Login za korisnike

Ludwig Minkus

Ludwig Minkus jedna je od većih nepoznanica u svijetu skladatelja i o njegovom se životu rijetko mogu naći neke konkretne informacije. Čak i njegovo ime se u raznim državama piše na različite načine, pa se nekad govori o Louisu ili Leonu Minkusu koji je rođen 23.3.1826. u Beču. Studirao je violinu na Bečkom konzervatoriju gdje je još kao student osim solističkih nastupa skladao i pet skladbi za violinu. Bečke novine Der Humorist opisuju ga kao najtalentiranijeg violinista sezone. Deset godina između 1942. i 1952. slabo su dokumentirane unatoč dokazima da je putovao u Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju.

Godine 1953. odlazi u Rusiju gdje je pod pokroviteljstvom plemića Jusupova izgradio ugled i 1955. dobio mjesto ravnatelja, solista i skladatelja u peterburškom Teatru Mihalovski. Ovdje 1957. započinje njegova karijera baletnog skladatelja s kraćim djelima i temama, kao i uvertira za Adamovu Orfu. Nastavio je raditi i kao violinist i učitelj violine, a skladao je i manje poznata djela za svoj instrument: dvanaest etida za solo violinu, te Chante d’Été i Romance sans Paroles za violinu i klavir.

Njegova karijera baletnog skladatelja počela se ubrzano razvijati nakon što je prihvatio mjesto koncertnog majstora Bolšoj teatra u Moskvi gdje je skladao svoj prvi balet u tri čina: Plamen ljubavi ili Salamandra u koreografiji Arthura Saint-Léona (tadašnjeg najbitnijeg baletnog majstora u Parizu i Moskvi) koji ga je učinio i međunarodno poznatim imenom.

Ipak, status i ugled je na kraju potvrdio i povećao suradnjom s Mariusom Petipom koji je koreografirao Minkusova dva najpoznatija baleta: Don Quixote-a i La Bayadere. Don Quixote premijeru je imao 14.12.1869. godine i označio je prekretnicu u povijesti ruskog baleta, a skladatelj i koreograf doživjeli su mnogo uspjeha u slijedećih nekoliko godina. Zajedno su postavili još pet baleta, a u siječnju 1877. godine premijeru doživljava Bajadera (još i danas jedan od najzahtjevnijih baleta za postaviti na sceni zbog dužine trajanja, kao i broja plesača koji u njemu sudjeluju).

U ljeto 1891. godine sa ženom putuje natrag u rodni Beč kako bi uživao u polovičnoj mirovini. U vrijeme Prvog svjetskog rata, tada 91.-godišnji Minkus, razbolio se od upale pluća i umro 7.12.1917. godine u neimaštini.

Njegovi baleti dugo vremena nisu pronalazili publiku izvan Rusije, ali to se promijenilo 1960-ih nakon prebjega Rudolfa Nurejeva koji je osim uvođenja Minkusovih djela u repertoare najboljih svjetskih kazališta odabrao baš Minkusovu Bajaderu kao posljednji balet koji će postaviti na pozornici pariške Opere prije svoje smrti, 1992. godine.

  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori