Naslovnica > Osobe > OSOBE > Giorgio Surian

Giorgio Surian

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
predstava produkcija funkcija
Moć sudbine (HNK Split)izvođač Don Carlo di Vargas, Markizov sin*
Otello (HNK Rijeka)izvođač Iago*
Andrea Chénierizvođač Carlo Gérard
Oedipus Rex & InferNOizvođač Kreont
Ekvinocijizvođač Niko Marinović*
Faust (ri)izvođač Mefisto
Tosca (zg)izvođač Barun Scarpia*
Ljubavni napitakizvođač Dr. Dulcamara
Školnik / Služavka gospodaricaizvođač Uberto; Školnik
Slavujizvođač
Sestra Angelica / Gianni Schicchiizvođač Schicchi
Carmen (ri)izvođač Escamillo

Umjetnik impozantne međunarodne karijere rodom je iz Rijeke u kojoj dobiva osnovno glazbeno obrazovanje, potom završava studij solo pjevanja na Akademiji u Ljubljani, te na Konzervatoriju u Trstu i Padovi. Usavršavao se u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala.

Već kao 20-ogodišnjak debitirao je u HNK Rijeci kao Sulejman u Zrinjskom, a potom nastavio velikim koracima graditi karijeru na najvećim svjetskim opernim pozornicama poput milanske La Scala, Metropolitan u New Yorku, Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera House u Londonu, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu, El Liceo u Barceloni, Bolshoy Teatar u Moskvi....

Na hrvatskim opernim scenama bilježi nastupe osim u riječkom HNK-u, u HNK Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, na Varaždinskim baroknim večerima.

Tijekom iznimno bogate karijere, a zahvaljujući svom blistavom rasponu glasa, ostvario je Giorgio Surian preko 160 različitih uloga u operi, oratorijima i misama.

Kao basso profondo istaknuo se u ulozi Fiesca (Simon Bocanegra), Senece (Krunidba Popeje), Polifema u oratoriju (Acis, Galatea i Polifemo).

Kao basso cantabile pjevao je u operama Ernani, Attila, Nabucco, Don Carlo, Lombardijci, Luisa Miller, Sicilijanske večeri, Moć sudbine, Anna Bolena, La Favorita, Lucrezia Borgia, Puritani, Norma, Lucia di Lammermoor..............

Kao bas-bariton ostvario je cijeli niz važnih uloga u operama Faustovo prokletstvo, Hoffmannove priče, Robert Đavao, a kao bariton zablistao je u operama Falstaff, Tosca, Carmen, Ukleti Holandez, Francesca da Rimini.

Zahvaljujući nenadmašnom glumačkom talentu, Surian se posebno istaknuo u nizu komičnih opera: Seviljski brijač, Ljubavni napitak, Don Pasquale.

Pjevao je pod vodstvom najvećih svjetskih dirigenata poput Claudia Abbada, Carlosa Cleibera, Ricarda Muttia, Seiji Ozave, Lovre von Matačića, Zubina Mehte, Lorina Maazela i drugih.

Surađivao je s vrhunskim svjetskim redateljima: Franco Zeffirelli, Ugo de Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Andrei Konchalovsky, William Friedkin ..............

Vrijedno je spomenuti i da je bio partner velikim svjetskim pjevačkim zvjezdama poput Joan Sutherland, Mirelle Freni, Andrea Bocellija, Placida Dominga i drugih.

Svoje znanje i pjevačko umijeće već godinama s velikim uspjehom prenosi mladim pjevačima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada: Milka Trnina, Orlando, Milan Pihler, Vladimir Ruždjak,  Premio lirico internazionale „Mario Tiberini“, odličje Zvijezde Danice s likom Marka Marulića za svekoliki doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

 

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE