriza koja na ADU žari i pali godinama, ma desetljećima, konačno riješi.

Ozren Prohić bio je pozvan raspravljati o etičnosti svojih kolega prijavljenih tijelu koje o njemu samom  – svim dokazima usprkos – nikad nije raspravljalo.

Povijest bolesti

Podsjetimo: nakon što je prijavljen za seksualno uznemiravanje, a da je uz to prethodno godinama, u čak četiri navrata uspješno zataškavano njegovo (na audio snimci zabilježeno) zlostavljanje, na početku ove akademske godine Ozren Prohić vraćen je odlukom dekana punom opsegu radnih obveza nakon tobožnje dvogodišnje suspenzije.

Sudjelovao je tako Prohić neometano i u ispitima i držao nastavu prvih mjesec dana iste na ADU, sve dok studentice s filmskih odsjeka nisu shvatile da što se događa pa organizirale prosvjed i snimku njegova zlostavljanja iz 2017., pustile u javnost.

Do tog trenutka, na prste se jedne ruke moglo nabrojati nastavnike kojima je Prohićev povratak u nastavu imalo smetao.
Istina je, doduše, da neki od nastavnika sve do prosvjeda nisu znali za postojanje inkriminirajuće snimke.

No, nakon što su studentice digle bunu, nastavnici su odjednom pronašli savjest pa su prije dva tjedna – mimo dnevnog reda i svih propisa – uz par suzdržanih glasova i samo jedan protiv (onaj Tomislava Pavkovića), naglo ‘shvatili’ da ga više ne žele ni u nastavi ni u radnom kolektivu.

Ili kako je nakon sjednice vijeća priopćila ADU:

Kao nenajavljena točka dnevnog reda, a na izričit prijedlog Akademskog vijeća, uvršteno je izglasavanje nepovjerenja profesoru Ozrenu Prohiću. Nepovjerenje se odnosilo na isključivanje prof. Prohića iz izravnog rada u nastavi, ali i isključivanje iz radnog kolektiva Akademije. Nepovjerenje je izglasano s velikom većinom glasova.

I opet – anything goes

Odonda su prošla dva tjedna, mi smo objavili cijeli niz dodatnih dokaza o užasima na ADU, ali se Akademijsko vijeće s dekanom opet ima susresti tek ovog petka.

Na dnevnom je redu 20 točaka, a ona o Prohiću je – 18.

U međuvremenu su rektor i prorektorica za etiku obećavali brda i doline, ali napravili nisu – koliko je javnosti poznato – ništa.

Kako sad stvari stoje, više je nego izvjesno da će sve zainteresirane dekan Švaić u petak izvijestiti kako je već poduzeto sve što se poduzeti moglo i kako njegova odluka s početka akademske godine stoji -  Prohić može mirne duše nastaviti raditi kao da se nikad ništa nije dogodilo. Uz opomenu pred otkaz, kao mjeru opreza.
Ako - dakle - opet nešto napravi, izgubit će radno mjesto, a to što će u procesu vjerojatno nastradati netko do studenata, ha čujte – događa se.

No ta ‘mjera opreza’ nije posljedica stegovnog postupka, jer kako je u srpnju ove godine ustanovilo i opet ono Ad hoc povjerenstvo s početka priče – isti na ADU ne postoji.
Mjeru je donio sam dekan i time de facto onemogućio da Prohić za svoje dosadašnje prijestupe ikad bude procesuiran.

Tim više što se nitko do studenata kojima je od početka akademske godine držao nastavu nije žalio na neke njegove nove prijestupe.

Prohić je, ukratko, novi čovjek, a na ADU - kao i desetljećima prije - ‘anything goes’.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE