Naslovnica > VIJESTI > PLES > Paquita

Paquita

Balet koji je svoju svjetsku praizvedbu doživio u pariškoj Operi imate priliku vidjeti u toj istoj Operi otprilike sto pedeset godina kasnije.
Share on facebook
Share on twitter

Originalna Paquita premijerno je izvedena 1846. godine. Za tu prvu verziju koreografiju je napravio Joseph Mazilier, a glavne su uloge plesali Carlotta Grisi i Lucien Petipa. U našoj Videoteci imate priliku vidjeti rekonstrukciju originalne Paquite koju je 2001. godine u pariškoj Operi postavio Pierre Lacotte.

Paquita je doživjela razne promjene. Tridesetak godina nakon premijere, Marius Petipa angažirao je Ludwiga Minkusa da sklada glazbu za pas de deux i grand pas koje je želio dodati u balet. Glazbu za originalnu verziju skladao je pak Edouard Deldevez.

Ovaj je balet vrlo podložan promjeni. Svaka nova produkcija ima različit broj plesača, a jedini dijelovi baleta koji uvijek ostaju isti su Petipaini adaggio, pas de deux i coda. Prije finala, code, 'ubacuju' se solo točke, često iz drugih baleta.

Radnja se odvija u Španjolskoj, za vrijeme napoleonskih ratova. Paquita je mlada španjolska Ciganka, a Lucien je mladi francuski časnik. Njih se dvoje naravno zaljubljuju. Paquita ne zna da je zapravo visoka roda; kad je bila mala, oteli su je Cigani i odgojili kao jedno od svoje djece. Španjolski General želi da vođa Cigana, Inigo, ubije Luciena no Paquita mu spasi život. Otkriva da je zapravo plemkinja i udaje se za Luciena.

U glavnim ulogama možete vidjeti Agnès Letestu (Paquita), Joséa Martineza (Lucien d' Hervilly) i Karla Paquettea (Inigo). Svo troje plesača imaju status étoile, zvijezda, o čemu smo nedavno pisali ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI